Заява про скасування судового наказу по аліментах зразок форма бланк

  1. Чи можна скасувати судовий наказ по аліментах
  2. Скасування судового наказу про стягнення аліментів: підстави для подачі заперечень
  3. Якщо пропущені строки для оскарження судового наказу про стягнення аліментів
  4. Що повинно бути в заяві про скасування судового наказу про стягнення аліментів
  5. Якщо наказ про аліменти скасований
  6. Приклад заяви про скасування судового наказу про стягнення аліментів
  7. Заперечення на судовий наказ про стягнення аліментів: рекомендації

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У більшості випадків якщо аліменти на дитину або на користь чоловіка (батьків) не сплачуються добровільно, то питання з їх стягненням вирішується в суді.

Іноді приставам достатньо наявності судового наказу. Однак якщо його зміст не влаштовує боржника, то подається заява про скасування судового наказу про стягнення аліментів.

Дійсно, питання з аліментами входить в той перелік справ, які можуть бути розглянуті в межах наказного провадження. Однак тут є кілька нюансів, які в рівній мірі необхідно врахувати як одержувачу, так і боржнику.

В цій статті:

Чи можна скасувати судовий наказ по аліментах

Діюча в даний час редакція ЦПК РФ містить положення згідно з якими у боржника є право, скасувати зазначений документ.

При цьому не має значення, за яким вимогам він винесений. В тому числі, можлива і скасування судового наказу по аліментах.

Якщо це трапиться, то обов'язок по виплатах не зникне. Просто щодо аліментів, швидше за все, піде позовну заяву. В такому випадку аліменти, будуть стягуватися на основі виконавчого листа.

Щоб оскарження наказу по аліментах пройшло по всій передбаченою процедурою, необхідно пам'ятати про декілька правилах.

В першу чергу, заперечення до мирового суду має бути подана у визначені терміни. Вони складають 10 днів, але можуть бути продовжені (про це мова піде нижче).

Також важливо підготувати докази на підтримку власної позиції. Їх кількість і склад законодавство не регламентує.

У частині аліментів можна прикласти власний розрахунок за сумами, які слід сплачувати на користь їх одержувача.

Зверніть увагу! При подачі заяви в світовій суд про скасування судового наказу по аліментах держ. мито не сплачується і не потребує будь-яких додаткових витрат.

Скасування судового наказу про стягнення аліментів: підстави для подачі заперечень

Якщо проаналізувати законодавство і сформовану судову практику, то можна визначити такі підстави для скасування судового наказу про стягнення аліментів.

В першу чергу, це їх присудження у твердій сумі. Практика показує, що в рамках наказного провадження, аліменти присуджуються у відсотках від загального доходу, отримуваного громадянином щомісяця.

При цьому розмір відрахувань безпосередньо залежить від того, скільки саме дітей потребує матеріальної підтримки.

Якщо необхідно оскаржити наказ по аліментах, підстави можуть полягати в оспорювання батьківства. Справа в тому, що в ЦПК РФ прямо записано, що за наказом аліменти стягуються тоді, коли чоловік не заперечує проти свого статусу батька.

Існують і досить рідкісні підстави для перегляду документів, прийнятих за результатами наказного провадження.

Наприклад, дитина досягла повноліття або була усиновлена. З цими фактами законодавство пов'язує припинення обов'язки по сплаті аліментів.

Заперечення на судовий наказ про стягнення аліментів може містити такі причини:

  • втрата платником працездатності (отримання травм, важка хвороба, інвалідність);
  • складне матеріальне становище (батько втратив роботу або був переведений на низько оплачувану посаду, висока орендна плата за житло);
  • досягнення дитиною повноліття;
  • у платника є ще неповнолітні діти, що знаходяться на його утриманні;
  • одержувач аліментів має репутацію людини несумлінного (використовує "дитячі" гроші на свої потреби, не виконує належним чином обов'язки батьків);
  • є сумніви щодо спорідненості неповнолітнього і платника, що вимагають проведення генетичної експертизи.

Оскаржити судовий наказ по аліментах допускається і за іншими підставами. Їх може підказати юрист після вивчення всієї наявної інформації. Рекомендуємо не затягувати з вирішенням цього питання.

Якщо пропущені строки для оскарження судового наказу про стягнення аліментів

У житті бувають всякі ситуації. Разом з тим варіант вирішення питання щодо термінів оскарження судового наказу є завжди.

Наприклад, чоловік дізнається про те, що існує наказ по аліментах тоді, коли до нього на роботу приходить виконавчий лист і бухгалтерія починає проводити періодичні щомісячні утримання. Тоді природним буде питання, як скасувати судовий наказ по аліментах, якщо пройшло 10 днів?

Тут все гранично просто. Потрібно разом із запереченням щодо скасування наказу по аліментах направити в суд клопотання про відновлення часу для оскарження.

У ньому потрібно вказати на те, що громадянин не знав про судовий наказ, пошта його йому не доставляла. А також можна навести й інші поважні причини.

Можна попросити відновити термін прямо в заяві на скасування наказу. Тоді там слід викласти всі передумови для цього.

Як правило, про наказ дізнаються після того, як приходить постанова пристава про порушення виконавчого провадження на роботу і гроші знімають з зарплати.

При таких обставинах можна вказати на те що якщо наказ не отримував. Тоді необхідно прийти до мирового суду і отримати його на руки, при цьому відлік піде з моменту вручення.

