Аліменти вагітній дружині і матері дитини до 3 років при розлученні: розмір змісту і умови виплат

  1. Права колишнього подружжя на отримання аліментів після розірвання шлюбу за законодавством РФ
  2. В яких випадках виплачуються аліменти на утримання дружини при розлученні?
  3. вагітна дружина
  4. Мати дитини до 3 років
  5. Батько дитини-інваліда
  6. непрацездатна
  7. пенсіонерка
  8. У яких випадках чоловік може претендувати на аліментні виплати?
  9. Порядок подачі документів
  10. Розмір виплат

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сім'я - одна з головних цінностей соціуму. Створюючи її, більшість пар планує довгу, благополучне життя разом. Розставання здається неможливим, але сумні дані офіційної статистики говорять про те, що в більшості випадків колись люблять один одного люди ставлять крапку у стосунках.

У 2017 році на 100% зареєстрованих шлюбів було оформлено 58% розлучень . Розірвати відносини можна по-різному. Хтось розлучається цивілізовано, продовжуючи спілкуватися і підтримувати колишню «половинку» , Кого-то виручає заздалегідь укладений шлюбний договір , Що визначає фінансово-матеріальні питання, а хто-то стає довічними ворогами .

В особливій групі ризику опиняються непрацюючі жінки, вимушені самостійно забезпечувати себе без допомоги колишнього чоловіка, який відмовився платити аліменти на дружину при розлученні.

Права колишнього подружжя на отримання аліментів після розірвання шлюбу за законодавством РФ

Наша країна є соціальною державою. Воно виступає гарантом соціальної рівності громадян, підтримання гідного рівня життя всіх членів суспільства і їх захисту в скрутних життєвих ситуаціях.

На законодавчому рівні розроблені соціальні механізми підтримки, один з яких - виконання аліментних зобов'язань . Права і обов'язки подружжя по сплаті аліментів закріплені в нормах Сімейного Кодексу РФ.

Права і обов'язки базуються на загальній обов'язки подружжя надаватимуть взаємну матеріальну підтримку. При цьому потрібно розуміти, що:

  • право на отримання аліментів від чоловіка виникає з дня укладення шлюбу;
  • колишнє подружжя повинні виплачувати аліменти на добровільній основі, але, якщо цього не відбувається, питання вирішується в судовому порядку;
  • аліменти на колишнього подружжя - окремий вид аліментірованія, вони стягуються на користь колишнього чоловіка або дружини, незалежно від виплати аліментів на дітей;
  • право вимагати виплати аліментів є у тих, чиї відносини були офіційно зареєстровані в органах РАГСу;
  • якщо пара довгий час проживала спільно, але так і не обмінялася обручками , Остаточне рішення про призначення виплат приймається судом;
  • якщо шлюб був визнаний судом недійсним , Сумлінний чоловік може звернутися за призначенням аліментів;
  • поняття «матеріальної підтримки» відрізняється від поняття «повного матеріального забезпечення», підтримка виражається в наданні потребує дружину часткового додаткового доходу, а не в прийнятті на себе обов'язків по повному його змістом.

Можливість отримання грошових коштів на власне утримання від колишнього чоловіка залежить не тільки від офіційно оформлених відносин в РАГСі. Механізм аліментірованія запускається лише при наявності додаткових обставин.

В яких випадках виплачуються аліменти на утримання дружини при розлученні?

Головний принцип аліментірованія дружину після розлучення - підтримка нужденних жінок Головний принцип аліментірованія дружину після розлучення - підтримка нужденних жінок. Закон не визначає чітко, що таке потреба, і дає право суду приймати ситуаційне рішення.

Враховується наявний дохід жінки і його розмір при доході нижче прожиткового мінімуму, вона буде визнана потребує. Але нерідкі випадки, коли жінки з більш високим доходом також отримують право на виплати.

Стаття 90 Сімейного Кодексу РФ визначає коло тих осіб, які можуть розраховувати на виплати. Розглянемо їх по порядку.

вагітна дружина

Вагітність - особливий стан для кожної жінки Вагітність - особливий стан для кожної жінки. У цей період майбутній мамі потрібні: повноцінний раціон, підвищена кількість вітамінів, численні обстеження власного стану здоров'я і здоров'я майбутнього малюка, в нестандартних випадках, потрібен медичний догляд і ліки, що вимагає додаткових витрат.

У цих умовах навіть власний дохід вище прожиткового мінімуму дає їй право на отримання аліментів.

