Формула розрахунку підігріву води в квитанції жкг. Як розраховується плата за гаряче водопостачання. Що таке ГВП нагрівання

  1. важливо
  2. Як правильно розрахувати послугу?
  3. Чи у всіх однакові тарифи?
  4. Різниця між розрахунками гарячої та холодної води
  5. 2016 рік
  6. 2015 рік
  7. 2014
  8. 2013 рік
  9. 2012 рік

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

- це кількість теплової енергії, яке було витрачено на те, щоб нагріти обсяг наданої в квартиру холодної води до температури гарячої. Ця кількість визначається, виходячи зі свідчень загальнобудинкового лічильника теплової енергії.

В цілому розмір плати за гаряче водопостачання розраховується за такою формулою:

P i гв = Vi гв × T хв + (V v кр × Vi гв / Σ Vi гв × T v кр)

де:

Vi гв - обсяг гарячої води, спожитої за розрахунковий період (місяць) в квартирі чи нежилому приміщенні

T хв - тариф на холодну воду

V v кр - обсяг теплової енергії, використаної за розрахунковий період на підігрів холодної води при самостійному виробництві гарячої води керуючою компанією

Σ Vi гв - сумарний обсяг гарячої води, спожитої за розрахунковий період у всіх приміщеннях будинку

T v кр - тариф на теплову енергію

Приклад розрахунку:

Припустимо, споживання гарячої води в квартирі за місяць склало 7 м 3. Споживання гарячої води в цілому по будинку - 465 м 3. Кількість теплової енергії, витраченої на нагрів ГВП по загальнобудинкового приладу обліку - 33,5 Гкал

7 м 3 * 33,3 руб. + (33,5 Гкал * 7 м 3/465 м 3 * 1331,1 руб.) = 233,1 + 671,3 = 904,4 руб,

З яких:

233,1 руб. - плата за фактичне споживання води (рядок ГВС в квитанції)

671,3 - плата за теплову енергію, витрачену на нагрівання води до необхідної температури (рядок ГВС нагрів в квитанції)

В даному прикладі для нагріву одного куба гарячої води було витрачено 0,072 гігакалорії теплової енергії.

У елічіна, що показує, скільки гігакалорій потурбувалися на нагрів 1 кубометра води в розрахунковому періоді називається коефіцієнт нагріву ГВП

Коефіцієнт нагріву з місяця в місяць неоднаковий і багато в чому залежить від наступних параметрів:

Температура подається холодної води. У різні пори року температура холодної води становить від +2 до +20 градусів. Відповідно, для того щоб нагріти воду до необхідної температури доведеться затратити різну кількість теплової енергії.

Сумарний обсяг води, спожитий за місяць у всіх приміщеннях будинку. На цю величину багато в чому впливає число квартир, які здали свідчення в поточному місяці, перерахунки та в цілому дисципліна здачі показань жителями.

Витрати теплової енергії на циркуляцію гарячої води. Циркуляція води в трубах відбувається безперервно, в тому числі в години мінімального водорозбору. Тобто, наприклад, в нічний час гаряча вода жителями практично не використовується, але теплова енергія на нагрів води все одно витрачається для підтримання необхідної температури гарячої води в полотенцесушителях і у вводів в квартири. Цей показник особливо високий у нових, малозаселених будинках і стабілізується при збільшенні числа жителів.

Середні значення коефіцієнтів нагріву ГВП по кожному блоку наведені в розділі «Тарифи і розрахункові коефіцієнти»

З приходом холодів багатьох росіян турбує питання, як оплачувати комунальні послуги . Наприклад, до ак розрахувати гарячу воду і з якою регулярністю слід оплачувати дані послуги. Щоб відповісти на всі ці питання, потрібно для початку уточнити, чи встановлений у цьому будинку водомір. Якщо лічильник встановлений, то розрахунок проводиться за певною схемою.

Насамперед, що потрібно зробити - подивитися квитанцію за послуги ЖКГ, яка приходила в минулому місяці. У цьому документі слід відшукати графу, в якій вказані розміри споживаної води за минулий місяць, нам знадобляться цифри з показниками на кінець минулого звітного періоду.

