Як з мінімальними втратами отримати гроші з-за кордону?

  1. Варіант 1: Гроші в валізі
  2. Варіант 2: Грошовий переказ
  3. Варіант 3: Чек до оплати
  4. Варіант 4: Зарахування на рахунок
  5. Варіант 5: Відкрити картковий рахунок в іноземному банку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Одержувачу грошей з-за кордону, як повідомляє журнал «   гроші   », Зазвичай хочеться трьох речей Одержувачу грошей з-за кордону, як повідомляє журнал « гроші », Зазвичай хочеться трьох речей. Перше - щоб не виникло претензій від податківців та фінмоніторингу. Друге - не платити зайвого за переклад. Третє - не витрачати часу на такі операції. «Гроші» поцікавилися, які схеми заводу грошей з-за кордону нині в ходу у фізосіб.

Варіант 1: Гроші в валізі

В Україні без заповнення декларації можна ввезти до 10 тис. Євро (або еквівалент в іншій валюті). В цьому випадку не доведеться платити банківські комісії. І навіть якщо це отриманий за кордоном дохід, такі суми зазвичай декларувати не поспішають. Однак такий спосіб годиться, якщо плануються поїздки, попутні напрямку переміщення грошей. І вже точно не варто передавати гроші через водія автобуса, екіпаж літака або випадкового пасажира. Бували випадки, коли вони з радістю погоджувалися виконати «місію», а ступивши на рідну землю, «забували» віддати «багаж» одержувачу. Ще одна тонкість - обмеження на вивезення готівки з країни перебування. Наприклад, з Кіпру зараз готівкою зараз можна вивезти не більш 3 тис.євро.

Варіант 2: Грошовий переказ

В Україні готова переправити готівку майже будь-яка з безлічі існуючих система грошових переказів. Одні з найбільш активно використовуваних - Western Union і MoneyGram. Для отримання грошей потрібно звернутися у відділення банку, який надає цю послугу, і заповнити спеціальний бланк. Переклад видається по пред'явленню паспорта. Процедура досить проста, але далеко не найдешевша - вона обійдеться в середньому 3-6% від суми переказу. Обмежень по сумі на отримання грошових переказів в Україні немає, але, в разі отримання в один банківський день більше 50 тис. Грн., Одержувачу доведеться відкрити поточний рахунок для зарахування коштів. Це означає - окремо платити ще й за переведення в готівку з рахунку (до 1%). Так що використовувати грошові перекази має сенс для менших сум або розбивати суму на менші транші.

Згідно з розділом IV Податкового кодексу (ст. 163.1.3) оподаткуванню підлягають всі надходження з-за кордону - вони включаються до оподатковуваного доходу. І потім до них застосовується звичайна ставка 15%, якщо сума доходів на місяць не перевищує 10-кратний розмір мінімальної з / п, встановлений на 1 січня поточного року (з 01.01. 2013 - 1147 грн.). Якщо сумарний дохід перевищує зазначений показник, то частина, що перевищує 10 мінімальних зарплат на місяць, оподатковується за ставкою 17%.

Як можна оцінити - осідає десь в третіх руках інформація про переклади з-за кордону? Якщо при отриманні потрібно вказати номер ідентифікаційного коду, то, швидше за все - так. Якщо код не потрібно вказувати, ймовірність невелика. У будь-якому випадку, повністю виключити перспективу отримання «листи щастя» від Міністерства доходів і зборів не можна, адже грошовий переказ не є повністю анонімним (паспорт пред'являти в будь-якому випадку потрібно).

Варіант 3: Чек до оплати

Якщо мова йде про виплату гонорару або заробітної плати від офіційного роботодавця, то він може розрахуватися іменним чеком. З чеком можна звернутися в той український банк, який готовий прийняти чеки до оплати (можна уточнити в головному офісі банку). Операції з іменними чеками регулюються постановою НБУ від 27.07.2008 «Про порядок здійснення операцій з чеками в іноземній валюті на території України». Згідно з цим документом в Україні чеки приймають тільки на інкасо. Це означає, що гроші будуть видані одержувачу не відразу, а після отримання їх українським банком від платника (того, хто видав чек). Термін процедури інкасо може становити до 30 днів, комісія в середньому - 2-5% від суми чека плюс комісії третіх сторін (комісії іноземних банків-посередників - ще 1-3%). При цьому головна небезпека в тому, що чек не є гарантією платежу, а в разі відмови, все штрафи і комісії третіх сторін ляжуть на плечі клієнта.

Комісії списуються незалежно від того, перевести в готівку чек чи ні. А якщо раптом після процедури інкасо одержувачу відмовлять в оплаті, можуть і штраф впаяти - до 20 у. е. Крім того, у іменного чека зазвичай є «термін придатності» - до півроку, а то й зазначений інший термін. Якщо його не перевести в готівку за цей час, чек стає недійсним. Отримати гроші можна як готівкою, так і на поточний рахунок - незалежно від суми.