Виникає воно з моменту зачаття, за умови, що жінка виношує спільну дитину.

Мати дитини до 3 років

Діти мають абсолютне право на одержання утримання від свого батька, до настання повноліття.

Мами отримують аліменти до тих пір, поки дитині не виповниться 3 роки, якщо:

Термін 3 роки встановлено не випадково, адже саме в цей час діткам найбільше необхідна мамина турбота. Жінці надається можливість перебувати в декреті, самостійно доглядати за дитиною і отримувати фінансову допомогу від його батька, так як несприятливі матеріальні наслідки, пов'язані з неможливістю працювати, повинні нести обоє батьків.

Одночасно жінка може стягнути аліменти і на малюка.

У спірних ситуаціях, коли дитина з'являється після розпаду сім'ї, його батьком вважається колишній чоловік , Якщо пологи відбулися протягом 300 днів з моменту розлучення. Чоловік має право оскаржити факт свого батьківства в суді, в іншому випадку, він зобов'язаний виплачувати аліменти.

Батько дитини-інваліда

Діти з обмеженими можливостями потребують спеціального догляду, постійного лікування, посиленої уваги Діти з обмеженими можливостями потребують спеціального догляду, постійного лікування, посиленої уваги.

Мами таких діточок, залишившись без чоловіка, потрапляють в патову ситуацію, часом роблячи непростий вибір: піти працювати і віддати дитину на піклування няні або доглядати за ним самостійно, живучи на мізерну соціальну допомогу.

Матеріальна підтримка батька може стати для них тієї мінімальної допомогою, яка дозволить бути поруч із сином або дочкою.

Мати дитини з обмеженими можливостями може домогтися виплати аліментів від його батька через суд, якщо:

  • доглядає за спільним з ним дитиною-інвалідом, якому не виповнилося 18 років;
  • доглядає за спільним з ним дитиною-інвалідом з дитинства першої групи, без обмеження віку;
  • визнана потребує в поліпшенні матеріального становища.

Інвалідність дитини повинна бути встановлена ​​медико-соціальної експертизою. Після зняття інвалідності батько дитини може бути звільнений від виплат.

непрацездатна

втрата працездатності , Що виникла до розлучення або протягом одного року після нього, є підставою для отримання аліментів від колишнього чоловіка. Найчастіше непрацездатність виникає внаслідок важкого захворювання або травми: людина повністю або частково втрачає можливість працювати і стає інвалідом.

За результатами медико-соціальної експертизи йому присвоюється I, II або III група інвалідності, встановлюється ступінь втрати працездатності. Існує думка, що право на аліменти від колишнього чоловіка мають тільки жінки-інваліди з першою і другою групою. Однак Сімейним Кодексом РФ таких обмежень не передбачено.

Чоловік може законно обґрунтувати відмову допомагати колишній дружині-інваліду:

  • якщо вона втратила працездатність у зв'язку з вживанням алкогольних напоїв або наркотиків, що підтверджено медичними документами;
  • якщо вона втратила працездатність внаслідок вчинення злочину, що підтверджено обвинувальним рішенням суду, що набрало законної сили;
  • при нетривалому шлюбі за винятком тих випадків, коли жінка стала інвалідом в результаті важких пологів, що трапилися до розірвання шлюбу;
  • якщо колишня дружина вела себе в сім'ї непристойно, наприклад, зраджувала чоловікові , Скоїла злочин проти нього, вживала алкоголь, наркотичні або психотропні речовини, грала в азартні ігри.

Втрата працездатності може бути тимчасовою або постійною, тому, виносячи рішення про призначення аліментів, суд має право обмежити термін виплати.

пенсіонерка

дружини військовослужбовців , багатодітні мами часто не мають можливості працювати, присвячуючи все своє життя дому, сім'ї, турботам про чоловіка і дітей.

При досягненні пенсійного віку вони отримують мінімальну соціальну пенсію або трохи більшу страхову, якщо є невеликий стаж. При будь-якому варіанті ці виплати не забезпечують гідного рівня життя.

Після розлучення жінки-пенсіонери потрапляють у скрутну життєву ситуацію і можуть бути визнані судом такими, що потребують аліменти від колишнього чоловіка з урахуванням декількох застережень:

  • загальновстановлений пенсійний вік жінки повинен настати не пізніш як через 5 років після розірвання шлюбу;
  • розірваний шлюб повинен бути тривалим;
  • суди приймають до уваги причину розриву сімейних відносин, негідну поведінку дружини, яке трактується не на її користь.

