Розрахунок заборгованості по аліментах судовим приставом

  1. Випадки, в яких здійснюється розрахунок заборгованості
  2. Розрахунок заборгованості виходячи з прожиткового мінімуму
  3. Розрахунок заборгованості в залежності від показника середньої заробітної плати
  4. Розрахунок заборгованості по аліментах від доходу платником аліментів
  5. Порядок дій одержувача
  6. Заповнення заяви про розрахунок заборгованості

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

08.05.2016

Чинним законодавством встановлено, що розрахунок заборгованості по аліментах проводиться судовим приставом і регламентується нормами Сімейного кодексу РФ і Закону «Про виконавче провадження».

Випадки, в яких здійснюється розрахунок заборгованості

Підстави для розрахунку боргу по аліментних зобов'язань:

  • за рішенням суду;
  • за заявою одержувача виплат при наявності аліментного угоди.

Розрахунок заборгованості по аліментах провадиться з дня подання заяви та за період, що не перевищує трьох календарних років. Винятком є ​​випадки, коли відповідач ухилявся від виплат, незважаючи на нотаріально оформлена угода з виплати аліментів. Тут стягнення здійснюється за весь період заборгованості. За цим же принципом борг стягується з відповідача, який ухиляється від виконання рішення суду про виплату коштів на утримання дітей. Тільки в цьому випадку сплати підлягає і неустойка в сумі, що дорівнює 0,5% від належних на відповідача зобов'язань за кожен день прострочення.

Причини виникнення заборгованості:

  • умисне ухилення від сплати коштів;
  • помилка посередника (бухгалтерія роботодавця, банківська установа, за якого виробляються платежі та ін.);
  • відмова одержувача від перераховуються грошей (за фактом, аліменти сплачуються, але адресат їх отримувати відмовляється);
  • відсутність можливості сплати на увазі серйозних причин (хвороба, відсутність роботи, важкий фінансовий стан).

Розрахунок заборгованості по аліментах здійснюється уповноваженим на це приставом. Попередньо він вивчає причини, що призвели до заборгованості, з метою визначення періоду, за який і буде виконуватися калькуляція.

Розрахунок заборгованості виходячи з прожиткового мінімуму

Цей метод розрахунку практикується у випадках, коли між сторонами було укладено угоду про фіксовану суму виплат або ж сума утримань була запропонована судом. У кожному з цих випадків підсумкове значення встановлюється кратним показника прожиткового мінімуму.

Розрахунок заборгованості по аліментах проводиться щокварталу виходячи з зміни прожиткового мінімуму (в меншу або більшу сторону). Якщо відрахування не здійснювалося, обсяг боргу розраховують, відштовхуючись від останнього значення показника.

Формула обчислення аліментного обов'язку:

Заборгованість

=

прожитковий мінімум, встановлений на момент проведення калькуляції

х

ставка встановлених судом аліментних виплат

х

період несплати (календарних місяців)

приклад

У вересні 2015 року відповідачу були призначені аліментні зобов'язання розміром 1,25 прожиткового мінімуму. Перерахування коштів було припинено з 1 грудня 2015 року. У лютому судовим виконавцем вироблено обчислення заборгованості:

10524,00 р. (Прожитковий мінімум на 1 лютого 2016 г.) х 1.25 х 2 міс. = 26310,00 р.

Примітка: прожитковий мінімум береться за регіоном проживання.

Розрахунок заборгованості в залежності від показника середньої заробітної плати

Цей метод застосовується, якщо платником аліментів ні встановлено фіксований розмір зобов'язань і інформації про його доходи не є. Сюди ж відносяться і індивідуальні підприємці, які відмовляються надавати суду свою первинну документацію.

Аліментна заборгованість за цим методом розраховується аналогічно способу обчислення від прожиткового мінімуму. Основою є показник середньої зарплати по регіону, з якого обчислюється частка зобов'язань (0,25, 0,5, 0,75, 1, 1,25 і т. Д.), Винесена судовим рішенням. Отриману суму множать на кількість місяців, в які не проводилася оплата.

