# Безріелтора. Як зняти квартиру? - статті

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Tengrinews.kz представляє серію матеріалів # Безріелтора. Ми з повагою ставимося до професійних посередників по операціях з нерухомістю, але бачимо, що багато навчилися самі купувати і продавати, знімати і здавати в оренду нерухомість, а також вибирати кращі пропозиції серед новобудов. Ми попросили казахстанців поділитися своїми спостереженнями та Лайфхак, як це робити швидко і ефективно.

У першому матеріалі були рекомендації по покупці квартири, у другому - по продажу . Третій розповідає про те, що потрібно знати, щоб зняти квартиру. У цій статті зібрані три історії: дівчата, яка 15 років живе на знімних квартирах; чоловіки, який займається перевезеннями меблів і сам періодично знімає житло у відрядженнях; іноземця, який вже рік знімає квартиру в Казахстані.

Юлія, 32 роки

15 років живе на знімних квартирах

Урок № 1: "Встановити межі"

Я поїхала з дому, щоб вчитися, в 17 років. Спочатку знімала житло в обласному центрі, потім - в Алмати. Мій секрет успішної оренди простий: завжди зберігати з господарем квартири людські відносини. У мене в голові є така метафора: коли ти в темному підворітті боїшся і зустрічаєш підозрілу людину, то треба з ним заговорити. Тоді ви вже не чужі люди, тоді йому буде складніше напасти на тебе і пограбувати. Так і з квартирними господарями - важливо бачити один в одному насамперед людей.

Але при цьому не переходити межу, щоб власник житлоплощі не сидів на твоїй кухні кожен раз, коли захоче поплакати. Для мене критично важливо, щоб на час проживання в квартирі господар не навідувався в неї без мене. Ніяких раптових перевірок і "я тут повз проїжджав". Хочемо зустрічатися - зустрічаємося на нейтральній території. Інакше особистий простір буде порушуватися.

У одній приятельки квартирна хазяйка взагалі запропонувала, поки та буде на роботі, щоб вона проводила в квартирі тренінги: "Ти не проти, якщо в твоїй квартирі 12 людей 4 години побудуть?" Або приятель зняв в центрі дуже милу, але дуже стару квартирку, в якій стояв старий диван. Квартирне господар був впевнений, що це реліквія, пов'язана з Чаушеску. Час від часу він заїжджав, щоб подивитися, як поживає раритет. Заборона на таке я обговорюю на березі. Ідеальний квартирний господар повинен бути чимось зайнятий: роботою, дітьми, нюансами проживання десь в Гонолулу.

Ідеальний квартирний господар повинен бути чимось зайнятий: роботою, дітьми, нюансами проживання десь в Гонолулу

Урок № 2: «Шукати через соцмережі"

Я вже давно не шукаю житло через сайти нерухомості: там багато ріелторів - їм треба платити від 20 000 тенге за роботу + ще за перегляди по 1 000-1 500 тенге, мало хороших пропозицій і нескінченне брехня. Альтруїстичних ріелторів, на жаль, не існує, напевно, як і мовчазних адвокатів, і непитущих хірургів. Або повне нерозуміння запиту. Ти їм кажеш: "Хочу жити в спокійному центрі", а вони приводять тебе в однушку поруч з Зеленим базаром: у дворі цього будинку можна купити вкрадений телефон, а можна позбутися свого. І в цій квартирі - остов від дивана. У відповідь на твоє здивування кажуть: "Ми матрац який-небудь принесемо, ви тут прекрасно обгрунтуєте".

Я публікую оголошення про пошук квартири в соцмережах приблизно за 1-2 місяці до передбачуваної зміни житла. У мене не дуже багато друзів в Facebook, але людина 5 точно відгукнеться - як правило, "друзі друзів". Тому важливо дружити з пристойними людьми - у них і оточення пристойне. Цим людям теж не хочеться "мешканця в мішку".

