Аліменти: поняття, види, розмір, порядок обчислення

  1. Аліменти: поняття і суть
  2. види аліментів
  3. Розмір аліментів на одного і декількох дітей
  4. До якого віку виплачуються аліменти?
  5. Порядок зарахування аліментів
  6. Зміни в законі про аліменти в 2018 році

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Захист прав неповнолітньої дитини, батьки якої прийняли рішення оформити розлучення , Регулюється механізмом виплат щомісячного аліментного допомоги.

Стягнення коштів з одного з батьків на утримання дитини є законодавчою вимогою і реалізується як міра державного захисту інтересів молодшого члена сім'ї, що залишився без матеріального забезпечення. Закон регламентує також і види аліментів, порядок призначення, розмір , Процедуру стягнення.

Аліменти: поняття і суть

Згідно із законодавчим визначенням, під аліментами слід розуміти право на матеріальне забезпечення, яке повинен надати один з родичів своїм   непрацездатним   членам сім'ї в тому випадку, якщо він з ними не проживає Згідно із законодавчим визначенням, під аліментами слід розуміти право на матеріальне забезпечення, яке повинен надати один з родичів своїм непрацездатним членам сім'ї в тому випадку, якщо він з ними не проживає.

По суті, це фінансові кошти, які сплачує один з подружжя на утримання своїх неповнолітніх дітей, а в деяких випадках - і матері.

Право на аліменти, механізм призначення, порядок виплати аліментів викладається в Сімейному кодексі РФ: темі аліментних зобов'язань присвячені Глави 13-17 (Статті 80-120) даного джерела.

Законодавство РФ регламентує реалізацію права на аліменти для наступних категорій суб'єктів сімейних правовідносин:

  • неповнолітні діти, які залишаються без матеріального забезпечення з боку одного з батьків;
  • вагітна дружина або ж мати малюка у віці до 3 років;
  • чоловік, який здійснює догляд за дитиною-інвалідом ;
  • непрацездатний чоловік, який потребує матеріальному змісті.

Найбільш частотна тема - виплата аліментів на утримання неповнолітніх дітей. Розглянемо докладніше види даних аліментних зобов'язань.

види аліментів

Сімейний кодекс РФ зобов'язує виплачувати аліменти саме того з батьків, з чиєї ініціативи відбувається припинення добровільного змісту своїх неповнолітніх дітей Сімейний кодекс РФ зобов'язує виплачувати аліменти саме того з батьків, з чиєї ініціативи відбувається припинення добровільного змісту своїх неповнолітніх дітей. Залежно від вихідних обставин, в яких знаходиться сім'я, поділяють такі види аліментних витрат за способом сплати:

  • оформлення добровільного угоди (Ст. 99 СК РФ) - за попереднім погодженням в нотаріально завіреному документі обидві сторони (платник і одержувач матеріальної допомоги) прописують умови і порядок відрахування коштів на утримання дітей. При цьому, важливо пам'ятати, що розмір виплат не може бути менше встановленої законодавством норми. Саме підписана угода є виконавчим документом для здійснення фінансових переказів на користь неповнолітньої особи.
  • Якщо ж один з батьків відмовляється утримувати дитину в добровільному порядку, сторона, що займається забезпеченням одноосібно, має право звернутися з позовом про стягнення аліментів через суд (Ст.106-107 СК РФ). Розглянувши матеріали справи, рішення про примусове утримання фінансових коштів здійснюється в формі судового наказу про відповідні дії.
  • Реалізувати право на аліменти можна також і в тому випадку, якщо дитина була народжена поза шлюбом. В даному випадку, судове рішення про призначення аліментних зобов'язань може бути здійснено разом з встановленням батьківства в судовому порядку на основі відповідного позову з боку матері (ст. 107 СК РФ).

Розмір аліментів на одного і декількох дітей

Згідно з положеннями Сімейного кодексу РФ, розмір аліментних виплат на утримання дітей встановлюється у вигляді фіксованої суми, в процентному співвідношенні до заробітної плати або інші доходи платника, або ж у вигляді цінного майна, яке передається в користь потребує члена сім'ї, якщо платник не має інших способів твори регулярних відрахувань. Найбільш поширений варіант - утримання частки з регулярних доходів.

Коли виноситься рішення про утримання аліментних виплат, в розрахунок приймається те, що дохід платника не може бути нижче рівня МРОТ - в 2018 році ця сума затверджена на рівні 9 489 рублів.

Залежно від кількості дітей, яких повинно забезпечувати особа платника, законодавство наказує наступні норми витрат:

  • на 1 дитину утримується не менше 25% доходу (2 373 рубля);
  • на 2 дітей - 33% доходів (3 163 рубля);
  • на 3 і більше дітей - має сплачуватися не менше 50% від регулярних щомісячних доходів (4 745 рубля);
  • якщо ж батько має 3 і більше дітей від різних шлюбів, частка мінімальних відрахувань становитиме не менше 16% для кожної дитини (1518 рублів).

