Розрахунок заборгованості по аліментах: порядок, методи, особливості, формула

  1. Коли виникають борги з аліментів
  2. Законодавча база
  3. Як дізнатися про наявність заборгованості по аліментах
  4. Основні методи розрахунку
  5. На основі прожиткового мінімуму
  6. На основі середньої зарплати
  7. На основі доходу платника
  8. Яка відповідальність за несплату виплат
  9. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліменти зобов'язані сплачувати всі батьки за неповнолітніх дітей, які залишилися з іншим батьком. Також нерідко вони сплачуються недієздатним батькам. Їх несплата є караним злочином, причому покарання виражається не тільки нарахуванням штрафів, а й навіть тюремним ув'язненням.

Коли виникають борги з аліментів

Статистика показує, що безліч людей, які повинні платити кошти на дітей, які не виконують зобов'язання, тому в певний момент у них з'являється борг. Боржником може стати як людина, яка зобов'язана сплачувати певну суму за рішенням суду, так і батько, який сплачує кошти відповідно до договору, укладеного з колишнім чоловіком.

Найбільш частими причинами появи боргу є:

  • виявлення будь-якого серйозного захворювання у самого громадянина або у його родичів;
  • звільнення з основного місця заробітку в зв'язку з скороченням штату або ліквідацією фірми;
  • неперерахування заробітної плати, причому ця затримка може бути пов'язана з помилками в бухгалтерії або з відсутністю грошей на рахунку фірми;
  • неправильне використання реквізитів;
  • цілеспрямоване небажання людини сплачувати кошти на дітей, що прирівнюється до злісного ухилення.
Аліменти зобов'язані сплачувати всі батьки за неповнолітніх дітей, які залишилися з іншим батьком

Чому виникає заборгованість по аліментах? Фото: bibliotekar.ru

Важливо! Нерідко виникнення заборгованості відбувається не з вини громадянина, тому штрафи або інші міри покарання можуть бути оскаржені їм в суді.

Законодавча база

Необхідність сплати грошей і правила, на підставі яких розраховується борг, містяться в різних законодавчих актах:

  • ст. 113 і ст. 114 СК;
  • ФЗ №229;
  • ПП №841.

СК РФ, Стаття 113. Визначення заборгованості по аліментах

1. Стягнення аліментів за минулий період на підставі угоди про сплату аліментів або на підставі виконавчого листа проводиться в межах трирічного терміну, що передував пред'явленню виконавчого листа або нотаріально засвідченої угоди про сплату аліментів до стягнення.

2. У тих випадках, коли утримання аліментів на підставі виконавчого листа або на підставі нотаріально посвідченого угоди про сплату аліментів не провадилося з вини особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти, стягнення аліментів проводиться за весь період незалежно від установленого пунктом 2 статті 107 цього Кодексу трирічного терміну.

3. Розмір заборгованості визначається судовим виконавцем виходячи з розміру аліментів, визначеного рішенням суду або угодою про сплату аліментів.

4. Розмір заборгованості по аліментах, що сплачуються на неповнолітніх дітей відповідно до статті 81 цього Кодексу, визначається виходячи із заробітку і іншого доходу особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти, за період, протягом якого стягнення аліментів не провадилося. У випадках, коли особа, яка зобов'язана сплачувати аліменти, в цей період не працювало або якщо не будуть представлені документи, що підтверджують його заробіток і (або) інший дохід, заборгованість по аліментах визначається виходячи з розміру середньої заробітної плати в Російській Федерації на момент стягнення заборгованості. Якщо таке визначення заборгованості істотно порушує інтереси однієї зі сторін, сторона, інтереси якої порушені, має право звернутися до суду, який може визначити заборгованість у твердій грошовій сумі виходячи з матеріального і сімейного стану сторін та інших заслуговують уваги обставин.

5. У разі незгоди з визначенням заборгованості по аліментах судовим виконавцем будь-яка зі сторін може оскаржити дії судового виконавця в порядку, передбаченому цивільним процесуальним законодавством.

6. Суми встановленого федеральним законом щомісячної допомоги на дитину, виплачені в період розшуку його батьків, які ухиляються від сплати аліментів, в частині їх п'ятдесятивідсотковою збільшення, стягуються з цих батьків з нарахуванням десяти відсотків з виплачених сум в дохід бюджетів суб'єктів Російської Федерації. Зазначені вимоги прирівнюються до вимог про сплату аліментів.

