Позовна заява про розірвання шлюбу

  1. Позов про розлучення: куди подавати?
  2. Як оформити позовну заяву?
  3. Які документи додаються до позову?
  4. Розміри державного мита в 2017 році
  5. Позовна судочинство зі шлюборозлучних справ: терміни і нюанси

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Звернення до суду - вимушена необхідність для більшості російських пар, які бажають оформити розлучення. Незгода чоловіка або його ухилення від законної процедури, загальні діти молодше 18 років, майнові суперечки: подібні обставини вимагають особливого порядку розірвання шлюбу. Завершити стосунки в РАГСі можуть тільки бездітні пари і батьки повнолітніх громадян, причому за взаємною згодою - всі інші ситуації дозволяє суддя.

Позов про розлучення: куди подавати?

Позов про розлучення: куди подавати

Позовна заява направляється мировому судді за адресою прописки відповідача або дитини, що проживає з матір'ю. Якщо діти відсутні, а чоловік знаходиться в іншому місті або за кордоном, можна звернутися до судового дільницю за місцем своєї реєстрації, вказавши об'єктивні причини, за якими виїзд до відповідача неможливий (фінансові труднощі, наявність непрацездатних утриманців, проблеми зі здоров'ям і т.д. ).

Майнові спори щодо власності дорожче 50 тис. Руб. поза компетенцією світових суддів. Якщо колишнє подружжя планують поділити нерухомість або інше майно, то розірвання шлюбу в судовому порядку проводиться одночасно з його розділом в міському або районному суді.

Як оформити позовну заяву?

Позов пишеться за встановленою формою. Зразок позовної заяви про розірвання шлюбу можна попросити в канцелярії, скачати нижче або на офіційному сайті мирового суду. Цивільно-процесуальний кодекс не пред'являє строгих вимог до тексту, проте правила оформлення позовної документа повинні дотримуватися. У ньому слід вказати:

  • найменування судового органу, адреса і номер ділянки;
  • Прізвище І.О., адреса і телефон подружжя;
  • дата одруження;
  • період спільного проживання;
  • Прізвище І.П. і дата народження спільних дітей;
  • підстави для розірвання шлюбу: психологічна несумісність партнерів, відмінність характерів і поглядів на життя, шкідливі звички і асоціальна поведінка другої половини, невірність, часті конфлікти, рукоприкладство, алкоголізм, наркозалежність і т.п.
  • з ким залишається жити неповнолітній;
  • якщо майнове справу врегульовано, необхідно згадати про це в тексті заяви;
  • прохання про розірвання шлюбу;
  • докладний перелік доданих до заяви документів ;
  • дата і підпис з розшифровкою.

Текст заяви може бути довільним. Детально розписувати причини сімейних розбіжностей не потрібно: деталі важливі лише тоді, коли батько намагається домогтися особливих привілеїв щодо опіки над дитиною, запитання матеріальної допомоги від колишнього чоловіка, перегляду умов шлюбного контракту і т.д. Якщо ж з цих питань сторони дійшли згоди мирним шляхом, краще коротко вказати причину розлучення і дані членів сім'ї - для винесення позитивного рішення суду про розірвання шлюбу цього цілком достатньо.

У позовній заяві про розлучення може міститися і прохання про стягнення аліментів, які буде отримувати дитина після розірвання шлюбу. В цьому випадку позивачка зобов'язана уточнити:

  • відсутність аліментного угоди з чоловіком;
  • передбачуваний або точний розмір заробітку батька;
  • розмір грошових виплат, належних на дитину (дітей) за законом в частках від заробітної плати або прохання розрахувати їх у твердій матеріальної сумі, якщо дохід відповідача нерегулярний або носить неофіційний характер;
  • наявність у відповідача дітей, народжених в попередніх шлюбах, і їх кількість.

Отже, позов буде містити два прохання: про розірвання шлюбу та стягнення аліментів.

Приклад позовної заяви про розірвання шлюбу за наявності неповнолітніх дітей

Мировому судді ділянки № 188,

Санкт-Петербург, вул. Самойлової д.12

Позивач: Сергєєва О.С., Санкт-Петербург,

вул. Будапештська д.35 кв. 76, тел .: 8 (900) 999-88-88

Відповідач: Сергєєв О.М., Санкт-Петербург,

Лісовий пр., Б.68 кв. 88, тел .: 8 (990) 111-11-11

Позовна заява ПРО РОЗІРВАННЯ ШЛЮБУ

25 липня 2010 року я вступила в шлюб з Сергєєвим Олегом Михайловичем і проживала з ним до січня 2017 року. У нас є неповнолітня дитина - Сергєєв Ігор Олегович, дата народження 10.08.2011.

