Чи зобов'язаний я сплачувати аліменти на дружину

  1. Обов'язок чоловіка утримувати дружину
  2. Обставини, які звільняють чоловіка від оплати аліментів на дружину
  3. Як не платити аліменти на утримання дружини
  4. Порядок звільнення від аліментів
  5. Рекомендуємо відео до перегляду
  6. Чи зобов'язаний я далі платити аліменти, якщо колишня дружина вийшла заміж?
  7. Відповіді юристів (15)
  8. Є питання до юриста?
  9. уточнення клієнта
  10. Шукаєте відповідь? Запитати юриста простіше!
  11. Аліменти, якщо колишня дружина вийшла заміж
  12. Чи треба платіті аліменти, если колишня дружина Вийшла заміж
  13. Чи потрібно платити аліменти дитині, якщо колишня дружина вийшла заміж
  14. Чи потрібно платити аліменти на колишню дружину, якщо вона вийшла заміж
  15. Чи можна зменшити аліменти, якщо колишня дружина вийшла заміж
  16. Це цікаво:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багато чоловіків усвідомлюють свою відповідальність перед дітьми і не відмовляються брати участь в їх утриманні та вихованні, навіть якщо сімейне життя не склалося

Багато чоловіків усвідомлюють свою відповідальність перед дітьми і не відмовляються брати участь в їх утриманні та вихованні, навіть якщо сімейне життя не склалося. Але обов'язок утримувати дружину часто викликає обурення і протест. Навіть якщо потреба в матеріальній допомозі дійсно є і закон передбачає право на аліменти.

Детальніше про те, на яких умовах виникають аліментні зобов'язання перед дружиною (незалежно від того, зареєстрований шлюб чи ні), в якому порядку і розмірі стягуються аліменти на дружину можна дізнатися в статті «Аліменти дружині від чоловіка».

У цій статті ми коротко згадаємо про те, в яких обставин у чоловіка виникає обов'язок утримувати колишню дружину, а в яких - цей обов'язок з нього знімається. А також розберемося в тому, як зменшити розмір аліментів?

Обов'язок чоловіка утримувати дружину

Одним з принципів, затверджених сімейним правом нашої держави, є обов'язок подружжя (в тому числі, колишнього подружжя) підтримувати один одного матеріально. Цей принцип виражений в статтях 89 і 90 СК РФ. Згідно з нормами закону, чоловік зобов'язаний виплачувати аліменти дружині:

  • під час вагітності і протягом трьох років після народження дитини.
  • Як відомо, в цей період жінка не може працювати - вона цілком присвячена виношування плоду, пологів і післяпологового відновлення, догляду за новонародженим, вихованням підростаючого дитини. Тому на чоловіка лягає відповідальність за зміст жінки, матері його дитини, щоб вона не відчувала матеріальну скруту.

  • при догляді і вихованні спільну дитину-інваліда.
  • Турбота про хвору дитину не дозволяє жінці вийти на роботу і заробляти собі на життя, тому вона потребує підтримки чоловіка, батька дитини.

  • при непрацездатності, що настала ще під час шлюбу або протягом року після розлучення.
  • Хвороба, через яку жінка не може працювати, позбавляє її засобів до існування. Тому жінка змушена приймати допомогу від чоловіка, з яким розлучилася.

    Обставини, які звільняють чоловіка від оплати аліментів на дружину

    Вичерпний перелік таких підстав визначено сімейним законодавством. Навіть якщо у дружини є підстави вимагати від чоловіка аліменти на своє утримання, чоловік звільняється від обов'язку їх оплати, якщо:

  • дружина стала непрацездатною через скоєння злочину, зловживання спиртними напоями або наркотиками;
  • поведінка дружини під час сімейного життя було негідним;
  • термін перебування в шлюбі чоловіка і дружини був нетривалим.
  • Сімейне законодавство перераховує, але не конкретизує і не пояснює дані обставини. Наприклад, що значить «негідну поведінку»? Подружня невірність, неувага до дітей, невиконання традиційних жіночих обов'язків в родині? Кожен конкретний випадок розглядається і оцінюється судом індивідуально, на підставі чого приймається рішення про звільнення від оплати аліментів на дружину.

