Стягнення аліментів на дружину

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У ст. 38 Конституції Російської Федерації закріплено, що турбота про дітей, їхнє виховання - рівне право й обов'язок батьків. Питання утримання неповнолітніх дітей і непрацездатних членів сім'ї досить чітко регулюються в розділі V Сімейного кодексу РФ, яка присвячена аліментних зобов'язань членів сім'ї.


Сімейним законодавством виділяються:
- аліментні зобов'язання батьків і дітей;
- аліментні зобов'язання подружжя та колишнього подружжя;
- аліментні зобов'язання інших членів сім'ї.

Аліментні зобов'язання можуть виникнути на різних підставах:
- добровільні, тобто існуючі в результаті досягнення угоди між сторонами;
- примусові, тобто існуючі на підставі рішення суду або судового наказу.

Так, наприклад, відповідно до ст. 80 Сімейного кодексу РФ батьки мають право укласти угоду про зміст своїх неповнолітніх дітей (угода про сплату аліментів). Угода про сплату аліментів полягає при обопільній згоді всіх сторін і посвідчується нотаріально. Таким чином, в разі ухилення від виконання зобов'язання однієї зі сторін нотаріально посвідчену згоду про сплату аліментів буде виконавчим документом.

У той же час, в п. 2 вищевказаної статті встановлено, що в разі, якщо батьки не надають зміст своїм неповнолітнім дітям, кошти на утримання неповнолітніх дітей (аліменти) стягуються з батьків у судовому порядку. Тобто, в разі, якщо відсутня угода про сплату аліментів та сторона ухиляється від виконання аліментних зобов'язань, члени сім'ї, прокуратура, а також органи опіки вправі звернутися з позовною заявою до боржника.

Сімейне законодавство передбачає необхідність подружжя підтримувати один одного матеріально. При цьому передбачено, в тому числі, судовий порядок стягнення аліментів.

Згідно ст. 90 Сімейного кодексу РФ право подання позовної заяви про стягнення аліментів на утримання дружини, мають:

- колишня дружина в період вагітності і протягом трьох років з дня народження загального дитини;

- потребує колишній чоловік, який здійснює догляд за спільною дитиною-інвалідом до досягнення дитиною віку вісімнадцяти років або за спільною дитиною-інвалідом з дитинства I групи;

- непрацездатний потребує колишній чоловік, який став непрацездатним до розірвання шлюбу або протягом року з моменту розірвання шлюбу;

- потребує чоловік, який досяг пенсійного віку не пізніше ніж через п'ять років з моменту розірвання шлюбу, якщо подружжя перебувало в шлюбі тривалий час.

В ході судового процесу встановлюється розмір належних до виплати аліментів. Як правило, розмір аліментів встановлюється шляхом укладення угоди, проте і при відсутності такої угоди розмір аліментів може бути визначений судом виходячи з матеріального і сімейного стану подружжя (колишнього подружжя) та інших заслуговують уваги інтересів сторін у твердій грошовій сумі, що підлягає сплаті щомісячно.

У будь-якому випадку, визначити можливість стягнення аліментів на колишню дружину, а також їх можливий обсяг, а також підготувати грамотне угоду або позовну заяву в суд Вам може допомогти досвідчений адвокат або юрист, який спеціалізується з подібних питань.

Адвокати та юристи компанії можуть надати допомогу громадянам у наступних формах:

- усне і письмове консультування з питань стягнення аліментів з колишнього подружжя;

- підготовка проекту угоди про сплату аліментів;

- підготовка позовної заяви до суду;

- представлення інтересів громадян в судах та інших інстанціях, в тому числі без їх безпосередньої участі в судових засіданнях;

- підготовка необхідних заяв та клопотань.

Для більш докладної консультації Ви можете звернутися за вказаними нижче телефонами або задати питання в розділі на сайті «Питання - відповідь».


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online