на 1 дитину утримується не менше 25% доходу (2 373 рубля);   на 2 дітей - 33% доходів (3 163 рубля);   на 3 і більше дітей - має сплачуватися не менше 50% від регулярних щомісячних доходів (4 745 рубля);   якщо ж батько має 3 і більше дітей від різних шлюбів, частка мінімальних відрахувань становитиме не менше 16% для кожної дитини (1518 рублів)

При цьому, дані цифри також можуть бути зменшені за рішенням суду, якщо платник є інвалідом, або змушений утримувати інших непрацездатних громадян.

Відповідно до Сімейного кодексу, на щомісячні аліментні платежі з регулярної зарплати не може утримуватися більше 50%, однак Ст. 139 Трудового кодексу РФ говорить інше: згідно з зобов'язаннями за виконавчим листом можуть утримання можуть досягати 70%.

Така ситуація може статися в тому випадку, якщо у платника утворилася заборгованість по сплаті аліментів, або ж виконавчий лист наказує провести утримання на 3 і більше дітей з різних сімей.

При цьому, в російському законодавстві немає поняття максимальної грошової суми аліментів - виходячи з фінансового стану батько-платник може самостійно ініціювати виплату більшої суми і затвердити її в угоді добровільно, якщо таке питання можна вирішити мирним шляхом.

Разом з тим, збільшення і зменшення аліментів, які призначаються через рішення суду, можуть бути проведені також виключно в судовому порядку, виходячи з обставин фінансової справи платника.

До якого віку виплачуються аліменти?

Сімейний кодекс РФ наказує виконання аліментних зобов'язань батьків, які не проживають разом з дітьми, до настання ними 18-річного віку Сімейний кодекс РФ наказує виконання аліментних зобов'язань батьків, які не проживають разом з дітьми, до настання ними 18-річного віку. Крім того, Ст. 85 СК РФ декларує зобов'язання батьків по утриманню своїх повнолітніх непрацездатних дітей.

Йдеться про ті випадки, коли дитина має встановлену інвалідність I-III груп. У таких ситуаціях щомісячні відрахування тривають і після настання дітьми свого 18-річчя.

Порядок зарахування аліментів

Спосіб зарахування аліментів визначається виходячи з домовленостей сторін відправника і бенефіціара коштів. Гроші можуть перераховуватися за наступною схемою:

  • на підставі платіжного доручення роботодавець платника щомісяця переказує кошти на банківський рахунок одержувача;
  • платник сам виробляє відрахування на рахунок / карту бенефіціара;
  • платник здійснює транзакцію за допомогою поштового або електронного переказу;
  • кошти можуть перераховуватися на спеціально відкритий депозитний вклад і т. д.

Корисна інформація для багатьох матерів, як отримати декретні якщо не працюєш .

Важлива інформація для вагітних - це, безумовно, відомості про термін виплати допомоги. Дізнайтеся їх в нашій статті !

На який розмір пенсії може розраховувати колишній держслужбовець, ви дізнаєтеся тут !

Зміни в законі про аліменти в 2018 році

Порядок реалізації аліментних зобов'язань в 2018 році очікують деякі корективи. Згідно з поправками до ст. 117 Сімейного кодексу РФ (Закон № 321-ФЗ від 14 листопада 2017 року), в 2018 році роботодавець буде зобов'язаний проводити індексацію аліментних виплат, незалежно від того, яким чином пред'являється виконавчий документ - подає його сам платник, або залучається судовий пристав.

Серед інших поправок, які лише пропонується впровадити в 2018 році - призначення пенсії у разі втрати годувальника, якщо платник аліментів визнається безвісно відсутнім, через 12 місяців відсутності і внаслідок проведення розшукових робіт. Даний законопроект на даний момент знаходиться в стадії активного обговорення галузевими комітетами Держдуми РФ.

На закінчення слід зазначити: нарахування аліментів на утримання неповнолітніх дітей є дієвим механізмом захисту їх прав та інтересів через відсутність повноцінного фінансового забезпечення.

Виплата аліментів проводиться, як за згодою сторін, так і за наказом суду, в тому числі, і в разі необхідності визнання факту батьківства .

При цьому, російська феміда, в більшості випадків, знаходиться на стороні захисту інтересів неповнолітніх та непрацездатних дітей, а тому ухилення від виконання фінансових зобов'язань одним з батьків обертається додатковими фінансовими удержаниями з доходів і майна неплатника.

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!


До якого віку виплачуються аліменти?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online