Обмежений термін 5 років встановлено законодавцями не випадково. 5 років роботи - це той трудовий стаж, який дає можливість жінці, яка не працювала з об'єктивних причин, (певним законом), отримувати страхову, а не соціальну пенсію за умови, що до і після періоду безробіття був період праці.

Визначаючи, чи потребує розлучена жінка в аліменти, чи ні, суддя враховує її доходи і значущі витрати, тому підкріплюйте заяву в суд не тільки довідкою про доходи, а й чеками, квитанціями, які підтверджують регулярні витрати на лікування, оплату житла, навчання спільних дітей і т.п.

У яких випадках чоловік може претендувати на аліментні виплати?

Чоловіки мають рівні права з жінками Чоловіки мають рівні права з жінками. Опинившись в проблемній ситуації, чоловіки теж мають можливість отримувати аліменти від колишньої дружини.

Стаття 90 Сімейного кодексу об'єднує чоловіків і жінок в загальний термін «чоловік» за винятком пункту, що визначає права колишніх дружин в період їх вагітності та догляду за дитиною до 3-х років.

З огляду на, що ця норма дискримінує чоловіків, Пленум Верховного Суду роз'яснив: батько, який виховує дитину, яка не досягла 3-х років, має право на аліменти від колишньої дружини, якщо вона усунулася від його виховання і утримання.

При встановленні права на виплату і визначенні її розміру для чоловіків діють такі ж обмеження і заборони, що і для жінок,

Порядок подачі документів

Судові справи про стягнення аліментів розглядаються світовими судами.

Позов (заява) потрібно подавати в письмовому вигляді на дільницю за місцем проживання відповідача. У ньому вказується:

  • найменування судового ділянки;
  • повні дані про позивача і відповідача: прізвище, ім'я, по батькові, адреса проживання або місце перебування, адреса роботодавця;
  • обгрунтована вимога про стягнення аліментів;
  • перелік документів, що додаються.

Позовна заява підписується особисто позивачем. До нього додається пакет документів:

Оплата державного мита не потрібно.

Позов повинен бути розглянутий судом протягом одного місяця з моменту подачі заяви. Термін виплати аліментів призначається з дня подачі позову, а не з дня винесення рішення. На вимогу позивача, оформленому в заяві, суддя може зобов'язати відповідача виплатити аліменти за три роки, що передують зверненню до суду.

повторне заміжжя жінки, яка отримує аліменти від першого шлюбу, не є підставою для скасування виплати, так як така норма не передбачена в Сімейному Кодексі РФ.

Судова практика показує, що в цьому випадку чоловік може спробувати знизити розмір виплати, але остаточне рішення може прийняти лише суд.

Розмір виплат

Законом не встановлено фіксований відсоток від доходу платника, який повинен застосовуватися для розрахунку аліментів на утримання колишнього подружжя.

Розмір визначається індивідуально для кожного випадку:

Розмір визначається індивідуально для кожного випадку:

  • він залежить від матеріального становища сторін, враховуються всі види їх доходів, визначається, чи достатні вони для задоволення життєво важливих потреб;
  • береться до уваги сімейний стан платника, наявність утриманців, яких він зобов'язаний утримувати;
  • визначається працездатність обох сторін;
  • наявність у платника коштів є визначальним фактором, при їх відсутності аліменти колишньому подружжю не можуть бути призначені.

Така всебічна оцінка проводиться для забезпечення балансу інтересів колишнього подружжя. За її результатами встановлюється тверда грошова сума, оплата якої повинна відбуватися щомісяця.

При підвищенні прожиткового мінімуму сума виплат індексується службою судових приставів.

Сімейний кодекс РФ сповнений нюансів і юридичних тонкощів. Питання призначення аліментів вирішується в кожному випадку по-різному, тому, якщо ви хочете захистити свої інтереси, і є хоч найменший шанс на отримання виплати, звернення до суду буде найправильнішим рішенням.

Дорогі читачі, інформація в статті могла застаріти, скористайтеся безкоштовною консультацією зателефонувавши за телефонами: Москва +7 (499) 288-73-46, Санкт-Петербург +7 (812) 309-71-92 або задайте питання юристу через форму зворотного зв'язку, розташовану нижче.


В яких випадках виплачуються аліменти на утримання дружини при розлученні?
У яких випадках чоловік може претендувати на аліментні виплати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online