Спільне життя з чоловіком не склалося через відмінність характерів і частих конфліктів на побутовому грунті. Шлюбні відносини фактично завершилися в січні 2017 року, спільне господарство з тих пір не ведеться. Примирення і збереження родини не представляються можливими. Суперечок про розподіл майна не маємо. Неповнолітня дитина проживає зі мною, знаходиться під моєю опікою і змісті.

Сергєєв О.М. усно обіцяв надавати аліменти на сина з січня 2017 року, однак від укладення добровільної угоди у нотаріуса відмовився, дане обіцянку не виконує і фінансової допомоги не надає. Інших утриманців у відповідача немає, відрахування з зарплати за виконавчими листами не виробляються.

Відповідно до статтями 21 - 22 , 81 СК РФ , Прошу:

  1. Розірвати шлюб між Сергєєвої Ольгою Сергіївною і Сергєєвим Олегом Михайловичем, зареєстрований 25 липня 2010 року в відділі РАГС Фрунзенського району Санкт-Петербурга, актовий запис № 1080.
  2. Стягнути з Сергєєва Олега Михайловича в мою користь аліменти на утримання дитини Сергєєва Ігоря Олеговича, який народився 10.08.2011, в розмірі 25% всіх видів заробітку щомісячно, починаючи з дня подачі позовної заяви про розірвання шлюбу і до моменту досягнення дитиною повноліття.

Додаток: перелік копій документів.

20.02.2017
Сергєєва О.С.

У разі розірвання шлюбу нерідко виникають суперечки з приводу загальної нерухомості і розподілу кредитних зобов'язань. Позов про поділ майна може розглядатися всередині шлюборозлучного процесу, якщо він не зачіпає інтереси інших осіб, інакше - справа виділяється в окреме провадження. Від заявника вимагається докладний опис майна, копії та оригінали правовстановлюючих, платіжних документів і договорів, а також роз'яснення з приводу розмірів часток, на які претендують подружжя.

Завантажити зразок позовної заяви про розірвання шлюбу

Які документи додаються до позову?

До заяви слід додати копії особистих документів. Оригінали буде потрібно пред'явити лише при подачі позову - зазвичай цього цілком достатньо, проте суддя може запросити їх і на засіданні, якщо у нього виникнуть сумніви в автентичності копій.

  • паспорт позивача;
  • свідоцтво про шлюб;
  • свідоцтва про народження дітей;
  • довідка про реєстрацію дітей за адресою (форма Ф-9);
  • касовий чек, що підтверджує сплату держмита за розірвання шлюбу;
  • документи, що доводять правомірність вимог заявника: довідки про доходи, опис майна, довідки з медичних установ, чеки, що ілюструють витрати і т.д .;
  • добровільне аліментні угоду і договір про розподіл майна, завірені нотаріусом - при наявності;
  • документи, що підтверджують право володіння майном.

Розміри державного мита в 2017 році

Розміри державного мита в 2017 році

  • За подачу позову про розірвання шлюбу - 600 руб.
  • За звернення із заявою про розподіл майна - розраховується індивідуально виходячи з ціни позову, і може становити від 400 до 60 000 руб.

Мито в 150 руб. за позов про стягнення аліментів на користь неповнолітнього не підсумовується з митом за розлучення і не сплачується, якщо спір про стягнення розглядається спільно зі справою про розірвання шлюбу.

Позовна судочинство зі шлюборозлучних справ: терміни і нюанси

Заява розглядається в 5-денний термін, після чого приймається в судочинство. Суддя має право відмовити в розгляді позову, якщо він сформульований неточно чи в комплекті додатків відсутні необхідні копії. З моменту подачі позову до остаточного постанови суду про розлучення може пройти кілька місяців. Дата винесення судового наказу вважається датою припинення шлюбних зобов'язань, однак сам акт набирає чинності тільки через 10 днів після його прийняття - за цей час відповідач може оскаржити рішення суду про розірвання шлюбу.

Офіційна запис про укладення та розірвання шлюбу здійснюється в органах РАГС. Отримавши на руки виконавчий документ, колишнє подружжя зобов'язані з'явитися - разом чи окремо - в районний відділ РАГС, де їм видадуть свідоцтво про розлучення.

Порядок розірвання шлюбу подружжя через суд має на увазі справедливе рішення їх спору, предмет якого повинен бути чітко прописаний в тексті заяви, а вимоги і претензії позивача повинні бути обгрунтованими. Судова тяганина може затягнутися надовго, і тому так важливо не допустити помилок на початковому етапі, при подачі документів - невірно складена заява буде відхилена. У свою чергу, від того, як чоловік або дружина викладуть обставини конфлікту, що виник, залежить не тільки швидкість, але і результат розгляду справи про розірвання шлюбу.

Позов про розлучення: куди подавати?
Як оформити позовну заяву?
Які документи додаються до позову?
Позов про розлучення: куди подавати?
Як оформити позовну заяву?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online