Чи можна повторно подати на аліменти після відмови

  1. Відмова від стягнення аліментів
  2. Відгук виконавчого документа
  3. Як відновити утримання аліментів?
  4. Чи потрібно звертатися в суд?
  5. Подача заяви в Службу судових приставів
  6. Подання виконавчого листа
  7. Що робити, якщо виконавчий лист втрачений?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багато одержувачів аліментів в силу різних обставин відмовляються від подальшого отримання змісту і припиняють дії по його стягненню. Однак це не позбавляє їх права вимагати утримання в майбутньому. Розглянемо, яким саме чином можна повторно стягнути аліментні зміст після відмови.

Відмова від стягнення аліментів

Як правило, одержувачі аліментів має право в будь-який момент відмовитися від отримання змісту від аліментників. Особливо матері дуже часто відмовляються від отримання матеріальної допомоги від батька своїх дітей після розлучення.

Відмовитися від аліментного змісту можна двома способами:

  • відмовитися від аліментів в процесі судового розгляду;
  • відкликати процедуру примусового стягнення аліментів.

відмовитися від аліментів в процесі судового розгляду;   відкликати процедуру примусового стягнення аліментів

Просто відмовитися від отримання коштів не вважається відмовою в розглянутому сенсі і не має юридичного значення. Але в будь-якому випадку одержувач аліментів має право в подальшому знову вимагати грошей в судовому або в іншому порядку.

Що може стати причиною відмови? В основному відмова від аліментів є наслідком поліпшення матеріального становища одержувача або, навпаки, погіршення фінансового стану платника. У будь-якому випадку відмова за визначенням носить тимчасовий характер.

Відгук виконавчого документа

Примусові заходи щодо платника аліментів застосовуються судовими приставами за виконавчим документом . Виконавчий документ є постановою суду на здійснення примусового виконання рішення органу правосуддя.

Процесуальні правові дії пристави починають здійснювати лише після надходження до них розглядають документ.

У свою чергу, відгук такого документа є підставою для припинення примусових заходів стягнення.

Припинення виконавчого виробництва здійснюється по одному з нижченаведених підстав:

  • повного стягнення заборгованості за виконавчим документом;
  • відгук стягувачем (кредитором) даного документа.

Право відкликання є імперативним і не підлягає оскарженню третіми особами. Одержувач змісту вправі самостійно приймати рішення з даного приводу.

Відгук оформляється окремою постановою судового пристава про припинення провадження у справі, де в якості підстави вказується волевиявлення стягувача.

Як відновити утримання аліментів?

Отже, скільки разів можна подавати на аліменти? Відновлення аліментних відносин проводиться одним із способів:

  • шляхом подачі позову в суд про стягнення аліментів повторно;
  • шляхом повторного направлення в службу судових приставів відповідного виконавчого документа.

шляхом подачі позову в суд про   стягнення аліментів   повторно;   шляхом повторного направлення в службу судових приставів відповідного виконавчого документа

Кожен із зазначених способів, щоб повторно подати на аліменти після відмови, має свої особливості. Для кожного із зазначеного випадку потрібні свої процесуальні підстави. Так що перед подачею позову або звернення до судових приставів не буде зайвим проконсультуватися у юриста.

Чи потрібно звертатися в суд?

Отже, чи можна повторно подати заяву на аліменти? Як вже говорилося, для повторного звернення до суду необхідні свої процесуальні підстави. Без встановлених в законі підстав суд просто не прийме і відмовить у розгляді такого позову.

Повторне звернення до суду може стати наслідком наступних причин:

  • Відмова суду в прийнятті заяви може стати наслідком недоліків поданого раніше заяви. У таких випадках суд надає можливість позивачеві повторно подати заяву після виправлення зазначених недоліків.
  • Виникнення інших обставин, які стали причиною зміни розмір необхідного змісту чи інших обставин аліментних відносин між подає позов і відповідачем.

Однак в обох випадках подавати в суд на аліменти повторно не допускається. Суд не приймає заяви у справах, з приводу яких він вже виносив рішення.

Основними ознаками таких справ є:

  • єдиний предмет позову (сума, характер вимоги);
  • одні й ті ж сторони.

