Припинення аліментних зобов'язань

  1. Припинення аліментних зобов'язань і аліментні угоду
  2. Як скасувати аліменти на дитину в судовому порядку
  3. Причини для припинення аліментних зобов'язань через суд
  4. Як припиняється сплата аліментів на дитину, і які документи потрібні?
  5. Коли виплати не можуть бути зупинені.
  6. Оцініть статтю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Поняття аліментів та саме слово виникли в Стародавньому Римі

Поняття аліментів та саме слово виникли в Стародавньому Римі. Ще стародавні філософи вважали, що у батьків і дітей є певні зобов'язання один перед одним. І хоч минуло вже багато років, суть не змінилася - ті, хто заможнішою, молодше, здоровіше повинен містити тих, хто в силу стану здоров'я, віку (діти і люди похилого віку) не може на себе заробити. Можна виділити такі види за зобов'язаннями аліментів:

  • між чоловіком і дружиною;
  • одним з батьків і які не досягли 18-річчя дитиною;
  • батьком і повнолітнім, але недієздатним дитиною;
  • дітьми і батьками похилого віку;
  • братами і сестрами.

Наявність аліментних зобов'язань на увазі шлюбні або родинні зв'язки і недієздатність однієї зі сторін. Зобов'язання обумовлюються аліментних угодою сторін або постановою суду.

Припинення аліментних зобов'язань і аліментні угоду

Юридична практика неодноразово стикається з ситуаціями, коли звільнення від сплати аліментів незаперечна і обгрунтована. Ці питання закриваються автоматично і без претензій з обох сторін. В інших ситуаціях доводиться йти до судових органів, де починається довге і складне розгляд із з'ясуванням всіх деталей.

Коли припиняється виплата аліментів на дитину? При складанні аліментного договору подружжям обов'язково вказуються суми щомісячних виплат, умови і форма їх отримання, а також обумовлюються терміни отримання допомоги, умови їх припинення. Тому, якщо є аліментних договір, зміст може бути припинено відповідно до чітко окреслених пунктів:

  • кінець аліментного угоди (досягнення вісімнадцятиріччя, закінчення навчання);
  • після якихось певних дій або умов (переїзд, повторний шлюб);
  • останній пункт - смерть однієї із сторін.

Аліментний договір - юридичний документ, якщо настає термін його завершення відповідно до одного з перерахованих пунктів, то він перестає діяти автоматично. Йти до виконавчого органу немає потреби. Єдине - треба забрати цей документ у пристава або в іншому місці його зберігання.

Але бувають випадки, коли в угоді не вказано терміни і причини припинення аліментних зобов'язань, ситуація, що склалася виходить за рамки, окреслені в документі або, коли цей договір не завірений юридично (нотаріусом або іншими виконавчими особою). Крім цього одна зі сторін може захотіти оскаржити угоду. У цих випадках без звернення до судових інстанцій не обійтися.

Як скасувати аліменти на дитину в судовому порядку

Якщо між сторонами при розлученні не було складено угоду, то виплату змісту призначали через судовий розгляд. Саме суд може і скасувати аліменти .

Причини для припинення аліментних зобов'язань через суд

У пункті 1 статті 120 Сімейного кодексу РФ чітко прописані можливі причини, за якими відбувається звільнення від сплати аліментів. Але жодна з них не дозволяє припинити отримання допомоги автоматично. Звернення до виконавчого органу (суд або служба приставів) необхідно. Виплата аліментів в судовому порядку зупиняється в таких ситуаціях:

