Норми і правила планування приватного будинку або котеджу

  1. Відправимо матеріал на пошту
  2. Особливості планування при проектуванні
  3. Прив'язка проекту до місцевості
  4. Оптимальна площа будинку
  5. Який проект будинку обрати: один або два поверхи
  6. Планування будинку з мансардою
  7. Приклад планування будинку з двох кімнат
  8. Планування будинку з трьох кімнат
  9. Якщо в будинку мається на увазі чотири кімнати
  10. Важливі дрібниці, які обов'язково потрібно враховувати при плануванні будинку
  11. Плануємо розташування вікон
  12. Плануємо висоту стель
  13. Балкон в приватному будинку
  14. Кілька прикладів вдалих планувань будинків
  15. висновок
  16. Відправимо матеріал на пошту

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

04 Грудня 2017 2017-12-04

28765

Час читання 14 хвилин

прочитати пізніше

Відправимо матеріал на пошту

Роздрукувати 04 Грудня 2017 2017-12-04   28765   Час читання 14 хвилин прочитати пізніше  Відправимо матеріал на пошту   Роздрукувати   Проектування будинку грунтується на застосуванні норм будівництва і планування

Проектування будинку грунтується на застосуванні норм будівництва і планування. Кожен з членів сім'ї в будинку в один і той же час повинен мати можливість займатися своєю справою і нікому не заважати. Це означає, що кожному мешканцеві потрібен свій куточок - окрема кімната. Саме тому так важлива планування будинку ще на етапі його проектування, необхідно заздалегідь розподілити особистий простір для кожного члена сім'ї.

При правильній плануванні будинку, що прийшли гості, відразу потрапляють в вітальню, при цьому потім не бродять по всьому будинку в пошуках туалету.

При правильній плануванні будинку, що прийшли гості, відразу потрапляють в вітальню, при цьому потім не бродять по всьому будинку в пошуках туалету

Приклад планування будинку

Особливості планування при проектуванні

Щоб новий будинок став затишним, комфортним і економічним, слід правильно скласти його планування, враховуючи як загальні габарити, так і площа кожного приміщення. При плануванні будинку необхідно дотримуватися стандартних правил, перше з яких - зонування загальної площі на дві частини: господарську і житлову.

У свою чергу житлову зону ділять на вечірню і денну, а потім їх поділяють на приміщення для гостей, дітей та дорослих.

В денну зону повинні входити:

Гардеробні, спальні і розширені санвузли відносяться до вечірніх приміщень.

До господарської зони належить кухня, гараж, комора, майстерня, котельня, пральня.

На фото нижче правильне зонування простору в будинку: справа розташована вітальня, кухня і їдальня, при цьому кімнати не розділені перегородками. Зліва знаходяться три спальні санвузол.

Зліва знаходяться три спальні санвузол

Приклад планування будинку з поділом господарської та житлової частини

При проектуванні і плануванні будинку також продумують:

  • розмір і форму житла;

  • кількість і розташування вхідних дверей;

  • поверховість;

  • матеріал, з якого буде будуватися житло;

  • наявність котельні, прибудованого до будинку гаража;

  • пристрій санвузлів: в багатоповерховому котеджі іноді вони розташовуються на кожному поверсі;

  • кількість і величину вікон;

  • поєднання кухні, їдальні, вітальні;

  • наявність прохідних кімнат.

Якщо ви хочете побудувати великий будинок, щоб всі приміщення в ньому були корисними і постійно використовувалися, можна продумати наявність зимового саду, спортивного залу, більярдної, басейну.

Приклад планування великого будинку з вбудованим басейном і з гаражем

При плануванні кількості і розташування вікон враховується освітленість. Залежно від положення сонця, проектуються житлові кімнати, вітальня.

Проект під будівництво будинку повинен враховувати вид з вікон. Гарний краєвид, краще для житлових кімнат. Господарські, нежитлові зони обладнають в місцях, де вид з вікна не є принциповим.

Модне віяння - облаштування мансарди, відкритої або закритої тераси, веранди. Якщо прийнято рішення останні робити відкритими, то вони повинні знаходитися на сонячній стороні, в захищеному від вітру секторі. Розташування відкритої тераси з урахуванням цих вимог забезпечить комфортний відпочинок.

Розташування відкритої тераси з урахуванням цих вимог забезпечить комфортний відпочинок

Приклад планування будинку з терасою і верандою

Важливим моментом є ганок будинку, тому планування повинна врахувати максимум зручності. Вхід роблять з південної сторони, враховуючи розу вітрів. Залежно від цього вирішують, з якого боку буде знаходитися ручка і петлі вхідних дверей.

