Зразок договору банківської гарантії, важливі умови

  1. Які сторони беруть участь у відносинах?
  2. Про зміст документа
  3. Про термін дії і формах
  4. Що входить в основні умови?
  5. Про права і обов'язки гарантів
  6. Коли договори гарантії можуть бути припинені?
  7. Який буває банківська гарантія
  8. Забезпечення для банківських гарантій
  9. Про вартість і законодавче регулювання

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Необхідність банківських гарантій пов'язана з фінансовими зобов'язаннями, їх забезпеченням . Банк або кредитна організація виступають гарантами в таких відносинах. Вони зобов'язуються винести оплати однієї зі сторін, підтверджуючи своє зобов'язання письмовим оформленням. Умови контракту регулюють відносини, які між сторонами складаються.

Які сторони беруть участь у відносинах?

  • Бенефіціар (називається замовником або роботодавцем) - сторона, для якої і видають банківську гарантію.
  • Принципал (або банківський клієнт) - той, кому потрібна гарантія від банку. Є боржником перед третьою стороною щодо виконання зобов'язань.
  • Гарант - той, хто відповідає за видачу банківських гарантій.

Як фізичні, так і юрособи можуть отримати статус принципала і бенефіціара за даними угодами.

Про зміст документа

Сторони договору

Принципал - це особа, від якого банку надходить винагороду за те, що видається гарантія. Для розмірів виплат обов'язкове окрема фіксація текстом договору. Обов'язковий облік даного чинника при укладанні угод між принципалами і бенефіціарами.

До порушників з боку кредитних організацій пред'являються регрессорние вимоги, якщо не виконується боргове зобов'язання. такі вимоги теж мають певний розмір, заздалегідь фіксується в договорі. Подібні записи стають захистом для банків від неадекватної поведінки.

В цьому випадку і сума банківських списань для принципалів чи не завищують без вагомих на те підстав. Процедура виплати грошових коштів описується з використанням того ж принципу. При невиконанні зобов'язань з боку боржника бенефіціар може подати прохання на адресу фінансової установи. Тоді необхідно надати суду докази, які підтверджують, що грошових виплат не надійшло, хоча попереднє вимога вже є.

Про термін дії і формах

для таких договорів обов'язково письмове складання, разом із зазначенням на термін дії. Як уже сказано, банківські гарантії стають способом для забезпечення основних зобов'язань, але пряма залежність між цими явищами відсутня.

Дія банківських гарантій не завершується, навіть якщо термін самого зобов'язання закінчився. І залишається актуальною до кінця часу, на яке була видана. Якщо тільки свою ініціативу не проявляє кредитор. І не вимагає виплати компенсації, не відмовляється від виплат.

Термін вказується у вигляді проміжку часу, або як конкретна дата. Припинення банківської гарантії заборонено пов'язувати з настанням певних подій. Інакше договір буде вважатися безстроковим.

Що входить в основні умови?

Імовірність реального отримання компенсації знижується, якщо в документі занадто мало конкретної інформації. Юристи радять пропрацювати кожне умова настільки детально, наскільки це можливо. Наступні моменти заслуговують на особливу увагу:

Важливі питання

  • Поява обставин форс-мажорного характеру. Потрібно прописати дії сторін у разі їх появи.
  • Договір треба складати таким чином, щоб бенефіціару не передавали гроші одночасно і гарант, і боржник.
  • Окремий пункт присвячується способу, яким бенефіціар отримує відшкодування. Потрібно вказати терміни, в які перераховуються гроші, а також розглядається вимога про виплату гарантії.
  • Потрібно визначити точний перелік документів , Які підтверджують невиконання зобов'язань з боку боржника.
  • Сторони відносин вказуються в частині, яка називається преамбулою.

Про права і обов'язки гарантів

Гаранти можуть самостійно визначати розмір і обсяг своїх обов'язків в конкретному договорі. Вибирати можна з декількох доступних варіантів:

  • виплата неустойки в розмірах і в строки, зазначені в угоді
  • обов'язок видачі певної суми
  • відсутність будь-якої відповідальності
  • відшкодування бенефіціарам збитків або витрат

Бенефіціар повинен відповідально підходити до вибору того, хто може служити гарантом. Інакше становище виявиться невигідним. Або сторона взагалі залишиться ні з чим.

На термін гарантії теж варто звертати увагу всім сторонам.

Коли договори гарантії можуть бути припинені?