    Як не платити аліменти на утримання дружини

    Говорячи про обов'язки чоловіка утримувати дружину, слід уточнити ще кілька нюансів.

    Так, на чоловіка покладається обов'язок матеріально підтримувати тільки дружину, яка потребує матеріальної допомоги. Не завжди непрацездатність тягне за собою потребу. Наприклад, у хворий, не здатної працювати жінки може бути нерухоме майно, яке вона здає в оренду і отримує прибуток, або бізнес, який приносить самі дохід за мінімальної участі в робочому процесі. Така жінка хоч і непрацездатна, але потреби в матеріальній підтримці від чоловіка не відчуває. Щоб це довести, чоловік повинен надати в суді документи, що підтверджують доходи дружини.

    Крім того, аліменти можуть бути стягнуті тільки з того чоловіка, який має можливість їх виплачувати. Якщо ж заробіток чоловіка не настільки великий, щоб утримувати дружину, можна просити суд скасувати або зменшити аліменти на утримання дружини. Звичайно, доведеться пред'явити документи, що підтверджують розмір заробітку і довести, що є в розпорядженні чоловіки грошових коштів недостатньо для забезпечення своїх власних потреб, потреб дітей (якщо він платить аліменти на дітей) і потреб жінки.

    Вступ жінки в новий шлюб - ще одна підстава не платити аліменти. Адже з цього моменту обов'язок утримувати дружину знімається з колишнього чоловіка і переходить на нового чоловіка.

    Аліментні зобов'язання чоловіка перед дружиною припиняються, якщо обставин, що стали для цього підставою, більше немає. Так, після досягнення дитиною трирічного віку мама може вийти на роботу і самостійно заробляти собі на життя. Те ж саме стосується відновлення працездатності жінки.

    Порядок звільнення від аліментів

    Зрозуміло, що не можна просто не платити аліменти на утримання дружини. Щоб отримати законне звільнення від оплати аліментів, чоловікові необхідно звернутися до суду з відповідною заявою, вказати підстави для такого звернення (одне з тих, що зазначено вище), навести докази і отримати судове рішення. Можливо, навіть до суду звертатися не доведеться - свій протест проти оплати аліментів можна заявити у відповідь на позов дружини про їх стягнення, в тому ж судовому процесі. І аргументувати свій протест тими ж доказами.

    Так, доказом нетривалого перебування чоловіка і дружини в законному шлюбі буде служити свідоцтво про укладення та розірвання шлюбу.

    Якщо підставою для звільнення від оплати аліментів є зловживання дружиною алкоголем або наркотиками, чоловік повинен надати медичні довідки, залучити до показань свідків. Якщо дружина вчинила умисний злочин, внаслідок чого стала непрацездатною, необхідно пред'явити в суд документи зі слідчих і судових органів (довідки, протоколи, результати судово-медичної експертизи, судовий вирок).

    Якщо суд, розглянувши докази, вважає протест чоловіки проти змісту дружини мотивованим і законним, він зменшить або навіть скасує аліменти.

    Рекомендуємо відео до перегляду

    ЗАПИТАТИ ЮРИСТУ БЕЗКОШТОВНО

    • У зв'язку з частими змінами в законодавстві інформація часом застаріває швидше, ніж ми встигаємо її оновлювати на сайті.
    • Всі випадки дуже індивідуальні і залежать від безлічі факторів. Базова інформація не гарантує рішення саме Ваших проблем.
    • Тому для вас цілодобово працюють БЕЗКОШТОВНІ експерти-консультанти!

    1. Задайте питання через форму (внизу), або через онлайн-чат
    2. Зателефонуйте на гарячу лінію:
      • Москва і Область - +7 (499) 648-11-59
      • Санкт-Петербург і область - +7 (812) 655-72-96

    law-divorce.ru

    Чи зобов'язаний я далі платити аліменти, якщо колишня дружина вийшла заміж?

