Зарубіжні поїздки дітей в Росію і назад: які документи потрібні

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Подробиці Опубліковано 05.04.2016 22:01 Переглядів: 16742

Зарубіжні поїздки дітей в Росію і назад: які документи потрібні Зарубіжні поїздки дітей в Росію і назад: які документи потрібні

Наближається сезон літніх відпусток, поїздок на батьківщину. У цей період особливо багато співвітчизників звертається в «Русский центр» за допомогою в оформленні нотаріальних дозволів в зв'язку з поїздками дітей за кордон. Ми не раз розповідали про основні вимоги до документів для закордонних поїздок дітей (див. Наш сайт www-info-russisch.de). Оскільки проблеми найчастіше виникають при виїзді з Росії, ми вирішили роз'яснити цю тему більш детально стосовно до поїздок в цьому популярному для наших співвітчизників напрямку. Використано публікації російських юристів, в тому числі інформація інтернет-сайту letidor.ru.

Власний закордонний паспорт і свідоцтво про народження

Одна загальна вимога для всіх поїздок - дитина повинна мати власний закордонний паспорт. Запис в паспорті батька права на поїздку за кордон не дає. Завбачливі батьки замовляють дітям російські закордонні паспорти. «Русский центр» допомагає вирішити ці проблеми досить швидко і з мінімальними витратами.

Крім того, необхідно свідоцтво про народження або його нотаріально завірена копія.

Цього достатньо, якщо дитина їде за кордон з обома батьками.

Якщо прийом в російське громадянство дитині не оформлений, необхідно отримання візи в Kinderreisepass.

Слід враховувати: громадянин Росії не має права в'їжджати в країну по візі в Reiepass'e. Відсутність дійсного російського закордонного паспорта не є виправданням, і навіть надзвичайні обставини не дають підстав для отримання візи. Ця вимога повною мірою відноситься до дітей.

Народжений в Німеччині дитина, у якого обидва батьки (або єдиний батько) мають громадянство Росії, є російським громадянином за народженням. У видачі візи в німецький Reisepass йому можуть відмовити. Для поїздок в Росію батьки зобов'язані оформити йому закордонний паспорт. Необхідну допомогу в оформленні російських закордонних паспортів дітям надає «Русский центр»; Детальна інформація про це є на нашому сайті www.info-russisch.de. Можна легко знайти наш сайт в GOOGLE - досить набрати в рядку пошуку «Русский центр».

дозвіл батьків

У 2015 р деякі ЗМІ ( «Російська газета», «Погляд» та ін.) Опубліковлі роз'яснення, яке зробив заступник керівника департаменту прикордонного контролю Прикордонної служби ФСБ Росії генерал-лейтенант Рафаель Даербаев. Він повідомив, з посиланням на Федеральний закон від 15 серпня 1996 № 114-ФЗ «Про порядок виїзду з Російської Федерації та в'їзду в Російську Федерацію» (статті 20, 21), що неповнолітній громадянин Росії, як правило, виїжджає з Російської Федерації спільно хоча б з одним з батьків, усиновителів, опікунів або піклувальників, при цьому дозвіл другого з батьків не потрібна.

Російські юристи уточнюють: це роз'яснення відноситься до випадку, якщо дитина виїжджає з Росії з одним з батьків, прямуючи в безвізову країну (наприклад, на Україну, в Казахстан) - тоді згода другого з батьків дійсно не потрібно.

Російські юристи уточнюють: це роз'яснення відноситься до випадку, якщо дитина виїжджає з Росії з одним з батьків, прямуючи в безвізову країну (наприклад, на Україну, в Казахстан) - тоді згода другого з батьків дійсно не потрібно

Для візової країни згода другого з батьків необхідно. Німеччина щодо Росії - країна візова .. Тому наша рекомендація - не надто довіряти роз'ясненнями прикордонного чиновника, не ризикувати і готувати згоди-дозволу батьків на поїздки дітей за кордон. Те ж правило діє для дітей - іноземних громадян.

Слід також враховувати деякі деталі.

Якщо другий з батьків помер, необхідно мати свідоцтво про смерть.

Якщо один з батьків має виключне право опіки, необхідне рішення суду, яке підтверджує це право. У спірних випадках, коли другий з батьків, не позбавлений батьківських прав, не дає дозволу на поїздку дитини за кордон, також необхідно рішення суду.

Свідоцтва, довідки, рішення суду, видані в ФРН, повинні мати штамп міжнародної завірення «Апостиль» та завірений переклад на російську мову. «Русский центр» надає допомогу у виконанні перекладів і отриманні їх консульської завірення.

Якщо дитина їде за кордон без супроводу батьків, то буде потрібно

засвідчена нотаріусом згоду на виїзд від обох батьків.

Якщо дитина їде без батьків, у супроводі інших родичів або сторонніх, нотаріальна згода має містити довіреність цим особам на опіку дитину та вирішення питань його подорожі. Це ж вимога повинна дотримуватися, якщо дитина виїжджає за кордон без супроводу - адже в в Росії він в будь-якому випадку буде перебувати під опікою когось із дорослих.

