Позов про стягнення неустойки по аліментах, зразок

  1. оформлення заяви
  2. Зміст позовної заяви
  3. Термін позовної давності та інші нюанси складання позову

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

15.11.2016

Згідно зі статтею 115 Сімейного Кодексу РФ в разі наявності заборгованості по аліментах, одержувач має право зажадати з відповідача неустойку за кожен день прострочення платежів. Для ініціювання даної процедури, потрібно позовну заяву про стягнення неустойки по аліментах, складене самим одержувачем виплат або ж особою, яка є його законним представником.

оформлення заяви

Позов про стягнення неустойки по аліментах складається з урахуванням правил, встановлених нормами цивільно-процесуального законодавства. В даному документі повинні бути викладені всі обставини, які можуть обґрунтувати необхідність подачі такого прохання в суд.

Зразок заяви складається, як правило, за допомогою заповнення спеціального бланка, а в разі відсутності такого, воно може бути написано від руки на чистому аркуші формату А4.

Форма позову щодо стягнення неустойки по аліментах повинна відповідати наступним вимогам:

  • текст повинен бути написаний в діловому стилі, уникаючи емоційної підгрунтя;
  • при вказівці особистих даних сторін не допускається скорочень. Це ж правило поширюється і при написанні найменувань і адрес;
  • всі дані повинні бути ідентичними тим, які вказані в офіційних документах;
  • суми виражаються як в цифровому, так і в словесному форматі;
  • не допускаються помилки і виправлення. При наявності таких заяву доведеться переписати.

Під заявою обов'язково повинна стояти дата його складання і підпис самого заявника. У разі їх відсутності позов просто не буде прийнятий до розгляду.

Зміст позовної заяви

Позовна заява про стягнення неустойки по аліментах може бути подано тільки після того, як службою судових приставів буде проведений її розрахунок. Тут слід керуватися правилом, згідно з яким неустойка визначається в сумі, розмір якої становить 0,5% від суми боргу за кожен день прострочення.

Позов подається у світовій суд за місцем офіційної реєстрації відповідача. У разі якщо у позивача під опікою є малолітня дитина або ж позивач тяжко хворий, що підтверджується документально, заява може бути подана і за місцем його проживання.

  • Найменування і реквізити суду вказуються в шапці документа (правий верхній кут). Тут же повинні бути вказані паспортні дані сторін, що беруть участь у справі. Якщо від імені заявника братиме участь його офіційний представник, зазначаються відомості і про нього з посиланням на документ, що підтверджує правомірність його участі в справі (таким документом є довіреність).
  • Ціна позову, яка дорівнює сумі стягуваної неустойки, також прописується в шапці документа.
  • Далі слідує назва позову, вже після якого викладається інформація щодо документа про призначення аліментів. Якщо вони були встановлені рішенням суду, вказуються його реквізити: коли було прийнято, яким судом, а також дається його короткий зміст. У разі якщо розмір і періодичність виплат були встановлені в добровільному угоді, вказуються його реквізити.
  • Потім слід обгрунтувати свої претензії, вказавши на факт затримки сплати аліментних зобов'язань. Тут потрібно оперувати сухими фактами, датами і сумами. Тобто потрібно чітко вказати дату, коли був здійснений останній платіж по аліментах, яка сума заборгованості утворилася на момент складання позову і яка сума неустойки була нарахована. Далі обов'язково вказується, що несплата аліментів є грубим порушенням прав заявника і дається посилання на нормативні акти, які підтверджують правомірність такого висловлювання.
  • Наступним пунктом є безпосередньо прохання стягнути з відповідача зазначену суму неустойки, що згідно зі статтею 115 Сімейного Кодексу РФ є законним правом заявника.
  • У заключній частині вказується список додається до позову документації, яка є прямим підтвердженням всієї зазначеної в тексті інформації.

Зразок позову про стягнення неустойки по аліментах можна скачати:

Термін позовної давності та інші нюанси складання позову

При складанні позову необхідно для початку визначитися з періодом, за який буде стягуватися неустойка по аліментах. У разі якщо право на отримання аліментів було встановлено рішенням суду або за допомогою підписання мирової угоди, термін позовної давності не поширюється. Якщо ж аліменти стягувалися за минулий період, то строк позовної давності становить три календарні роки.

Наприклад, якщо мати дитини не подавала на аліменти і вирішила їх стягнути через п'ять років з того моменту, коли батько перестав надавати матеріальну підтримку, заборгованість і неустойка (пеня) за нею може бути розрахована лише за останні три роки.

Що стосується сплати державного мита, так з цього приводу існують розбіжності. З одного боку, ці витрати відносяться до судових витрат і вимагають оплати, з іншого, дана процедура спрямована на захист прав неповнолітнього, а значить, нічого платити не потрібно (стаття 333 Податкового Кодексу РФ). Така аргументація може бути включена окремим пунктом в позовну заяву. Якщо в судовій інстанції наполягатимуть на сплату держмита, в позов можна включити прохання на надання відстрочки зважаючи на складну фінансову ситуацію, що склалася в результаті відсутності регулярних аліментних платежів.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online