    я прочитав якщо колишня виходить заміж то від аліментів можна відмовитися? а обов'язку утримувати неповнолітнього переходити на нового папу

    11 Сентября 2016, 16:38 флори, м Казань

    Відповіді юристів (15)

    Доброго часу доби. Дитина-то ваш. ст. 80 СК РФ говорить, що батьки зобов'язані утримувати своїх неповнолітніх дітей. Однак ст. 81 СК РФ дає право вимагати зміна розміру аліментів.

    да дитина мій. але в січні 2017 роки їй виповнюється 18 років. а за законом якщо дитина буде далі вчитися то я за рішенням суду зобов'язаний сплачувати до 23років, а у мене в другому шлюбі 2 дітей зарплата маленька

    11 Сентября 2016, 16:56

    Є питання до юриста?

    Як батько - Ви зобов'язані утримувати свою дитину.

    Навіть при позбавленні батьківських прав, батьки зобов'язані утримувати своїх дітей.

    У Вашому випадку, Ви можете подати в суд про зменшення розміру аліментів, у зв'язку зі зміною матеріального становища.

    У разі, якщо чоловік Вашої колишньої дружини, удочерить Вашу дочку (з Вашої згоди), то тягар утримання дитини вже лежить на ньому, як на батьку.

    як дізнатися удочерив він її чи ні?

    11 Сентября 2016, 17:20

    Вашої згоди не вимагали - значить, не удочеряє.

    якщо прізвище носить його це все одно значить не удочеряє? за законом якщо дитина буде далі вчитися то я за рішенням суду зобов'язаний сплачувати до 23років, чи маю право в такому випадку відмовитися від аліментів?

    11 Сентября 2016, 17:24

    Стаття 129
    1. Для усиновлення дитини необхідна згода її батьків.
    Згода батьків на усиновлення дитини має бути виражене в заяві, нотаріально засвідченому, а також може бути виражене безпосередньо в суді при виробництві усиновлення.

    Стаття 130
    Не потрібна згода батьків дитини на її усиновлення у випадках, якщо вони:

    позбавлені судом батьківських прав
    з причин, визнаних судом неповажними, більше шести місяців не проживають разом з дитиною і ухиляються від його виховання і утримання.

    я не живу з дитиною і не бачуся близько 16 років тому що перебуваємо в різних містах. якщо вона піде вчитися до ВНЗ, інститут і т.д. то тільки за рішенням суду я повинен буду платити аліменти чи ні?

    11 Сентября 2016, 17:33

    Стаття 80 Сімейного кодексу РФ говорить, що батьки зобов'язані утримувати своїх неповнолітніх дітей. Припинення аліментних зобов'язань регламентується ст. 120, зокрема п. 2, в якому йдеться про припинення виплат по досягненні дітьми вісімнадцятирічного віку.
    У частині зобов'язань щодо дитини обов'язок платити аліменти може припинитися до 18 років при

    - усиновлення \ удочеріння дитини;
    - визнання повної дієздатності до повноліття;
    - смерті платника або одержувача аліментів.

    Особливості аліментних відносин
    Незважаючи на те, що законодавством чітко встановлено, до якого віку виплачуються аліменти, в тексті закону є ремарка про те, що в разі придбання дітьми дієздатності до 18 років, зобов'язання зі сплати також припиняються.
    Що має на увазі поняття «дієздатність» в даному контексті? Пристрій на роботу і отримання офіційного доходу може бути підставою для визнання неповнолітньої особи дієздатним.

    Платник в цьому випадку має право звернутися до суду із заявою про припинення аліментних зобов'язань.
    У ст. 85 СК РФ уточнюється, до якого віку платять аліменти непрацездатним дітям, які потребують допомоги. Якщо суд переконається в тому, що повнолітня особа не в змозі утримувати себе, батько зобов'язаний взяти на себе цю функцію, незалежно від його віку. Як правило, це може бути пов'язано:
    - з інвалідністю дитини I або II групи,
    - якщо його офіційний дохід нижче величини прожиткового мінімуму.

