Відмова у державній реєстрації юридичної особи

  1. Документи для реєстрації заповнені невірно, неповно або частково відсутні
  2. Недостовірний юридична адреса
  3. Фірмове найменування ТОВ не відповідає вимогам закону
  4. Засновник або керівник відноситься до масових
  5. Порушена процедура подачі документів
  6. Огляди ФНС по відмовах в реєстрації
  7. Що робити в разі відмови в реєстрації ТОВ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Звернення заявників до податкової інспекції не завжди закінчується   відкриттям ТОВ

Звернення заявників до податкової інспекції не завжди закінчується відкриттям ТОВ . Відмова в реєстрації юридичної особи може бути викликаний безліччю причин, вказаних в статті 23 закону від 08.08.2001 № 129-ФЗ.

ФНС вважає, що відсоток відмов по заявами Р11001 порівняно невеликий, але для кожного заявника це неприємна ситуація, яку краще не допускати. Причини відмови в державній реєстрації юридичних осіб можна розділити на кілька груп, пропонуємо в них розібратися докладніше.

Документи для реєстрації заповнені невірно, неповно або частково відсутні

Найчастіша причина, по якій податковий орган виносить рішення про відмову в державній реєстрації, це як раз проблеми з документами:

  1. Неактуальне бланк заяви Р11001. Зверніть увагу, що в 2018 році діє форма, затверджена Наказом ФНС від 25.01.2012 № ММВ-7-6 / 25 @. Останні зміни до неї вносилися 25.05.2016 після введення в дію нового класифікатора КВЕД-2.
  2. Будь-які помилки або неточності при заповненні заяви на реєстрацію ТОВ. Вимоги до заповнення затверджені наказом № ММВ-7-6 / 25 @, і їх треба обов'язково дотримуватися. Підставою для відмови в реєстрації може стати навіть зайва точка або знак, внесений не в своє поле.
  3. Неповний комплект документів. У обов'язковий перелік, зазначений у статті 12 закону № 129-ФЗ, входить рішення або протокол про заснування товариства, статут, документ про сплату державного мита та сама заява Р11001. Причому, до кожного з них також встановлено свої вимоги, порушення яких розцінюється, як неподання документа взагалі.
  4. Документ про оплату мита має невірні реквізити або, при наявності декількох заявників, мито оплачена тільки одним з них.

Документ про оплату мита   має невірні реквізити або, при наявності декількох заявників, мито оплачена тільки одним з них

Недостовірний юридична адреса

Хоча документи, що підтверджують юридичну адресу, не вказані в обов'язковому переліку статті 12 закону № 129-ФЗ, однак їх відсутність може привести до визнання адреси недостовірним і подальшому відмову в реєстрації.

Щоб цього не допустити, в податковий орган також подається (за вибором):

Необхідно також додати документ, що підтверджує право власності на об'єкт нерухомості: копія свідоцтва або виписка з ЕГРН.

Крім того, до пороків юридичної адреси відносяться:

  • наявність незавершеного будівельного об'єкту, зруйнованої будівлі або приміщення, де неможливо вести діяльність;
  • за заявленою адресою розташована військова частина або державний орган;
  • власник нерухомості заявив про заборону реєстрації ТОВ за цією адресою;
  • за адресою вже зареєстровано 10 і більше юридичних осіб, і він визнаний адресою масової реєстрації.

Фірмове найменування ТОВ не відповідає вимогам закону

Вимоги та обмеження до фірмового найменування товариства встановлені статтею 1473 ЦК РФ. Серед них заборона на:

  • поняття, що не відповідають гуманності, моралі, громадським інтересам;
  • повні або скорочені офіційні найменування іноземних держав і органів державної влади Росії (федеральних, суб'єктів РФ, місцевого самоврядування), а також слова, похідні від таких найменувань;
  • повні або скорочені найменування громадських об'єднань, міжнародних і міжурядових організацій;
  • іншомовні запозичення, що відображають організаційно-правову форму юридичної особи (наприклад, Ltd).

Що ж стосується унікальності назви, то податкова інспекція не перевіряє цей критерій. Відповідно, відмова у державній реєстрації юридичних осіб не може бути викликаний запозиченням назви вже діючої організації.

Треба тільки враховувати, що організація-правовласник фірмового найменування, зареєстрована раніше, потім може через суд вимагати змінити назву, якщо ТОВ-тезка працює в тій же сфері.

Засновник або керівник відноситься до масових

Якщо засновник або керівник вже мали відношення до діяльності більше 10 юридичних осіб, то їх можуть визнати, і на цій підставі винести відмову в реєстрації нової компанії.

До причин відмови, пов'язаними з засновником або керівником, також відносять:

  • судове рішення про дискваліфікацію керівника, термін якого ще не закінчився;
  • засновник-фізособа позбавлений права займатися підприємницькою діяльністю;
  • засновник-юрособа перебуває в процесі ліквідації;

Додаткові підстави містяться в пункті 1 (пп. Ф) статті 23 закону «Про державну реєстрацію».

