Держмито за розлучення в 2019 році: скільки коштує розлучення через суд і ЗАГС

  1. Держмито на розлучення 2019: вартість через суд
  2. Держмито при розлученні при розділі майна
  3. Розмір держмита за іншими вимогами, пов'язаними з розлученням
  4. Розбираємося на прикладах
  5. Вартість розлучення через ЗАГС: розмір держмита
  6. Квитанція на оплату держмита на розірвання шлюбу
  7. Як сплатити держмито за розлучення?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Скільки «коштує» держмито за розлучення в 2019 році? Що потрібно враховувати при розрахунку державного мита при розлученні через суд і ЗАГС? Де взяти квитанцію (реквізити) для оплати розірвання шлюбу? Розбираємося на прикладах.

Розбираємося на прикладах

Є два варіанти розлучення подружжя: в судовому порядку або через органи РАГС. Незалежно від того, де буде розірвано шлюб - при подачі заяви обов'язково сплачується державне мито.

Держмито на розлучення 2019: вартість через суд

Перша ситуація: розірвання шлюбу в судовому порядку.

Тут можливі кілька варіантів:

      1. 1. заявляється тільки ОДНЕ вимога - про розлучення (робиться це за заявою одного з подружжя, якщо другий з подружжя на розірвання шлюбу не згоден або ухиляється від розірвання шлюбу в органах РАЦС (підтвердження незгоди не потрібно, просто подається позовна заява про розірвання шлюбу) - розмір державного мита фіксований і в 2019 році вся судова процедура коштує 600 рублів. Оплачує це мито при подачі заяви тільки позивач.
    1. 2. якщо ж крім розірвання шлюбу, Ви хочете поділити спільно нажите майно або заявити вимоги щодо дітей, їх змісту, проживання, виховання - доведеться заявляти додаткові вимоги.

(!) За кожну вимогу в прохальною частини позову про розлучення держмито розраховується окремо, а потім все підсумовується.

Держмито при розлученні при розділі майна

Мабуть, розділ майна - найчастіше додаткова вимога при розірванні шлюбу в суді.

Вимога про поділ спільно нажитого майна є вимогою майнового характеру, що підлягає оцінці. Така вимога - саме «дороге», якщо говорити про розмір держмита.

На вимогу про поділ спільно нажитого майна розмір державного мита розраховується залежно від вартості майна та визначається відповідно до пунктом 1 статті 333.19 Податкового кодексу РФ.

Від загальної вартості майна буде залежати розмір державного мита:

    • до 20 000 рублів - 4 відсотка ціни позову, але не менше 400 рублів;
    • від 20 001 рубля до 100 000 рублів - 800 рублів плюс 3 відсотки суми, що перевищує 20 000 рублів;
    • від 100 001 рубля до 200 000 рублів - 3 200 рублів плюс 2 відсотки суми, що перевищує 100 000 рублів;
    • від 200 001 рубля до 1 000 000 рублів - 5 200 рублів плюс 1 відсоток суми, що перевищує 200 000 рублів;
    понад 1 000 000 рублів - 13 200 рублів плюс 0,5 відсотка суми, що перевищує 1 000 000 рублів, але не більше 60 000 рублів;

Розмір держмита за іншими вимогами, пов'язаними з розлученням

Відносно держмита на аліменти Податковий кодекс РФ встановлює наступне правило: «при подачі заяви у справах про стягнення аліментів - 150 рублів. Якщо судом виноситься рішення про стягнення аліментів як на утримання дітей, так і на утримання позивача, розмір державного мита збільшується в два рази ». Але! По даній категорії справ позивачі звільняються від сплати державного мита (стаття 333.36 Податкового кодексу РФ).

Кожна вимога немайнового характеру (наприклад, про визначення порядку спілкування з дитиною) оплачується в розмірі 300 рублів.

Увага! Завжди перевіряйте актуальні зміни у відповідних статтях закону.

Розбираємося на прикладах

Громадянка А. подала позовну заяву про розірвання шлюбу з громадянином В., в якому заявила два вимоги: по-перше, попросила розірвати шлюб, по-друге, поділити спільно нажите майно: автомобіль, вартістю 190 000 рублів і килим, вартістю 20 000 рублів .

Отже, на вимогу про розірвання шлюбу державне мито для розірвання шлюбу, як вже було сказано вище становить 600 рублів.