    У Вашому випадку, у Вас два виходи: подати заяву про зменшення розміру аліментів або укласти мирову угоду з матір'ю дитини.

    Що стосується того, що у дитини тепер прізвище нового чоловіка, то тут дитині 14 років вже є, мати могла піти в ЗАГС і поміняти прізвище на свою (а після шлюбу у неї напевно прізвище нового чоловіка) ось і у дитини вона стала.

    Немає такого закону.

    Аліментні зобов'язання припиняються з досягненням дитиною повноліття, т. Е. В 18 років.

    Подальше навчання ніякого значення не має.

    Після 18 років аліменти виплачуються тільки нужденним непрацездатним дітям, т. Е. Якщо дитина - інвалід.

    Ще однією зміною, яка приніс закон в 2016 році, стала коригування термінів виплат. Раніше аліменти нараховувалися строго до настання повноліття дитини. Однак тепер передбачені деякі додаткові умови.

    Аліментні виплати продовжують нараховуватися після настання повноліття дитини, якщо той вчинив в якесь навчальний заклад на очну форму навчання. У даній ситуації термін припинення виплат відкладається до того моменту, коли одержувачу аліментів виповниться 23 повних року.

    Читайте також: Новий закон про аліменти на дитину

    Виплати повинні нараховуватися, поки син або дочка аліментнообязанних знаходиться в статусі студента. Вихід на канікули не є підставою для припинення виплат, оскільки дитина залишається студентом і в період канікул. Те ж відноситься до академвідпустці, який не позбавляє статусу студента і не є приводом для припинення нарахувань.

    11 Сентября 2016, 17:50

    Стягнення аліментів після повноліття

    Багато батьків претендують на одержання утримання на дітей навіть після настання їх повноліття. Про те, чи може проводитися виплата аліментів після 18 років, зазначено в пп.1 п. 1 ст. 47 Федерального закону «Про виконавче провадження» від 02.10.2007 року, в якому йдеться про те, що виробництво закінчується в разі фактичного виконання зазначених у виконавчому листі вимог.
    Для розуміння питання конкретизуємо: в рішенні суду вказується термін виплати аліментів - до досягнення повноліття, тобто 18 років.

    Аліментні виплати після 18 років не можуть бути припинені, якщо на момент настання повноліття дитини у платника є заборгованість за виконавчим листом або по аліментного угоди.
    Стягують аліменти після 18 років зазвичай жінки, які містили дітей самостійно, не отримуючи від батька ні копійки. Дана вимога може бути пред'явлено лише через суд.

    Відповідальність батьків за утримання дітей обмежується 18-річним віком.

    Якщо довести, що аліментні зобов'язання не виконувалися, можна стягнути аліменти за минулі 3 роки (адже в той період дитині ще не виповнилося 18 років і він мав право на утримання).

    Аліменти і навчання
    Для того щоб мотивувати позов, часто використовується все та ж ст. 85 п. 1 Сімейного кодексу. Конкретної статті для стягнення аліментів на навчання в Сімейному кодексі немає, але в зазначеній статті сказано, що батьки зобов'язані утримувати своїх непрацездатних дітей.

    Поняття непрацездатності при виникненні аліментних зобов'язань розкривається в ст. 7-8 ФЗ «Про трудові пенсії», яка говорить, що непрацездатними є громадяни, які досягли пенсійного віку, або інваліди 1, 2 і 3 групи.

    На практиці такі заяви надходять від дітей, що надійшли на очне відділення навчального закладу, але думка, що батько зобов'язаний виплачувати аліменти навчається дитині (до 23 років) ПОМИЛКОВО.

    Поширення подібної помилки викликано використанням інших норм, що визначають непрацездатність, які не мають відношення до сімейного законодавства.
    Треба сказати, що в ряді випадків переконати суд прийняти позитивне рішення надзвичайно складно, але це не говорить про те, що не потрібно намагатися пред'являти позов. Бувають випадки, коли батьки не виконували свої обов'язки до повноліття дітей в повній мірі. Якщо позивач зможе фактично довести свої мотиви, то суд має право підтримати його вимогу.