При наявності обох зазначених ознак суд просто не має права приймати заяву, так як процесуальне законодавство не дозволяє виносити дві постанови суду по одному і тому ж спору. Тобто 2 рази один і той же спір суд розглядати не буде.

У таких випадках діє попереднє рішення, яке і є підставою для стягнення аліментів. Таке рішення необхідно виконати, що є завданням судових приставів.

Таке рішення необхідно виконати, що є завданням судових приставів

Подача заяви в Службу судових приставів

Отже, чи можна подати на аліменти вдруге в службу судових приставів якщо мати відмовилася від них раніше? Судові пристави є уповноваженими посадовими особами на застосування примусових заходів щодо платників аліментів. Однак вони можуть діяти лише на підставі виконавчого документа, що видається лише на підставі судової постанови.

З різних причин на практиці одержувачі аліментів відмовляються від примусового стягнення. У таких випадках за заявою самого одержувача пристави припиняють виконавче провадження і всіх заходів примусового стягнення.

Однак такий відгук про утримання аліментів не визнається в якості відмови. Особа може відмовитися від аліментів, утримуваних лише на своє утримання. Коли за рахунок аліментів забезпечуються діти, одержувач не має права відмовлятися від змісту, так як він тим самим ущемляється інтереси дітей.

В незалежності від причин, за якими одержувач відмовлявся від примусового утримання аліментів він має право запустити виконавче провадження заново без будь-яких спеціальних підстав на це. Це і визнається в якості повторного стягнення аліментів.

При цьому стягнення підлягають не тільки новоутворені борги платника аліментів, які з'явилися після відкликання виконавчого документа. Разом з ними платник має право вимагати стягнення і колишніх боргів, утримання яких повинно було здійснитися до відкликання.

Подання виконавчого листа

Підставою для судових приставів, за яким вони порушують справи і вживають заходів примусового стягнення, є виконавчий документ. Як і при першій подачі його на примусове стягнення, в другій він також додається до заяви.

У змісті такої заяви необхідно вказати наступну інформацію:

  • відомості про платника і стягувача;
  • реквізити документа, який є підставою для примусового стягнення;
  • реквізити банківського рахунку, на який необхідно спрямовувати кошти, стягнені з платника в результаті застосування заходів примусового стягнення.

Сам виконавчий документ буде представлятися судовим приставам як додаток до заяви. Без оригіналу такого документа судові пристави заяву не приймають і не починають справу щодо примусового стягнення.

Що робити, якщо виконавчий лист втрачений?

Досить часто, коли здійснюється повторна подача на аліменти, збирачі втрачають виконавчі документи. В такому випадку звернення в службу судових приставів є неможливим. Однак загублені документи можна відновити одним з нижченаведених способів:

перший шлях

Це звернення до судового органу, який видавав відповідний виконавчий документ. Зазвичай таким судом є той, який виносив постанову по відповідній справі про стягнення аліментів. Підставою для видачі виконавчого листа повторно є те ж саме постанова суду.

Другий варіант

Через нотаріуса, який коли-небудь запевняв копію відповідного виконавчого документа. Як правило, нотаріуси зберігають у себе копії документів, які вони коли-небудь запевняли. Нотаріус може просто видати ще одну завірену копію з даного документа, який буде мати силу такого ж документа, як і оригінал.

Варто відзначити, що між собою зазначені способи розрізняються розміром державного мита. Нотаріуси крім держмита стягують ще й плату за послуги. Так що звернення до них є недоцільним чисто з фінансової точки зору.

З іншого боку, суди приймають лише по певних днях, і потрапити до них дуже часто складно. З цієї причини багато осіб звертаються до нотаріусів не тільки для оформлення завіреної копії виконавчого документа, а й для оформлення взаємних прав і обов'язків сторін аліментних відносин в цілому.

Чи потрібно звертатися в суд?
Що може стати причиною відмови?
Як відновити утримання аліментів?
Отже, скільки разів можна подавати на аліменти?
Чи потрібно звертатися в суд?
Отже, чи можна повторно подати заяву на аліменти?
Що робити, якщо виконавчий лист втрачений?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online