Проект будинку 12 на 8 одноповерховий і двоповерховий, фото

  1. внутрішнє планування
  2. Проект будинку одноповерховий, 12 м х 8 м
  3. Проект будинку №1: функціональна простота
  4. Проект будинку №2: комфорт і зручність
  5. Двоповерховий проект будинку
  6. Що ще необхідно врахувати

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Будівництво своїми руками набуло популярності завдяки доступності інформації через систему інтернет. Різні будівельні сайти, форуми дозволяють отримати кваліфіковані знання та побудувати будинок з мінімальним залученням найманої сили. Одна з найскладніших сфер будівництва - проектування. Саме в проектних документах майбутнього будинку обумовлюються будівельні матеріали, схема розташування кімнат, способи прокладання інженерних комунікацій і організації опалення. Давайте розглянемо варіанти планування кімнат у проектах для будівель розмірами 12 на 8 (1 або 2 поверху).

внутрішнє планування

Площа будинку 8 х 12 м2 становить майже 100 квадратів (для будови в один поверх) і майже 200 квадратів (для двоповерхового котеджу). Це досить просторе приміщення, в якому може проживати сім'я з п'яти-восьми осіб За нормами державного житла на кожну людину має припадати хоча б по 20 кв. м загальної площі.

Чим більше площа внутрішніх приміщень, тим більше будуть ваші витрати на зимове опалення. Тому величезні коробки будинків мають обмежену популярність. Навіть при наявності грошових коштів котедж розмірами 8 на 12 м рідко будують в трьох- і більш поверховому варіанті. Найчастіше обмежуються двома поверхами будівлі або одним.

Найчастіше обмежуються двома поверхами будівлі або одним

Проект дому регламентує схему і розміри внутрішніх приміщень, вікон, дверних прорізів. Давайте розглянемо, як можна розташувати кімнати в двоповерховому проект і як оптимально облаштувати одноповерхова будівля таких же розмірів.

Проект будинку одноповерховий, 12 м х 8 м

В прямокутнику житлового будинку розташовуються житлові кімнати і побутові приміщення. Перерахуємо внутрішні приміщення для одноповерхового проекту:

  • Вітальня кімната.
  • Дві або три спальні (доросла і дитячі кімнати).
  • Кухня.
  • Санвузол або окремий туалет, ванна.
  • Вхідний коридор, холодний тамбур або засклена веранда. Наявність неопалюваного приміщення на вході забезпечує сухість вхідних дверей (перед входом в опалювальне приміщення). При відсутності холодного тамбура двері між вулицею і будинком буде намокати в зимову пору року, розбухати, покриватися цвіллю і руйнуватися.
  • Підсобне приміщення для розташування опалювального котла - невелика кімната-котельня.

Додаткове приміщення для автомобіля в одноповерховому проект буде розташовуватися у вигляді окремої прибудови.

Наведемо два приклади проектування будинку 8 на 12 м в один поверх.

Проект будинку №1: функціональна простота

Проект будинку №1: функціональна простота

У цьому проекті все внутрішні приміщення органічно розташовані навколо внутрішнього холу. Майже всі кімнати - окремі. Прохідними є тільки вхідні веранда і загальний хол.

Будинок має ідеальну прямокутну форму, вхідні веранда розташована всередині зовнішніх стін. Вона має вигляд незастеклённой критої тераси, яка випереджає вхід в одноповерхове приміщення.

Проект дому має дві суміщених кімнати: кухню-вітальню і санітарний вузол. Побутова зона кухні і санвузол розташовані поруч (через простінок). Таке планування зручна для прокладання водопроводу та внутрішньої каналізації. Підведення води до будинку і висновок стоків здійснюється з боку задньої стіни будівлі (де розташовані кухня, ванна і туалет).

Між кухнею і вітальнею передбачена широка арка, яка візуально ділить приміщення на побутову і житлову зони. Вхід в гостьову кухню - через кут вітальні.

Вхід в гостьову кухню - через кут вітальні

У правій частині будинку розташовані кімнати відпочинку (спальні). Три приміщення мають площу близько 10 квадратних метрів кожне. Таке планування дозволяє використовувати проект для будівництва будинку для середньостатистичної сім'ї з 4-х чоловік. Тут велика спальна кімната - для батьків та дві спальні трохи менше - дитячі.