    Підсумовуючи вище написане, можу сказати, що Ви можете, при досягненні Вашою дитиною 18 років, не платити аліменти. Однак, у Вашої дитини є право подати позов про стягнення аліментів (і може аргументувати він це тим, що він - непрацездатний).

    Зокрема, до чинної редакції СК РФ пропонується доповнити новою статтею 85.1 про право на аліменти дітей у віці від 18 до 24 років.

    Виплата аліментних зобов'язань на учнів і студентів після повноліття передбачатиметься як в добровільній формі за угодою про сплату аліментів, так і через в суд в порядку стягнення.

    11 Сентября 2016, 17:59

    7 вересня 2015 року в Держдумі був зареєстрований законопроект 876581-6, який передбачає внесення доповнень і змін до Сімейного кодексу в частині посилення гарантій дитини на отримання аліментних виплат від своїх батьків до закінчення навчання за очною формою.

    це проект. в СК РФ пропонується внести ці зміни. поки ще змін не було.

    виходить якщо навіть вона надійде вчиться то я все одно перестану платити аліменти, або через суд зможуть змусити?

    11 Сентября 2016, 18:03

    термін, зазначений в рішенні суду і у виконавчому листі обмежений - 18 років. він фактично виконаний - коли дитина досягла 18 років.

    Ви виконали рішення суду.

    але. Ваша дитина може подати в суд, щоб Ви платили до 23 років.

    а може і не подасть.

    а чим він може аргументувати це рішення?

    11 Сентября 2016, 18:10

    Аргументувати може тим, що він вчиться очно, в зв'язку з чим, він не має можливості працевлаштуватися, і у нього немає доходу, а витрати з зв'язку з навчанням великі тощо.

    (На практиці такі заяви надходять від дітей, що надійшли на очне відділення навчального закладу, але думка, що батько зобов'язаний виплачувати аліменти навчається дитині (до 23 років) ПОМИЛКОВО.) А платити все таки доведеться

    11 Сентября 2016, 18:14

    11 Сентября 2016, 18:14

    які підстави. Навчання на бюджеті очно НЕ прирівнюється до непрацездатності, Ви самі це вказували вище.

    Виплата аліментів які навчаються - законопроект. Буде він прийнятий чи ні - невідомо.

    а якщо в комерційній?

    11 Сентября 2016, 18:16

    Практика показує, що багато таких заяв. Але задовольняються чи дані позови чи ні - це вже питання. У кожному регіоні своя судова практика. Десь задовольняють, а десь ні.

    величезне вам спасибі.

    11 Сентября 2016, 18:20

    це не має значення. Якщо Ваша дочка не інвалід, то платити після 18 років не доведеться. Зараз законодавство саме таке.

    величезне вам спасибі. а то мені говорили що я буду і далі платити аліменти поки вона не вивчитися.

    11 Сентября 2016, 18:23

    уточнення клієнта

    а може дитина подати в суд на продовження аліментів, і як може вирішити суд скажіть будь ласка ваша думка. Заздалегідь ще раз Дякую.

    11 Сентября 2016, 18:37

    Судова практика в регіонах не однакова. Я не можу сказати як вирішить суд і вже тим більше не можу нічого сказати про Вашу дитину - може він подати до суду чи ні.

    Можете подивитися судову практику Вашого регіону в аналогічних справах.

    Шукаєте відповідь?
    Запитати юриста простіше!

    Задайте питання нашим юристам - це набагато швидше, ніж шукати рішення.

    m.pravoved.ru

    Аліменти, якщо колишня дружина вийшла заміж

    Аліменти, які сплачуються на спільну дитину і були встановлені в судовому порядку, не можуть бути скасовані після вступу колишньої дружини в новий шлюб. Якщо ж встановлення таких виплат відбувалося в договірній формі, то припинення аліментних зобов'язань встановлюються конкретно цим документом.