Насамперед, що потрібно зробити - подивитися квитанцію за послуги ЖКГ, яка приходила в минулому місяці

Після того як дані показання будуть виписані, їх слід вписати в новий документ . У цьому випадку мова йде про квитанції на оплату послуг ЖКГ за наступний звітний період. Як бачимо, відповіді на питання, як розрахувати вартість гарячої води за лічильником, як визначити її витрата, досить прості. Потрібно своєчасно і правильно знімати всі свідчення водоміра.

До речі, багато керуючі компанії самі заносять вищевказану інформацію в платіжний документ. В такому разі не доведеться шукати дані в старих квитанціях. Також потрібно обов'язково пам'ятати, що в ситуаціях, коли водомір тільки встановили і це перші свідчення, то попередні будуть нулями.


Також потрібно обов'язково пам'ятати, що в ситуаціях, коли водомір тільки встановили і це перші свідчення, то попередні будуть нулями

Первинні свідчення деяких сучасних лічильників можуть містити не нулі, а будь-які інші цифри

Ще хотілося б уточнити, що первинні свідчення деяких сучасних лічильників можуть містити не нулі, а будь-які інші цифри. В такому випадку в квитанції в тій графі, де потрібно вказати попередні свідчення, потрібно залишати саме ці цифри.

Процес пошуку попередніх показань лічильника дуже важливий, якщо потрібно розібратися в питанні, як розрахувати гарячу воду за лічильником. Без цих даних не вдасться правильно обчислити, скільки кубічних метрів води було використано в даному звітному періоді.

Отже, перш ніж приступити до вивчення питання, як розрахувати вартість гарячої води, слід навчитися знімати показання водоміра.


Позначення на лічильнику

Майже всі сучасні лічильники мають шкалу, на якій вказано мінімум 8 цифр. Перші 5 з яких мають чорний колір, а ось другі 3 - червоний.

важливо

Важливо розуміти, що в квитанції відображаються тільки перші 3 цифри, які мають чорне забарвлення. Тому що це дані кубічних метрів, і саме по ним обчислюється вартість води. А ось ті дані, які пофарбовані в червоний колір, - це літри. Їх вказувати не потрібно в квитанціях. Хоча ці дані дають можливість оцінити, скільки літрів води споживає конкретна сім'я за певний звітний період. Таким чином можна зрозуміти, чи варто економити на даному благо або ж витрата йде в межах норми. Ну і звичайно, можна визначити, скільки води йде на прийняття ванних процедур, а скільки на миття посуду і так далі.


Важливо розуміти, що в квитанції відображаються тільки перші 3 цифри, які мають чорне забарвлення

Щоб правильно розібратися, як розрахувати тариф на гарячу воду, слід знати, в який саме день місяця знімаються показання цього приладу. Тут, потрібно пам'ятати, що дані водоміра потрібно знімати в кінці кожного звітного періоду, після чого їх потрібно передати до відповідного органу. Зробити це можна за допомогою телефонного дзвінка або через Інтернет.

На замітку! Слід пам'ятати, що вказуються завжди цифри на початок звітного періоду (тобто ті, які були зняті в минулому місяці) і на кінець (це ті, які знімаються зараз).

Цей регламент прописаний в Постанові Уряду РФ від 06.05.2011года, його номер 354.

Як правильно розрахувати послугу?

Не секрет, що законодавство нашої країни постійно змінюється, в зв'язку з чим громадян починає хвилювати питання, як розрахувати гарячу воду або будь-які інші комунальні витрати.

Якщо говорити конкретно про воду, то тут слід брати до уваги той факт, що оплата складається з певних складових:

  • показники водоміра, який знаходиться в приміщенні і контролює витрату холодної води;
  • показники лічильника, який показує витрата гарячої води в даній квартирі;
  • показники приладу, який обчислює витрату холодної води всіх квартиронаймачів;
  • дані лічильника, який контролює споживання мешканцями будинку, він встановлений в підвалі будинку;
  • частка конкретної квартири в загальній витраті;
  • частка, якою відповідає конкретна квартира в цьому будинку.

