Маляр повинен бути як робот. Раз і пішов // Профорієнтація

  1. Про професію
  2. Робочі моменти
  3. Що потрібно знати і вміти
  4. Особисті якості
  5. Індивідуальний захист
  6. перспективи
  7. відповідальність

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

"Якщо ти вже зважився стати маляром, то відступати нікуди. Треба усвідомлювати, що ти останній, ти робиш особа роботи. І якщо ти хороший маляр, то і особа буде хорошим", - ось так про свою професію розповідає Василь Ковриженко, маляр з чотирирічним стажем.

Про професію

Маляр - це остаточний етап роботи, фініш. Ти приймаєш роботу інших майстрів і надаєш їй красу, тому на тобі лежить серйозна відповідальність. Потрібно пам'ятати, що у фарби є така особливість - вона показує всі вади, все, що не було зроблено. На око робота начебто зроблена ідеально, а пофарбував і бачиш, там щось вилізло, там якась подряпина і т.д. Чесно скажу, в даній професії ніколи не доб'єшся 100% результату. Будь-яка дрібниця може зіпсувати всю роботу, навіть муха, яка сяде на поверхню і залишить сліди лапок. Дивишся, а поверхня вже не ідеальна.

Робочі моменти

Якщо ти вже зважився стати маляром, то відступати нікуди

Василь Ковриженко, маляр

Є різні малярі, наприклад, маляр по металу, маляр по фасадах і т.д. Я працюю з деталями. Їх 70. Кожна з них індивідуальна, у кожної своя форма і місце. Перед тим як приступити до роботи, потрібно вивчити креслення деталі, даний тип фарбування, прилеглі деталі, якість слюсарних робіт. І якщо щось не так, я маю право повернути деталь на доопрацювання.

При роботі з деталлю послідовність наступна: знежирення, видалення масляних плям, шліфування спеціальною машинкою і ще раз знежирення. Зварювальні і зовнішні шви шпаклюються, витягуються, щоб надати форму і створити цілісність деталі. Після того, як шпаклівка висихає, вона шліфується. На цьому етапі необхідно отримати гладку поверхню. Ще перед шпаклівкою наноситися грунт. У нас використовується два типи ґрунту: первинний, він показує проблемні місця, які майстер не помітив очима. Все зайве зачищається і шпаклюється. Цей грунт полегшує роботу маляра на відсотків 60. Потім йде вторинний грунт. Він може використовуватися як рідка шпаклівка. Він густий, тому перекриває дрібні подряпини і тріщини, коли при повному його висиханні шліфуешь деталь, то можна отримати ідеальну поверхню. Потім все ще раз обезжиривается, весь пил видаляється і накладається два шари фарби. Перший йде тональний, фоновий, він дає підставу, надає форму. Другою йде пожиже, їм задувають все. Деталь висихає - робота готова. Ця робота цікава тим, що кожен день ти робиш щось нове. Тобі приносять нову деталь, і ти думаєш над тим, як її зробити. У тебе йде постійна гра з матеріалом.

Що потрібно знати і вміти

Потрібно знати і вміти користуватися пуллер. Знати його "нутрощі", якщо буде поломка, то вміти полагодити. Повинна бути певна витримка руки. Руку потрібно тренувати. У маляра повинен бути такий закон: у нього дві руки, а тому одна рука допомагає інший, тому що руки при фарбуванні втомлюються. Обидві руки повинні вміти працювати пуллер. Новачкам попередньо потрібно на чомусь потренуватися, повчитися наносити фарбу. Наприклад, на воді і будь-якому матеріалі, тому що якщо ти поквапився - буде пропуск, якщо перетримав - буде патьок. Потрібно мати певну швидкість і витримку. Крім того, твої очі повинні працювати на тебе. Тому дуже важливо, щоб на робочій ділянці було хороше освітлення. Буде хороше освітлення - буде гарна якість роботи.

Ще необхідно вміти працювати рубанком, шлифмашинкой, знати компресор і його складові. Зі свого технікою потрібно поводитися акуратно, щоб вона завжди була чистою, адже це на пряму впливає на якість роботи.

Для себе я виробив правило, якщо я починаю працювати з новим видом фарби, я прошу дати мені документацію на неї, тому що на ринку зараз багато матеріалів і все знати неможливо. У цій роботі не потрібно нічого боятися. Просто те, що приходить в твої руки потрібно правильно оцінити і зробити. Які знання ще потрібні буде зрозуміло в процесі практики. Головне, щоб людина була на своєму місці.

Особисті якості

Мене вчили, що в малярке не можна панікувати. І це вірно на 100%. Варто піддатися паніці і це відразу випливе. Ще для цієї професії важлива охайність. При виконанні роботи все повинно бути чисто, руки повинні бути захищені, костюм провітрений і почищений. Необхідно мати терпіння, старанням, фантазією і бажанням працювати. Потрібно усвідомлювати ступінь відповідальності і бути цілеспрямованим. Якщо маляр почав роботу, він повинен її довести до кінця. Зупинятися на півдороги не можна. Тому що все недороблене буде помітно. Наприклад, фарба при висиханні може мінятися у відтінку, і якщо маляр робитиме паузу, це буде помітно. Потрібно планувати роботу так, що якщо ти її почав, ти повинен її повністю закінчити. І головне, щоб лежала до цього душа.

Індивідуальний захист

Головним недоліком професії є шкідливість, але цей мінус можна прибрати наявністю індивідуального захисту. Завдання маляра, крім виконання роботи, стежити за собою, не шкодити своєму здоров'ю. Наприклад, при інтенсивній фарбування респіратор повинен мінятися протягом 4 днів. Якщо працювати необхідно в приміщенні, то обов'язково повинна бути витяжка.

перспективи

Починати можна всюди. Для початку погортати літературу, почитати про типи фарби, про пуллер. Але головне, щоб до цієї професії лежало серце. Потрібно хотіти працювати. Насправді хороших фахівців в Україні не так багато, тому вони нарозхват.

В середньому в Києві стартова ціна на такого виду роботу 800 $ і вище за місяць. У державних структурах платять близько 3000 грн. Зрозуміло, що приватники платять більше, але тут свої нюанси. Якщо ти працюєш офіційно, то у тебе йде стаж по-іншому, ти виходиш на пенсію раніше, у тебе відпустка більше.

Важливо пам'ятати, що зараз при прийомі на роботу дивляться на те, як зроблена робота, чистоту, поведінки маляра. Ніколи в житті не потрібно нервувати. Якщо ти відчуваєш, що не лежить тобі ця робота сьогодні, дай їй, придумай що завгодно, завтра ти зробиш її краще.

відповідальність

Якщо ти йдеш на цю роботу, потрібно бути готовим до того, що робота відповідальна, не терпить потурань, помилився - і твоя робіт нанівець. Головну відповідальність маляр несе перед самим собою.

Марія Коміссарова,
спеціально для проекту
"Профорієнтація" Хочете передрукувати ...?
Правила використання матеріалів сайту

Перейти вище: статті

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online