Потім вважаємо розмір державного мита для розділу майна за наступним алгоритмом:

      1. 1. Потрібно визначити загальну вартість спільно нажитого майна, яке Ви хочете поділити. Вартість майна визначається на момент подання позовної заяви для рухомого майна: шляхом проведення експертизи оцінки вартості майна оцінювачем, для нерухомого: або шляхом проведення експертизи або виходячи з кадастрової вартості. В даному прикладі ринкова вартість автомобіля 190 000 і ринкова вартість килима - 20 000 - в сумі 210 000 рублей.
      1. 2. У нашому прикладі, вартість майна становить 210 000, є розрахунок буде виглядати наступним чином 5 200+ (1% * 10 000) = 5300
    1. 3. Після цього, ми підсумовуємо розмір державного мита за вимогами про розподіл майна і розірвання шлюбу: 5300 + 600 = 5 900 рублів.

І отримуємо підсумковий розмір державного мита.

Громадянка А. подала позовну заяву, в якому заявила два вимоги: про розлучення і стягнення аліментів на неповнолітню дитину.

Тут, як і в попередній ситуації, потрібно дивитися розмір державного мита окремо щодо кожної вимоги:

      1. 1. вимога про розірвання шлюбу - 600 рублів
    1. 2. вимога про стягнення аліментів: по даній категорії справ позивачі звільняються від сплати державного мита (стаття 333.36 Податкового кодексу РФ). Тому при поданні позовної заяви, Ви оплачуєте лише державне мито за розірвання шлюбу в розмірі 600 рублів.

Громадянка А. подала позовну заяву, в якому заявила два вимоги: про розлучення і визначення порядку спілкування з дитиною.

Загальна сума державного мита буде складатися з наступних складових:

  • 600 рублів - за вимогу про розірвання шлюбу;
  • 300 рублів - за другу вимогу немайнового характеру.

Разом: 900 рублів.

Вартість розлучення через ЗАГС: розмір держмита

Друга ситуація: розлучення через органи РАГСу.

В такому порядку шлюб можна розірвати якщо є хоча б одна з умов:

  • немає спільних неповнолітніх дітей і обоє з подружжя згодні на розірвання шлюбу
  • один з подружжя визнаний безвісно відсутнім, недієздатним за рішенням суду, що набрало законної сили, або засуджений до позбавлення волі на термін понад три роки за вироком суду, що набрало законної сили. Важливо, щоб ці факти підтверджувалися рішенням або вироком суду!

Розмір державного мита за розірвання шлюбу в органах РАГС чітко зафіксований законом:
1) при взаємній згоді подружжя, які мають спільних неповнолітніх дітей - 650 рублів з кожного з подружжя. Якщо ж неповнолітні діти є - шлюб можна розірвати лише через суд.
2) За заявою одного з подружжя, за умови: якщо інший із подружжя визнаний безвісно відсутнім; недієздатним або засуджений за злочин до позбавлення волі на термін понад три роки - державне мито сплачується в розмірі 350 рублів.

Важливо: ЗАГС не дозволяє ніяких суперечок між подружжям щодо майна і дітей!

Квитанція на оплату держмита на розірвання шлюбу

Де взяти квитанцію? Тут все просто - або переписуєте реквізити у відповідному органі. Зазвичай вони висять на стенді біля канцелярії суду або буквально біля входу в ЗАГС. Мінуси в тому, що для цього треба фізично туди сходити.

Інший варіант - дивіться на сайті суду, або на сайті ЗАГС (також у багатьох містах є сайти МФЦ, де є всі документи по наданню державних і муніципальних послуг, - квитанції там зазвичай теж є).

На сайтах судів реквізити для квитанції знаходяться в розділі Довідкова інформація - Державне мито.

Як сплатити держмито за розлучення?

Державне мито для цілей розлучення оплачується через будь-який банк, не обов'язково Сбербанк. Правда, деякі комерційні банки не працюють з платежами в бюджет (до яких відносяться і держмита) - уточнюйте це питання в самій установі.

Сплатити мито в режимі онлайн (наприклад, через інтернет-банки) теоретично можна, але на практиці від вас зажадають оригінали квитанцій або чек-ордерів. Роздруківки з інтернет-банку зазвичай не підходять для подібних цілей. Тому в більшості випадків доведеться відвідати офіс банку.

Скільки «коштує» держмито за розлучення в 2019 році?
Що потрібно враховувати при розрахунку державного мита при розлученні через суд і ЗАГС?
Де взяти квитанцію (реквізити) для оплати розірвання шлюбу?
Як сплатити держмито за розлучення?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online