Аліменти на повнолітніх дітей, які навчаються у вищому навчальному закладі

  1. Діючі правила отримання аліментів повнолітніми дітьми
  2. Чи існує можливість отримання аліментів після 18 років?
  3. складання позову
  4. подальша процедура
  5. Винятки з правил на користь студентів
  6. Винятки з правил на користь студентів
  7. Майбутні зміни в Сімейному праві

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

14.03.2016

Виховання дітей пов'язано з чималими витратами. У повній сім'ї витрати лягають на обох батьків. Якщо ж мати ростить дитину одна, без чоловіка, найчастіше вона потребує фінансової підтримки. Вважається, що аліменти покликані полегшити процес утримання дітей. Насправді ж вони рідко покривають всі витрати, а по досягненні дитиною віку 18 років навіть ця невелика допомога припиняється. З цього правила є виняток: законодавством РФ встановлено, що в особливих випадках з батьків продовжують стягуватися аліменти після повноліття.

Діючі правила отримання аліментів повнолітніми дітьми

Відповідно до Сімейного кодексу, батько не зобов'язаний платити аліменти на дітей при настанні таких випадків:

  1. Вони досягли повноліття - 18 років.
  2. Діти знайшли повну цивільну дієздатність в більш ранньому віці.

Друга умова стає реальністю в двох випадках:

  • укладення шлюбу відповідно до законодавства;
  • емансипація: робота за трудовим договором, ведення підприємницької діяльності. Таке можливо тільки після 16 років.

Вважається, що дитина, яка досягла 18 років, зобов'язаний самостійно забезпечувати собі гідне життя, і не потребує матеріальної підтримки батьків. Насправді ж в такому віці більшість молодих людей якраз вчаться, і потребують додаткової допомоги. Платити за навчання самостійно без участі батьків у стані одиниці. Порятунком стає тільки підробіток у вільний час. Однак далеко не всі студенти можуть її знайти, тому багато переводяться на заочну форму навчання у ВНЗ, або навіть залишаються з незакінченим освітою.

Само по собі вступ до технікуму, коледжу чи університету не є підставою для продовження виплат аліментів. Тому в даний час розглядається питання внесення окремих поправок, які суттєво змінять Сімейне право Росії.

Чи існує можливість отримання аліментів після 18 років?

На сьогоднішній день законодавство передбачає ряд норм, що дозволяють стягувати з батьків аліменти на навчання у ВНЗ повнолітніх дітей. Однак це правило стосується тільки непрацездатних і нужденних студентів. Ці виплати - окремий вид аліментів, жодним чином не пов'язаний з продовженням зобов'язань батька перераховувати певну суму неповнолітньому синові або дочці.

Для отримання права на такі платежі існує ряд обов'язкових для виконання умов:

  1. Досягнення повноліття (18 років).
  2. Доведена непрацездатність.
  3. Очевидна потреба.

Очевидна потреба

Непрацездатними вважаються діти, що втратили можливість працювати внаслідок хвороби. А якщо розлад здоров'я набуває хронічного характеру, йому присвоюється одна з груп інвалідності (1 або 2). Як правило, третя група не є підставою для зобов'язань платити аліменти після 18 років. Виняток становить той випадок, коли інвалід проживає в місцевості, де працевлаштуватися за профілем, рекомендованого МСЕК, не представляється можливим.

Потреба в додатковій допомозі оцінюється судовими органами суто індивідуально, так як законом точно не встановлено це поняття в деякій еквіваленті. Підставою для призначення виплат стає співвідношення доходу дитини і розміру його потреб в лікарських препаратах, одязі, медобслуговування. Якщо така сума (зазвичай це допомога, що виплачується державою) не може задовольнити потреби, суддя визнає позивача нужденним і призначає йому певний розмір аліментів.

Слід врахувати, що для досягнення позитивного результату в судовому розгляді необхідно одночасна присутність всіх умов. Це пов'язано з тим, що багато дітей-інваліди, які ще навчаються, паралельно освоюють професію і можуть самостійно платити за своє утримання. А деякі молоді люди намагаються довести потреба, навіть не спробувавши влаштуватися на роботу.

