Підсудність позову про зміну розміру аліментів

  1. Який суд розглядає позови про зміну розміру аліментів?
  2. Територіальна підсудність позову про зміну розміру аліментів
  3. Якщо позов подає платник аліментів
  4. Якщо позов подає стягувач аліментів
  5. Якщо підсудність порушена
  6. потрібен юрист

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

3 465 переглядів

При необхідності примусового стягнення аліментів зацікавленому в їх отриманні особі, яка представляє інтереси себе або неповнолітньої дитини, доводиться звертатися до суду. Питання про зміну розміру аліментів, включаючи їх підвищення або зменшення , Вирішується також виключно в судовому порядку. Першою головною проблемою, з якою стикається заявник - підсудність позову про зміну розміру аліментів та її правильне визначення.

Для подачі заяви в судовий орган потрібно вирішити два питання, пов'язаних з правильним визначенням підсудності:

  • Суд якої інстанції (світовий або районний) розглядатиме вимогу?
  • За яким територіальною ознакою буде обраний судовий орган?

Порушення правил територіальної або відомчої підсудності незмінно призведе до повернення позову відразу ж після надходження. А це витрачений даремно час.

Який суд розглядає позови про зміну розміру аліментів?

Позови про зміну розміру аліментів підсудні виключно мировому судді, навіть якщо початкове рішення і була винесена суддею районного суду.

Безпосередньо вимога про стягнення аліментів може бути винесено районним судом у випадках, коли:

3 465 переглядів   При необхідності примусового стягнення аліментів зацікавленому в їх отриманні особі, яка представляє інтереси себе або неповнолітньої дитини, доводиться звертатися до суду

Позов же про подальшу зміну розміру аліментів, будь то збільшення або їх зменшення, буде слухати мировий суддя.

Часто і юристи, і громадяни помилково вважають, що вимога про зміну розміру аліментів відноситься до порядку виконання рішення суду і має розглядатися судом, який прийняв рішення про стягнення коштів на дитину. На жаль, це не так. Зміна розміру змісту - самостійний позов, на який поширюються загальні вимоги підвідомчості і підсудності спорів.

Територіальна підсудність позову про зміну розміру аліментів

Частина 3 статті 29 ЦПК РФ надає позивачам по аліментах право на альтернативну підсудність за своїм вибором.

Так, позов про стягнення аліментів подається за місцем проживання відповідача або ж, якщо з заявником живе неповнолітня дитина - за місцем проживання заявника. Також позивач має право вибрати підсудність сам в разі, коли його стан здоров'я не дозволяє йому взяти участь у слуханні справи в іншому суді.

Однак правом на альтернативну підсудність має лише стягувач, тоді як на позови платника аліментів будуть поширюватися загальні положення. Розглянемо ситуації більш діяльно.

У великих містах, як правило, діє кілька десятків судових ділянок світових суддів, у веденні кожного з яких знаходяться певні вулиці або мікрорайони.

Визначити, до якого суду слід звертатися вам, можна за допомогою спеціального розділу «Підсудність» на сайтах світових або районних судів. Там вам потрібно буде вибрати вулицю або мікрорайон, знайти свою адресу і дізнатися, до якого судді варто подавати позов.

Якщо позов подає платник аліментів

Якщо платник аліментів виступає позивачем і вимагає зміни розміру аліментів через суд, йому доведеться подавати позов в рамках положень ст. 28 ЦПК РФ. Ці норми зобов'язують позивачів подавати документи до судів за місцем проживання відповідача.

Ця позиція підтверджена п. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду РФ від 26.12.2017 N 56 «Про застосування судами законодавства при розгляді справ, пов'язаних зі стягненням аліментів», де прямо сказано що особа, яка є платником аліментів, подає будь-які пов'язані з ними позови тільки і виключно за правилами ст. 28 ЦПК РФ. Тобто за місцем проживання відповідача.

Відповідачем за позовами про зміну розміру аліментів у будь-якому випадку буде їх стягувач. Також відносно позивача за позовом про зниження розміру змісту на дитину будуть діяти особливі правила сплати мита .

Будь-яких винятків для подачі позову в іншому порядку або зміни підсудності закон не допускає.

Під місцем проживання в ст. 28 ЦПК РФ розуміється місце офіційної реєстрації відповідача. Фактичне місцезнаходження значення не має і актуально лише для службовців суду, щоб сповістити про час і слуханні справи.

Якщо позов подає стягувач аліментів

При зверненні до суду з вимогою про зміну розміру аліментів, стягувач (батько дитини, як правило) може сам вирішити - подати документи до суду за місцем проживання особи, що платить аліменти або ж подати позов «у себе».

Як правило, основною умовою для вибору підсудності виступає факт спільного проживання з неповнолітньою дитиною. Також додатково можна послатися на стан здоров'я, якщо воно заважає поїздці в інший суд.

ВАЖЛИВО: Місцем проживання вважається тільки офіційна прописка, але ніяк не проживання без реєстрації!

Якщо підсудність порушена

При порушенні відомчої підсудності або територіальної будь-яким з позивачів, суддя повертає позов відразу ж, не залишаючи його без руху.

Але якщо факт порушення підсудності розкриється вже після прийняття позову і початку провадження у нього, то суд буде зобов'язаний передати справу іншому суду, який зобов'язаний розглянути заяву.

Приклад: Іванов А. подав позов до колишньої дружини Іванової С. про зменшення розмір аліментів за її місцем проживання в м Волгоград. В ході судового засідання і після повернення повістки до суду з'ясувалося, що відповідачка виїхала з м Волгоград і в даний час офіційно зареєстрована в Курсі. Суд виніс ухвалу про передачу справи за підсудністю і направив всі матеріали в відповідний районний суд м Курська.

потрібен юрист

Складання позову про зміну розміру аліментів, а так само правильне визначення підсудності у такій справі вимагає певних юридичних знань. Консультація наших юристів допоможе правильно визначити суд і грамотно скласти всі необхідні документи.

Задайте питання безкоштовно черговому юристу прямо зараз і заручитися професійною підтримкою вже сьогодні!


Оцініть статтю

Який суд розглядає позови про зміну розміру аліментів?
За яким територіальною ознакою буде обраний судовий орган?
Який суд розглядає позови про зміну розміру аліментів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online