Він припиняється в той же момент, коли припиняється виконання зобов'язань. Така ситуація складається з підстав, зазначених у Цивільному Кодексі, в статті 378:

  • відмова від прав з боку бенефіціарів
  • кінчається термін, зазначений в самій гарантії
  • проводиться виплата грошових коштів на користь бенефіціара

Який буває банківська гарантія

  • На користь органів, що відповідають за податки. Компанія гарантує, що сплатить всі, що потрібно в ФНС. Якщо договір стосується суми ПДВ , То платник податків отримує право повернути її, якщо вона заявлена ​​до відшкодування в податковій декларації. Це відбувається ще до того, як завершується камеральна перевірка. Зволікання відсутні, клієнти отримують свої кошти в максимально короткі терміни. Гарантом може виступати тільки банк, відповідний певним критеріям.

    види гарантії

  • На те, що платіж за авансом буде повернений. Замовник може оплатити аванс після того, як укладе контракт з компанією на послуги або поставки по товарах. Розмір авансу може досягати 30% від загальної вартості, зазначеної в договорі. Але перед вирішенням питань з оплатою обов'язково надання гарантії на те, що аванс повернуть. Тоді замовник буде впевнений в тому, що виконавець витратить гроші на строго визначені цілі. Банк повертає кошти при виявленні будь-яких розбіжностей.
  • Митна. Письмове зобов'язання, яке видається банком митним органам. Гарантує, що компанія заплатить всі платежі, пов'язані з роботою даних органів. Можливість отримати відстрочку строком до 1 року і довше. Але такі гарантії видаються лише банками, які входять до спеціального реєстру.
  • Тендерна. Зазвичай вимоги щодо оформлення висувають ті, хто організував торги. Усуває відразу кілька ризиків:
  1. відмова переможця в тендері від укладення договору, або виконання зобов'язань неналежному вигляді.
  2. Учасники торгів не відкличуть заявку після того, як закінчиться час на її надання.

Проведення тендерів завжди вважалося ризикованим заходом. Гарантія дозволить замовнику не тільки захистити себе і інтереси, а й відразу відсіяти недобросовісних партнерів.

  • На виконання зобов'язань. Важливо для контрактів на рівні держави і муніципальних утворень. Складання контракту - обов'язок компанії, чиї представники перемогли в торгах, інакше отримання держзамовлення неможливо. Саме ця компанія пише про те, що банк перерахує певні кошти замовнику, якщо зобов'язання виконуються не в повному обсязі.

Забезпечення для банківських гарантій

Для доручення банку використовується не те майно, яке йому належить. А ті об'єкти, що стають заставами для гарантії. Таке майно буде реалізовано банком, якщо зобов'язання вчасно не виконуються. Гарантійне відшкодування виплачується з виручених коштів. Роль забезпечення зазвичай передається активів на кшталт:

Ретельне вивчення договору

  • гарантійних зобов'язань, оформлюваних іншими банками
  • поручительства фонду підтримки підприємців
  • гарантійних зобов'язань від суб'єктів і муніципальних утворень в РФ
  • рішення за дорученням від зборів з власниками
  • паперів з оголошеною цінністю, вексельних доходів
  • цінностей в товарно-матеріальному обороті
  • технічних засобів
  • машин
  • нерухомого майна

Про вартість і законодавче регулювання

Принципалом виплачують комісійний збір за сам факт надання гарантії від банку. Зазвичай вона становить 1-8% від загальної суми гарантійного покриття. Величина покриттів багато в чому залежить від того, в якому становищі знаходиться принципал. Впливає на це і різновид заставного забезпечення. І інші ризики, які знижують, або підвищують ризики для фінансової організації.

за відкриття і ведення розрахункового рахунку теж стягується додаткова плата. У різних банках тарифи на цю послугу відрізняються. Місячна плата не перевищує 1-3 тисяч рублів.

Важливе значення мають платежі при настанні гарантійних випадків. При неможливості виконати зобов'язання в повному вигляді з боку принципала, перед бенефіціаром починають розплачуватися кредитні організації. Клієнт повертає не тільки суму, але і відсотки за її використання. Ставки приблизно такі ж, як і в програмах за звичайні кредити.

Відповідно до закону, видача гарантій доступна тільки банкам, які входять в спеціальні переліки. При наданні послуги банки повинні надати клієнтам виписки з таких переліків, що підтверджують офіційну реєстрацію.

Які сторони беруть участь у відносинах?
Які сторони беруть участь у відносинах?
Що входить в основні умови?
Коли договори гарантії можуть бути припинені?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online