Право на законне отримання матеріальної допомоги має як повнолітній учень дитина, так і батько, який здійснює догляд за ним. Однак і тут необхідно виконання деяких умов:

  1. Батько визнаний потребують.
  2. Здійснюється догляд за дитиною-інвалідом 1 групи.
  3. Наявність документа про присвоєння статусу інваліда 1 групи з дитинства.

Якщо ці вимоги дотримані, можна звернутися з позовною заявою до суду для призначення аліментів.

складання позову

Подати заяву може:

  1. Дитина-студент.
  2. Батько, який проживає з ним.
  3. Опікун навчається у ВУЗі повнолітнього, яка була визнана недієздатною.

Якщо жоден з батьків не виконує покладені на нього обов'язки щодо утримання потребує, в суд має право подати орган опіки та піклування в його захист інтересів.

У заяву вноситься основна інформація, що включає П. І. Б. позивача, найменування суду, в який він звертається, особисті дані відповідача, а також місця проживання обох сторін розгляду.

Для простоти доведення разом з позовом повинні представлятися документи, що підтверджують:

  • факт навчання у ВНЗ;
  • потреба;
  • непрацездатність.

Це можуть бути медичні довідки, висновки МСЕК, виписки, що підтверджують недостатність (повна відсутність) доходу, квитанції, чеки та рахунки.

подальша процедура

У разі визначення розміру аліментів в судовому порядку, він фіксується тільки в твердій грошовій сумі. При встановленні обов'язку сплачувати аліменти враховуються всі обставини справи:

  1. Сімейний стан батька.
  2. Матеріальний стан і батька і того, хто навчається дитини.
  3. Витрати на утримання студента.
  4. Ступінь потреби в матеріальній допомозі.

Після офіційного винесення рішення, що задовольняє позов дитини, видається виконавчий документ, з яким потрібно звернутися в службу судових приставів для стягнення аліментів Після офіційного винесення рішення, що задовольняє позов дитини, видається виконавчий документ, з яким потрібно звернутися в службу судових приставів для стягнення аліментів. Після чого відкривається виконавче провадження, в процесі якого кошти виплачуються стягувачу в примусовому порядку.

Винятки з правил на користь студентів

Незважаючи на те, що в сімейному праві не передбачена можливість виплати аліментів на повнолітніх дітей, які не є непрацездатними або такими, що потребують, можливі варіанти законного отримання допомоги батька або матері після 18 років. В основному це добровільне бажання батьків допомагати учням і студентам. Такої домовленості про отримання грошей полягає в усній формі, а кошти передаються особисто в руки. Але в деяких випадках можливе письмове оформлення аліментного угоди. У ньому встановлюється фіксована сума (або відсоток від заробітку), періодичність проведення виплат і терміни отримання коштів.

Винятки з правил на користь студентів

Незважаючи на те що в законі не закріплена можливість виплати аліментів на повнолітніх дітей, які не є непрацездатними або такими, що потребують, є варіанти законного отримання допомоги батька або матері після 18 років. В основному це добровільне бажання батьків допомагати учням і студентам. Такої домовленості про отримання грошей полягає в усній формі, а кошти передаються особисто в руки. Але в деяких випадках можливе письмове оформлення аліментного угоди. У ньому встановлюється фіксована сума (або відсоток від заробітку), періодичність виплат і терміни отримання коштів.

Майбутні зміни в Сімейному праві

У разі якщо незабаром буду внесені поправки в закон, ситуація різко зміниться. Покращення торкнуться тих повнолітніх, які після 18 років навчаються у вищому навчальному закладі і в даний час не мають права на допомогу. Згідно з планом діти до 23 років (включно) будуть претендувати на отримання аліментів від батька або матері. При цьому повинні бути виконані умови:

  1. Форма навчання тільки очна, на бюджетній основі.
  2. У студента немає власного додаткового доходу.

Юристи уточнюють, що аліменти будуть платити не на навчання, а саме на утримання дітей. Тому і рішення виноситься виходячи з потреб студента, не пов'язаних з його навчанням. Це слід враховувати при зборі документів для подачі заяви.

Приймуть ці поправки після розгляду законопроекту чи ні, поки складно сказати. Тому в даний час можливості примусово стягнути аліменти на дітей, які здобувають освіту після 18 років, практично немає, якщо вони не є непрацездатними.

Чи існує можливість отримання аліментів після 18 років?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online