Порушена процедура подачі документів

На жаль, навіть правильно заповнені документи можуть привести до відмови в реєстрації, якщо була порушена процедура їх подачі:

  1. Форма Р11001 підписана особою, яка не має на це повноважень. Право на підпис заяви на реєстрацію ТОВ є тільки у самих заявників, а не у майбутнього керівника або представника.
  2. Чи не дотримана нотаріальна форма запевнення Р11001. Для заявників є можливість обійтися без послуг нотаріуса, якщо вони особисто звертаються до податкового органу або документи підписані посиленою КЕП. В інших випадках підпис засновника повинен засвідчити нотаріус.
  3. Заявник звернувся не в ту інспекцію. Документи для реєстрації подають в ИФНС, якої підвідомчий юридична адреса організації. Часто це єдина реєструє інспекція на місто або область (наприклад, 46-а ИФНС в Москві). Дізнатися потрібні контакти можна в найближчій податкової інспекції або на сайті ФНС.

Огляди ФНС по відмовах в реєстрації

Кожен квартал Федеральна податкова служба розсилає в податкові інспекції огляди судової практики по спорам за участю реєструючих органів. У них наводяться реальні судові справи, де заявники, в тому числі, оскаржили відмову в реєстрації юридичної особи, але безуспішно. Наведемо кілька прикладів.

1.Дело №А40-185135 / 16. У заяві за формою № Р11001 не був заповнений пункт 2.1 розділу 2, а саме: не вказано поштовий індекс. При цьому заявник вважав рішення про відмову в державній реєстрації необгрунтованим, тому що поштовий індекс був вказаний в гарантійному листі. Відповідно, на його думку, податкова інспекція могла самостійно внести відсутні відомості про адресу.

Суди всіх інстанцій визнали правоту реєструючого органу, тому що обов'язок по правильному і повному заповненню заяви лежить на заявника. Податкова інспекція не зобов'язана виправляти документи з неповними або відсутніми даними.

2.Дело № А03-10637 / 2016. У цій справі відмова в реєстрації ТОВ був викликаний особливостями заявника-фізичної осіб. Раніше заявник був учасником іншого товариства з обмеженою відповідальністю з часткою статутного капіталу в розмірі 50%. Це юридична особа мала перед бюджетом заборгованість, визнану безнадійною, і виключено з ЕГРЮЛ. На момент подачі заяви про реєстрацію нової компанії не закінчився трирічний термін з дати виключення з ЕГРЮЛ суспільства, де заявник був учасником.

3.Дело № А60-12861 / 2016. В порушення вимог закону «Про ТОВ» рішення єдиного засновника не містило відомостей про порядок і строки оплати статутного капіталу, а також розмір і номінальної вартості частки засновника. В результаті рішення було розцінено податковою інспекцією, як неподання, а пакет документів, обов'язкових для реєстрації, - неповним.

4.Дело № А73-9914 / 2016. Відмова в реєстрації ТОВ було винесено заявнику, який раніше був засновником і / або керівником декількох юридичних осіб. При цьому встановлено, що шість з них були виключені з ЕГРЮЛ, як фактично припинили свою діяльність. На момент подачі заяви про реєстрацію нової компанії не закінчився трирічний термін виключення цих організацій з реєстру. Крім того, дві компанії, де заявник був керівником, мали заборгованість, безнадійну до стягнення, на суми 3,8 і 2,2 млн рублів.

Що робити в разі відмови в реєстрації ТОВ

Закон передбачає оскарження відмови в державній реєстрації юридичної особи, тому якщо ви впевнені у своїй правоті, то можете почати цю процедуру.

Спочатку треба звернутися зі скаргою до вищої податкову інспекцію, яка протягом 15 робочих днів повинна дати на неї відповідь. Якщо ця відповідь вас не задовольнив, ви маєте право звернутися в Центральний апарат ФНС, а потім до суду.

Детальніше про те, як провести оскарження відмови в державній реєстрації юридичної особи, можна дізнатися в розділі VIII.1. закону № 129-ФЗ. Мінімальні терміни до винесення першого судового рішення щодо оскарження відмови складають не менше трьох місяців. З огляду на такі тривалі терміни, заявники рідко звертаються до суду, якщо їм треба швидко зареєструвати ТОВ.

А з 1 жовтня 2018 року набирає чинності норма закону «Про реєстрацію», яка дозволяє заявнику протягом трьох місяців після відмови подати документи заново, що не сплачуючи повторно мито . Це хороший крок назустріч бізнесу з боку ФНС, і він повинен позитивно позначитися на зниженні відсотка відмов у реєстрації юридичних осіб.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online