Доріжка до ганку повинна бути рівною і забезпечувати зручний прохід в будь-яку погоду.

Прив'язка проекту до місцевості

Плануючи розташування будинку, враховують розу вітрів, стан грунту, місцевий ландшафт. До житла повинен бути вільний проїзд, забезпечене зручне розташування під'їзних комунікацій для свого автомобіля, підвезення палива, будматеріалів, проведення вантажно-розвантажувальних робіт.

На піщаній і глинистому ґрунті встановлюється фундамент з посиленим захистом від вологи. Якщо цим знехтувати, в будинку відволожаться стіни, з'явиться грибок і пліснява. Залежно від структури грунту, розраховується допустиме навантаження на фундамент і стіни, оцінюється можливість будівництва житла в кілька поверхів.

У проекті передбачається оптимальний маршрут для комунікацій - водопроводу, газу, каналізації.

Приклад плану прив'язки окремих точок будинку до відведеного ділянки

Оптимальна площа будинку

Плануючи будинок, заздалегідь продумують кількість кімнат і їх розміщення. Розміри залежать від функціоналу. Дитячі, наприклад, не роблять великими - це затишні кімнати, в яких дитині необхідно забезпечити спокійний сон і достатню освітленість.

Їдальня повинна вміщати всіх членів сім'ї одночасно - це приміщення в будинку повинно бути другим за величиною після вітальні.

Кімнати небажано робити довгими і вузькими, це дуже незручно як в плані проживання, так і при розміщенні меблів.

Плануючи приміщення, варто заздалегідь продумати розташування меблів. Це дозволить вибрати оптимальну площу для кожної кімнати і забезпечить раціональне використання простору.

На кухні не можна економити. Ця кімната використовується найбільш активно. Приготування їжі вимагає достатнього місця для спокійного виконання роботи.

Поєднання кімнат економить простір. Вітальні модно поєднувати з кухнею і їдальнею. Таке рішення дозволить зробити приміщення великим і зручним. До того ж буде суттєва економія на матеріалах, адже не доведеться витрачати гроші на будівництво перегородок. Поєднують також туалет і ванну.

Поєднують також туалет і ванну

Приклад планування будинку, де їдальня сполучена з вітальнею

Прохідні кімнати слід використовувати раціонально, до них можна віднести вітальні, їдальні. Чим менше в будинку буде коридорів і холів, тим зручніше в ньому буде пересуватися. До того ж будівництво будинку з мінімальною кількістю холів і коридорів знижує вартість житлової площі.

Виходячи з кількості запланованих приміщень в будинку і їх площі, вибирають загальні габарити споруди. При цьому варто обов'язково врахувати, що якщо у вас маленька сім'я, що складається з двох або трьох осіб, не потрібно будувати занадто великий будинок, як би вам цього не хотілося. Нехай він буде просторим, і кожна кімната використовується за призначенням.

Приміщення, які не використовуються мешканцями, не заважають їм, але віднімають грошові ресурси. По-перше, кожну зиму їх потрібно протоплювати, а це зайві витрати на комунальні платежі. По-друге, при будівництві будинку ви вкладаєте гроші в приміщення, які не будете використовувати.

Приклад планування будинку для сім'ї, що складається з двох або трьох осіб

Вільні грошові ресурси буде раціональніше спрямувати на більш дорогу обробку фасаду або облаштувати літню зону відпочинку на ділянці.

На нашому сайті Ви можете знайти контакти будівельних компаній, які пропонують послугу проектування будинків . Безпосередньо поспілкуватися з представниками можна відвідавши виставку будинків «Малоповерхова Країна».

Який проект будинку обрати: один або два поверхи

Можливості сучасного проектування житлових будинків роблять умовним назву «одноповерховий будинок». План будівництва будинку може передбачати обладнання цокольного поверху, будівництво мансарди. Котедж з такими прибудовами вийде трирівневим в проекті одноповерхового будинку. Мансарду і цокольний поверх не можна назвати поверхами, але такі приміщення зроблять житло більш зручним і збільшують корисну площу будинку.

На цокольному поверсі зазвичай обладнують господарський сектор, встановлюють спортивні тренажери, виводять комунікації. Тут можна обладнати котельню, зробити гараж. Мансарда може бути обладнана спальнями і дитячими кімнатами.

Мансарда може бути обладнана спальнями і дитячими кімнатами

Приклад планування будинку з цокольним та мансардним поверхами

Якщо вас не приваблює будинок з додатковими рівнями, планувати кімнати слід з урахуванням ефективного використання площі. У будинку необхідно забезпечити приміщення для всіх членів сім'ї, а кухню і їдальню поєднати. Також надходять з туалетом і ванною. Розмежувати зони допоможе будівництво невисоких перегородок, колон.

