Скільки повинен платити аліментів непрацюючий батько?

  1. Як розраховуються аліменти
  2. На що мінімально можна розраховувати
  3. як стягнути
  4. нюанси

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кожен з батьків повинен нести відповідальність за малюка, якого вони випустили в життя. Але часто буває так, що один з розведеного подружжя несе на собі всю тяжкість утримання та виховання дітей, а другий в цей час не робить нічого. Стягнути з нього кошти за відсутності офіційного доходу практично неможливо. Що робить держава для захисту дитини в цьому випадку і як определяетс я розмір аліментів для непрацюючих, знають не всі. Найчастіше доводиться звертатися за допомогою до приставам.

Як розраховуються аліменти

Грошові виплати, що встановлюються судом, покликані зберегти у дітей той рівень доходу, який вони мали до розпаду сім'ї. При цьому вони оптимально повинні бути не менше, ніж один прожитковий мінімум на дітей в конкретному регіоні. На практиці, все відбувається по іншому. Закон встановив норматив відрахувань для тих батьків, які безпосередньо не беруть участі в утриманні та вихованні.

Сімейний кодекс РФ визначає, як саме і в якому розмірі стягуються кошти, що підлягають сплаті одним з батьків, в залежності від кількості дітей: Сімейний кодекс РФ визначає, як саме і в якому розмірі стягуються кошти, що підлягають сплаті одним з батьків, в залежності від кількості дітей:

  • на одну дитину доведеться відрахувати 25% від заробітку чи іншого доходу;
  • на двох розмір виросте до третини від надходжень;
  • якщо дітей троє або більше - доведеться заплатити половину.

Суддя, який приймає рішення про те, наскільки справедливо буде визначити ті чи інші платежі, може, в залежності від конкретних обставин справи, змінити цей розмір. Іноді в угодах, укладених між батьками, або в рішенні суду встановлюються не відсотки, а тверді суми. Зазвичай суд визначає їх, орієнтуючись на параметр прожиткового мінімуму на одну дитину.

У першому випадку вкрай складно отримати будь-яку допомогу, якщо батько відмовляється працювати, не є пенсіонером або інвалідом або не отримує допомогу на біржі праці. Якщо ж вдалося добитися рішення про конкретну суму, вона буде стягнена за рахунок майна неплатника. Це ж станеться, якщо нарахування аліментів з безробітного будуть проводитися з розрахунку середньої заробітної плати по країні.

Важливо: Якщо партнер схильний ухилятися від сплати аліментів, їх краще встановити в твердому розмірі.

На що мінімально можна розраховувати

Постановою Уряду №841 встановлено перелік видів доходів особи, яка повинна виплачувати кошти. Він досить широкий. Серед доходів:

  • гонорари за будь-які публікації;
  • будь-які надбавки та доплати;
  • виплати за шкідливі умови праці;
  • з пенсій;
  • зі стипендій;
  • з виплат по непрацездатності.

Якщо людина відмовляється працювати, він повинен на щось існувати. У компетенції судових приставів знайти інші джерела його доходів і виробити за рахунок них стягнення. Такими надходженнями можуть виявитися:

  • «Сіра» зарплата;
  • дохід від підприємницької діяльності;
  • дивіденди за цінними паперами;
  • перекази від третіх осіб невідомого походження.

Мінімальний розмір аліментів для непрацюючого розраховується виходячи із середньої заробітної плати по країні виходячи і ном закону «Про виконавче провадження». Але під час вступу інших доходів він автоматично збільшиться, а при працевлаштуванні на роботу з заробітною платою в 1000 рублів - зменшиться. Суми боргів ростуть, і як тільки неплатник працевлаштуватися, з нього буде стягнуто заборгованість. До бухгалтерії підприємства буде спрямований виконавчий лист із зазначенням і загального розміру боргу і величини щомісячного платежу.

