Припинення виконавчого виробництва по аліментах

  1. Загальний порядок стягнення аліментів
  2. Період сплати аліментів
  3. Припинення виконавчого виробництва по аліментах
  4. Процедура припинення виконавчого провадження по аліментах
  5. Припинення і призупинення виплати аліментів: в чому відмінність

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Виплата аліментів на утримання неповнолітньої дитини провадиться на підставі виконавчого листа або у відповідність до положень добровільного угоди про сплату аліментів. У статті розберемо, на яких підставах здійснюється припинення виконавчого провадження по аліментах, в чому відмінність припинення і призупинення виплати аліментів, чи можна відновити припинене раніше виконавче провадження і на яких підставах.

Загальний порядок стягнення аліментів

Виплата аліментів на утримання неповнолітньої дитини провадиться на підставі виконавчого листа або у відповідність до положень добровільного угоди про сплату аліментів

Припинення виконавчого виробництва по аліментах

Виплата аліментів на утримання неповнолітніх дітей і непрацездатних родичів проводиться у відповідність з положеннями СК РФ. Сплата аліментів можлива в добровільному порядку, на підставі угоди, укладеної сторонами у відповідність з главою 16 СК РФ, або на підставі судового рішення, за виконавчим листом (ст. 106 СК РФ).

При сплаті аліментів в добровільному порядку, сторони укладає угоду, в якій стверджують суму виплат і порядок їх стягнення. Після завірення угоди в нотаріуса, документ набуває силу виконавчого листа і підлягає негайному виконанню.

У разі якщо сторонам не вдалося досягти єдиної думки в питанні виплати аліментів, то одна зі сторін (позивач) має право звернутися до суду для стягнення коштів. За результатами розгляду справи, суд виносить рішення, на підставі якого оформляється виконавчий лист - документ, який зобов'язує відповідача до виплати аліментів у встановленому порядку.

У загальному випадку виконавчий документ, будь то добровільне угоду або виконавчий лист, виданий Федеральною службою судових приставів (ФССП), передається за місцем роботи відповідача та є підставою для стягнення роботодавцем аліментів в сумі і порядку, встановленому документом.

Період сплати аліментів

Період, протягом якого роботодавець зобов'язаний здійснювати утримання аліментів та виплачувати встановлені суми одержувачу, визначаються на підставі виконавчого документа.

На підставі положень СК РФ, виплата аліментів проводиться на користь:

  • неповнолітніх дітей при розлученні батьків;
  • непрацездатних родичів, які не можуть забезпечити себе самостійно.

На підставі ст. 119 СК РФ, одержувач аліментів має право вимагати підвищити суму стягнення в разі, якщо після встановлення розміру аліментів на підставі виконавчого листа, розмір доходів, одержуваних відповідачем, істотно збільшився.

Припинення виконавчого виробництва по аліментах

Виконавче провадження, відкрите в зв'язку з виплатою аліментів на утримання неповнолітньої дитини, може бути припинена в наступних випадках:

  1. Смерть відповідача або смерть платника аліментів. Виконавче провадження по аліментах повністю припиняється в разі смерті відповідача або відповідача. Підставою для припинення стягнень виступає свідоцтво про смерть, передане в ФССП. Після припинення виконавчого провадження у зв'язку зі смертю платника, одержувач коштів має право ініціювати стягнення з іншої особи, при наявності підстав.
  2. Усиновлення дитини. Якщо відповідач виплачує аліменти на утримання неповнолітньої дитини, то при усиновленні дитини стягнення аліментів припиняється. В даному випадку зобов'язання по утриманню неповнолітнього з відповідача знімаються і покладаються на усиновителя. Вступ матері (батька) дитини в новий шлюб на припинення виплати аліментів не впливає.
  3. Досягнення дитиною повноліття. У загальному порядку стягнення аліментів з платника проводиться до досягнення дитиною повноліття. На підставі ст. 21 ГК РФ, громадянин визнається повнолітнім в 18 років, таким чином, після виконання дитиною 18-річчя, виплата аліментів на його утримання припиняється. Винятки становлять випадки продовження аліментних зобов'язань до досягнення дитиною 24-річчя, за умови, що він навчається в навчальному закладі на очній формі. У подібних випадках виконавче провадження по аліментах припиняється за фактом здійснення першої з подій - досягнення дитиною 18-ти років або закінчення навчання.

Якщо аліменти виплачуються на утримання непрацездатних родичів (братів / сестер, бабусь / дідусів, онуків, тощо), то підставою припинення виконавчого провадження можуть виступати наступні обставини:

  1. Вступ потребує чоловіка в новий шлюб. Стягнення аліментів може бути звернено на користь колишнього чоловіка, визнаного матеріально потребуючим і непрацездатним у зв'язку з хворобою, травмою, інвалідністю, тощо При вступі потребує чоловіка в новий шлюб стягнення аліментів повністю припиняється, зобов'язання по утриманню непрацездатної особи покладаються на нового чоловіка.
  2. Відновлення працездатності одержувача аліментів. Виконавче провадження по аліментах на користь непрацездатного родича може бути повністю припинено за умови визнання одержувача виплат працездатним. Відновлення працездатності одержувача аліментів проводиться на підставі судового рішення, при наявності відповідних медичних висновків.

