Способи розрахунку при купівлі-продажу квартири: який вибрати і чому

  1. Спосіб 1: банківська комірка / сейф / сховище
  2. Спосіб 1.0: банківська комірка з використанням векселів - підвищена безпека
  3. суть способу
  4. Спосіб 2: акредитив
  5. Спосіб 4: оплата готівкою з рук в руки
  6. Правильний порядок оплати готівкою
  7. Безпека понад усе

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При купівлі-продажу квартири для обох сторін першочергове завдання - провести операцію без ризику. Підвищити надійність передачі грошей допоможе залучення адвоката у цивільних справах. Досвідчений фахівець проконтролює дотримання інтересів і покупця, і продавця. Якщо ви не можете або не хочете залучати до угоди адвоката, звести ризики при передачі грошей під час покупки нерухомості можна і самостійно, вибравши надійний спосіб розрахунку.

Розглянемо 4 варіанти оплати при придбанні житла в порядку від найбільш надійних до найризикованіших:

  • готівкою через банківську комірку;
  • за допомогою акредитива (умовного грошового зобов'язання перед продавцем, виконання якого покупець доручає банку);
  • безготівковим розрахунком (перекладом на карту);
  • купюрами з рук в руки.

Проаналізуємо суть цих способів розрахунку, розберемо переваги і недоліки кожного з них.

На замітку покупцеві: здійснюючи операцію з нерухомістю, підписуйте документи і передавайте кошти продавцю тільки після ретельної перевірки паперів у нотаріуса.

Спосіб 1: банківська комірка / сейф / сховище

Найбезпечніший вид готівкового розрахунку при купівлі-продажу нерухомості - передача грошей через сейфовую осередок. Це металевий бокс для матеріальних цінностей і паперів, що знаходиться в депозитному сховищі банку під охороною. Суть способу: власник квартири, покупець і представник кредитної організації укладають договір, згідно з яким гроші за продану квартиру передаються через осередок. У документі прописуються умови, терміни отримання коштів і доступу до них.

Після приміщення грошей в клітинку покупець і продавець оформляють договір купівлі-продажу квартири, реєструють його в Росреестра. Потім колишній власник житла зі своїм примірником документа звертається в банк. Співробітники кредитної організації, в якій лежать гроші, перевіряють документи, і якщо все в порядку, дають йому доступ до осередку. Ключ до неї зберігається або у набувача, або в кредитній організації - за погодженням сторін.

Для проведення операції банк надає приміщення, що охороняється з машинкою для перерахунку грошей і детектором валют.

Навіть в разі банкрутства кредитної організації гроші, що знаходяться в осередку, не постраждають - в повному обсязі їх можна буде передати на зберігання будь-якого альтернативного установі і провести операцію через нього.

Спосіб 1.0: банківська комірка з використанням векселів - підвищена безпека

Для додаткових гарантій надійності під час операції купівлі-продажу квартири гроші можна передати через банківську комірку за допомогою векселів. Такий формат відносин між сторонами курирують ріелтор / юрист і банківський службовець.

суть способу

Учасники угоди відкривають рахунки до запитання (в рублях або іноземній валюті). Покупець орендує сейфовую осередок, прописуючи в договорі з банком умови доступу до неї, вносить на свій рахунок кошти і купує на них вексель на продавця. Потім набувач в присутності ріелтора / юриста і продавця поміщає цінний папір в клітинку. Після реєстрації права власності на квартиру, що купується сторони підписують акт про передачу колишньому власнику даної нерухомості ключа від сейфу. Потім продавець у присутності покупця і куратора угоди, пред'явивши документи про її скоєнні і реєстрації, дістає цінний папір, погашає її і в той же день отримує гроші на свій рахунок.

Вийняти вексель з осередку покупець і продавець можуть разом або поодинці, але тільки в присутності куратора угоди - юриста або ріелтора.

В разі зриву угоди покупець може забрати свої кошти, погасивши вексель, але тільки в присутності представника юридичного відділу банку і з його письмового дозволу.

Спосіб 2: акредитив

Використання акредитивів - різновид безготівкового розрахунку. Це другий за надійністю спосіб проведення фінансової частини угод з нерухомістю. Акредитив (блокований особовий рахунок) - грошовий документ-розпорядження від покупця, згідно з яким банк зобов'язується виплатити продавцю потрібну суму в безготівковому форматі. Засоби при цьому заморожуються на обумовлений термін. Після підписання угоди з банком продавець і покупець оформляють і реєструють договір про зміну права власності на придбану квартиру.

