Аліменти на дитину-відмовника, як правильно платити

  1. Звільнення від зобов'язань
  2. Обов'язки батька
  3. Подальші дії
  4. Подача позовної заяви
  5. Термін сплати аліментів
  6. Розмір аліментних виплат
  7. Процедура стягнення аліментних виплат
  8. Оплата аліментів при усиновленні

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Бувають випадки, коли батьки залишають своїх новонароджених дітей, і тоді виникає питання про те, чи потрібно платити аліменти на дитину-відмовника. Залишаючи поза увагою всі моральні забобони, в нижче представленому матеріалі будуть розглядатися всі юридичні тонкощі даної проблеми.

Залишаючи поза увагою всі моральні забобони, в нижче представленому матеріалі будуть розглядатися всі юридичні тонкощі даної проблеми

Звільнення від зобов'язань

СК РФ передбачає, що відмова від дитини можливий тільки в разі позбавлення материнських прав. Стаття № 69 Сімейного кодексу регламентує процес позбавлення батьківських прав, в той час як в статті № 73 зазначено перелік обставин, які можуть призвести до обмеження дій опікуна без позбавлення материнських або батьківських прав.

Якщо мати вирішує відмовитися від своїх зобов'язань по вихованню та утриманню новонародженого, то їй все ще потрібно платити аліменти, як і в тому випадку, якщо її неповнолітні діти проживають з батьком, бабусею або родичами. Відмова матері оформляється в письмовій формі. У відмові, а також в інших офіційних документах повинно обов'язково вказуватися ім'я матері, так як в противному випадку стягнути з матері аліменти може бути проблематично.

Обов'язки батька

Якщо мати дитини під час пологів не була заміжня, при цьому немає ніяких даних про батька (ПІБ, місце прописки і роботи, телефон і т Якщо мати дитини під час пологів не була заміжня, при цьому немає ніяких даних про батька (ПІБ, місце прописки і роботи, телефон і т.д.), то всі зобов'язання по сплаті аліментів на дитину-відмовника покладаються виключно на матір. Залучити батька до відповідальності за забезпечення відмовного дитини можна тільки після встановлення його особи.

У тому випадку, коли жінка була одружена, ім'я чоловіка записується в свідоцтво про народження. Чоловік, який не впевнений, що новонароджений є його біологічною дитиною, має право оскаржити своє батьківство в судовому порядку і позбутися від потреби платити фінансову допомогу залишеному в пологовому будинку малюкові.

Розглядаючи соціальний аспект проблеми, можна відзначити, що своїх дітей в пологовому будинку, в основному, залишають неблагополучні матері з психічними або матеріальними проблемами, які не мають можливості встановити особу батька. Таким чином, випадки, коли батько платить аліменти за залишеної дитини, є вкрай рідкісними.

Подальші дії

Після того як мати відмовилася від новонародженого, органи опіки починають процедуру позбавлення відмовниці материнських прав, при цьому здійснюватися вона може виключно в судовому порядку. Як правило, судове рішення приймається відразу ж після проведення слухань представниками територіального органу опіки та співробітниками прокуратури. В судовому акті вказується рішення судді, при цьому його наслідками можуть бути:

  • втрата матір'ю права на забезпечення дітей;
  • неможливість вимагати гроші з відмовний дочки або сина в майбутньому;
  • неможливість виступати спадкоємцем майна дітей в разі їх смерті;
  • заборона на побачення і спілкування з залишеними в пологовому будинку дітьми.

Подача позовної заяви

В якості позивача, який може подавати заяву до суду про позбавлення батьківських прав, може виступати один з батьків, працівник органів опіки або прокурор В якості позивача, який може подавати заяву до суду про позбавлення батьківських прав, може виступати один з батьків, працівник органів опіки або прокурор. Заява подається в формі звичайного судового позову. У заяві необхідно вказати всі істотні паспортні дані дітей і батьків.

Важливо! Якщо мова йде про добровільну відмову від прав опікуна, то в позовній заяві обов'язково має зазначатися, що позивач розуміє всі наслідки його дій. Відкликати постанову суду про добровільне позбавлення батьківських або материнських прав неможливо, якщо, звичайно, рішення мирового судді було спочатку на користь позивача.

Ще один важливий момент - заява перед подачею до суду обов'язково повинно завірятися у нотаріуса. В іншому випадку воно не буде мати юридичної ваги.

Термін сплати аліментів

Від потреби в сплаті аліментів мати може звільнятися, коли:

  • дитині виповнюється 18 років (за винятком тих випадків, коли за результатами медико-санітарної експертизи йому було присвоєно будь-яка з груп інвалідності);
  • одержувач аліментів проходить процедуру емансипації (орган опіки може визнавати неповнолітня особа дієздатним, якщо воно отримує статус індивідуального підприємця або укладає шлюб);
  • передчасна смерть матері або дітей;
  • усиновлення або удочеріння.

У всіх інших ситуаціях забезпечення дітей є обов'язковим. Якщо громадянка, яка відмовилася від материнства, буде ігнорувати російське законодавство, то вона може залучати до адміністративної або навіть кримінальної відповідальності (тюремне ув'язнення).

Розмір аліментних виплат

Розмір аліментів прямо залежить від кількості дітей: Розмір аліментів прямо залежить від кількості дітей:

  • одна дитина - четверта частина доходу;
  • двоє дітей - третина доходу;
  • три і більше одержувачів аліментів - більше половини зарплати.

Якщо у матері є проблеми з працевлаштуванням, то за рішенням суду можна:

  • платити забезпечення в твердій сумі (мировий суддя встановлює певну фіксовану суму, яка не залежить від рівня доходу);
  • домогтися зменшення аліментів, орієнтуючись по середньому рівню заробітної плати в Росії.

Процедура стягнення аліментних виплат

Тільки у мирового судді є право позбавити людину батьківських прав, при цьому в судовому розгляді також бере участь представник органу опіки та районний прокурор, так як саме вони, відповідно до російського законодавства, представляють інтереси дитини Тільки у мирового судді є право позбавити людину батьківських прав, при цьому в судовому розгляді також бере участь представник органу опіки та районний прокурор, так як саме вони, відповідно до російського законодавства, представляють інтереси дитини. Таким чином, перший крок - це звернення до територіального відділення мирового судді з судовим позовом. Якщо в процесі слухань виявиться, що мати відмовляється від дітей в зв'язку з карними обставинами, то тоді її можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

Вердикт суду, який вказується у виконавчому листі, набуває юридичну вагу протягом 3 днів з моменту оприлюднення рішення. Завершальним етапом є подача виписки в місцеве відділення РАГСу.

Крім позбавлення підсудного батьківських прав, також визначається план подальшого фінансового забезпечення дітей. При визначенні розміру аліментів враховується матеріальне становище матері, а також стан її здоров'я. Як вже було сказано вище, в окремих випадках (неможливість знайти роботу, наявність групи інвалідності і т.д.) суд може піти назустріч матері і знизити розмір аліментів.

Оплата аліментів при усиновленні

Дитина, залишений матір'ю в пологовому будинку, може бути відданий на державне забезпечення в інтернет або ж усиновлена. Не виключено, що шлюб між подружжям, що вирішили усиновити собі дитину, також можуть розривати, саме тому варто зрозуміти, на кого з усиновителів покладаються зобов'язання зі сплати аліментів.

Багато батьків в такому випадку намагаються просто «позбутися» від прийомних дітей для звільнення від сплати аліментів. Але, як показує судова практика, шанси скасувати усиновлення або удочеріння у батька, щоб ухилитися від сплати щомісячної допомоги, у батька мізерно малі.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online