Двоповерховий будинок будують для великої родини. На другому поверсі планують житлові кімнати для домочадців. На першому - облаштовують вітальню, кухню, спальню для гостей. При спільному проживанні кількох поколінь, старшим членам сім'ї відводять кімнати внизу. Санвузли на поверхах розміщують один над одним. Це полегшує підведення комунікацій.

Якщо є бажання обладнати автономне опалення, котельню влаштовують біля кухні, в цокольному приміщенні або гаражі.

Вибирати, який будинок побудувати, двоповерховий або з одним поверхом, слід виходячи з розміру ділянки. Якщо у вас велика сім'я, а ділянку маленький, віддати перевагу краще двоповерхової конструкції. У такому будинку можна виділити особисту кімнату кожному члену сім'ї і при цьому заощадити територію на ділянці.

У такому будинку можна виділити особисту кімнату кожному члену сім'ї і при цьому заощадити територію на ділянці

Приклад планування двоповерхового будинку

Якщо сім'я невелика, то одноповерхового будинку, навіть на маленькій ділянці буде цілком достатньо, адже двоповерхова конструкція обійдеться набагато дорожче.

Планування будинку з мансардою

Будинок з мансардним поверхом - це бюджетний варіант для створення додаткової корисної площі. Як правило, на мансарді обладнали спальні і кабінети, а також дитячі кімнати. Відносна відокремленість і красивий вид з вікна є перевагами перед іншими приміщеннями.

Для збереження комфортної температури в зимовий час стіни і стелю необхідно додатково утеплити. Гарне освітлення забезпечить велике вікно. Коли наявність мансарди планується заздалегідь, туди при зведенні будинку підводяться всі комунікації.

Якщо мансарда є, але немає необхідності використовувати її як житлову зону, можна влаштувати там майстерню або використовувати як комори.

Приклад планування будинку з мансардою

Приклад планування будинку з двох кімнат

Якщо ви вирішили побудувати маленький будиночок, що складається всього з двох житлових кімнат і придатний для проживання одного або двох чоловік, в проекті передбачають максимально вигідний варіант, що враховує невелику площу будинку. Кухню і їдальню можна поєднати, як і ванну з туалетом. Максимально використовують вбудовані модулі: шафи, техніку, ніші і комори. Одна спальня в будинку повинна бути обов'язково. До того ж у вітальні потрібно обладнати спальне місце.

Ширина передпокої не повинна бути менше 1,5 м. Якщо площа приміщення велика, обладнають вбудовані шафи і стелажі з взуттям, верхнім одягом.

Якщо площа приміщення велика, обладнають вбудовані шафи і стелажі з взуттям, верхнім одягом

Приклад планування одноповерхового будинку, що складається з двох житлових кімнат

У двоповерховому будинку житлові кімнати розташовують на 2 поверсі, на першому господарський сектор - кухня, їдальня, котельня, комора.

План будівництва будинку з двох житлових кімнат повинен передбачити:

У проекті можна продумати окремий вихід з кухні на терасу.

Приклад планування першого поверху двоповерхового будинку, що складається з двох житлових кімнат Це може бути цікаво! У статті за наступним посиланням читайте про проекти будинків .

Планування будинку з трьох кімнат

Таке житло може з легкістю вмістити родину з трьох осіб. Обов'язково необхідно обладнати дві спальні і вітальню.

З передпокою можна передбачити відразу три виходи: в кухню, в санвузол і в вітальню. Таким чином, вітальня буде прохідною кімнатою і з неї можна потрапити в дві спальні.

У 3-х кімнатному будинку повинні бути:

За бажанням будують веранду, додаткове ганок з виходом з кухні.

За бажанням будують веранду, додаткове ганок з виходом з кухні

Приклад планування будинку, що складається з трьох житлових кімнат

Якщо в будинку мається на увазі чотири кімнати

Житло з чотирма кімнатами легше зонувати, та й підійде воно для великої родини. Праву частину будівлі відводять для відпочинку, ліву для активності або навпаки. У такому будинку планують:

  • передпокій з тамбуром;

  • 3 спальні кімнати;

  • коридор між окремими приміщеннями;

  • вітальню;

  • кухню;

  • санвузол.

Якщо дозволяє площа, влаштовують пральню, веранду з виходом із спальні, друге ганок з виходом з кухні.

