Перерахунок аліментів за минулий період

  1. Чи можна зробити перерахунок аліментів?
  2. Як подати на перерахунок аліментів?
  3. Через пристава-виконавця
  4. Заява на перерахунок аліментів приставам (зразок)
  5. В судовому порядку
  6. Чим загрожує перерахунок аліментів боржнику?
  7. Судова практика
  8. потрібен юрист

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

892 переглядів

Законодавство допускає вчинення перерахунку аліментів за минулий період. Найчастіше така необхідність виникає при утворенні заборгованості - якщо аліментні зобов'язання виконувалися платником нерегулярно, не в повному обсязі або платежі не надходили зовсім. Заява про перерахунок може подати не тільки одержувач, але в деяких випадках і платник.

Чи можна зробити перерахунок аліментів?

Законом не прописані прямо випадки, коли потрібно перерахунок аліментів. Але в сформованій практиці судів перерахунок потрібно:

Важливою обставиною, що враховується при перерахунку, буде вид сплати аліментів, призначений відповідачу. Якщо це часткова (процентна) величина, то розмір буде відповідати рівню зарплати. Найчастіше, в таких випадках виконавчий документ направляється в бухгалтерію організації, де працює боржник, яка самостійно проводить розрахунки, але якщо цим займається пристав-виконавець то він стягує кошти, відштовхуючись про останні відомостях про доходи, які надані платником.

При розрахунку боргу за минулий період аліментник слід надати відомості за весь цей час. Якщо ж він не працював, то за цей час розрахунок буде зроблений виходячи з рівня середньої зарплати по країні, які періодично публікуються Росстатом.

Якщо ж він не працював, то за цей час розрахунок буде зроблений виходячи з рівня середньої зарплати по країні, які періодично публікуються Росстатом

Якщо ж аліменти сплачуються у твердій грошовій сумі, то розмір її не залежить від періодичності і величини доходів. Величина цього показника прив'язується, як правило, до розміру прожиткового мінімуму (наприклад, 0,5; 1; 2 прожиткових мінімуми), який встановлюється загальний для всієї Росії і окремо для кожного з регіонів. Індексація відбувається щоквартально, тому у пристава не повинно виникнути труднощів при визначенні суми заборгованості.

Важливо пам'ятати, що в своїй заяві при стягненні аліментів одержувач аліментів може вказати спосіб (часткової або твердий) бажаного отримання заборгованості. Але остаточне рішення все одно залишається за судом

Як подати на перерахунок аліментів?

Існує два основних способи зробити перерахунок аліментів:

  1. Приставом - в рамках виконавчого провадження.
  2. Судовий - при оскарженні дій пристава.

У першому випадку мова йде про борг, який виник у ході вже відкритого виконавчого провадження. Незважаючи на обов'язок судового пристава самостійно індексувати і стягувати платежі в повному обсязі, на практиці зробити це вдається не завжди зважаючи на велику завантаженість співробітників ФССП.

Підсумком стають тривале затягування розгляду заяви та судовий розгляд згодом.

При утриманні аліментів для погашення боргу, пристав-виконавець може стягувати до 70% доходів відповідача до тих пір, поки борг не буде погашений. Але така міра застосовується не завжди - аліментні зобов'язання не мають на меті загнати платника в безпросвітну кабалу, тому якщо він згоден співпрацювати, то спільно виробляється програма погашення боргу. Зазвичай стягується частка доходу у вигляді поточних аліментів, а решта - від цієї частки до 70% від загального доходу - в рахунок погашення боргу.

Зазвичай стягується частка доходу у вигляді поточних аліментів, а решта - від цієї частки до 70% від загального доходу - в рахунок погашення боргу

Приклад. Іванов зобов'язаний платити ½ від всіх видів доходу на трьох дітей. Дохід Іванова становить 20 000 рублів, при цьому через те, що Іванов тривалий час не працював і не перебував на обліку як безробітний , У нього накопичився борг у розмірі 60 000 рублів.

Пристав-виконавець проиндексирует невиплачені Іванов аліменти, а потім буде утримувати їх так:

  • ½ - тобто 50% доходу - на поточні платежі;
  • Ще 20% доходу (в межах 70% загального утримання) - на погашення боргу по аліментах.

Через пристава-виконавця

Для відновлення своїх порушених прав заявнику слід написати заяву тому співробітникові, який веде виконавче провадження. Закон не встановлює чітких вимог до цього документа, проте є ряд вимог, які повинні бути вказані обов'язково:

  • Дані про заявника. ПІБ, паспортні реквізити, прописка, місце проживання, номер телефону.
  • Відомості про платника. Вказуються ті ж дані, що і в попередньому пункті. Якщо немає можливості надати їх повністю, то можна вказати всі відомі і мають відношення до справи.
  • Короткий виклад обставин справи. Робиться з посиланням на рішення суду, дату і номер виконавчого документа, а так само підстави, що спонукали написати заяву. Це може бути повне / часткове невиконання зобов'язань відповідачем, тривалий «підвисання» боргу і т.д.
  • Виписки з особового рахунку, на який перераховуються аліменти. Надавати не обов'язково - при необхідності судовий пристав-виконавець зажадає їх сам.

