Незаконна банківська діяльність

  1. Поняття «незаконна банківська діяльність» Розкриття поняття незаконна банківська діяльність необхідно...

Поняття «незаконна банківська діяльність»

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Розкриття поняття незаконна банківська діяльність необхідно починати з поняття специфічних рис банку, як одного з фінансових інститутів, відповідно до російського і банківським законодавством.

Дотримуючись нормативним документам, банк є кредитною організацією, що має виключне право проводити одночасно залучення грошей у внески громадян, корпоративних клієнтів і інших суб'єктів; розміщення їх від свого імені і за свій рахунок використовуючи зворотність, платність, терміновість, як основні умови залучення і розміщення коштів; відкриття і ведення всіх видів рахунків клієнтів (також може виконувати і інші операції).

зауваження 1

Всі перераховані вище напрямки банківської діяльності повинні виконуватися відповідно до затверджених законами, положеннями, інструкціями, правилами, розробленими в РФ.

Так, наприклад, відповідно до російського законодавства кредитні організації (стаття 6 в законі про банківську діяльність) мають право проводити операції на ринку цінних паперів. Їм дозволено випуск, купівля, продаж, облік, зберігання та інші операції з цінними паперами та похідними фінансовими інструментами, які виконують функцію платіжного документа. Банки також використовують цінні папери для підтвердження залучення грошових коштів в депозити і на банківські рахунки, проводять операції з іншими цінними паперами, для здійснення операцій з якими не потрібне отримання спеціальних ліцензій відповідно до законодавства. Крім того, банки здійснюють операції з довірчого управління за договорами з клієнтами.

Крім того, банки здійснюють операції з довірчого управління за договорами з клієнтами

Нічого не зрозуміло?

Спробуй звернутися за допомогою до викладачів

Як один з учасників ринку цінних паперів, кредитні організації мають право проводити професійну діяльність на ОРЦБ відповідно до російського і банківським законодавством.

перерахувавши всі види законної банківської діяльності, ми, спираючись на закон про банки, перерахуємо напрямки, за якими кредитним організаціям накладена заборона.

Банком заборонена діяльність у виробничій, торговельній і страховій сферах.

Проведення банківських операцій і угод без відповідної реєстрації в Банку Росії або без затвердженого виду ліцензії (дозволу), або здійснення їх з порушеннями вимог, зазначених в ліцензіях відноситься до незаконної банківської діяльності. До даної діяльності слід віднести заподіяння шкоди у великому розмірі населенню, корпораціям, фірмам або суб'єктам РФ, або банк навмисно витягав доходи у великих масштабах злочинним шляхом.

Якщо виявлена ​​незаконна банківська діяльність, до порушників застосовуються такі міри покарання: штраф в межах від 100 тис. Руб. до 300 тис. руб., або в обсязі заробітної плати, або іншого виду доходів засудженого на строк від одного року до двох років; примусові роботи на строк до чотирьох років; позбавлення волі на строк до чотирьох років і виплатою штрафу в обсязі до 80 тис. руб., або в межах заробітної плати, або інших доходів засудженого на строк до шести місяців або встановлення терміну.

Класифікаційні ознаки незаконної банківської діяльності

Класифікаційними ознаками незаконної банківської діяльності є:

  • здійснення злочинів організованою групою;
  • вилучення доходів в особливо великих розмірах;
  • вчинення діяння особами, раніше судимими за незаконні банківські операції та угоди.

Соціально-поведінкові чинники впливають на вищевказану класифікацію виражаються в незаконному здійсненні різними суб'єктами виключно банківських операцій. Операції здійснюють установи, зокрема, діючі в законному полі, але право проводити банківську діяльність у цих юридичних осіб. Це зазвичай квазібанк і квазікредітние фірми. До них можна віднести і легітимні кредитні організації, які порушують отримані ліцензії, маскують свої операції шляхом здійснення недійсних угод, або приховують їх за іншими видами діяльності.

Суспільна небезпека незаконну банківську діяльність виражена:

  • ігноруванням існуючої системи нагляду і контролю, що сприяє підвищенню ризиків клієнта, заподіяння збитків державі;
  • здійсненням незаконної кредитної емісії, роботи з незаконно отриманими коштами;
  • Ухиленням від сплати податків.

зауваження 2

Незаконна банківська діяльність сприяє підриву довіри до банківської системи, готує грунт для обману клієнтів, які використовують банківські послуги, дозволяє недобросовісної і незаконної конкуренції з легітимними банками, приносить шкоди фінансовій системі і економіці в цілому.

Нічого не зрозуміло?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online