Нецільове використання аліментів

  1. Нецільове використання аліментів: як законодавство захищає інтереси малолітніх громадян?
  2. Як змусити матір відповідати за нецільової витрати дитячих грошей?
  3. Які методи контролю існують?
  4. Як узаконити перерахування частини аліментів на рахунок малолітнього людини?
  5. Актуальні питання та відповіді

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сьогодні нерідко зустрічаються випадки порушення цільового використання аліментів. Деякі матері порушують законне право свого сина на матеріальну підтримку з боку іншого з батьків, який вийшов зі складу сім'ї. Тому в даній статті розберемо найактуальніші питання, що стосуються такого питання, як нецільове використання аліментів на дітей.

Нецільове використання аліментів: як законодавство захищає інтереси малолітніх громадян?

Нецільове використання аліментів: як законодавство захищає інтереси малолітніх громадян

Норми Сімейного кодексу (абревіатура - СК) стоять на сторожі інтересів дітей, тому конкретно обговорюють, на які потреби можуть бути витрачені дитячі аліментні кошти. це:

  • харчування,
  • одежа взуття;
  • фінансування навчання (курсів);
  • виховання;
  • лікування;
  • розвага і відпочинок.

На жаль, бувають випадки, коли одинока мати витрачає дитячі кошти на себе. Як довести платником аліментів нецільові розтрати аліментних коштів і як змінити ситуацію?
СК РФ (ст. 60) говорить про те, що аліментна допомогу від батька, який залишив сім'ю, надходить в розпорядження другого з батьків, який виховує загальне чадо. Тобто гроші йдуть тому з батьків, з ким спільно живе дитина. Але сучасне законодавство не покладає на себе функцію контролю витрат грошових коштів. Тому в законі не передбачено і покарання одержувачів аліментів за нецільове використання грошей.

Як змусити матір відповідати за нецільової витрати дитячих грошей?

Як змусити матір відповідати за нецільової витрати дитячих грошей

У разі використання аліментів не за призначенням, платнику компенсацій, виплачуваних на утримання чада, пропонуються деякі способи впливу на одержувача:

  1. Можливість контролювати аліменти на дитину за платіжними документами.
  2. Можливість запросити в банку відомості про стан рахунку і про те, куди прямували витрати.
  3. Можливість перераховувати частину аліментних платежів на банківський рахунок дитини. Цими грошима вихованець зможе скористатися при досягненні 18-річчя.
  4. Подати позов, на підставі якого аліментодатель візьме на себе обов'язок виховання чада.
  5. Можливість позбавити батька права виховувати чадо і взяти відповідальність за використання аліментних виплат на себе.

Суд може відібрати у матері право виховувати дітей за таких обставин:

  1. Мати не бажає задовольняти всі ключові потреби чада.
  2. Матір'ю ведеться аморальний спосіб життя.
  3. Грошові кошти витрачаються не на дитину, доказом будуть факти розпивання спиртних напоїв, вживання наркотиків.

На замітку! Якщо у платником аліментів виникли підозри, що одержувач витрачає дитячі кошти не за призначенням, то слід негайно влаштувати контроль їх використання. Потрібно вимагати від матері надання чеків за всіма видатками аліментних виплат.

Які методи контролю існують?

Контролювати можна аліментополучателя по-різному:

  1. добровільна домовленість . В даному випадку аліментополучателя повинен добровільно погодитися збирати всі чеки по розтрат, щоб згодом підтвердити цільове використання грошей. Але якщо мати відмовиться звітувати, то батько не зможе її змусити на законних підставах.
  2. аліментні угоду . Щоб не сталася ситуація, описана вище, складається аліментні угоду на розтрату дитячих перерахувань, і засвідчується нотаріусом. Будь-які зміни, що вносяться до угоди, повинні підтверджуватися підписом нотаріуса (СК РФ ст. 99 і ст. 101.).
  3. Контроль витрат за рішенням суду. На законних підставах батько не зможе контролювати, на що мати його чада витрачає аліментні виплати. Але ситуація може змінитися за рішенням суду. Для цього буде потрібно подати заяву про зміну способу перекладу дитячих виплат в судову інстанцію. До нього додаються докази, що дитячі виплати витрачаються не за призначенням.