СК РФ, Стаття 114. Звільнення від сплати заборгованості по аліментах

1. Звільнення від сплати заборгованості по аліментах або зменшення цієї заборгованості при сплаті аліментів за угодою сторін можливо за взаємною згодою сторін, за винятком випадків сплати аліментів на неповнолітніх дітей.

2. Суд вправі за позовом особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти, звільнити його повністю або частково від сплати заборгованості по аліментах, якщо встановить, що несплата аліментів мала місце у зв'язку з хворобою цієї особи або з інших поважних причин і його матеріальне та сімейне становище не дає можливості погасити заборгованість по аліментах.

Ці статті можуть використовуватися кожною людиною для самостійного розрахунку аліментів та заборгованості по них.

Як дізнатися про наявність заборгованості по аліментах

Деякі платники аліментів не стежать за тим, перераховуються кошти на рахунок стягувача. Це призводить до того, що вони можуть навіть не знати про те, що у них утворилася заборгованість. Дізнатися про її наявність і про розмір боргу можна двома способами:

  • за допомогою офіційного сайту приставів, для чого треба зайти на сайт організації і знайти розділ Банк виконавчих проваджень;
  • при безпосередньому відвідуванні приставів, для чого треба пред'явити свій паспорт, після чого буде отримано інформацію від працівників про наявність боргів.

Що означає борг по аліментах, дивіться в цьому відео:

Деякі сайти в інтернеті так само пропонують можливість отримати інформацію про розпочатих виробництвах відносно неплатників аліментів за певну плату, але не рекомендується звертатися до них.

У власників цих сайтів може бути застаріла база боржників, тому може бути надана недостовірна інформація, але повернути сплачені кошти буде неможливо.

Основні методи розрахунку

Розрахунок заборгованості може проводитися трьома різними методами. Вони залежать від того, який порядок стягнення аліментів, причому це може прописуватися в угоді, складеному між подружжям, або в рішенні суду.

На основі прожиткового мінімуму

Цей спосіб підходить в ситуації, якщо стягуються аліменти єдиної сумою, не змінюваної згодом, тому на неї не впливає дохід громадянина. Для розрахунку використовується прожитковий мінімум певного регіону або в загальному по країні.

Цей показник змінюється кожен квартал, тому розрахунок заборгованості проводиться щоквартально, а також самі аліментні виплати індексуються регулярно.

Наприклад, аліменти рівні 2 прожитковим мінімумам, а також призначені з 1 лютого 2016 року. Чи не виплачувалися грошові кошти 4 місяці.

Прожитковий мінімум за ці місяці дорівнює 12 тис. Руб. Для розрахунку використовується формула: розмір заборгованості = (розмір аліментів * прожитковий мінімум) * період несплати коштів. Тому борг буде дорівнює: 2 * 12000 * 4 = 96 тис. Руб.

На основі середньої зарплати

Цей спосіб розрахунку використовується в декількох випадках:

  • боржник працює неофіційно, тому відсутня можливість отримати довідку про його доходи або підтвердити їх іншими документами;
  • зовсім відсутні будь-які доходи у громадянина.

Визначається заборгованість цим способом досить просто, так як в якості основи виступає середня зарплата по країні. З цього значення визначається частка аліментів, яка може встановлюватися добровільно між подружжям або судом.

Як розрахувати заборгованість по аліментах, розповість це відео:

Отримане значення множиться на кількість місяців, протягом яких боржник не сплачував аліменти. Важливо! Середня зарплата змінюється кожен квартал, тому потрібно щокварталу проводити перерахунок.

Наприклад, судом встановлено з 1 лютого 2016 року, що батько повинен виплачувати на дітей 1/3 свого доходу. Оскільки громадянин не надав документи про свій дохід, то враховується середній дохід по Москві, який дорівнює 54 тис. Руб. Грошові кошти не сплачувалися протягом 5 місяців. Заборгованість в цьому випадку дорівнює: (54000 * 0,33) * 5 = 89100 руб.

На основі доходу платника

Якщо у платника аліментів є постійний і офіційне джерело доходу, то для визначення боргу по аліментах використовується цей метод. Якщо з яких-небудь причин не було утримання грошей з зарплати, то потрібно розрахувати розмір нарахованого боргу.

Формула для розрахунку вважається простий, так як борг дорівнює: розмір доходу платника (зарплата - податок) * частка аліментів * число місяців несплати.

Наприклад, людина офіційно отримує 25 тис. Руб. у місяць. Встановлено, що він зобов'язаний сплачувати аліменти в розмірі 1/3 від доходу. Чи не перераховувалися гроші 7 місяців. Борг в цьому випадку дорівнює = (25000-13%) * 0,33 * 7 = 50242,5 руб.