Передостанній показник самий незрозумілий, хоча насправді все цілком доступно. Він враховується, коли визначається обсяг ресурсу, який був витрачений на всіх. Ще його називають «загальнобудинкові потреби». Це, до речі, стосується і останнього показника, він розраховується, коли обчислюються загальнобудинкові потреби.


Розрахунок витрати гарячої води

Що стосується перших двох показників, то вони цілком зрозумілі. Вони залежать від самих мешканців, адже людина сама може вибирати для себе економити витрати конкретного ресурсу чи ні. А ось в інших випадках все залежить від того, наскільки часто відбувається вологе прибирання в під'їзді будинку, від кількості стоякових витоків і так далі.

Найгірше в цій системі розрахунків то, що майже вся частина загальнобудинкових потреб є фіктивною. Адже в кожному будинку є такі мешканці, які неправильно вказують свої індивідуальні показники, або, наприклад, в їх квартирі зареєстрований одна людина, а проживають п'ять. Тоді загальнобудинкові потреби повинні були розраховуватися виходячи з того, що в квартирі №5 проживає 3 людини, а не 1. У такому випадку всім іншим треба було б платити трохи менше. Як бачимо, питання щодо того, як розрахувати гарячу воду, до сих пір потребує ретельного дослідження.

Саме тому наші чиновники досі намагаються розібратися в тому, як розрахувати плату за гарячу воду і який механізм виявився б найвдалішим.

Чи у всіх однакові тарифи?


Чи у всіх однакові тарифи

Для економії потрібно завжди прикручувати кран, якщо в даний момент не обов'язково користуватися водою

Для цього досить зайти на сайт компанії, що управляє або просто зателефонувати туди. Також подібна інформація міститься на квитанції, яка приходить кожному мешканцеві.

Після того як ці дані будуть знайдені, слід розрахувати вартість витрачених кубічних метрів ресурсу. Далі розрахувати оплату за гарячу воду досить просто, це робиться точно так же, як і у випадку з усіма іншими ресурсами. Слід взяти кількість витрачених кубічних метрів і помножити на конкретний тариф.

Потрібно відзначити, що на сьогодні існує безліч способів, як можна економити споживання гарячої води, тим самим знизити свої витрати на її оплату. Для цього можна використовувати спеціальні насадки на кран, вони допоможуть не так сильно розпорошувати воду і контролювати напір води. Також слід відкривати вентиль крана не на всю силу, таким чином струмінь буде йти під меншим напором, але вода не буде розлітатися на всі боки. Ну і звичайно, потрібно завжди прикручувати кран, якщо в даний момент не обов'язково користуватися водою. Припустимо, коли людина чистить зуби або миє волосся (поки голова намилюється або ж намазується зубна щітка, кран з водою можна закривати).

Всі ці поради допоможуть зменшити витрати на оплату гарячої або холодної води, тим самим допоможуть правильно розрахувати споживання гарячої води.

Різниця між розрахунками гарячої та холодної води


Різниця між розрахунками гарячої та холодної води

Звичайно в цій формулі, як і в тій, по якій враховується витрата гарячої води, багато недоробок. Через те що в облік приймаються загальнобудинкові показники, важко проконтролювати, куди пішла та різниця між індивідуальними показниками всіх мешканців і тими даними, що були зняті з водоміра, який встановлений на будинок. Можливо, все дійсно так і є, і вся ця вода пішла на прибирання під'їзду. Але в це мало віриться. Звичайно ж, є мешканці, які обманюють державу і дають невірні дані, але є і похибки в роботі самої трубопровідної системи (стічні труби в більшості будинків старі і можуть протікати, тому вода йде в нікуди).


Звичайно ж, є мешканці, які обманюють державу і дають невірні дані, але є і похибки в роботі самої трубопровідної системи (стічні труби в більшості будинків старі і можуть протікати, тому вода йде в нікуди)

Рахунок про оплату гарячої води

Вже давно наш уряд думає над тим, як правильно розрахувати гарячу і холодну воду і як удосконалити діючий механізм.

