Продаж алкоголю по водійськими правами

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Всім відомий той факт, що при виникненні сумнівів у продавця алкогольної продукції в повноліття покупця, він може вимагати пред'явити посвідчення особи

Всім відомий той факт, що при виникненні сумнівів у продавця алкогольної продукції в повноліття покупця, він може вимагати пред'явити посвідчення особи.

Однак не всі знають, якими документами можна підтвердити вік. На цьому грунті народилося безліч суперечок - зокрема, чи є ВУ тим документом, який підтверджує повноліття покупця? Розберемося далі у всіх тонкощах закону.

правові основи

Про те, кому можна продавати алкогольну продукцію, говориться в Федеральному Законі під номером 171 від 22 листопада 1995 року "Про державне регулювання виробництва ...".

Ст. 16 цього ФЗ визначає деякі вимоги до роздрібної реалізації алкоголю. Так, п. 11 ч. 2 зазначеної статті забороняє реалізацію алкогольних і спиртовмісних товарів неповнолітнім.

Щоб дізнатися, яких громадян закон визнає неповнолітніми, звернемося до ГК РФ. Виходячи з положень ч. 1 ст. 21, можливість фізособи набувати і здійснювати власні громадянські права виникає з приходом повноліття, тобто після досягнення 18 років.

Таким чином, ГК РФ визначає, хто є неповнолітнім - це особа, яка не досягла віку 18 років.

Однак на практиці визначити вік громадянина не так вже й просто. Як напевно точно дізнатися, що покупцеві вже є 18 років, і купувати алкоголь він має повне право?

Для цього продавцю необхідно попросити пред'явити документ, що засвідчує особу. Як правило, це паспорт або його нотаріально завірена копія. Однак носити паспорт з собою не завжди доцільно. Чи підійдуть водійські права?

Чи можна купити алкоголь по водійському посвідченню

У квітні 2011 року був затверджений Наказ Мінпромторгу № 524 "Про затвердження Переліку документів ...", в силу якого водійські права не були документом, що дозволяє встановити вік покупця з метою вирішення питання про продаж або відмову в продажу алкогольної продукції.

Ось як виглядав перелік паперів, здатних підтвердити повноліття:

цивільний російський паспорт;

закордонний паспорт;

посвідчення особи моряка;

тимчасовий документ, що ідентифікує особу громадянина нашої держави;

дипломатичний або ж службовий паспорт;

посвідчення особи службовця за контрактом;

військовий квиток;

паспорт особи, яка є громадянином іншої країни;

вид на проживання в РФ;

дозвільний документ на тимчасове проживання на території нашої країни;

документ, який свідчить про статус біженця;

документ про надання тимчасового притулку в РФ.

Як бачимо, водійських прав у вищевказаному переліку немає. Значить, відмова продавця від реалізації алкоголю, якщо покупець пред'являє ВУ, буде абсолютно законним.

Правда кажучи, зовсім недавно в Уряді включили до переліку ще кілька документів. Тепер громадяни можуть підтверджувати свій вік ще й іншими документами. Чи увійшли до цього переліку водійські права?

31 травня 2018 року Мінпромторг затвердив новий Наказ під номером 1728, який скасував раніше діючий Наказ № 524. До затвердженого Наказом № 524 переліку було включено ще 2 документи, що підтверджують вік покупця.

У їх число увійшли: водійське посвідчення і персоніфікована карта глядача.

П. 3 Наказу № 1728 регламентує, що затверджений перелік діє до 31 грудня 2018 року. Що буде після, невідомо.

Можливо, Мінпромторг видасть новий наказ, в який додасть ще більш розширений перелік документації, здатної підтвердити вік, або ж залишить все як і раніше.

Посвідчення водія на квадроцикл Посвідчення водія на квадроцикл розглядається в статті: водійське посвідчення на квадроцикл.

В яких випадках права є посвідченням особи

На підставі п. 11 ч. 2 ФЗ № 171, роздрібний продаж алкоголю заборонена дітям, які не досягли 18 років. Якщо у продавця виникають сумніви щодо віку, він може зажадати документ, що дозволяє встановити вік покупця.

Про те, що необхідний саме документ, що ідентифікує особу, в положеннях цього закону нічого не сказано.