Яка відповідальність за несплату виплат

Кожна людина, у якого є обов'язок сплачувати кошти на дітей, повинен знати, що якщо він не буде виконувати зобов'язання, то це призведе до необхідності нести серйозну відповідальність. Вона представлена ​​в двох видах:

  • Адміністративна. Вона представлена ​​необхідністю сплачувати неустойку, якщо виник борг з вини самого платника в. Якщо ж він зможе довести, що у нього були поважні причини для несплати, то він може звільнитися від сплати неустойки, якщо суд прийме таке рішення. Розмір такої неустойки дорівнює 0,5% від суми боргу, причому нараховується вона за кожен день прострочення. Батько, який виховує дитину, для нарахування неустойки повинен принести правильно складена заява в прокуратуру, причому в документі вказується вимога про стягнення неустойки.
  • Кримінальна. Ст. 157 КК містить інформацію про те, що настає така відповідальність при виявленні злісного ухилення від перерахування коштів. У такій ситуації може призначатися позбавлення волі на строк до трьох місяців, виправні роботи до 1 року, а також обов'язкові роботи, час яких варіюється від 120 до 180 годин.

КК РФ, Стаття 157. Несплата коштів на утримання дітей або непрацездатних батьків

1. Несплата батьком без поважних причин в порушення рішення суду або нотаріально засвідченої угоди коштів на утримання неповнолітніх дітей, а також непрацездатних дітей, що досягли вісімнадцятирічного віку, якщо це діяння було вчинено неодноразово,

карається виправними роботами на строк до одного року, або примусовими роботами на той же строк, або арештом на строк до трьох місяців, або позбавленням волі на строк до одного року.

2. Несплата повнолітніми працездатними дітьми без поважних причин в порушення рішення суду або нотаріально засвідченої угоди коштів на утримання непрацездатних батьків, якщо це діяння було вчинено неодноразово,

карається виправними роботами на строк до одного року, або примусовими роботами на той же строк, або арештом на строк до трьох місяців, або позбавленням волі на строк до одного року.

Примітки. 1. несплати батьком без поважних причин в порушення рішення суду або нотаріально засвідченої угоди коштів на утримання неповнолітніх дітей, а також непрацездатних дітей, що досягли вісімнадцятирічного віку, якщо це діяння було вчинено неодноразово, визнається несплата батьком без поважних причин в порушення рішення суду або нотаріально засвідченої угоди коштів на утримання неповнолітніх дітей, а також непрацездатних дітей, що досягли вісімнадцятирічного віку, підданих адм ністратівно покаранню за аналогічне діяння, в період, коли особа вважається підданим адміністративному покаранню.

2. Несплата повнолітніми працездатними дітьми без поважних причин в порушення рішення суду або нотаріально засвідченої угоди коштів на утримання непрацездатних батьків, якщо це діяння було вчинено неодноразово, визнається несплата повнолітніми працездатними дітьми без поважних причин в порушення рішення суду або нотаріально засвідченої угоди коштів на утримання непрацездатних батьків , підданими адміністративному покаранню за аналогічне діяння, в період, коли особа вважає ся підданим адміністративному покаранню.

Важливо! Тільки введення кримінальної відповідальності за статистикою призвело до того, що батьки стали більш відповідально ставитися до своїх обов'язків. Несплата грошових коштів може стати підставою, щоб позбавити людину батьківських прав.

Що враховується при розрахунку заборгованості? Фото: ppt-online.org

Для цього має бути доведено злісне ухилення, а також батько повинен повністю не брати участь у вихованні дитини.

Процедура позбавлення прав вважається тривалою і складною, причому неплатник повністю втрачає можливість захищати свою дитину, вимагати його від другого з батьків або яким-небудь іншим чином брати участь в його житті.

Другий батько при цьому може повністю вирішувати всі питання за свою дитину без необхідності отримувати згоду від неплатника.

висновок

Таким чином, аліменти повинні сплачуватися кожним батьком, який не живе з малюком. Несплата даних коштів тягне за собою досить серйозну відповідальність, яка представлена ​​не тільки досить великими неустойки, а й навіть обов'язковими роботами або арештом на досить тривалий термін.

Розрахунок заборгованості проводиться трьома різними способами, причому їх вибір залежить від того, як розраховувався раніше розмір аліментів, причому це могло виконуватися за згодою сторін або після винесення рішення судом.

Чому виникає заборгованість по аліментах?
Що враховується при розрахунку заборгованості?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online