Наприклад, в 2013 році наша влада прийшли до думки, що потрібно встановити стандартні норми на загальнобудинкові потреби і саме ці дані приймати до уваги під час розрахунків вартості одне кубічного метра води. Це допомогло трохи стримати завзяття наших керівників компаній і допомогти громадянам країни. Дізнатися ці цифри можна в компанії, що управляє. Але це стосується тільки тих випадків, коли мешканці уклали договір з керуючою компанією. Якщо мова йде про Водоканалі, то тут в кожному населеному пункті буде встановлено свій окремий фіксований мінімум платежу. І, допустимо, переплата в даному звітному періоді може перекрити витрати в наступному.

Як бачимо, існує ціла схема, яка дає зрозуміти, як розрахувати підігрів гарячої води або як обчислити, скільки платити за витрату холодної води.

Розрахунок вартості теплової енергії на опалення 1 кв. метра загальної площі в 2017 році:

січень-квітень 0,0366 Гкал / кв. м * 1197,50 руб / Гкал = 43,8285 руб. / кв.м.

травня 0,0122 Гкал / кв. м * 1197,50 руб. / Гкал = 14,6095 руб. / кв.м

Жовтень 0,0322 * 1211,33 руб / Гкал = 39,0048руб. / кв.м.

листопад-грудень 0,0366 Гкал / кв. м * 1211,33 руб. / Гкал = 44,3347 руб. / кв.м

Розрахунок вартості послуги за гаряче водопостачання на 1 особу в 2017 році:

норматив споживання ГВП

січень-червень 0,2120 Гкал / на 1 чол. в місяць * 1197,50 руб. / Гкал = 253,87 руб. / чол.

липень-грудень 0,2120 Гкал / на 1 чол. в місяць * 1211,33 руб. / Гкал = 256,80 руб. / чол.

Розрахунок вартості послуги за гаряче водопостачання за лічильником ГВС у 2017 році:

січень - червень 0,0467 Гкал / куб. м * 1197,50 руб. / Гкал = 55,9233 руб. / куб. м.

липень-грудень 0,0467 Гкал / куб. м * 1211,33 руб. / Гкал = 56,5691руб. / куб. м

2016 рік

Розрахунок вартості теплової енергії на опалення 1 кв. метра загальної площі в 2016 році:

Норматив споживання опалення * Тариф на теплову енергію = вартість теплової енергії на опалення 1 кв. м:

січень-квітень 0,0366 Гкал / кв. м * 1170,57 руб / Гкал = 42,8429 руб. / кв.м.

травня 0,0122 Гкал / кв. м * 1170,57 руб. / Гкал = 14,2810 руб. / кв.м

Жовтень 0,0322 * 1197,50 руб / Гкал = 38,5595 руб. / кв.м.

листопад-грудень 0,0366 Гкал / кв. м * 1197,50 руб. / Гкал = 43,8285 руб. / кв.м

Розрахунок вартості послуги за гаряче водопостачання на 1 особу в 2016 році:

Норматив споживання ГВП * Тариф на теплову енергію = вартість послуги ГВС на 1 людину

Приклад розрахунку вартості послуги гарячого водопостачання на 1 особу при повному благоустрій квартири (поверховістю з 1 по 10, обладнані мийкою, умивальником, ванною довжиною 1500-1700 мм з душем) при відсутності лічильників гарячої води:

січень-червень 0,2120 Гкал / на 1 чол. в місяць * 1170,57 руб. / Гкал = 248,16 руб. / чол.

липень-грудень 0,2120 Гкал / на 1 чол. в місяць * 1197,50 руб. / Гкал = 253,87 руб. / чол.

Розрахунок вартості послуги за гаряче водопостачання за лічильником ГВС у 2016 році:

Норматив витрати теплової енергії на підігрів 1 куб. м води * Тариф на теплову енергію = вартість послуги за підігрів 1 куб. м

січень - червень 0,0467 Гкал / куб. м * 1170,57 руб. / Гкал = 54,6656 руб. / куб. м

липень-грудень 0,0467 Гкал / куб. м * 1197,50 руб. / Гкал = 55,9233 руб. / куб. м

2015 рік

Розрахунок вартості теплової енергії на опалення 1 кв. метра загальної площі в 2015 році:

Норматив споживання опалення * Тариф на теплову енергію = вартість теплової енергії на опалення 1 кв. м:

січень-квітень 0,0366 Гкал / кв. м * 990,50 руб. / Гкал = 36,2523 руб. / кв.м

травня 0,0122 Гкал / кв. м * 990,50 руб. / Гкал = 12,0841 руб. / кв.м

Жовтень 0,0322 * 1170,57 руб / Гкал = 37,6924 руб. / кв.м.