У кожної кімнати передбачений широкий віконний проріз (у великих кімнатах - по два вікна). Це дозволяє максимально користуватися природним освітленням.

Схема кімнат в одноповерховому будинку, периметр 12 х 8

Проект будинку №2: комфорт і зручність

У цьому одноповерховому проект за зовнішніми стінами периметром 8 на 12 м розташовуються три спальні, кухня-вітальня з холом, котельня кімната. Даний проект - модернізований варіант попереднього плану. Тут збережено кількість спалень, а розміри вітальні збільшені за рахунок її поєднання з кухнею і холом.

Спальні кімнати та санвузол займають праву частину будинку. Ліва сторона - зона активної діяльності. Тут проводять час неспання, збираються після роботи, готують їжу, приймають гостей.

З вітальні-кухні передбачений другий вихід. Він може вести на засклену веранду (при бажанні, вона прилаштовується до будинку) або виходити безпосередньо на присадибну ділянку через ганок або відкриту терасу. У теплу пору року на вулиці поруч із другим виходом облаштовується альтанка, обідній стіл і місце для спільного відпочинку.

Проект дому передбачає окрему топкову кімнату (котельню). Тут встановлюють прилад опалення (котел), бойлер, автоматичні перемикачі, колектор для розведення опалювальних труб.

Вхід в невелику котельню розташований безпосередньо біля вхідних дверей. Підігріта в бойлері вода подається через простінок в сусідню кухню і санвузол. Вода для обігріву будинку проходить по опалювальним трубах уздовж периметра стін.

Схема внутрішніх приміщень в одноповерховому будинку 8 х 12 з котельні

Двоповерховий проект будинку

Для тих, кому одноповерховий проект будинку здається недостатнім і тісним, пропонуємо двоповерховий будинок розмірами 8 х 12 м. Для того щоб не посилювати фундамент, другий поверх буде мансардним (без горища, безпосередньо під дахом будівлі).

На другому мансардному поверсі буде розміщена виключно домашня зона: три спальні, комора для зберігання одягу, ванна і туалет. Вхід у внутрішні приміщення на другому поверсі - з холу. Сюди ж, в хол, піднімається сходи з першого поверху.

Сам перший поверх - це гостьова і робоча зона. Тут помістилися окрема кухня, вітальня і робочий кабінет і побутові приміщення (топкова і суміщений санвузол). Перший поверх будинку перетинає великий просторий хол. Задня стінка холу облаштована світловим вікном. Вхід в будинок - через невеликий коридор, який відокремлює внутрішні опалювальні приміщення від вулиці.

Планування внутрішніх приміщень першого поверху будинку 12 х 8 м

Планування внутрішніх приміщень першого поверху будинку 12 х 8 м

Планування другого поверху для будинку 12 х 8 м

Що ще необхідно врахувати

Наявність високого ганку і ступенів на вході в будинок визначається висотою цоколя. Високий цоколь забезпечує теплоізоляцію підлоги першого поверху і вимагає споруди високого ганку і ступенів. Низький цоколь вимагає обов'язкової теплоізоляції підлоги і обмежується низьким ганком з однією-двома ступенями на вході в будинок.

Зручне проектування внутрішніх приміщень орієнтується по сторонах світу, враховує розу вітрів і розпорядок життя господарів. Якщо режим сім'ї збігається з природними біоритмами (ранній підйом), то вікна спалень розташовуються на південний схід (для раннього освітлення кімнат природним світлом). Якщо ж люди ведуть нічний спосіб життя, довго сплять, то їх спальні розміщують уздовж північно-західної стіни будинку (щоб яскраве сонячне світло не порушував їх ранковий сон).

Якщо ж люди ведуть нічний спосіб життя, довго сплять, то їх спальні розміщують уздовж північно-західної стіни будинку (щоб яскраве сонячне світло не порушував їх ранковий сон)

Ганок будинку 12 на 8 - проектувати з любов'ю.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online