Аліменти після 18 років: виплата на повнолітніх дітей, якщо дитина вчиться і стягнення заборгованості

  1. Виплати на дітей-інвалідів
  2. Аліменти після 18 років, якщо дитина навчається
  3. Примусове стягнення заборгованості на повнолітнього дитини

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Коли громадянину Росії виповнюється 18 років, то він вважається повнолітнім і повинен забезпечувати себе самостійно. Батьки вже не зобов'язані матеріально утримувати своє подорослішали чадо і, в тому числі, не зобов'язані платітьна негоаліменти.

Але це особиста справа самих батьків і їх несвідомих нащадків. Що ж стосується виплати аліментів, то закони Російської Федерації чітко регламентують умови, при яких необхідно платити аліменти на совершеннолетніхдетей. Розглянемо докладніше, в яких випадках це відбувається.

Аліменти після 18 років можуть бути стягнуті в тому випадку, якщо утриманець вважається інвалідом першої групи і не може себе забезпечувати.

Також можна стягнути аліментну заборгованість після досягнення дитиною позначки в 18 років. Однак платити кошти синові, який здобуває вищу освіту, батько не зобов'язаний. Розглянемо ці випадки докладніше.

до змісту ↑

Виплати на дітей-інвалідів

Непрацездатність ребенкав результаті інвалідності, відповідно до закону РФ, є вагомою причиною для того, щоб батько продовжував платітьденьгіна своіхсовершеннолетніхдетей. Але питання «до скількох років продолжаетсявиплата», буде розглядатися судом в індивідуальному порядку.

18-річний громадянин, який має інвалідність, наприклад, може отримати спеціальність, заробляти якісь гроші і забезпечувати себе самостійно. В такому случаевиплата аліментів судом буде зупинена.

Також для суду будуть мати значення такі нюанси:

Крім цього, суд може призначити утримання дітей-інвалідів не тільки до досягнення ними 23-річного віку, а й далі -поки ті будуть знаходитися на інвалідності. В цьому випадку аліментні виплати будуть безстроковими.

до змісту ↑

Аліменти після 18 років, якщо дитина навчається

Обговорення законодавчими органаміРоссіівопроса про те, що необхідно продовжувати платітьаліменти після 18 річної дитини-студентапродолжалісь протягом декількох років. Пропонувалося продовжити терміни виплат до досягнення дитиною 23-хлет, тобто до моменту завершення ним навчання у вищому навчальному закладі.

У вересні 2015 року Державна дума зареєструвала законопроект про внесення змін до Сімейного кодексу РФ, за яким передбачається встановити право на виплати повнолітнім дітям у віці від 18 до 23 років, які навчаються у вищому навчальному закладі всіх типів за очною формою навчання.

Але закон вступає в силу тільки після його офіційного опублікування, а даний момент цього так і не відбулося.

Суди нерідко розглядали позовні заяви на виплату аліментів на того, хто навчається в ВУЗесовершеннолетнего дитини Суди нерідко розглядали позовні заяви на виплату аліментів на того, хто навчається в ВУЗесовершеннолетнего дитини. Позивачі вказували на те, що повнолітня людина, який навчається у вищому навчальному закладі, не може сам себе утримувати. Але суд не визнає дітей, що навчаються в навчальному закладі за очною формою непрацездатними, і в задоволенні подібних позовів відмовляє.

Хоча випадки, коли виплата аліментів триває до 23 років, не так вже й рідкісні. Як правило, це добра воля батьків, які усвідомлюють свої моральні зобов'язання і долгперед своєю дитиною, що є на даний момент студентом. Подібне матеріальне забезпечення можна оформити і юридично.

Виплати при цьому можуть бути встановлені в формі фіксованої суми, термін виплат також може бути конкретним або діяти до моменту окончаніяобученія у ВНЗ.

до змісту ↑

Примусове стягнення заборгованості на повнолітнього дитини

На жаль, дуже часто виникають ситуації з невиплатою аліментів і освітою долга.Надо пам'ятати, що борг по аліментах виплачується незалежно від віку дитини. Приблизно раз на півроку необхідно писати заяву в судові органи з вимогою перерахувати суму боргу.

Причому з позовною заявою до суду про стягнення боргу може звернутися не тільки другий з батьків або законний представник дитини, але і сам громадянин, недавнопереступівшій поріг повноліття.

Після того, як дитині виповниться 18 років, нову заборгованість нараховувати не будуть, але відсоток за борг залишиться. Є дуже дієвий важіль - це неустойка - 0,5% за кожен день прострочення. Тобто можновзискатьдолг за кілька років, плюс розмір неустойка за кожен день.

Таким чином, сума боргу зростатиме Таким чином, сума боргу зростатиме. Причому даний розмір боргу неможе бути зменшений відповідно до статті 333 Цивільного Кодексу. Тому можносмело подавати на пені. Боржнику видадутпредупрежденіе і протягом місяця, якщо аліменти не платяті борг не буде погашений, порушується кримінальна справа.

Отже, випадки, коли тривають виплати аліментів після 18 років, досить рідкісні. Тільки повна непрацездатність буде вагомою причиною при визначенні судом до скількох років виплачувати аліменти на дитину.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online