На замітку! У судовій практиці найчастіше вдаються до процентному перерахуванню грошей, де 50% від розміру щомісячного платежу переводиться на рахунок дитини і половина - аліментополучателя.

Як узаконити перерахування частини аліментів на рахунок малолітнього людини?

На підставі ЦПК РФ (ст. 203), відповідну позовну вимогу подається в судову інстанцію, яка раніше винесла рішення на вчинення дитячих виплат. На цю вимогу держмито не накладаються.
Імовірність того, що вимога буде задоволена, становить 50%. Щоб домогтися позитивного рішення суду, будуть потрібні наявність свідків і вагомі, що підтверджують докази про неправильну розтраті дитячих виплат.

Як докази нецільового використання коштів можуть виступити такі моменти:

  • звіти представників комісії у справах неповнолітніх дітей;
  • акти органів опіки, які відображають погані умови, в яких проживає чадо;
  • відомості про зарплату батька і матері;
  • наявність кредиту у одержувача дитячої допомоги;
  • платіжки за нецільових витрат.

Увага! Крім документів, які доводять нецільове використання аліментів, для судового провадження обов'язково надаються такі папери, як:

  • судовий наказ про призначення аліментних виплат, виданий попереднім судом;
  • звітна інформація від судових виконавців;
  • довідка з роботи платником аліментів про розмір заробітної плати і суму щомісячного відрахування;
  • документ про розрив шлюбного союзу або про його наявності.

Судова практика підтверджує, що суд часто стає на бік одержувача, якщо неповнолітній вихованець не відчуває потреби, а домашні умови проживання відповідають нормам.
Якщо в суді порушується питання процентного поділу дитячої виплати (т. Е. Одна сторона хоче, щоб 50% грошей надходила на рахунок дитини), то від батьків будуть потрібні гарантії, що при таких умовах матеріальне становище їх чада не погіршиться. Адже зняти аліментні надходження з рахунку зможе тільки при досягненні дитиною 18-річчя, або з дозволу органів опіки в життєво важливій ситуації (наприклад: на лікування неповнолітнього чада).

Актуальні питання та відповіді

  1. Питання. Мати не дозволяє платником аліментів з'ясувати, в яких умовах проживає їх спільне чадо. Як довести, що умови проживання сина незадовільні?
    Відповідь. Платник аліментів може звернутися в органи опіки і попросити представників даної структури вивчити, в яких умовах проживає син і представити офіційний звіт. На його підставі батько дитини зможе зажадати від матері відзвітувати про розтрату дитячих засобів.
  2. Питання. Чоловік з'ясував, що повністю все дитячі платежі мати чада направляє на свої потреби, не задовольняючи потреби малюка. Що робити батькові в такій ситуації?
    Відповідь. Подати в судову інстанцію позов на зміну місця проживання сина. Але тут платнику аліментів потрібно довести, що чадо живе в невідповідних умовах, а мати не проявляє до нього турботи.

На замітку! З 10-річного віку у неповнолітніх з'являється право самостійно визначати, з ким вони хочуть проживати. Цей фактор може стати вирішальним для винесення судового рішення.

  1. Питання. Як укласти добровільну угоду на виплату аліментів, щоб батько дитини зміг контролювати витрату дитячих виплат?
    Відповідь. У даній ситуації, оформляючи добровільне угоду на виплату аліментів, батько повинен наполягти, щоб в договорі були обговорені умови контролю за витрачанням дитячих грошових коштів. Легітимність договору підтверджується нотаріусом.

Нецільове використання аліментів: як законодавство захищає інтереси малолітніх громадян?
Як змусити матір відповідати за нецільової витрати дитячих грошей?
Які методи контролю існують?
Як узаконити перерахування частини аліментів на рахунок малолітнього людини?
Нецільове використання аліментів: як законодавство захищає інтереси малолітніх громадян?
Як довести платником аліментів нецільові розтрати аліментних коштів і як змінити ситуацію?
Як змусити матір відповідати за нецільової витрати дитячих грошей?
Які методи контролю існують?
Як узаконити перерахування частини аліментів на рахунок малолітнього людини?
Як довести, що умови проживання сина незадовільні?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online