Практика «Російського центру» на цей рахунок є такою: положення про згоду на поїздку і склад довіреності із зазначенням прав довірених осіб заносяться на двох мовах в єдиний нотаріальний документ, який завіряється «Апостілем», що робить його дійсним і в ФРН, і в РФ.

Якщо дитина летить літаком, необхідно уточнити вимоги авіакомпанії до перельоту дитини без супроводу в тому туристичному бюро, де Ви будете купувати авіаквиток. Автобусні та залізничні поїздки дітей за кордон без супроводу дорослих не допускаються.

Терміни дії згод-дозволів

Часто постає питання про терміни дії згоди на виїзд і довіреності. Як правило, не виникає проблем з згодами, оформленими на 1-2 місяці і на одну поїздку. Можливо оформлення дозволів на термін до півроку з поїздками в різні країни. Однак при цьому треба чітко обумовити держави, які передбачається відвідати.

Наприклад, якщо ви везете дитину на автомобілі в Казахстан, то в згоді повинні бути вказані і країна шенгенської угоди Польща, і безвізові Білорусія і Російська Федерація, і кінцева мета подорожі Казахстан, і обов'язково - повернення до Німеччини.

Візові європейські країни часто вимагають свіже згоду на кожну поїздку, так що щоб уникнути проблем треба уточнювати це питання на сайтах візових центрів, консульств і посольств.

додаткова інформація

Прикордонні проблеми з правом на виїзд, як правило, виникають при виїзді з Росії (хоча відомий випадок, коли бабусю з онукою висадили з автомобіля, що їде в Росію автобуса на польсько-білоруському кордоні). У зв'язку з цим російські юристи звертають увагу на такий важливий момент: в Росії не дозволяється оформляти «генеральне» згода другого з батьків на вивіз дитини в будь-яку країну світу або протягом невизначеного часу. Доцільність кожного виїзду дитини за кордон повинна обговорюватися батьками окремо, а судові суперечки щодо виїзду неповнолітнього з Росії розглядаються завжди стосовно конкретної поїздки, тобто в певний держава і в конкретний період часу.

Право дитини на виїзд з Росії за кордон з одним з батьків або з сторонніми особами обмежується, якщо другий з батьків подасть в ФМС заяву про свою незгоду на виїзд. У російській прикордонної служби є своєрідний стоп-лист з інформацією про дітей, яким не дозволено виїзд з Росії. В цьому випадку вивезти дитину в іншу країну не зможе ніхто, в тому числі і той батько, який заборонив виїзд, а питання про скасування заборони дозволяється виключно в судовому порядку.

Коли батько, наприклад, знаходиться за межами країни проживання дитини, від отримання згоди це не звільняє, якщо немає судового рішення про надання матері однієї права опіки. Батько повинен оформити необхідні документи і переправити їх матері.

Якщо батько перебуває в місцях позбавлення волі, слід оформити письмову згоду на виїзд дитини і засвідчити цей документ у керівництва виправного закладу. Потім цей документ підлягає засвідченню міжнародним штампом апостиль і забезпечується завіреним перекладом на російську мову.

«Русский центр» допомагає в оформленні нотаріальних документів

На допомогу співвітчизникам «Русский центр» пропонує спрощену процедуру підготовки будь-яких нотаріальних документів російською та українською мовами з засвідченням у нотаріуса німецького та подальшої міжнародної легалізацією.

Процедура ця дійсно проста:

  • заявник заповнює в «Російському центрі» спеціальний бланк (формуляр), заносить в нього дані довірителя та довіреної особи, представляє бажаний зміст документа. Стосовно до дозволу на зарубіжну поїздку дитини необхідно повідомити паспортні дані дозволяє і довіреної осіб, дані дитини, період і країни подорожі.

У будь-якому випадку, підписуючи нотаріальний документ, заявник підтверджує, що згоден зі змістом документа і повністю за нього відповідає.

  • В «Русском центре» на підставі представлених даних документ оформляється на російській або українською мовою, заздалегідь узгоджується з замовником, після чого довіритель запрошується на прийом до нотаріальної контори, де підписує і отримує на руки завірений нотаріусом документ.
  • Проводиться міжнародна легалізація документа штампом «Апостиль», після чого він повністю придатний до застосування в країні призначення. (Див. На нашому сайті статтю « Апостиль: про завірення документів для використання за кордоном »).

Дана стаття носить виключно інформаційний характер і не є юридичною консультацією. Автор і редакція не несуть відповідальності за можливі проблеми, які можуть виникнути при поїздках дітей за кордон.

Звернувшись в сервісне бюро при «Російському центрі», ви отримаєте компетентну і кваліфіковану допомогу в оформленні необхідних нотаріальних документів.
Детальніше читайте про це на нашому сайті www.info-russisch.de.

Довідки за телефоном: 0209-1 555 99 99, 0209-88 1 88

Ю. Левін

Русский центр, Гельзенкірхен

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online