Індексація розміру аліментів відповідно до закону

  1. Підстави для розрахунку індексації аліментів
  2. Індексація заборгованості по аліментах

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліментні зобов'язання носять довгостроковий характер, часом виконуються десятиліттями Аліментні зобов'язання носять довгостроковий характер, часом виконуються десятиліттями. Для того, щоб аліменти не втратили свого матеріального значення з плином часу, введена індексація виплат. Сімейний кодекс, ст. 117, регламентує порядок перерахунку і вказує на правові підстави даної операції по аліментах. Учасникам аліментних відносин потрібно знати про порядок індексації матеріального забезпечення, особливо, якщо це стосується неповнолітніх та соціально незахищених родичів.

Індексація необхідна, оскільки інфляція знижує реальний зміст, підвищується прожитковий мінімум в країні, зростають ціни. Формально механізм підвищення аліментних платежів заснований на співвідношенні встановлених у суді або угодою аліментів до мінімального розміру оплати праці (МРОТ). Будучи важливим фінансовим інструментом, індексація розміру аліментів дозволяє дбати про дотримання справедливості на законодавчому рівні.

Підстави для розрахунку індексації аліментів

Підставою для перерахунку стягнення служить відрахування аліментних платежів у твердій сумі. Незалежно від того, за рішенням суду або угодою проводяться перерахування, виключно аліменти у вигляді фіксованих сум підлягають перегляду. Це пояснюється тим, що при отриманні аліментів у відсотковому (пайову) співвідношенні до доходів платника в розрахунок береться зарплата, вже проходить індексування. Регулярне підвищення заробітної плати по МРОТ, певне державою, забезпечує разом з тим і підвищення аліментів.

Починаючи з 2012 року розмір аліментних платежів прив'язаний до МРОТ в кожному конкретному регіоні Починаючи з 2012 року розмір аліментних платежів прив'язаний до МРОТ в кожному конкретному регіоні. Саме тому, якщо аліменти встановлені судом або угодою у фіксованій сумі, то в рішенні має бути зазначено, скільки МРОТ є обрана тверда сума аліментів. Наприклад, вказується цифра відрахувань і поруч пишеться коефіцієнт в 1,5 або 2,3 МРОТ.

Виконавчий документ, що надійшов до бухгалтерії підприємства платника, є підставою для розрахунку аліментів без додаткових судових постанов. Як тільки з'являються офіційні відомості про зміну МРОТ, бухгалтерія автоматично перераховує фіксовану суму аліментних платежів. Судовий пристав, провідний виконавче провадження, кожне підвищення аліментів фіксує в справі і повідомляє письмово зацікавленим особам.

Якщо матеріальне утримання виплачується за угодою, то в ньому повинен бути прописаний порядок індексації аліментів у зв'язку з підвищенням МРОТ. Коефіцієнт зміни є обов'язковим для подальших стягнень і може відрізнятися від можливого судового рішення. При відсутності такого пункту угоди, нотаріус зобов'язаний вказати учасникам договору про неприпустимість подібного варіанту, що ущемляє права одержувача. Підписання угоди про твердих сумах утримання, що не має визначення розміру індексації, може бути визнано недійсним.

При судовому розгляді відношення коефіцієнта до призначених виплат може бути оскаржене платником, якщо у нього на це є вагомі підстави. При вирішенні справи про аліменти на неповнолітнього, суддя зобов'язаний обґрунтувати в резюме використання даного коефіцієнта індексації.

Індексація заборгованості по аліментах

У судовій практиці розглядається чимало справ, коли   аліменти стягуються за минулий період У судовій практиці розглядається чимало справ, коли аліменти стягуються за минулий період . У разі винності платника, судовий пристав проводить розрахунок за пропущений період, встановлює пені та штрафні відрахування. Громадянин може бути об'єктивно не винен в затримках платежів з вини бухгалтерії, служби судових приставів або одержувача платежів. Якщо змінилися реквізити в платіжних документах, бухгалтерія невірно нарахувала аліменти, то маючи документальні докази, платник може обгрунтувати свою невинність.

Індексація за минулий період проводиться відповідно до МРОТ на вказаний в заборгованості термін. Скільки разів за час невиплат змінювався мінімальний розмір оплати праці, стільки раз і відбувається по ним перерахунок. Слід врахувати, що якщо платник аліментів доведе, що його заробітна плата не перераховувалася бухгалтерією в зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму, то індексація може здійснюватися за первинними показниками.

Таким же чином проводиться індексація, якщо аліменти затребувані в суді за минулий період (не більше трьох лет) і являють собою тверде фінансове забезпечення. Угода або судове рішення надходить в ФССП, де протягом 10 днів пристав проводить розрахунок за минулий період з урахуванням коефіцієнтів на певні періоди. Він повідомляє зацікавленим особам про величину заборгованості і встановлює терміни її погашення.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online