Звичайно, бувають і екстрені ситуації. Квартирна господиня починає розповідати про сина, який почав зустрічатися з дівчиною. Я відразу все розумію: "Скільки у мене є часу?" Як правило, пару тижнів все одно дають. В середньому, щоб переїхати комфортно, мені потрібно тижні 3 на неспішне обдумування варіантів і ще тиждень, щоб організувати переїзд і переїхати.

Переїзд - це окреме питання. Наприклад, у мене кілька баулів і велике офісне крісло. У легкову не поміщається, а вантажну "Газель" зняти - дорого: у них мінімальні розцінки від двох годин. Тобто якщо вся сім'я переїжджає далеко - витрати виправдані, а якщо одна дівчина з одного Мікра в інший - то дорого. Я скористалася послугами замовлення вантажного таксі через додаток - сама ціну призначала.

Я скористалася послугами замовлення вантажного таксі через додаток - сама ціну призначала

Урок № 3: "Більше кімнат - не означає дорожче"

Пристойний квартиронаймач - не затримує оплату, не шумить, поводиться порядно - це така ж рідкість, як класна квартира на Желтоксан - Кабанбай батира, в якій ще ніхто не жив в оренді і яка з невідомих причин здається за 80 тисяч тенге. Чесно кажучи, тему фінансів мені обговорювати не хочеться: я останнім часом з подругою знімаю у друзів і розумію, що наша оренда дуже низька. В середньому по місту не на околиці квартири коштують близько 120 тисяч тенге в місяць без комуналки. Це квадрат Розибакіева - Макатаева - Достик - Аль-Фарабі. Мова про однокімнатну квартиру в пристойному стані, з меблями, старий фонд. Якщо сильно пощастило, то буде двокімнатна квартира.

Найцікавіше, що іноді трійка, яку здати складніше, коштує майже стільки ж, скільки хороша одиничка. Є нюанс - комунальні платежі будуть трохи вище взимку. Але мені чим більше кімнат, тим краще - мені комфортно в одній кімнаті жити самій, в другій поселити кота, в третій - равлика. Важливо: я працююча жінка, головна проблема якої - це вихований кіт, для мене зняти квартиру - не проблема. Я не уявляю, з якими труднощами доводиться стикатися чоловікам, припустимо, студентам-іноземцям. Або сім'ї з двома дітьми. Мені ніколи не відмовляли в здачі квартири, яку я хотіла зняти.

Щоб нічого не бути належним господареві, краще відразу підписати типовий договір оренди, а також провести подобу опису майна. Бувало, що говорили: "Де японський магнітофон?" Показуєш опис - немає там, вони наполягають ... Це дуже важлива штука, як з'ясовується. Застава за квартири у нас як правило не беруть. А ось за кордоном під час відпустки - так, я його залишала.

Урок № 4: "Виховати толерантність"

Зараз я знімаю квартиру разом з подругою. Незважаючи на те, що ми всі дорослі і самостійні особистості, час від часу особистості збиваються в зграю і намагаються щось разом зняти. Це дуже складно: спільне проживання може вбити навіть найпрекрасніші стосунки. Хочеш завести собі ворога - зніми з ним квартиру. Або має дуже пощастити, щоб у вас було приблизно однакове ставлення до режиму миття посуду, фортеці сну і рівню шуму. Важливо бути відкритим до діалогу. Але в цілому: якщо ви хочете як і раніше любити цього людини - не живіть з ним, любіть один одного на відстані.

Але в цілому: якщо ви хочете як і раніше любити цього людини - не живіть з ним, любіть один одного на відстані

Урок № 5: "Починати збирати на своє житло"

Коли ти три роки живеш в квартирі, то вже звикаєш до неї. У момент прощання буває дуже сумно. З усіх найманих квартир мені б хотілося, щоб мою стала тільки одна з них. Я просила людей продати мені її, але там без варіантів. Я вдячна досвіду знімання квартири, тому що після 10 адрес проживання я набагато краще уявляю, чого хочу від житла.