    У разі сплати аліментів на колишню дружину (при встановленні їх судом) на підставі її непрацездатності та потребу, скасовано таке зобов'язання може бути після укладення нею нового шлюбу.

    Якщо ж грошові виплати на колишню дружину були визначені угодою, то такі виплати припиняються з підстав, визначених текстом відповідного документа.

    Зміна суми виплачуваних за таким зобов'язанням грошових коштів може бути здійснено в судовому порядку, якщо у сторін істотно змінилося матеріальне або сімейне становище. Для цього необхідно подати до суду відповідну заяву, вказати на зміну зазначених вище обставин, а також довести їх.

    Чи треба платіті аліменти, если колишня дружина Вийшла заміж

    Питання про виплату колишній дружині, яка вийшла заміж, може виникнути у колишнього чоловіка, з огляду на те, що її матеріальне та сімейне становище тим самим змінилося, а аліменти виплачуються саме для матеріальної підтримки. Однак в цьому випадку слід враховувати деякі факти. В першу чергу слід визначити, на кого сплачуються аліменти - на саму колишню дружину або на загальних неповнолітніх дітей, які за рішенням суду залишилися з матір'ю (і вона є їх законним представником).

    Крім цього, потрібно з'ясувати в якому порядку були встановлені аліменти - в договірному або судовому. Тільки після з'ясування всіх перерахованих вище фактів, можна буде приступити до вирішення питання про те, чи потрібно платити аліменти, у разі вступу колишньої дружини в новий шлюб.

    Чи потрібно платити аліменти дитині, якщо колишня дружина вийшла заміж

    В першу чергу розглянемо випадок, коли аліменти виплачуються на загальних неповнолітню дитину, який залишився з колишньою дружиною, яка в свою чергу оформила новий шлюб. Як вже вище було зазначено, це питання може бути вирішене в договірному або судовому порядку.

    Обов'язок утримувати своїх дітей (шляхом сплати аліментів) встановлена ст. 80 Сімейного кодексу, в п. 2 якої встановлено можливість стягнення таких грошових сум в судовому порядку (якщо відсутня угода про аліменти між сторонами). В даному випадку абсолютно не важливий факт укладення нового шлюбу колишньою дружиною, так як такі кошти сплачуються саме на загального неповнолітньої дитини, і він при таких обставинах все одно залишається дитиною своїх розлучених батьків.

    Ст. 120 Сімейного кодексу встановлює випадки припинення виплати таких сум, які були встановлені в судовому порядку щодо спільної дитини, яка не досягла повноліття:

  • досягнення такою дитиною повноліття;
  • придбання ним повної дієздатності до досягнення вісімнадцятирічного віку;
  • усиновлення або удочеріння дитини, на якого сплачувалися аліменти;
  • смерть одержувача аліментів.
  • Таким чином, законодавство не встановлює укладення шлюбу колишньою дружиною в якості підстави для припинення виплати грошових коштів на дитину. В цьому випадку аліменти необхідно буде сплачувати аж до повноліття дитини або настання інших підстав для припинення зобов'язань, зазначених вище.

    Але, крім судового порядку стягнення аліментів існує договірний порядок, який встановлюється шляхом укладення угоди між сторонами (згідно гл. 16 Сімейного кодексу). Ст. 101 Сімейного кодексу передбачає те, що порядок розірвання такої угоди регламентується положеннями цивільного законодавства про угоди, тобто гл. 9 Цивільного кодексу. Таким чином, в угоді можна вказати відповідний пункт, який говорить про те, що такий документ розривається при вступі колишньої дружини в новий шлюб.

    Крім цього, п. 2 тієї ж статті вказує на те, що такий договір, може бути розірваний у будь-який час за згодою сторін. Так само ст. 120 Сімейного кодексу в п. 1 встановлює підстави для припинення аліментних зобов'язань, які були встановлені угодою між подружжям, яке розлучається:

    • смерть однієї із сторін аліментних правовідносин;
    • витікання терміну дії угоди про сплату відповідних грошових коштів;
    • з підстав, які передбачені цією угодою.
    • Таким чином, якщо угода передбачає таку подію в якості підстави для припинення виплати сум або якщо досягнуто згоди між сторонами про припинення таких зобов'язань, то відповідну угоду припинить свою дію.