Однак слід пам'ятати, що поновити строк на перегляд судового наказу є не обов'язком, а правом мирового судді. Тому, якщо переконливою вдасться окреслити причини для пропуску часу на оскарження, тим більша ймовірність позитивного вирішення питання.

Що повинно бути в заяві про скасування судового наказу про стягнення аліментів

Щоб розуміти, як оскаржити судовий наказ по аліментах, потрібно бути в курсі загальних правил написання заяви. Воно завжди подається в той суд, який виніс судовий наказ про стягнення аліментів.

В основній частині вказується дані про судовий наказ і сумах, які їм присуджені. Після цього потрібно описати (по пунктам) ті доводи, за якими платник не може погодитися зі стягуваними аліментами. Їх бажано підтвердити і власними доказами.

Природно, що заява про перегляд судового наказу в частині аліментів має мати особистий підпис і дату подачі.

Щоб мати більш конкретне уявлення про те, як має виглядати заява про скасування судового наказу по аліментах, зразок його легко завантажити на нашому сайті. Запропонований бланк можна абсолютно вільно адаптувати до своєї ситуації і доповнити власними доводами.

До заяви бажано додати всі копії наявних матеріалів. Тоді суд буде зобов'язаний їх вивчити при вирішенні питання про скасування власного судового наказу. Підставою для скасування можуть послужити формальні ознаки, такі як наявність аліментних зобов'язань перед іншими дітьми.

Якщо наказ про аліменти скасований

Як правило, заява на скасування судового наказу по аліментах розглядається суддею одноособово і в лічені дні. При його задоволенні виноситься окрему ухвалу, яка направляється сторонам.

Надалі стягнення аліментів після скасування судового наказу передбачає пред'явлення до суду окремого позову, який буде розглядатися за загальними правилами, прописаним в ЦПК.

Таким чином, потрібно бути готовим до того, що буде поданий позов про стягнення аліментів.

Відповідно процедура буде проходити за правилами позовного провадження.

Приклад заяви про скасування судового наказу про стягнення аліментів

Судовий ділянку мирового судді № 376 Пресненського району

123317, г. Москва, 3-тя Червоногвардійська вул., Д. 3

Боржник: Никифоров Дмитро Костянтинович

г. Москва, ул. Саламатіна буд.32 кв. 78

Стягувач: Іванова Анастасія Павлівна

г. Москва, ул. Плеханова д. 47 кв. 55

Заява

про скасування судового наказу про стягнення аліментів

Я, Никифоров Дмитро Костянтинович, 1 вересня, отримав від листоноші судовий наказ від 25 серпня 2018 року, виданий мировим суддею 376 ділянки.

Згідно з цим документом, з мене належить стягувати аліменти в розмірі 20 тисяч рублів щомісячно на сина, Никифорова Олексія Дмитровича, якому виповнилося 11 років.

Не можу погодитися з судовим наказом з таких підстав. У ньому заявлено стягнення аліментів у твердій сумі. Однак я маю постійне місце роботи, будучи заступником директора ТОВ «Сіріус».

Отже, відповідно до статті 81 Сімейного кодексу РФ розмір аліментів повинен складати чверть від одержуваного доходу. Відомості про місце роботи додаються до даної заяви.

А також слід зазначити, що розлучення межу мною, Никифоровим Дмитром Костянтиновичем, і колишньою дружиною Іванової Анастасією Павлівною був оформлений 28 червня 2018 року.

У нас є усні домовленості про те, що я почну перераховувати аліменти на дитину, починаючи з 1 жовтня 2018 року.

На підставі перерахованих доводів, і керуючись ст. 81 СК РФ, ст. 129 ЦПК РФ,

Прошу суд:

1) Скасувати судовий наказ про стягнення аліментів від 25 серпня 2018 року, виданий мировим суддею 376 ділянки.

додаток:

1) Поштовий конверт, в якому був отриманий судовий наказ.

2) Довідка з місця роботи про розмір заробітку.

Боржник: Никифоров Д. К.

Заперечення на судовий наказ про стягнення аліментів: рекомендації

судовий наказ є виконавчим документом. Якщо вчасно не подбати про його скасування, то він подається судовим приставам з усіма витікаючими наслідками для платника аліментів.

Щоб уникнути виконавчого провадження та пов'язаних з ним негативних моментів, потрібно дотримуватися таких правил:

  1. Подавати в суд заяву про скасування судового наказу по аліментах потрібно протягом 10 днів з моменту отримання тексту документа. При пропуску цього терміну, в заяві зазначаються підстави для його відновлення.
  2. Скасування судового наказу по аліментах не означає, що суперечка закінчений. Далі може послідувати позов до батька дитини.
  3. За подачу заяви з метою скасувати судовий наказ держ. мито платити не потрібно.

Хорошою альтернативою судових розглядів буде підписання з матір'ю дитини угоди по сплаті аліментів в добровільному порядку. У ньому можна домовитися про терміни здійснення виплат, і їх періодичність.

За договором також допускається передбачити, що аліменти на користь дітей замінюються переоформленням майна на їх ім'я. У будь-якому випадку домовленості по виплатах слід підписати в присутності нотаріуса.

Зразок заяви про скасування судового наказу по аліментах Зразок заяви про скасування судового наказу по аліментах

Тоді природним буде питання, як скасувати судовий наказ по аліментах, якщо пройшло 10 днів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online