Відмова від батьківства: процедура оформлення, причини і наслідки

  1. Підстави позбавлення батьківських прав Як було сказано раніше, тільки суд може позбавити батьківських...
  2. Порядок стягнення аліментів
  3. Відмовитися від батьківства і не платити аліменти

Підстави позбавлення батьківських прав

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як було сказано раніше, тільки суд може позбавити батьківських прав. Але в цьому випадку мати повинна довести, що батько не в змозі сумлінно виконувати свої батьківські обов'язки.

Суд може позбавити батьківства по одному з наступних підстав:

  1. Невиконання обов'язків.
  2. Невиплата коштів.
  3. Відмова батька забрати дитину з державної установи (пологовий будинок, школа, лікарня і так далі) з необґрунтованих причин.
  4. Перевищення батьківських повноважень.
  5. Фізична і психічна загроза насильства над дитиною, жорстоке поводження.
  6. Батько страждає алкогольною чи наркотичною залежністю.
  7. Дії, спрямовані на загрозу життю і здоров'ю дитини або чоловіка.

Якщо батько був позбавлений батьківського права, то він так само втрачає подальші пільги і права, пов'язані з родинними зв'язками дитини. Наприклад, в старості він не має права на виплату матеріального забезпечення через старість.

Проживання дитини з батьком, позбавленого батьківських прав, суд вирішує відповідно до житловим правом. Але батько також може відновити свої батьківські права, якщо доведе в суді, що змінив своє життя і ставлення. Якщо дитині на момент прохання (відновлення в правах) батька вже виповнилося десять років, дозволяється тільки за згодою дитини.

Також альтернативою позбавлення батьківських прав існує обмеження. Дане обмеження не знімає обов'язку батька платити аліменти на розвиток дитини, але позбавляє його права брати участь у вихованні дитини.

Читайте також: Зразок квитанція про сплату держмита

зразок

Як було сказано вище, тільки суд має право позбавити батьківських прав. Для цього одному з батьків, прокурору або посадовій особі з організації захисту дітей потрібно подати заяву в суд. Але дане позовну заяву не можна подавати з проханням про позбавлення батьківських прав, якщо дитина не рідний.

Можна обійтися без суду, просто написавши заяву, що поступаєтеся батьківські права майбутнього усиновителю і запевняєте у нотаріуса. Далі дане нотаріально схвалене заява подається в одну з трьох інстанцій:

  • органи опіки і піклування;
  • суд;
  • ЗАГС.

Також на цій заяві потрібно прописати особисті дані особи, який подає заяву. Вказується прізвище, ім'я та по батькові, дата народження (цифрами), адреса постійного місця проживання або прописки і паспортні дані.

текст заяви

Спочатку, як і завжди, великими літерами пишеться слово «ЗАЯВА», а після особа вказує наступні дані:

  1. Те, що дане рішення добровільно і обдумано.
  2. Згода на позбавлення батьківства і відмова на усиновлення в майбутньому.
  3. І те, що заявник усвідомлює, що право батьківство передається іншій особі, і повернути це право буде неможливо.

Так само при певних обставинах суд може винести рішення без очної участі на засіданні самого заявника.

Певні моменти в заяві, які необхідно враховувати:

  1. Всі імена, прізвища та по батькові пишуться повністю.
  2. Обов'язково має бути присутня дата народження дитини.
  3. Розшифровка підпису обов'язкове.

Порядок стягнення аліментів

Сімейний кодекс Російської Федерації в частині другій статті 71 стверджує, що батько, позбавлений батьківських прав, не звільняється від відповідальності в матеріальної допомоги нужденним дітям. Але дана стаття ніяк не впливає на поступку батьківського права іншій особі.

При розрахунку аліментів враховуються такі показники:

  1. Здоров'я аліментщика.
  2. Дохід платника.
  3. Бажання матері і дитини.

Якщо позбавлених батьківських прав батько, під час сімейного життя завдав якийсь фізичний або психічний шкоду дитині або матері, то можна подати окремий позов до суду.

Приведення рішення суду в законну силу здійснюють судові пристави. Також мати можна витребувати аліменти за минулі періоди, тільки в тому випадку, коли підстава позову було про не виплатили матеріальних засобів.

Суд зазвичай встановлює фіксовану вартість аліментів.

Відмовитися від батьківства і не платити аліменти

Чи не виплачувати аліменти можна тільки в одному випадку, коли добровільно оформляється відмова на батьківство, але просто так суд його не задовольнить, тому можна передати батьківські права усиновителю. Для цього потрібно написати заяву про відмову на батьківство і прикріпити до нього угоду про прийняття даних прав від усиновителя. Тільки так можна законно уникнути виплати аліментів.

В обов'язковому порядку дану заяву і угоду варто запевнити в нотаріальній конторі, інакше даний документ не матиме юридичної сили. Як правило, заява повинна складатися за наявності двох батьків.

Після нотаріальної контори дані документи слід передати компетентним органам, які задовольнять цю заяву. Але на цьому ще не все, ці дії не звільняють вас від сплати аліментів. Продовжуємо передавати право на батьківство майбутньому усиновителю. Цей процес дуже тривалий:

  1. Як тільки закінчується справа про позбавлення батьківства, подається позов про усиновлення.
  2. Мати дитини не повинна перешкоджати позбавлення батьківських прав і дати згоду на усиновлення.
  3. І тільки після того, як суд задовольнить обидва позови, біологічний батько звільняється від сплати аліментів.

Також в спрощеній формі можна відмовитися від батьківства тільки в тому випадку, коли батько був записаний як біологічний батько, але він таким не є, і не знав про це. Його відмова можна підтверджуватися тільки двома доказами, результатом генетичної експертизи або визнанням матері дитини.

Читайте також: Оформлення кредитних канікул в Ощадбанку

В даному випадку кровної спорідненості немає, і батько звільняється від сплати аліментів.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online