Таким чином, можна знайти два види мінімальної суми:

  • одержуваної у вигляді відсотків від допомоги на біржі праці або від соціальної пенсії, він не буде перевищувати 2-3 тисяч рублів;
  • розраховується у вигляді відсотків від середньої заробітної плати.

У першому випадку невеликі кошти будуть стабільно утримуватися та перераховуватися, у другому - заборгованість буде накопичуватися. При цьому на цю суму постійно будуть нараховуватися штрафні відсотки.

На замітку: Іноді неплатнику буває вигідніше знайти низькооплачувану вакансію, щоб знизити рівень своєї заборгованості.

як стягнути

Дорогі читачі! Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему - звертайтеся в форму онлайн-консультанта справа або телефонуйте на безкоштовну гарячу лінію:

8 800 350-13-94 - Федеральний номер

8 499 938-42-45 - Москва і Московська обл.

8 812 425-64-57 - Санкт-Петербург і Ленінградська обл.

Для того, щоб право стягувати кошти у твердій грошовій сумі з переховується або систематично непрацюючого батька, необхідно звернеться в суд. Подача позовної заяви не обкладається митом. Суд, встановивши факт ухилення, може призначити виплати або у твердій сумі, або спільно, в твердій сумі і відсотках від заробітку.

Важливо: При складанні позовної заяви про стягнення аліментів у твердій сумі, потрібно просити лише половину від прожиткового мінімуму. Це пов'язано з тим, що витрати повинні пропорційно покладатися на обох батьків.

Хоч як би був малий розмір суми аліментів з непрацюючого, він допоможе прогодувати дітей і їх невиплата призводить до примусового стягнення і до залучення боржника до відповідальності. Якщо кошти не сплачуються систематично, необхідно звернутися в службу судових приставів.

Пристав-виконавець розрахує розмір виплат з непрацюючого неплатника виходячи із середньої заробітної плати по країні. Якщо він відмовиться платити, служба має право:

  • заарештувати кошти на банківській картці;
  • вилучити права на керування транспортними засобами;
  • блокувати виїзд за кордон;
  • відмовити в наданні ряду державних послуг;
  • провести стягнення за рахунок майна громадянина.

Додатково закон встановлює право вимагати неустойку за кожен день прострочення у виплаті коштів. У серпні 2019 її розмір був знижений з 0,5 до 0,1% в день. Тим не менш, це досить високий розмір штрафних санкцій і він також стягується за рахунок майна чи інших доходів.

Увага: Неустойка буде нарахована в момент звернення за стягненням з усієї суми боргу, в подальшому вона розраховується періодично.

нюанси

Отримання будь-якої допомоги з безробітного пов'язано з необхідністю проходити процедури звернення до суду і до судових приставів. Не всі готові робити це самостійно. При цьому необхідно враховувати, що і неплатник не позбавлений права оскаржувати будь-яке не влаштовує його рішення. Так він може:

  • звернеться до суду за перерахунком аліментів з будь-якими аргументами, наприклад, зважаючи на необхідність утримувати непрацездатну дружину;
  • оскаржити дії судового пристава;
  • оголосити себе банкрутом.

У кожному з цих випадків необхідно бути готовими до захисту своїх прав. Суд завжди буде виходити і норм Конвенції про права дитини, але необхідно орієнтуватися на тривалі тяжби.

Іноді дії боржника призводять до того, що органи правопорядку залучають його до кримінальної відповідальності за статтею 157 КК Ф. Найчастіше це відбувається, коли він не тільки ухиляється від оплат, але і ховається. На підставі цієї норми його оголошують у розшук.

Знаючи, як нараховуються аліменти на дитину з безробітного, можна захистити свої права і права дітей, своєчасно звернувшись в службу судових приставів. При цьому партнер, відмовляє від сплати коштів на користь неповнолітніх дітей, аргументуючи це відсутністю роботи, часто сам ставить себе в невигідне становище.

Увага! У зв'язку з останніми змінами в законодавстві, юридична інформація в даній статті могла застаріти! Наш юрист може безкоштовно Вас проконсультувати - напишіть питання в формі нижче:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online