приклад

Батькові в травні 2015 р судом встановлено розмір аліментних виплат за ставкою 0,75 від розміру середньої ЗП по Москві. У березні 2016 р одержувач аліментів звернувся із заявою про те, що платник аліментів не сплачує з липня 2015 р
Заборгованість буде розраховуватися наступним чином:
65000,00 р. (Середня зарплата по Москві на 1 березня 2016 г.) х 0,75 х 8 міс. (Період заборгованості) = 39000,00 р.

Якщо відповідач надасть суду докази того, що він не працює або тяжко хворий і не має фінансової можливості перераховувати аліменти, приставом аліментних борг може бути знижений або анульований зовсім.

Розрахунок заборгованості по аліментах від доходу платником аліментів

Цей метод використовується, коли відповідач має офіційні джерела доходу, з яких сплачується ПДФО. У розрахунок береться середній дохід за весь період прострочення. Судовим виконавцем необхідна інформація може бути отримана двома способами: безпосередньо від роботодавця відповідача або ж на вимогу в податкову інспекцію.

приклад

Платником аліментів протягом 8 місяців, що передували дню подачі заяви, не справляв аліментні виплати. Приставом було встановлено, що його середній дохід за минулий період склав 53000,00 р. за вирахуванням податків. Ставка по аліментах становить 0,25 від доходу.

Аліментний борг буде обчислюватися наступним чином:

53000,00 х 0,25 х 8 міс = 106000,00 р.

Якщо платником аліментів щомісяця отримує рівні суми зарплати, необхідність в калькуляції середнього доходу відпадає.

Порядок дій одержувача

Якщо платником аліментів в повній мірі або частково відмовляється від своїх зобов'язань щодо утримання дитини шляхом приховування доходів або прямого ухилення від сплати належних аліментів, до нього можуть бути застосовані певні методи покарання:

  • кримінальна відповідальність, аж до позбавлення волі;
  • можливе позбавлення батьківських прав;
  • розрахунок і виплата неустойки за боргом.

Перед тим як розрахувати заборгованість по аліментах, одержувачу слід звернутися до судового виконавця, який веде це виробництво, позовом про визначення суми боргу. Отримавши позов, пристав здійснює необхідну калькуляцію і видає постанову про розрахунок заборгованості по аліментах, з яким позивач повинен звернутися до мирового суду з вимогою стягнути з боржника аліментних борг за весь період несплати.

Ознайомившись з матеріалами справи, суд вправі винести рішення про повне стягнення заборгованості або про зміну розміру виплат. Рішення суду фіксується в виконавчому листі, який видає судова канцелярія.

При необхідності на майно відповідача накладається арешт і видається постанова про заборону покидати межі країни до моменту анулювання заборгованості.

У разі якщо відсутні дані не тільки про доходи боржника, але і про його місцезнаходження, судові пристави приймають певні заходи по його виявлення. Якщо і це результатів не принесло, пристав направляє постанову про розшук в УВС за місцем його прописки.

У деяких випадках сторонами укладається угода про добровільне списання заборгованості. Якщо аліменти виплачуються на дитину, то така угода може мати силу тільки тоді, коли його інтереси і права не утискаються.

Заповнення заяви про розрахунок заборгованості

Заява про обчислення боргу по аліментних зобов'язань складається у довільній формі однак, певні рекомендації все ж існують.

Обов'язкові пункти:

  • кому подається заява - ПІБ державного виконавця, номер і адресу виконавчої служби;
  • від кого - паспортні дані стягувача;
  • інформація про виконавче провадження з зазначенням всіх реквізитів;
  • текст заяви;
  • дата і підпис позивача.

У тексті заяви повинна міститися інформація про відповідальне платника податків, про розмір аліментних виплат, які він повинен виплачувати відповідно до виконавчим виробництвом і про дату останнього надходження від нього коштів. Далі висловлюється прохання про визначення розміру боргу за весь термін несплати.

Результат розрахунку повинен бути виданий заявнику протягом 13 днів з моменту реєстрації заяви. Відмова у прийнятті заяви, його повернення або затягування термінів є неправомірними і підлягають оскарженню в судовому порядку.

Заява про обчислення боргу може бути подано як стягувачем, так і боржником. Останній може його подати з метою уточнення розміру заборгованості, його повторного огляду, а також з метою його зменшення або повного анулювання.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online