листопад-грудень 0,0366 Гкал / кв. м * 1170,57 руб. / Гкал = 42,8429 руб. / кв.м

Розрахунок вартості послуги за гаряче водопостачання на 1 особу в 2015 році:

Норматив споживання ГВП * Тариф на теплову енергію = вартість послуги ГВС на 1 людину

Приклад розрахунку вартості послуги гарячого водопостачання на 1 особу при повному благоустрій квартири (поверховістю з 1 по 10, обладнані мийкою, умивальником, ванною довжиною 1500-1700 мм з душем) при відсутності лічильників гарячої води:

січень-червень 0,2120 Гкал / на 1 чол. в місяць * 990,50 руб. / Гкал = 209,986 руб. / чол.

липень-грудень 0,2120 Гкал / на 1 чол. в місяць * 1170,57 руб. / Гкал = 248,1608 руб. / чол.

Розрахунок вартості послуги за гаряче водопостачання за лічильником ГВС у 2015 році:

Норматив витрати теплової енергії на підігрів 1 куб. м води * Тариф на теплову енергію = вартість послуги за підігрів 1 куб. м

січень - червень 0,0467 Гкал / куб. м * 990,50 руб. / Гкал = 46,2564 руб. / куб. м

липень-грудень 0,0467 Гкал / куб. м * 1170,57 руб. / Гкал = 54,6656 руб. / куб. м

2014

Розрахунок вартості теплової енергії на опалення 1 кв. метра загальної площі в 2014 році:

Норматив споживання опалення * Тариф на теплову енергію = вартість теплової енергії на опалення 1 кв. м:

січень-квітень 0,0366 Гкал / кв. м * 934,43 руб. / Гкал = 34,2001 руб. / кв.м

травня 0,0122 Гкал / кв. м * 934,43 руб. / Гкал = 11,4000 руб. / кв.м

Жовтень 0,0322 Гкал / кв. м * 990,50 руб. / Гкал = 31,8941 руб. / кв. м

листопад - грудень 0,0366 Гкал / кв. м * 990,50 руб. / Гкал = 36,2523 руб. / кв.м

Розрахунок вартості послуги за гаряче водопостачання на 1 особу в 2014 році:

Норматив споживання ГВП * Тариф на теплову енергію = вартість послуги ГВС на 1 людину

Приклад розрахунку вартості послуги гарячого водопостачання на 1 особу при повному благоустрій квартири (поверховістю з 1 по 10, обладнані мийкою, умивальником, ванною довжиною 1500-1700 мм з душем) при відсутності лічильників гарячої води:

січень-червень 0,2120 Гкал / на 1 чол. в місяць * 934,43 руб. / Гкал = 198,0991 руб. / чол.

липень - грудень 0,2120 Гкал / на 1 чол. в місяць * 990,50 руб. / Гкал = 209,986 руб. / чол.

Розрахунок вартості послуги за гаряче водопостачання за лічильником ГВС у 2014 році:

Норматив витрати теплової енергії на підігрів 1 куб. м води * Тариф на теплову енергію = вартість послуги за підігрів 1 куб. м

січень - червень 0,0467 Гкал / куб. м * 934,43 руб. / Гкал = 43,6378 руб. / куб. м

липень - грудень 0,0467 Гкал / куб. м * 990,50 руб. / Гкал = 46,2564 руб. / куб. м

2013 рік

Розрахунок вартості теплової енергії на опалення 1 кв. метра загальної площі в 2013 році:

