Що загрожує за несплату аліментів в 2018 році: відповідальність і покарання за невиплату

  1. варіанти ухилення
  2. заходи впливу
  3. способи впливу
  4. Громадянська відповідальність
  5. адміністративна відповідальність
  6. Кримінальна відповідальність
  7. Поважні причини для несплати аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відповідно до російського законодавства до людини, що відхиляється від сплати аліментів, можуть застосовуватися різні заходи впливу

Відповідно до російського законодавства до людини, що відхиляється від сплати аліментів, можуть застосовуватися різні заходи впливу. У відповідних статтях визначено, що загрожує за несплату аліментів. Більшість випадків судової практики - несплата аліментів на утримання дитини його батьком.

Звернення до суду стає можливим, коли раніше було винесено відповідне рішення за заявою про сплату аліментів. Подача такої заяви можлива незалежно від тієї обставини, чи був укладений офіційний шлюб між батьками і проживали вони разом.

Аліменти на утримання дітей виплачуються: на одного - 25% від усіх доходів, на двох - 33%, на трьох і більше - 50%. Суд має право змінити розмір виплат. Вони будуть збільшені , Якщо надані докази, що дитина потребує додаткових витрат за станом здоров'я. Розмір аліментів може бути зменшений, коли у відповідача в шлюбі є діти, які опинилися в гіршому матеріальному становищі.

варіанти ухилення

При небажанні виконувати зобов'язання аліментники знаходячи різні способи уникнути цього. Найбільш поширені з них:

  • виплата грошей по частинах;
  • повна відсутність виплат;
  • приховування істинних доходів.

Сторона, яка взяла на себе виховання дитини, може звернутися до суду або виконавчу службу , Щоб стягнути борг.

заходи впливу

У Росії види відповідальності діляться в залежності:

  1. Від тяжкості покарання на: цивільну, адміністративну, кримінальну.
  2. Від виду провини неплатника: злісне ухилення, наявність поважної причини для несплати.

Громадянська відповідальність передбачає грошові виплати за прострочені платежі. При винесенні судом позитивного рішення буде стягнуто не тільки обов'язок, а й неустойка .

Рішення про настання адміністративної відповідальності здійснює служба приставів, в обов'язки якої входить і стягнення заборгованості, що утворилася. Вид цієї відповідальності передбачає: накладення штрафів, арешт майна, позбавлення та обмеження прав боржника.

Кримінальна відповідальність передбачається ст. 157 КК РФ і передбачає злісне ухилення від сплати аліментів . Застосування цієї статті загрожує боржнику примусовими і виправними роботами, арештом на короткий термін і позбавленням волі.

способи впливу

Перш ніж будуть застосовані різні заходи впливу, служба судових приставів почне попередні дії у вигляді дзвінків боржнику, що нагадують йому про свої обов'язки, і відвідування його на дому Перш ніж будуть застосовані різні заходи впливу, служба судових приставів почне попередні дії у вигляді дзвінків боржнику, що нагадують йому про свої обов'язки, і відвідування його на дому. Іноді цього буває достатньо. Якщо нічого не зміниться, то почнеться застосування більш відчутних впливів. Що загрожує неплатнику аліментів?

Громадянська відповідальність

Настає, коли подано заяву в суд і прийнято рішення по справі. У заяві вказується прохання стягнути заборгованість по аліментах і неустойку (пені) за вказаний період. Неустойка і є покаранням відповідно до цивільного законодавства. Вона нараховується за кожен прострочений день з розрахунку 0,5% від існуючої заборгованості. Крім цього, боржник повинен буде сплатити збір приставам, що становить 7% від розміру боргу.

адміністративна відповідальність

Існують різні її види:

  1. Штраф. Накладається в разі, коли з'ясовується навмисне приховування доходів. Штраф виплачується в розмірі 100 мінімальних зарплат.
  2. Арешт рахунку у банку. Пристави мають право зняти потрібну суму і перерахувати її на рахунок дитини . Після цього арешт з рахунку знімається.
  3. Арешт майна. Застосовується, коли не платить аліменти людина, що не має коштів для виплати заборгованості. Заарештовані речі виставляються на продаж. Отримані кошти спрямовуються на погашення боргу.
  4. Позбавлення прав керування автомобілем. Для застосування цього впливу борг по аліментах повинен перевищувати 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Пристав має право застосувати цей вид покарання без звернення до суду. Посвідчення на право водіння передається на зберігання приставу і повертається власнику після погашення боргу. Винятками, коли не можна застосовувати це покарання, є ситуації, коли водіння машини є єдиним джерелом доходу, а також, якщо платник - інвалід.
  5. Обмеження переміщення. Поки буде існувати невиплата боргу по аліментах, боржнику може бути заборонений виїзд з країни.
  6. Позбавлення батьківських прав. Підставою є те, що батько зобов'язаний матеріально брати участь в житті дитини. Рішення приймається судом.

Можуть застосовуватися одночасно різні види цієї відповідальності.

Кримінальна відповідальність

Це найсерйозніше, чим загрожує несплата аліментів. Кримінальну вплив може початися, якщо попередні заходи не принесли результатів. Справа порушується приставом подачею ним заяви до суду. Якщо суд побачить у діях неплатника злісне ухилення, то стає можливим притягнення до кримінальної відповідальності.

До злісних неплатників зараховуються ті, хто:

  • не виконує свої зобов'язання понад 4 місяців без вагомих причин;
  • приховує справжні доходи;
  • не інформує пристава про зміну місця проживання або роботи;
  • не займається пошуками роботи, будучи працездатним.

Заходи по кримінальному покаранню регламентовані ст. 157 КК РФ і включають:

  • призначення виправних або примусових робіт - до одного року;
  • виробництво арешту - до трьох місяців;
  • позбавлення боржника свободи - до одного року.

Можуть покладатися відразу різні види відповідальності. Кримінальний вирок не звільняє боржника від обов'язку внести суму, що відповідає розміру невиплачених їм грошей. Він повинен виплатити неустойку крім основного боргу. При з'ясуванні факту приховування доходів йому буде присуджено штраф, а при необхідності вишукати необхідні кошти - накладено арешт на банківські рахунки або майно.

Нарахування аліментів починається з моменту подачі заяви. Термін давності стягнення - 3 роки.

Поважні причини для несплати аліментів

Поважними вважаються обставини, коли:

  • платник втратив роботу, але встав на облік в центрі зайнятості;
  • платник важко хворів і поніс для лікування істотні витрати;
  • платник в останні 4 місяці робив невеликі, але регулярні перерахування в рахунок аліментів;
  • причиною несплати є затримка його зарплати;
  • банк порушив свої зобов'язання по перерахуванню грошей або зробив це, але з порушенням термінів;
  • переклад грошей не стався з вини бухгалтерії;
  • форс-мажорні обставини, передбачені ст. 401 ГК РФ.

Якщо людина, що має боргові зобов'язання, доведе, що в несплаті його провини немає, то суд може звільнити його від виплати неустойки за цей період.

Коли у платника змінилося матеріальне становище, через що він не може погасити несплачену суму аліментів, то можливе звернення до суду про зменшення розміру або зміни форми виплат. Але, слід розуміти, що права на повне припинення матеріальних зобов'язань по відношенню до дитини виникнути не може.

Відповідно до російського законодавства батьки неповнолітньої дитини повинні забезпечувати його матеріально. При несплаті призначених аліментів боржника загрожує застосування різних видів санкцій.

Що загрожує неплатнику аліментів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online