Наказ № 1728 і наказ № 524 трохи розрізняються за назвою. У новому Наказі прибрана формулювання "... що засвідчують особу ..." і залишена тільки "... що дозволяють встановити вік покупця ...".

Тут все вірно - адже для продажу алкоголю не потрібна ідентифікація особистості, важливий саме факт встановлення віку.

Якщо розглядати ситуацію в загальному, то водійські права не є посвідченням особи, а лише підтверджують наявність права у певної особи на керування транспортними засобами.

Питання, чи є ВУ посвідченням особи, до сих пір залишається відкритим у зв'язку з відсутністю будь-якого ФЗ або іншого нормативно-правового акта, який би це питання.

Таким чином, водійське посвідчення можна використовувати саме як ідентифікатор особистості виключно у випадках, коли така можливість прямо визначена законом.

важливі моменти

Величезна кількість питань виникає у покупців спиртних напоїв, особливо виглядають молодо в порівнянні зі своїм біологічним віком - чи можна пред'явити водійське посвідчення в якості документа, що підтверджує вік? Щоб все пройшло гладко, і в магазині продали алкоголь, необхідно знати закон і свої права.

Ось деякі нюанси, які необхідно знати кожному покупцеві алкогольної і спиртовмісної продукції:

П. 11 ч. 2 ст. 16 ФЗ № 171 встановлює, що при продажу алкоголю продавець, при наявності сумнівів у віці покупця, має право попросити пред'явити документ, що підтверджує вік покупця, тобто вимога про пред'явлення документа, саме підтверджує особу, незаконно.

Неповнолітнім визнається особа, яка ще не досягла віку 18 років. На підставі ч. 2 ст. 26 ФЗ № 196 "Про безпеку дорожнього руху", ВУ, що підтверджує право на керування транспортними засобами категорій A1 і M, може бути видано громадянинові, починаючи з 16 років. Таким чином, продавцю, щоб уникнути покарання, необхідно перевірити ще не тільки факт самого пред'явлення ВУ, але і дату народження водія, зазначену на лицьовій стороні документа.

171-ФЗ забороняє роздрібний продаж дітям саме алкогольної продукції. П. 7 ст. 2 цього ФЗ регламентує, що до алкогольних напоїв відноситься харчова продукція, зроблена із застосуванням або без застосування етилового спирту, з його масовою часткою більше 0,5% від обсягу вже готової продукції. Всі напої, що містять менше 0,5% алкоголю, можуть бути продані неповнолітнім без пред'явлення документа, що підтверджує вік (в тому числі, і безалкогольне пиво).

Яка відповідальність настає для продавця при продажу алкогольної продукції неповнолітньому громадянину

Покарання для продавця, який реалізував алкоголь неповнолітній особі, настає в рамках адміністративного та кримінального законодавства.

Так, ч. 2.1. ст. 14.16. КоАП містить перелік видів відповідальності, розділених залежно від виду притягається до покарання особи:

Якщо ж продавець знову продасть алкоголь особі, яка не досягла 18 років, тобто зробить це протягом 1 року після винесення постанови, настане вже кримінальна відповідальність відповідно до ст. 151.1. КК РФ.

Зазначена стаття передбачає такі види покарань:

грошове стягнення в розмірі від 50 до 80 тис. рублів, або в розмірі зарплати чи іншого доходу засудженого за період від 3 до 6 місяців;

як альтернатива штрафу - виправні роботи до 12 місяців + анулювання права обіймати певні посади або здійснювати певну діяльність на строк до 36 місяців або без такого позбавлення.

Отже, новий Наказ Мінпромторгу, який вступив в силу в 2018 році, затвердив водійське посвідчення в якості документа, здатного підтвердити вік громадянина.

Продавець не має права відмовляти покупцеві в продажу алкоголю, якщо останній пред'являє ВУ. Це буде незаконним, і покупець придбає повне право на звернення до Росспоживнагляд зі скаргою про порушення своїх прав.

джерело: bibiguru.ru

Фото: newsroyal.com

На цьому грунті народилося безліч суперечок - зокрема, чи є ВУ тим документом, який підтверджує повноліття покупця?
Як напевно точно дізнатися, що покупцеві вже є 18 років, і купувати алкоголь він має повне право?
Чи підійдуть водійські права?
Чи увійшли до цього переліку водійські права?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online