Індексація аліментів у твердій грошовій сумі в 2019 році: розрахунок, правила нарахування, періодичність

  1. Що таке індексація аліментних виплат
  2. На підставі чого відбувається перерахунок
  3. Хто може виробляти індексацію
  4. порядок розрахунку
  5. приклад обчислень
  6. приклад 1
  7. приклад 2
  8. Перерахунок виплат за минулий період
  9. Періодичність здійснення індексації аліментних виплат
  10. Зміни на 2019 рік

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багато громадян в нашій країні, які платять або навпаки отримують   аліменти   , Часто чують про таке поняття, як індексація аліментів Багато громадян в нашій країні, які платять або навпаки отримують аліменти , Часто чують про таке поняття, як індексація аліментів.

Однак мало хто знає про те, в яких випадках покладена індексація? Як правильно проводити розрахунок? Чи можна проіндексувати аліменти за минулий період?

З цієї причини, розглянемо питання, що цікавлять детальніше.

Що таке індексація аліментних виплат

Під визначенням "індексація аліментів" мається на увазі збільшення щомісячних виплат (якщо аліменти у фіксованій сумі ) Згідно збільшення суми прожиткового мінімуму .

Варто нагадати, що до недавнього часу, на території РФ використовувалася при індексації сума мінімальної заробітної плати. Однак через його тривалої незмінності, Уряд РФ прийняв рішення прив'язати аліменти до прожиткового мінімуму.

Необхідно враховувати, що прожитковий мінімум може змінювати розмір 1 раз на квартал.

Крім позитивних моментів варто приділити увагу і одному нюансу - проблема в тому, що прожитковий мінімум може не тільки збільшуватися, але і знижуватися Крім позитивних моментів варто приділити увагу і одному нюансу - проблема в тому, що прожитковий мінімум може не тільки збільшуватися, але і знижуватися. В такому випадку, фіксована сума аліментів, після попереднього збільшення залишається незмінною.

Варто відзначити, що індексації підлягають аліментні виплати, які виплачуються в фіксованому розмірі, встановленим:

На підставі чого відбувається перерахунок

Індексація аліментних виплат може бути проіндексована тільки через збільшення прожиткового мінімуму.

При цьому індексації може підлягати виключно аліментні зобов'язання у фіксованій сумі. Якщо сторони підписали угоду і не зверталися до суду, в договорі має міститися пункт про період індексації або ж про те, що виплати будуть збільшуватися прямо пропорційно збільшенню прожиткового мінімуму.

Чи допускаєте індексація при добровільній сплаті (за згодою сторін) і незалежно від прожиткового мінімуму. Наприклад, договором може побут передбачено збільшення аліментів кожні 3 місяці на 10-15%.

Хто може виробляти індексацію

Згідно з чинним законодавством, зокрема Сімейного Кодексу РФ, індексацію аліментів має право здійснювати:

Якщо говорити про другий варіант, то тут мова може йти не тільки про бухгалтера на виробництві. Наприклад, якщо платником є ​​студент, то відповідно індексація здійснюється відповідальною особою інституту або іншого навчального закладу, який нараховує стипендії .

Необхідно також звертати увагу на один невеличкий нюанс: в кожному регіоні країни встановлений свій прожитковий мінімум. З цієї причини сума перерахунку відрізняється від кожного конкретного регіону.

У разі проведення індексації судовими приставами, механізм полягає в наступному:

  1. Департамент судових приставів отримує з органу соціального захисту населення або з міської адміністрації повідомлення про зміну прожиткового мінімуму.
  2. На підставі цього документа вони проводять перерахунок фіксованих сум аліментів, а після чого вручають платнику виконавчий лист, в якому ставлять останнього до відома.

Якщо говорити про сам механізм перерахунку відповідальною особою (бухгалтером), то він має такий вигляд:

  1. В першу чергу судовий пристав створює відповідний наказ і надає виконавчий лист за місцем навчання або ж роботи платника цей документ, в якому вказує прожитковий мінімум на даний квартал.
  2. На підставі цього документа бухгалтер проводить розрахунок і додає до фіксованої суми необхідну доплату.

порядок розрахунку

Як показує судова практика, аліментні виплати, які підлягають індексації (виплачуються у фіксованій сумі) можуть бути прив'язані не тільки до прожиткового мінімуму, а передбачається безпосередньо самим договором (якщо документ підписується за згодою сторін).

При цьому в кожному випадку обов'язково здійснювати перерахунок. Формули розрахунків між собою трохи відрізняються.

Якщо є необхідність в індексації аліментів, які не прив'язані до прожиткового мінімуму, застосовується така формула:

РА = (Фра / ПМдп) хПМтк

де: де:

  • РА - сума аліментів після проведення індексації;
  • Фра - сума аліментів, яка була встановлена ​​спочатку;
  • ПМдп - розмір прожиткового мінімуму, який був під час підписання документа (угоди);
  • ПМтк - розмір прожиткового мінімуму на поточний квартал.