Норматив споживання опалення

  • січень-квітень 0,0366 Гкал / кв. м * 851,03 руб. / Гкал = 31,1477 руб. / кв.м
  • травня 0,0122 Гкал / кв. м * 851,03 руб. / Гкал = 10,3826 руб. / кв.м
  • Жовтень 0,0322 Гкал / кв. м * 934,43 руб. / Гкал = 30,0886 руб. / кв. м
  • листопад - грудень 0,0366 Гкал / кв. м * 934,43 руб. / Гкал = 34,2001 руб. / кв.м

Розрахунок вартості послуги за гаряче водопостачання на 1 особу в 2013 році:

Норматив споживання ГВП

Приклад розрахунку вартості послуги гарячого водопостачання на 1 особу при повному благоустрій квартири (поверховістю з 1 по 10, обладнані мийкою, умивальником, ванною довжиною 1500-1700 мм з душем) при відсутності лічильників гарячої води:

  • січень-червень 0,2120 Гкал / на 1 чол. в місяць * 851,03 руб. / Гкал = 180,4184 руб. / чол.
  • липень - грудень 0,2120 Гкал / на 1 чол. в місяць * 934,43 руб. / Гкал = 198,0991 руб. / чол.

Розрахунок вартості послуги за гаряче водопостачання за лічильником ГВС у 2013 році:

Норматив витрати теплової енергії на підігрів 1 куб. м води

  • січень - червень 0,0467 Гкал / куб. м * 851,03 руб. / Гкал = 39,7431 руб. / куб. м
  • липень - грудень 0,0467 Гкал / куб. м * 934,43 руб. / Гкал = 43,6378 руб. / куб. м

2012 рік

Розрахунок вартості теплової енергії на опалення 1 кв. метра загальної площі в 2012 році:

Норматив споживання опалення * Тариф на теплову енергію (постачальник МУП «ЧКТС» або ТОВ «Мечел-Енерго») = Вартість теплової енергії на опалення 1 кв. м

  • січень-квітень 0,0366 Гкал / кв. м * 747,48 руб. / Гкал = 27,3578 руб. / кв. м
  • травня 0,0122 Гкал / кв. м * 747,48 руб. / Гкал = 9,1193 руб / кв. м
  • Жовтень 0,0322 Гкал / кв. м * 851,03 руб. / Гкал = 27,4032 руб. / кв. м
  • листопад - грудень 0,0366 Гкал / кв. м * 851,03 руб. / Гкал = 31,1477 руб. / кв. м

Розрахунок вартості послуги гарячого водопостачання на 1 особу в 2012 році:

Норматив споживання ГВП * Тариф на теплову енергію (постачальник МУП «ЧКТС» або ТОВ «Мечел-Енерго») = вартість послуги ГВС на 1 людину

Приклад розрахунку вартості послуги гарячого водопостачання на 1 особу при повному благоустрій квартири (поверховістю з 1 по 10, обладнані мийкою, умивальником, ванною довжиною 1500-1700 мм з душем) при відсутності лічильників гарячої води:

  • січень - червень 0,2120 Гкал / на 1 чол. в місяць * 747,48 руб. / Гкал = 158,47 руб. / чол.
  • липень - серпень 0,2120 Гкал / на 1 чол. в місяць * 792,47 руб. / Гкал = 168,00 руб. / чол.
  • вересень - грудень 0,2120 Гкал / на 1 чол. в місяць * 851,03 руб. / Гкал = 180,42 руб. / чол.

Розрахунок вартості послуги гарячого водопостачання по лічильнику ГВС у 2012 році:

Норматив витрати теплової енергії на підігрів 1 куб. м води * Тариф на теплову енергію (постачальник МУП «ЧКТС» або ТОВ «Мечел-Енерго») = вартість послуги за підігрів 1 куб. м

  • січень - червень 0,0467 Гкал / куб. м * 747,48 руб. / Гкал = 34,9073 руб. / куб. м
  • липень - серпень 0,0467 Гкал / куб. м * 792,47 руб. / Гкал = 37,0083 руб. / куб. м
  • Вересень-грудень 0,0467 Гкал / куб. м * 851,03 руб. / Гкал = 39,7431 руб. / куб. м

Чи у всіх однакові тарифи?
Чи у всіх однакові тарифи?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online