  • при настанні повноліття (18 років) або отримання працездатності. З першою частиною все зрозуміло, оскільки закон чітко оголошує, що батьки утримують неповнолітніх дітей. Дієздатність ж може наступити і раніше 18 років. Обумовлено це може бути вступом у шлюб до 18 років або роботою за трудовим контрактом або відкриття своєї справи (як приватний підприємець). При таких обставинах платник звертається до суду з документами, що підтверджують працездатність дитини до 18 років.
  • Якщо одержувач змісту визнаний дієздатним і не потребує матеріальному посібнику. Аліменти може отримувати і особа після 18 років, якщо вона визнана непрацездатною і їй потрібна фінансова допомога. Коли одна з цих умов змінюється, то суд може зупинити сплату аліментів. Заявник подає довідку, що підтверджує відновлення працездатності. Такий документ для інвалідів I, II, III груп видає спеціальна медична комісія після повного обстеження дитини. Відносно потребу, то тут немає чітких критеріїв. При розгляді кожного конкретного випадку суд аналізує всі витрати, витрати і потреби одержувача і може винести рішення про звільнення від сплати аліментів.
  • Усиновлення. У разі, якщо одержувач допомоги був усиновлений, все необхідне зміст переходить на нового батька, а аліментоплатітель звільняється від цього. Якщо ж новий чоловік матеріально забезпечує дитину, але не всиновив його, то аліменти повинні і далі поступати за приписом суду. Така ж ситуація при позбавленні прав батька або заборони на спілкування з дитиною.
  • Смерть платника або одержувача змісту. У разі смерті батька, який був платником, аліменти більше не надходять. Така ж ситуація якщо померла дитина, на якого ці сплати проводили. Коли вмирає опікун неповнолітнього, який ці виплати фактично і отримував, то призначається новий опікун, який буде отримувати аліменти від імені дитини.

Як припиняється сплата аліментів на дитину, і які документи потрібні?

Якщо є причини для завершення виплат, то потрібно йти в ту інстанцію, де ці виплати призначили (районний суд). У канцелярії платник повинен написати заяву про звільнення від сплати аліментів і паперу, які підтверджують таку можливість. Ось, наприклад, що це може бути:

  • свідоцтво народження дитини;
  • свідоцтво про смерть;
  • документ, що підтверджує дієздатність дитини;
  • документи про матеріального забезпечення;
  • копія та оригінал паспорта подає позов;
  • постанову суду про аліменти;
  • довідка про склад сім'ї.

Позовна заява не має точного шаблону, але є конкретні дані, які потрібно вказати:

  • найменування організації, куди подається заява;
  • інформація про батьків, їх паспортні дані;
  • інформація про постанову надання допомоги, його розмір;
  • причина припинення аліментних зобов'язань;
  • список наданих документів;
  • число і підпис.

Як і при призначенні аліментів, суд розглядає позов і виносить рішення. Після цього всі необхідні документи передаються в службу судових приставів.

Коли виплати не можуть бути зупинені.

Здавалося б, що все ситуації враховані і все гранично ясно. Але неодноразово в суд звертаються боку з заявами про правомірність припинення аліментних зобов'язань. Не можна припиняти виплати змісту в таких ситуаціях:

  • Після досягнення повноліття дитина вважається недієздатним (інвалідність). В цьому випадку аліменти не мають терміну припинення.
  • Фінансові проблеми платником аліментів. Цей пункт не звільняє від сплати аліментів. Єдине, що може зробити суд в такому випадку - переглянути суму виплат в сторону зменшення. Юридична практика неодноразово стикається з ситуацією, коли при перегляді справи сума аліментних виплат збільшувалася у зв'язку з отриманням спадщини або підвищенням окладу на службі.
  • Пенсійний вік або проблеми зі здоров'ям і працездатністю. Аліменти також будуть виплачуватися з пенсії , Лікарняних, допомоги. Тут можна тільки звертатися до суду для зменшення суми змісту.

Щоб не сталося, але припиняти виплату аліментів самостійно не можна. Це потягне за собою заборгованість по виплаті змісту, за що також передбачено відповідальність.

Оцініть статтю

Натискаючи "Задати питання" я погоджуюся з політикою конфіденційності і призначеним для користувача угодою .

Коли припиняється виплата аліментів на дитину?
Як припиняється сплата аліментів на дитину, і які документи потрібні?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online