Я сподіваюся, що одного разу я буду жити в своїй квартирі. Протягом двох років я планую змінити фінансову політику всередині себе самої таким чином, щоб ризикнути і взяти іпотеку. Я поки що не вирішила, первинне або вторинне буде житло, але вже знаю, що куплю туди що-небудь символічне. Наприклад, фіранку в ванну, яку вибирала тільки я і ніхто більше. Я хочу відчути спокій, коли за собою закривши двері.

Анатолій, 46 років

20 років перевозить іноземців на знімні квартири і сам знімає житло у відрядженнях

20 років перевозить іноземців на знімні квартири і сам знімає житло у відрядженнях

Урок № 6: "У іноземців інші уявлення про елітне житло"

Наші клієнти - іноземці, дипломати, вони, як правило, живуть в квартирах елітних житлових комплексів або в елітних особняках. В Алмати катастрофічно мало хороших будинків. Буває, що наші клієнти по півроку чекають квартиру в певному будинку. Такі будинки не вище п'яти поверхів, велика площа квартири, гарне планування, хороша інфраструктура - теплий паркінг, наприклад. В інші будинки теж в'їжджають, щоб перекантуватися, і незабаром шукають, куди б з'їхати.

Поняття елітне житло у нас розмите. Реклама може говорити, що воно елітне, а там "курник". Іноземці цінують, коли в під'їзді 1-2 квартири на майданчику. У таких будинках більшість живуть постійно, тільки частина квартир здається. Там, де багато в оренду, контингент, відповідно, різношерстий. Вони прагнуть селитися разом. Раніше, бувало, цілі селища складалися з експатів. Так далеко їздити - як правило за містом, але зате разом. Кажу раніше, тому що іноземці зрозуміли, що жити в наших особняках дорого. Коли електрика подорожчала, то взимку підскочили витрати на опалення. Грамотно побудованих будинків мало, холодно - вони вмикають обігрівачі, лічильники крутяться невпинно. Тобто витрати на комуналку стали перевищувати 1 500-2 000 доларів. Вони краще нас вміють рахувати гроші, тому багато хто повернувся в квартири.

Вони краще нас вміють рахувати гроші, тому багато хто повернувся в квартири

Урок № 7: "Знайти квартиру без меблів - складно"

Звичайно, є різниця, хто знімає. Коли знімає компанія, виставляють найвищі вимоги. Коли компанія дає гроші, а знімає сама людина - намагаються зняти житло поменше, різницю залишити собі.

Головна претензія іноземців - недолік ванних і санвузлів. У нас же тільки в деяких нових будинках ця вимога виконується, коли до кожної кімнаті санвузол. Ще вони люблять, коли квартира без меблів. Вони купили меблі, коли приїхали в країну, і при переїзді не хочуть її втрачати. Але порожню квартиру у нас знайти - днем ​​з вогнем. Навіть в Москві, за розповідями клієнтів, проблема. За кордоном це норма - орендувати, але привозити свої меблі. Особливо в США, він взагалі все кочівники, ніколи не сидять на місці, з'явилася пропозиція про роботу - переїхали на інший кінець країни.

Особливо в США, він взагалі все кочівники, ніколи не сидять на місці, з'явилася пропозиція про роботу - переїхали на інший кінець країни

Урок № 8: "Сервіс може бути як в хорошому готелі"

Раніше у відрядженнях я зупинявся в готелях. Зараз в Астані та багатьох регіонах можна зняти нормальне житло подобово, причому квартири з патентами, тобто будуть все закривають документи для моєї компанії. Я їм заздалегідь перекидають реквізити - все проходить по безналу. Плюс в тому, що квартиру потрібно зняти в тому районі, де у тебе будуть переговори або де будемо працювати. Відповідно, сильна економія на логістиці. Нещодавно я літав в Актау, був саміт - готелі забиті, зняв квартиру. З'ясувалося, що ми з клієнтом живемо в одному однопід'їздний будинку на одному сходовому майданчику. Добу коштували 17 тисяч тенге.