Якщо ж аліменти прив'язані до прожиткового мінімуму, їх індексація проводитися за такою формулою, як:

РА = ПМтк х Фра

де:

  • РА - сума аліментів після проведення індексації;
  • Фра - сума аліментів, яка була встановлена ​​спочатку;
  • ПМтк - розмір прожиткового мінімуму на поточний квартал.

приклад обчислень

Розглянемо кілька прикладів розрахунків

приклад 1

В процесі розлучення подружжя підписало угоду, в якому вказується, що колишній чоловік буде виплачувати аліменти на дитину у фіксованому розмірі - 4000 рублів на місяць. На період підписання прожитковий мінімум дорівнював 10 187 карбованців 8 тисячам 147 рублям, зараз - 10 328 рублів. 10 тисяч 187 рублів.

Індексація аліментних виплат буде проводитися таким чином:

4000/10 187 = 0,39

Після цього проводимо основний розрахунок:

10 328 * 0,39 = 4027,92 руб.

Виходячи з отриманих відомостей можна побачити, що розмір аліментних виплат повинен збільшитися на 27 рублів 92 копійки.

приклад 2

Ще в 2014 році судом було прийнято рішення призначити платнику аліменти в фіксованому розмірі, який становить 2/3 від прожиткового мінімуму Ще в 2014 році судом було прийнято рішення призначити платнику аліменти в фіксованому розмірі, який становить 2/3 від прожиткового мінімуму. На сьогоднішній день сума прожиткового мінімуму дитини становить 10 390 рублів.

Розрахунок індексації проводитися наступним чином:

10 390 * 2/3 = 6927 рублів.

Після отриманих відомостей залишається тільки порівняти з сумою аліментів до індексації та додати різницю.

Перерахунок виплат за минулий період

У Сімейному Кодексі РФ існує певне правило, згідно з яким, якщо судовими приставами або ж самим одержувачем аліментів не було надано виконавчий лист, на підставі якого виконується індексація, то вона (саме індексація) проводиться за останні 3 роки. Якщо говорити простими словами, то мова йде про індексацію попередніх 3 років - не більше.

При цьому необхідно пам'ятати про те, що в кожному правилі можливе виключення. Так і тут: якщо ж рішення судового органу в питанні виплат аліментів не були виконані з вини самого платника, то термін давності до уваги не береться (3-річний період) і індексація проводитися за весь період. Простими словами, при наявності боргів по аліментах, індексація проводиться з того моменту, коли виникла заборгованість на поточний день. Крім самої індексації при наявності боргів можливо і стягнення неустойки в судовому органі.

Періодичність здійснення індексації аліментних виплат

В першу чергу необхідно розуміти, що сама індексація не включає в себе будь-якої періодичності, але при цьому включає в себе кілька етапів.

Зокрема мова йде про таких етапах, як:

Тільки після того, як всі вищевказані етапи будуть виконані, проводиться індексація офіційних доходів громадян, в тому числі і аліментних виплат, які нараховані у фіксованій сумі.

Необхідно брати до уваги один нюанс - якщо ж прожитковий мінімум в регіоні не підлягає індексації, але при цьому прожитковий мінімум саме на дитину збільшується по всій країні на підставі Постанови Уряду РФ, то аліментні виплати підлягають індексації, грунтуючись на рівні прожиткового мінімуму по всій території РФ .

Варто враховувати, що як показує практика, аліменти підлягають індексації, по крайней мере, 1 раз в квартал - не рідше.

Як видно, провести індексацію аліментів не так вже й складно, тому можна з легкістю дізнатися заздалегідь передбачувану суму виплат.

Зміни на 2019 рік

У 2018 році в Уряді РФ обговорювалися питання з приводу внесення змін до законодавства, яке регулює питання індексації аліментних нарахувань, завдяки яким суттєво спроститься робота і бухгалтерам і працівникам відповідних відомств.

Варто відзначити, що до цих пір такі виплати безпосередньо залежать від величини прожиткового мінімуму, встановленого в тому році, в якому проводяться обчислення. З огляду на те, що даний показник змінюється (або залишається на колишньому рівні) щоквартально, перерахунок аліментних нарахувань також буде здійснюватися один раз в квартал.

Також Уряд планував ввести єдину величину аліментних виплат. За наявною інформацією, поширеною багатьма авторитетними ЗМІ, цей показник може бути зафіксований на рівні 15 000 рублів.

На тлі таких нововведень законодавці планують змінити і порядок обчислень аліментних виплат. Але, на сьогоднішній день регулює дане питання законодавчий акт знаходиться в стадії доопрацювання, тому на території Російської Федерації перерахунок аліментів проводиться за колишньою схемою, відповідно до діючих норм та правил.

Про зміну розміру аліментних виплат дивіться в наступному відеосюжеті:

Однак мало хто знає про те, в яких випадках покладена індексація?
Як правильно проводити розрахунок?
Чи можна проіндексувати аліменти за минулий період?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online