Як і у випадку з грошовими переказами, переведення в готівку чека підпадає під оподаткування прибутковим податком на загальних підставах. Але при здачі чека на інкасо одержувач пред'являє тільки паспорт (без довідки про податковий коді), що деякі вважають ознакою того, що невеликі надходження залишаться поза увагою податкових органів. Скажімо прямо - це зайве оптимістичний оману. Якщо роботодавець з перерахованих сум податки все одно сплатив, можливо, заради душевного спокою є резон скористатися схемою, описаною в кінці глави «Варіант 4».

Варіант 4: Зарахування на рахунок

Зарахування грошей на поточний або картковий рахунок також влаштує офіційного роботодавця. Для цього необхідно відкрити в банку картковий або поточний рахунок, отримати у банку його реквізити для платежів з-за кордону і надати ці дані роботодавцю. В даному випадку комісія, в залежності від умов обслуговування рахунку, буде утримана або за зарахування, або за зняття коштів і складе 0,5-1,5% від суми. У порівнянні з грошовими переказами і переведення в готівку чека, комісія начебто невелика, але і її можна уникнути. Для цього можна використовувати Інтернет-банкінг.

Як правило, перерахування коштів он-лайн всередині банку безкоштовне або частково платне. Спочатку потрібно відкрити рахунок, зарахування на який безкоштовне, тобто у банку мається на увазі комісія тільки за зняття з нього готівки - рахунок № 1. Далі потрібно знайти серед продуктів банку рахунок, з якого зняття здійснюється безкоштовно, наприклад депозит з гнучкими умовами поповнення та зняття - рахунок № 2. Отримати гроші від роботодавця потрібно на рахунок № 1. Далі за допомогою системи Інтерент-банкінгу перерахувати гроші з рахунку № 1 на рахунок № 2, після чого безкоштовно зняти у відділенні банку.

Як і в двох попередніх випадках, надходження на поточний рахунок - це частина оподатковуваного доходу. І незважаючи на те, що стан рахунку є банківською таємницею, приховати доходи від податкової неможливо - до рахунку прив'язаний ІПН (той самий податковий код), без нього ніякої банк приводу не відкриє. Зазвичай одержувачі просять платників вказувати невинні приводи в графі «призначення платежу». Деякі замовники \ роботодавці на це йдуть.

Якщо ж роботодавцю неодмінно треба внести відповідні слова в графу «призначення платежу», а він сам є податковим агентом у себе в країні (тобто утримує податки з перераховуються сум), то можна не платити зайвого цілком офіційним шляхом. Для цього доведеться отримати відповідні документи в країні походження платежу про те, що з перерахованих сум податок узятий. Це дозволить відняти вже сплачені за кордоном суми з податкових зобов'язань, розрахованих в Україні (для цього у вітчизняній податковій декларації передбачено відповідні графи).

Варіант 5: Відкрити картковий рахунок в іноземному банку

Деякі вважають за краще уникнути зайвої уваги з боку Держфінмоніторингу та податкової, відкривши картковий рахунок в іноземному банку, наприклад, в Росії, Латвії чи Польщі. Тоді операції навряд чи будуть ідентифіковані українськими контролюючими органами, а гроші можна буде зняти в будь-якому банкоматі. Правда, комісія за переведення в готівку при цьому може скласти до 5%. Не варто також забувати про не вигідному обмінному курсі, адже рахунок буде відкритий у валюті країни місцезнаходження банку. Ті, хто користується подібною схемою, все-таки ризикують. По-перше, якщо проводити з такої картки безготівкові платежі всередині України, можна «засвітити» зв'язок українського громадянина з іноземною карткою. По-друге, якщо відкрити таку карту без індивідуальної ліцензії НБУ (див. Стор.), Є ризик понести адміністративну відповідальність за порушення Декрету Кабміну від 19.02.1993 № 15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» (документ все ще діє , він зазнав численних змін, найсвіжіше з яких датована груднем 2012 року).

Як заводять гроші в Україну

У валізі

Грошовий переказ

іменний чек

Поточний рахунок

Картрахунок в закордонному банку

Більше підходить для отримання коштів від

приватної особи

Приватної особи / юрособи

юрособи

юрособи

юрособи

Макс. сума разового отримання

10 тис. Євро (екв.)

50 тис. Грн. (Екв.)

Без обмежень

Без обмежень

Без обмежень

комісії

немає

5%

4%

1% / 0% (з перерахуванням на гнучкий депозит через І-банкінг)

5%

ризик оподаткування

немає

середній

середній

середній

немає

інші витрати

дорожні витрати

немає

У разі відмови, до 20 євро

Відкриття рахунку - 50-100 грн.

Відкриття рахунку - від 80 грн (екв.)

Разом витрати на 1 тис. Євро

0 грн.

50 євро / 192,5 євро

40 євро / 184 євро

168,5 євро / 28 євро

57 євро

час отримання

Час у дорозі

Від 1 години до 2-3 діб

До 90 днів

До 1 дня

До 1 дня

Як можна оцінити - осідає десь в третіх руках інформація про переклади з-за кордону?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online