Аліменти на дитину - закон 2016 року

  1. Аліменти на дитину в 2016 році: ключові зміни в новому законі
  2. Обговорення мінімального розміру аліментів
  3. продовження термінів
  4. Створення спеціального фонду
  5. додаткові санкції

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Економічна криза торкнулася різні сфери діяльності і верстви суспільства. Фінансове становище багатьох громадян погіршився, що відбилося на виконанні різних зобов'язань. У тому числі зросла кількість осіб, які ухиляються від сплати аліментів на дитину, що змусило чиновників активізувати роботу над новим законом в 2016 році.

Аліменти на дитину в 2016 році: ключові зміни в новому законі

В рамках розглянутих нововведень, влада має намір внести зміни в принципи розрахунку виплат. Крім того, новий закон передбачає додаткові санкції на адресу тих, хто ухиляється від сплати аліментів на дитину. Незважаючи на тривалі обговорення, остаточне рішення щодо даного законопроекту ще не прийнято. При цьому чиновники мають намір реалізувати наступні зміни:

  1. Розширити відповідальність осіб, які ухиляються від сплати аліментів.
  2. Збільшити мінімальну суму, яка виплачується на щомісячній основі (в тому числі ініціатива 2016 року передбачає збільшення суми аліментів для 2 дітей).
  3. Передбачити виплати після досягнення дитиною 18 років.

В рамках діючої нормативної бази, стягнення аліментів може відбуватися в добровільній формі або примусовому порядку. У другому випадку найчастіше виникають проблеми з платіжною дисципліною.

Одним з найбільш гострих питань є заходи контролю, які використовує влада. Левова частка судових рішень приймається на користь одержувача, проте з виконанням даних вимог виникають великі проблеми.

Діюча методика розрахунку аліментів передбачає такі види виплат:

  • фіксована сума;
  • відсоток від доходу платника;
  • переоформлення права власності на майно замість розрахованої виплати.

Рівень ділової утримання залежить від кількості дітей, на яких виплачуються аліменти. Виплати на одну дитину становлять 25% від доходу. Сума аліментів на 2 дітей в 2016 році залишилася на рівні 33%. 3 і більше дітей збільшують виплату до 50%. При цьому платник або одержувач можуть в судовому порядку переглянути остаточну суму аліментів.

Обговорення мінімального розміру аліментів

Мінімальний розмір аліментів, який гарантує держава, дозволить захистити права одержувача виплати. Однак складна економічна ситуація завадила законодавцям прийти до компромісу з даного питання в 2016 році.

Представники ЛДПР пропонували встановити мінімальні аліменти на рівні 15 тис. Руб., Що забезпечить необхідні кошти на утримання дітей. Дана ініціатива не знайшла підтримки серед інших депутатів, оскільки далеко не всі платники аліментів в змозі виплачувати такі суми. В результаті платіжна дисципліна, яка і без того залишається незадовільною, стане ще гірше. Крім того, закріплення мінімальної суми аліментів на подібному рівні буде обмежувати права платників.

Прихильники альтернативного підходу пропонують відштовхуватися від прожиткового мінімуму на дитину. Законодавці пропонують закріпити розмір виплат на рівні 25% (з урахуванням регіональної специфіки), що відповідає чинній судовій практиці.

продовження термінів

Чинна нормативна база зобов'язує платити аліменти до досягнення повноліття (18 років). Дана норма не поширюється на дітей-інвалідів. Однак надходження і навчання у ВНЗ вимагають від батьків значних фінансових витрат, що підштовхнуло законодавців розглянути можливість продовження термінів виплати аліментів.

Автори даної ініціативи пропонують платити аліменти до досягнення дитиною 24 років (за умови навчання на стаціонарі у ВНЗ). У найближчій перспективі Держдумі належить прийняти остаточне рішення з цього питання.

Створення спеціального фонду

Ухилення від сплати аліментів не повинно відображатися на якості життя дитини. В такому випадку роль гаранта має взяти на себе держава, вважають автори відповідної ініціативи. Для цього буде потрібно створити спеціальний фонд - Фонд Аліментів.

Якщо платник ухиляється від сплати аліментів, одержувач зможе компенсувати відповідну суму за рахунок коштів Фонду. При цьому заборгованість по сплаті аліментів не зникає, платнику доведеться погасити борг перед державою з урахуванням штрафних санкцій.

Переваги даних нововведень очевидні - права неповнолітніх будуть захищені, при цьому контролюючі органи всерйоз займуться пошуком боржників. Однак обмеженість бюджетних коштів перешкоджає реалізації цього починання.

додаткові санкції

Щоб підвищити платіжну дисципліну, законодавці планують розширити санкції проти недобросовісних платників. Якщо сума заборгованості перевищує 10 тис. Руб., То у боржника можуть забрати водійське посвідчення. Крім того, чиновники пропонують розширити повноваження приставів, що буде сприяти зниженню суми заборгованості. Також боржники не зможуть отримати певні види державних послуг (в тому числі оформлення закордонного паспорта).

Додатковим заходом стане передача інформації в кредитне бюро банків, що відіб'ється на можливості отримання кредитів.

Додатковим заходом стане передача інформації в кредитне бюро банків, що відіб'ється на можливості отримання кредитів

Погіршення платіжної дисципліни змушує чиновників переглянути законодавство в сфері сплати аліментів. Влада має намір посилити покарання для недобросовісних боржників, встановити мінімальний розмір і продовжити терміни виплат.

Відсоток розрахованих аліментів в 2016 році склав: 25% на одну дитину, 33% на двох дітей і 50% на 3 дітей і більше.

Читайте також:

» Валютна іпотека в 2016 році: останні новини

» Податкові відрахування на дитину в 2016 році

» Іпотека з держпідтримкою в 2016 році

Помітили помилку на сайті? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online