      Однак варто згадати і про ст. 102 Сімейного кодексу, яка визначає умови недійсності такої домовленості. В судовому порядку, за заявою однієї із сторін, органу опіки та піклування або прокурора, угода може бути визнана недійсною, у разі істотного порушення прав одержувача аліментів. Тому суд може і не прийняти такий документ, вважаючи його положення такими, що порушують права одержувача таких грошових сум. В цьому випадку сторонам доведеться або змінити складена угода або погодитися на встановлення аліментів судом.

      Підводячи підсумок, варто сказати, що в разі встановлення аліментів у судовому порядку, укладення шлюбу колишня дружина не може бути підставою для припинення виплати грошових коштів на дитину. Якщо ж відповідне зобов'язання було встановлено угодою, то слід орієнтуватися на його положення.

      Чи потрібно платити аліменти на колишню дружину, якщо вона вийшла заміж

      Відповідно до ст. 89 Сімейного кодексу, встановити аліменти на колишнього чоловіка можливо лише в разі, якщо:

    • один з подружжя є непрацездатним і потребує матеріальної підтримки;
    • колишня дружина вагітна, а так само протягом трьох років після народження загального дитини;
    • один з подружжя є нужденним і здійснює догляд за дитиною-інвалідом до досягнення нею повноліття або за спільною дитиною, що є інвалідом з дитинства першої групи.
    • В інших випадках аліменти за законом на колишню дружину не можуть бути встановлені. У свою чергу ст. 120 Сімейного кодексу встановлює випадки припинення аліментних зобов'язань:

    • встановлення судом відновлення працездатності або припинення потребу в допомозі одержувача аліментів;
    • вступ непрацездатного потребує колишнього чоловіка - одержувача таких коштів в новий шлюб;
    • смерть одержувача таких грошових сум.
    • Таким чином, вступ до новий шлюб колишньою дружиною може послужити підставою для припинення аліментних зобов'язань, тільки якщо вони були встановлені через непрацездатність та потребу колишньої дружини.

      Подружжя Ляхови розірвали свій шлюб і за рішенням суду колишній чоловік зобов'язаний сплачувати аліменти на свою колишню дружину, яка була визнана непрацездатною і потребує. Через рік після цього Ляхова вступила в новий шлюб. Дізнавшись про це, платник аліментів звернувся до суду, з проханням про припинення виплати їй відповідних сум. Суд, розглянувши заяву Ляхова, а так само перевіривши факт вступу в новий шлюб одержувачки таких коштів, виніс рішення про припинення аліментних зобов'язань, пославшись на п. 2 ст. 120 Сімейного кодексу.

      Таким чином, Ляхов був звільнений від сплати таких коштів. Аліментні зобов'язання, встановлені судом, були скасовані.

      Якщо ж аліменти встановлювалися угодою, то слід звернутися до умов припинення дії такої угоди. Крім цього, закон не забороняє розірвання такого документа за обопільною згодою.

      Чи можна зменшити аліменти, якщо колишня дружина вийшла заміж

      Ст. 81 і ст. 91 Сімейного кодексу встановлюють розміри аліментів, визначених судом, як на спільну дитину, так і на колишню дружину.

      При визначенні розміру в обох випадках, суд орієнтується на матеріальне та сімейне становище сторін. Суд може і зменшити розмір таких виплат, якщо їх платник подасть відповідну заяву і доведе суттєва зміна матеріального стану чи зміни сімейного стану сторін.

