Як правильно оскаржити постанову про визначення розміру заборгованості по аліментах?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В ході виконання судових актів досить часто виникають ситуації, коли встановлений судом розмір які підлягають виплаті аліментів в подальшому змінюється судовим приставом В ході виконання судових актів досить часто виникають ситуації, коли встановлений судом розмір які підлягають виплаті аліментів в подальшому змінюється судовим приставом.

Наприклад, суд стягнув аліменти на утримання дитини в процентному відношенні до заробітної плати боржника. Через деякий час платник аліментів звільняється з роботи, внаслідок чого доходів не має і аліменти не виплачує.


У подібних ситуаціях пристави, як правило, на підставі звернення стягувача виносять постанову про визначення заборгованості за період, коли аліменти не виплачувалися, розраховуючи суму боргу, виходячи з розміру середньої заробітної плати в нашій країні.

Встановлюючи заборгованість, пристави, найчастіше, не враховують матеріальне становище платника аліментів, наявність або відсутність у нього роботи (в разі її відсутності - обставини, що перешкоджають працевлаштування), наявність у боржника інших дітей, а також інші істотні фактори, що впливають на визначення розміру підлягають стягненню аліментів.

Є приклади, коли боржники, втративши доходів (роботи), за власною ініціативою перераховували кошти на утримання дітей, проте відомості про даних платежах приставами не зажадав і не бралися до уваги при розрахунку розміру боргу по аліментах.

Неприйняття приставами до уваги зазначених обставин тягне незгоду з проведеними розрахунками боржників по аліментних зобов'язань.

У такій ситуації єдиний спосіб змінити розмір заборгованості - це оскаржити в суді суму, визначену судовим приставом.


Яким же чином оскаржити постанову про розрахунок заборгованості по аліментах?

На перший погляд, очевидно, що дії та рішення судового пристава як посадової особи підлягають оскарженню в порядку адміністративного судочинства шляхом подання адміністративного позовної заяви. Тим більше, що саме для оскарження рішень посадових осіб, до яких відноситься пристав, і існує цей порядок судочинства.

До подібного висновку приводить також вказується приставами в своїх постановах спосіб оскарження - або в порядку підлеглості вищому керівникові, або в суд.

Тим часом, для скасування або зміни постанови про розрахунок заборгованості по аліментах передбачений зовсім інший порядок.

У зв'язку з тим, що при оскарженні зазначеної постанови фактично заперечується розмір які підлягають стягненню сум, тобто вирішується спір про право на грошові кошти між боржником і стягувачем, такі справи розглядаються тільки на підставі позовної заяви У зв'язку з тим, що при оскарженні зазначеної постанови фактично заперечується розмір які підлягають стягненню сум, тобто вирішується спір про право на грошові кошти між боржником і стягувачем, такі справи розглядаються тільки на підставі позовної заяви.

Для оскарження рішення пристава-виконавця про розрахунок суми боргу по аліментах позов пред'являється до приставу - виконавцю і стягувачу (другого з батьків дитини). Тим самим, сторони виконавчого провадження фактично міняються місцями: боржник стає позивачем, а стягувач, поряд з приставом, - відповідачами.


Як показує практика, суди до останнього часу часто помилково вважали, що оскарження постанов приставів-виконавців про визначення розміру заборгованості по аліментах здійснюється в порядку адміністративного судочинства, і відмовляли в розгляді позовних заяв.

У зв'язку з чим Верховний Суд РФ в грудні 2017 роз'яснив, що справи про оскарження розміру заборгованості по аліментах розглядаються саме в порядку позовного провадження відповідно до положень цивільного процесуального законодавства.


Резюмуємо вищесказане: якщо Ви боржник за виконавчим провадженням і не згодні з постановою судового пристава про визначення розміру заборгованості по аліментах, оскаржувати таку постанову Вам слід шляхом подачі в суд ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ, відповідачами за яким будуть пристав-виконавець, а також Ваш опонент в рамках виконавчого провадження (другий батько дитини).

Юридична компанія "Сімейний юрист" надає послуги по оскарженню постанов судових приставів про визначення заборгованості по аліментах (детальну інформацію Ви можете дізнатися на сторінці сайту "Зменшення аліментів" ).

Яким же чином оскаржити постанову про розрахунок заборгованості по аліментах?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online