Якісні квартири в оренду радують. Там, як правило, є телебачення, Wi-Fi, рушники, тапочки, приладдя для душа і інші дрібні ништяки, як в хорошому готелі. Що стосується часу заїзду, то все обговорюється індивідуально. Буває, що прив'язка до полудня, як в готелі, там, де літаки в аеропорту кожні півгодини сідають. А в якомусь маленькому місті, де сідає один борт на тиждень, плюс-мінус кілька годин - не критично.

Крістіан

Юрист, 1 рік орендує квартиру в Казахстані, 28 років - по всьому світу

Юрист, 1 рік орендує квартиру в Казахстані, 28 років - по всьому світу

Урок № 9: "Місцезнаходження важливо"

У Казахстані я знімаю житло з 2017 року, в інших країнах досвід оренди - 28 років. Працюємо з колегами в Бразилії, США, країнах Європи, Китаї. Зазвичай житло орендуємо, і тільки коли не вдається знайти підходящі апартаменти - йдемо в готелі. Знімали на різні терміни, на різних умовах: подобово, помісячно, бувало і до 5 років.

При виборі квартири завжди дивимося на її місце розташування. З ранку хочеться не кваплячись дійти до місця зустрічі, а після не їхати кудись, а просто прогулятися, повечеряти, відвідати культурний захід. Корпоративна служба безпеки в солідній структурі завжди вивчає статистику місця, дивиться, щоб район був безпечним і поблизу було відділення банку, нормальний обмінний пункт, лікарня і чергова аптека, поліцейська служба і так далі. Помітив цікаву деталь: в Казахстані в під'їздах висять оголошення з фотографією дільничного і його номером телефону. Ця значить, що є хтось конкретний, хто відповідає за порядок в цьому місці. Це важливо.

Це важливо

Урок № 9: "Правильно - не поспішаючи і послідовно"

Як керівник міжнародного юридичного бюро, я дивлюся на оренду житла як на невід'ємний елемент роботи і відпочинку для себе і своїх співробітників. Для мене важливо встановлювати двосторонній контакт з орендодавцем, так завжди можна домовитися про деталі, і наступного разу заздалегідь знати, чого очікувати. У готелях іноді вирішення питань перекидають з одного співробітника на іншого. А орендодавцю перекинути відповідальність не на кого. Тому він намагається, йде назустріч - може заселити раніше, наприклад.

Якщо наступного разу знадобиться знову зняти житло, то я по можливості звернуся до тій самій особі, з ким співпрацював раніше. Якщо квартира хороша, а господар гостинний, ми обов'язково залишаємо позитивні відгуки і рекомендуємо колегам. Буває, що квартира не відповідає очікуванням, господарі недружні, а часу щось поміняти немає. Це буває вкрай рідко, але це теж досвід. Іншим разом таку квартиру не знімаємо і обов'язково попереджаємо друзів і колег, а в соцмережах залишаємо конструктивну критику з фактами. У Казахстані такого не було.

Правильно орендувати гарну квартиру - це робити все не поспішаючи і послідовно. Від себе скажу, що в Казахстані можна знайти дуже хороші квартири за розумною ціною, треба тільки вирішити для себе заздалегідь, що потрібно і який бюджет для цього є. І завжди треба уважно читати відгуки. Мій досвід оренди тут позитивний, господарі житла дуже гостинні, приїжджаю завжди із задоволенням.

Ольга Пастухова,

Ілюстрація з сайту pixabay.com

# Безріелтора. Як швидко купити квартиру?

# Безріелтора. Як швидко продати квартиру?

У одній приятельки квартирна хазяйка взагалі запропонувала, поки та буде на роботі, щоб вона проводила в квартирі тренінги: "Ти не проти, якщо в твоїй квартирі 12 людей 4 години побудуть?
Я відразу все розумію: "Скільки у мене є часу?
Бувало, що говорили: "Де японський магнітофон?
Як швидко купити квартиру?
Як швидко продати квартиру?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online