    • У разі ж встановлення аліментів угодою, змінити суму виплат, можливо в договірному порядку. Для цього необхідна згода сторін, а також відповідне внесення змін до складеного раніше документ. Законодавство не передбачає спеціальних норм з цього приводу.
    • Таким чином, зменшити розмір виплачуваних грошових сум можливо, якщо аліменти встановлювалися в судовому порядку, шляхом подання відповідної заяви з додатком доказів про зміну матеріального або сімейного стану. У разі існування угоди про сплату таких сум, необхідно буде погоджувати зміну розміру з другою стороною.
    • Я розлучився зі своєю дружиною і за рішенням суду був зобов'язаний сплачувати аліменти на загального неповнолітньої дитини, який залишився з нею. Через два роки після розлучення колишня дружина вступила в новий шлюб, в зв'язку з чим її матеріальне становище значно покращився. Чи маю я право відмовитися від сплати аліментів на дитину? Якщо так, то в якому порядку я можу це зробити?

      У разі встановлення аліментів на спільну дитину, яка не досягла повноліття, Ви не маєте право припинити виплату грошових коштів за своїми аліментних зобов'язань. Це пов'язано з тим, що ст. 120 Сімейного кодексу не встановлює в якості підстави для скасування виплати аліментів одруження колишньої дружини, яка є законним представником спільну дитину, на якого і сплачуються відповідні грошові суми. Навіть при такому обставині дитина залишається Вашим, а значить припинитися аліментні зобов'язання, до його повноліття, не можуть.

      razvod-expert.ru

      Це цікаво:

      • Переселення за програмою в тюмень Завершується формування черги на переселення в Тюмень Жителі Ямалу, які подали заяви на переселення в Тюмень за програмою Фонду житлового будівництва ЯНАО «Переселення з районів Крайньої Півночі», з [...]
      • Пожежний рукав правила експлуатації Правила експлуатації пожежних рукавів, їх зберігання та класифікація Пожежні рукави - це пристосування, які використовуються для боротьби з вогнем. Вони застосовуються для транспортування вогнегасної рідкої речовини, води [...]
      • Кейси по податках Компромат.Ru ® Весь сміття в одній хаті ФНС зібрала кейси Податківці поділилися з бізнесменами схемами ухилення від податків. Поки схем чотири Дмитро Казьмін, Філіп Стеркиной, Олена Чечель Схеми і опублікований в минулому [...]
      • Довідки про спільне проживання для ик Форум для родичів ув'язнених Вхід на сайт Зараз на сайті користувачів онлайн: 4. Sherafanta lenaref Змеючка65 Нові користувачі Наталя-справед. Anastasisia Олена Малик Анна спб Диякон [...]
      • Правила зберігання аргону Відповідальний секретар приймальної комісії: Бодров Олег Германович Телефон: +7 (843) 221-33-33 E-mail: [email protected] Адреса: 420008, РТ, м Казань, вул. Кремлівська, д. 35, каб. 114, 115 Поштова адреса: 420008, РТ, м [...]
      • Податок на прибуток до якого бюджету Списати вчорашні витрати сьогодні або як не уточнювати декларації минулих періодів Хмарно вигода. Отже, ще 1 січня в абз. 3 п. 1 ст. 54 Податкового кодексу, який присвячений виправленню свежевиявленних помилок минулих [...]

    А також розберемося в тому, як зменшити розмір аліментів?
    Наприклад, що значить «негідну поведінку»?
    Подружня невірність, неувага до дітей, невиконання традиційних жіночих обов'язків в родині?
    Прочитав якщо колишня виходить заміж то від аліментів можна відмовитися?
    К дізнатися удочерив він її чи ні?
    Кщо прізвище носить його це все одно значить не удочеряє?
    За законом якщо дитина буде далі вчитися то я за рішенням суду зобов'язаний сплачувати до 23років, чи маю право в такому випадку відмовитися від аліментів?
    О тільки за рішенням суду я повинен буду платити аліменти чи ні?
    Що має на увазі поняття «дієздатність» в даному контексті?
    Виходить якщо навіть вона надійде вчиться то я все одно перестану платити аліменти, або через суд зможуть змусити?
    BIKINIKA.com.ua
    Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

    We have 4 guests online