Приклад планування будинку, що складається з чотирьох житлових кімнат

Важливі дрібниці, які обов'язково потрібно враховувати при плануванні будинку

Існує кілька нюансів планування при проектуванні будинку, наприклад, кількість і розташування вікон і дверей, наявність балкона, висота стель.

Нюанси планування будинку 10х10 дивіться на відео:

Плануємо розташування вікон

Житлові кімнати розміщують на сонячній стороні. Освітленість повинна бути достатньою для збереження зору, але при цьому не приводити до вигоряння меблів і шпалер. Якщо планування кімнат у будинку передбачає будівництво скляної стіни, необхідно обладнати її захисними жалюзі або щільними шторами.

Можна побудувати стандартний будинок - в невеликих спальних кімнатах роблять по одному вікну, у вітальнях обов'язково два. Якщо приміщення для прийому їжі спільне з кухнею, то тут краще зробити три віконних отвору.

Можна дати волю фантазії і спланувати особливі вікна: довгі, круглі, високі вікна з аркою нагорі.

Велике кутовий вікно в спальні Це може бути цікаво! У статті за наступним посиланням читайте про проекти будинків з газобетону .

Плануємо висоту стель

Занадто високі стелі в будинку стануть причиною надмірної витрати будматеріалів при зведенні будинку, а після і оздоблювальних. Крім того, меблі в високій кімнаті буде виглядати не так красиво, вона «загубиться».

Занадто низька стеля викликає дискомфорт, створює «давить» почуття. Висоту стель в будинку визначають, виходячи з площі кімнат. Саме тому вкрай бажано на кожному поверсі будинку робити приміщення, не дуже відрізняються один від одного за площею, за винятком санвузлів і комор, зрозуміло.

Маленька кімната з дуже високою стелею може нагадувати глибокий колодязь. При плануванні висоти стель важливо знайти золоту середину.

Про те, яким повинен бути будинок, дивіться на відео:

Балкон в приватному будинку

Деякі власники приватних будинків з балконами майже не користуються цими прибудовами. За твердженням людей, простіше вийти у двір або на терасу. Саме тому необхідність балкона необхідно продумати заздалегідь.

Якщо є бажання зробити його, то не варто будувати маленький балкон, схожий на ті, якими обладнані багатоквартирні будинки. Великий балкон перетворюють на витвір мистецтва, використовуючи ковані або інші, не менш гарні перила.

На балконі має бути достатньо місця для комфортного відпочинку - щоб можна було поставити там кілька лежаків або крісло-гойдалку, столик зі стільцями для чаювань.

Великий балкон в приватному будинку, обладнаний всім необхідним для комфортного відпочинку

Кілька прикладів вдалих планувань будинків

Кілька прикладів вдалих планувань будинків

Приклад планування будинку з однією спальнею

Приклад планування будинку з однією спальнею

Оригінальне планування будинку з круглої вітальні

Оригінальне планування будинку з круглої вітальні

Планування будинку, де вітальня, кухня і їдальня суміщені

Планування будинку, де вітальня, кухня і їдальня суміщені

Планування будинку з двома спальнями

Планування будинку з двома спальнями

Планування великого будинку з терасою

Планування великого будинку з терасою

Приклад планування другого поверху Це може бути цікаво! У статті за наступним посиланням читайте про проекти будинків з піноблоків .

У статті за наступним посиланням читайте про   проекти будинків з піноблоків

Приклад планування першого поверху з терасою

Приклад планування першого поверху з терасою

Планування будинку габаритами 8х12

Планування будинку габаритами 8х12

Планування будинку з сауною

Планування будинку з сауною

Планування будинку з басейном і прибудованим гаражем

Планування будинку з басейном і прибудованим гаражем

Планування будинку з двома санвузлами

Планування будинку з двома санвузлами

Планування будинку: дві спальні, два санвузли, кухня, вітальня і їдальня суміщені

Планування будинку: дві спальні, два санвузли, кухня, вітальня і їдальня суміщені

Планування будинку з відкритою терасою і однією спальнею

Планування будинку з відкритою терасою і однією спальнею

Приклад зручного планування будинку: в кожній спальні окремий санвузол Це може бути цікаво! У статті за наступним посиланням читайте про проекти будинків з цегли .

висновок

План будинків для будівництва повинен бути продуманий професіоналами. Розкажіть їм про свої бажання та вподобання, щоб планування будинку була такою, як хочеться вам. Ну а якщо особливих вимог до розподілу простору в будинку немає, можна вибрати вже готовий, типовий проект з сподобалася плануванням.

прочитати пізніше

Відправимо матеріал на пошту

Роздрукувати

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online