Читайте також статтю ⇒ « Як скласти добровільну угоду про сплату аліментів ».

Процедура припинення виконавчого провадження по аліментах

При наявності відповідних підстав, виконавче провадження по аліментах може бути припинено за фактом звернення до суду стягувача аліментів, відповідача або судового пристава-виконавця. Якщо Ви виступаєте платником або одержувачем аліментів і знаєте про наявність підстав для припинення виконавчого провадження, то рекомендуємо звернутися до суду самостійно, не чекаючи будь-яких дій з боку ФССП.

Нижче представлена ​​покрокова інструкція, яка допоможе Вам розібратися в особливостях процедури припинення виконавчого провадження по аліментах.

Етап 1. Визначення підстави для припинення стягнення аліментів

Перш ніж звертатися до суду, підготуйте документальні підстави для припинення виконавчого провадження по аліментах. Такими документами можуть виступати:

  • свідоцтво про смерть відповідача / платника;
  • копія паспорта дитини, на утримання якого виплачуються аліменти, що підтверджує його повноліття;
  • медичний висновок, що підтверджує працездатність одержувача аліментів (при стягненні сум на користь непрацездатних родичів);
  • свідоцтво про усиновлення дитини;
  • вступ непрацездатного колишнього чоловіка в новий шлюб.

Документи, які послужать підставою для припинення стягнення аліментів, рекомендується підготувати в оригіналі і в копії.

Етап-2. Звернення до суду

Для припинення стягнення аліментів зверніться до районного суду за місцем виконання виробництва з наступними документами:

  • посвідчення особи (для громадян РФ - паспорт, для іноземців та осіб без громадянства - посвідка на проживання);
  • виконавчий лист, на підставі якого здійснюється стягнення аліментів;
  • документи, що підтверджують необхідність припинення виконавчого провадження;
  • заяву (зразок можна скачати тут ⇒ ска Заява про припинення виконавчого провадження ).

Етап-3. Припинення виконавчого виробництва по аліментах

Судовий орган протягом 10-ти днів зобов'язаний розглянути звернення заявника і винести відповідне рішення. При наявності необхідних підстав і повноті наданих документальних підтверджень, суд виносить рішення про припинення виконавчого провадження по аліментах і передає відповідне розпорядження ФССП.

Стягувач аліментів, одержувач коштів, треті особи мають право оскаржити судове рішення про припинення виконавчого провадження протягом 15-ти днів.

Читайте також статтю ⇒ « Як поновити виконавче провадження по аліментах ».

Припинення і призупинення виплати аліментів: в чому відмінність

Виплата аліментів може бути припинена або призупинена при відсутності підстав для перерахування коштів, а також при наявності інших обставин, при яких перерахування коштів відповідачем на користь позивача неможливо.

Призупинення виплати аліментів носить тимчасовий характер, тобто стягнення коштів на користь відповідача припиняється на час, з можливістю подальшого відновлення порядку виплат.

Законом передбачені такі підстави для зупинення виконавчого провадження по аліментах:

  1. Відгук стягувача. Громадянин, який на підставі виконавчого листа є одержувачем аліментів, може в будь-який момент призупинити дію виконавчого провадження, подавши в ФССП відповідну заяву (бланк можна скачати тут ⇒ Заява на відкликання виконавчого листа ). Протягом 3-х років стягувач має право відновити стягнення аліментів, яке раніше було припинено (заява на відновлення виконавчого провадження можна скачати тут ⇒ Заява на відновлення виконавчого провадження по аліментах ).
  2. Перебування платника в місцях позбавлення волі. На підставі чинного законодавства, громадянин, засуджений за скоєний злочин, тимчасово звільняється від аліментних зобов'язань (на час перебування під вартою або в місцях позбавлення волі).
  3. Непрацездатність відповідача. Якщо платник не має доходів, з яких можливо здійснювати аліментні виплати, в зв'язку з тривалою хворобою, травмою, вагітністю, іншими причинами непрацездатності, то даний факт є підставою для зупинення виконавчого провадження по аліментах.

В останньому випадку стягнення аліментів припиняється при одночасному виконанні наступних умов:

  • платник аліментів визнаний тимчасово непрацездатним;
  • неможливість працевлаштування платника обумовлена ​​поважними причинами (тривала хвороба, травма, тощо);
  • платник не має будь-яких цінних майном, яке могло б бути використане в рахунок погашення аліментів.

Припинене раніше виконавче провадження може бути відновлено при усуненні обставин, які раніше служили причиною призупинення стягнення аліментів.

На відміну від зупинення виконавчого провадження, припинення виплати аліментів має на увазі повне закінчення процедури стягнення в зв'язку з відсутністю підстав.

Читайте також статтю ⇒ « Як розрахувати пеню по аліментах: приклади ».

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online