Подальшим діями ФССП стане розшук боржника (якщо він ховається) і особиста бесіда, в ході якої буде визначено спосіб і періодичність погашення заборгованості. Крім того, є можливість примусового стягнення - шляхом накладення арешту на майно боржника з подальшою його реалізацією на торгах.

Крім того, є можливість примусового стягнення - шляхом накладення арешту на майно боржника з подальшою його реалізацією на торгах

Відповідач же в цьому випадку може звернутися до співробітника ФССП з проханням про перерахунок заборгованості, якщо часткове її погашення не було враховано внаслідок помилки пристава або з інших причин. Після перерахунку, проведеного в ході заяви однієї зі сторін, в подальшому пристав зобов'язаний перераховувати залишок боргу не рідше 1 разу на 3 місяці.

Заява на перерахунок аліментів приставам (зразок)

Зразок заяви на перерахунок аліментів через пристава прикладений нижче. Ви можете завчасно проконсультуватися з юристом з питань перевірки розрахунку аліментів прямо зараз. Наші юристи безкоштовно проконсультують вас.

При складанні заяви обов'язково перевірте правильність дат, прізвищ та цифр - це спростить роботу приставу і позбавить вас від зайвих візитів в ФССП.

Завантажити заяву про перерахунок аліментів приставам

В судовому порядку

Судовий порядок перерахунку заборгованості (але не більше, ніж за три роки до дня подачі позовної заяви до суду) піде, якщо позивачем будуть надані докази систематичних і безуспішних спроб самостійного стягнення коштів на дитину і ігнорування судовим приставом його клопотання.

При здійсненні перерахунку приставом (або відмову в ньому) підстави для звернення до суду будуть, якщо тільки платник / стягувач не згодні з перерахунком.

Суд при надходженні скарги на пристава порівнює суму платежів, що надійшли за вказаний період з величиною, зазначеної у виконавчому документі, з урахуванням періодичних індексацій та інших змін.

Суд при надходженні скарги на пристава порівнює суму платежів, що надійшли за вказаний період з величиною, зазначеної у виконавчому документі, з урахуванням періодичних індексацій та інших змін

Різниця, отримана в ході цих обчислень, і буде сумою заборгованості.

Чим загрожує перерахунок аліментів боржнику?

Якщо борг по аліментів не гаситься, мало того, що росте неустойка і сума боргу індексується, так ще і збільшення заборгованості і небажання її погашати загрожує наслідками - борг більш ніж в 10000 р. включить відповідача в єдину базу боржників.

З цього моменту він не зможе виїжджати за кордон, отримувати кредити в фінансових установах (за винятком мікрофінансових організацій) і зазнає інші несприятливі наслідки (блокування особових рахунків, вилучення водійського посвідчення ).

Зміни, що відбулися в 2018 році, допускають навіть позбавлення боржника єдиного житла, реалізація якого буде покликана погасити заборгованість перед своїми дітьми.

Судова практика

Судова практика показує, що суди часто йдуть назустріч платникам аліментів, величина боргу яким розрахована невірно. Найчастіше причиною такої помилки є несвоєчасне надання даних про доходи до органу ФССП, тому пристави розраховують заборгованість, виходячи з федеральних (загальноросійських) показників, які найчастіше виявляються вищими за реальні зарплат в тому чи іншому суб'єкті (особливо це стосується сільських регіонів).

Найчастіше причиною такої помилки є несвоєчасне надання даних про доходи до органу ФССП, тому пристави розраховують заборгованість, виходячи з федеральних (загальноросійських) показників, які найчастіше виявляються вищими за реальні зарплат в тому чи іншому суб'єкті (особливо це стосується сільських регіонів)

Якщо в ході засідання платником аліментів буде аргументовано відстоювати свою позицію, надасть документальні підтвердження своїх слів, а так само висловить бажання йти на компроміс і поступово погашати борг, то суд, найімовірніше, піде йому назустріч і доручить приставу зробити повторний перерахунок з урахуванням виявлених обставин. Крім того, ст. 114 СК РФ передбачає ряд обставин, названих поважними, при настанні яких відповідач може бути звільнений від сплати боргу по аліментах повністю або в частині.

Що ж стосується судової практики про судовий перерахунку заборгованості, то тут, як і в разі призначення аліментів, суд однозначно стане на сторону того з батьків, з ким проживає дитина, так як основою сімейного законодавства Росії є захист прав дитинства.

потрібен юрист

Допомога кваліфікованого юриста при здійсненні перерахунку аліментів настійно рекомендується. Правильно сформулювати всі підстави для перерахунку і переконатися, що приставом або судом не порушені ваші права, зможе лише фахівець.

Наші юристи безкоштовно допоможуть зорієнтуватися в тонкощах сімейного права і дадуть ґрунтовний рада з тактики захисту ваших інтересів.


Оцініть статтю

Чи можна зробити перерахунок аліментів?
Як подати на перерахунок аліментів?
Чи можна зробити перерахунок аліментів?
Чим загрожує перерахунок аліментів боржнику?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online