Це альтернатива використанню сейфовой осередки, замість якої використовується акредитивний рахунок (його відкриває покупець). Продавець отримує доступ до засобів, як і при попередньому способі оплати, тільки після надання документів про те, що право власності на квартиру перейшло набувачеві нерухомості. Повноваження з переказу грошей передаються банку.

Безготівковий формат оплати при роботі з акредитивом захищає і продавця, і покупця від махінацій, можливих в разі використання живих грошей (не потрібно перераховувати і перевіряти банкноти на справжність).

Спосіб 3: безготівковий розрахунок

Безготівковий розрахунок - переказ коштів на карту, це менш безпечний спосіб для проведення угод з нерухомістю, ніж попередні описані варіанти. Відразу виникає питання, що спочатку: оплата або переоформлення права власності на квартиру? Без нотаріального супроводу одна зі сторін може залишитися ні з чим: покупець - віддати гроші і не отримати житло, а продавець - «подарувати» квартиру, не отримавши винагороди.

Як покупцеві радять вчинити юристи:

  • оформити документи для реєстрації угоди в Росреестра, в тому числі і не підписаний договір про купівлю-продаж нерухомості;
  • скласти розписку про передачу грошей, яка повинна зберігатися у продавця;
  • відправитися з пакетом паперів в банк і в присутності продавця перевести кошти;
  • отримати від продавця підписану розписку про отримання грошей;
  • зареєструвати в Росреестра договір купівлі-продажу квартири.

При безготівковому розрахунку не переводите гроші продавцю і не оформляйте право власності на покупця під чесне слово, найбезпечніше - залучити в якості куратора угоди нотаріуса.

Лайфхак: убезпечити себе покупець може, взявши ще одним екземпляром договору про купівлю-продаж квартири. У разі проблем цей папір (разом з розпискою про передачу грошей) послужить підставою для звернення до суду, навіть якщо її реєстрація з яких-небудь причин не буде оформлена.

Спосіб 4: оплата готівкою з рук в руки

Це самий зрозумілий, але і найбільш небезпечний вид розрахунку при укладанні угод з нерухомістю. Якщо проводити оплату до підписання договору про зміну власника квартири, покупець ризикує залишитися без грошей і житла. Якщо кошти передавати після оформлення цього документа, без винагороди і нерухомого майна може залишитися продавець.

Правильний порядок оплати готівкою

Розрахунок грошима з рук в руки потрібно проводити після підписання договору про купівлю-продаж житла, але до його завірення нотаріусом. У цьому випадку покупцеві не вдасться схитрувати - без підпису юриста папір не має сили, права на квартиру все ще будуть належати продавцю. Після передачі коштів документ засвідчується у нотаріуса - нерухомість офіційно переходить покупцеві. Але тут ризикує набувач. Щоб захистити свої права, запрошуйте в свідки угоди куратора - юриста або ріелтора - і майте при собі екземпляр договору з підписом продавця або беріть з нього розписку про отримання грошей.

Перевірити купюри на справжність можна в нотаріальній конторі, в якій ви запевняєте договір купівлі-продажу (в більшості таких організацій є детектори банкнот).

Знизити ризики при готівковому розрахунку допоможе передача грошей в присутності нотаріуса, який на місці запевнить розписку про отримання коштів.

Безпека понад усе

Купуючи або продаючи квартиру, користуйтеся надійними способами розрахунку, не ризикуйте. Вибір оплати через банк допоможе уникнути стресів і втрати грошей. Якщо ви плануєте оформити угоду купівлі-продажу квартири в Санкт-Петербурзі і його околицях і шукаєте оптимальний варіант розрахунку, звертайтеся в наш відділ продажів - підкажемо, порадимо найкращий у вашій ситуації спосіб оплати. А якщо ви ще перебуваєте в пошуку якісного комфортного житла, наша база новобудов зі зручною фільтрацією за категоріями допоможе знайти квартиру по душі:

Відразу виникає питання, що спочатку: оплата або переоформлення права власності на квартиру?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online