Як платити (перераховувати) аліменти за виконавчим листом

  1. Виконавчий лист і його видача
  2. Процедура отримання виконавчого листа
  3. Стягнення аліментів за виконавчим листом приставами
  4. Правила розрахунку виплат і перерахування

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Особи, що зіштовхуються з виплатою аліментів, часто цікавляться, як платити аліменти за виконавчим листом. Після судового розгляду з питання аліментних зобов'язань у разі їх призначення судом видається папір, яка називається виконавчим листом. Він дає право приставам-виконавцям починати роботу щодо відповідача по справі.

Він дає право приставам-виконавцям починати роботу щодо відповідача по справі

Виконавчий лист і його видача

Виконавчий лист є доказом того, що особі призначена обов'язок платити аліменти Виконавчий лист є доказом того, що особі призначена обов'язок платити аліменти. Він також служить підставою до початку діяльності приставів-виконавців стосовно громадянина.

У випадку з аліментами прикладом можуть служити ситуації, коли мати дитини подає в суд на батька свого малюка, щоб зобов'язати його допомагати їм матеріально. Отримання цього листа дає їй право вимагати з нього гроші за допомогою звернення в службу судових приставів.

У виконавчому листі вказується:

  • суд (його повна назва), що видав папір;
  • дата, з якої починає діяти документ, а також дата його видачі;
  • інформація про платником аліментів - відповідачеві в судовому розгляді.

Розглянемо, коли лист виконавчого провадження може бути виданий.

  1. До вступу в силу рішення судді, якщо платником аліментів бажає почати виконувати зазначені в листі вимоги негайно.
  2. Після закінчення судового розгляду і набуття документом чинності. Початок юридичної дії виконавчого листа відбудеться незалежно від того, чи буде оспорювання рішення суду.

Лист видається в одному примірнику. Коли громадянин офіційно працює на кількох роботах, виконавчі листи можуть бути спрямовані в обидва місця роботи. Співробітникам кадрової служби кожного підприємства необхідно прийти до спільного рішення щодо перерахування аліментів, щоб гроші не перераховувалися в меншому або більшому обсязі помилково.

Процедура отримання виконавчого листа

Після закінчення судового процесу на руки позивача може бути видано виконавчий лист Після закінчення судового процесу на руки позивача може бути видано виконавчий лист. На свій розсуд він здатний зробити наступне.

  1. Самостійно передати його на інше місце роботи відповідача по судовому процесу. Крім листа необхідно вкласти заяву.
  2. Звернутися до служби судових приставів, якщо позивач і відповідач проживають в різних містах або з інших причин не можуть особисто віддати документ. Для цього необхідно написати заяву (у двох примірниках), в якому вказати:
  • основну інформацію про позивача і відповідача - паспортні дані, ПІБ, місце проживання і т. д .;
  • найменування судового органу;
  • суму грошових виплат;
  • копію рішення судді;
  • номер рахунку в банківській організації, куди необхідно перераховувати гроші.

При зверненні в службу судових приставів позивач звільняється від зобов'язання самостійно займатися передачею виконавчої документації. Після отримання документа співробітником кадрового відділу або бухгалтерії підприємства виконавчого листа прикріплюється до особової справи відповідача.

Стягнення аліментів за виконавчим листом приставами

Коли в службу судових приставів надходять заяву і виконавчий лист, у фахівця є добу, щоб почати виробництво у справі Коли в службу судових приставів надходять заяву і виконавчий лист, у фахівця є добу, щоб почати виробництво у справі. Він зобов'язаний винести 3 постанови по даному факту, які направляються:

  • особі, зобов'язаному допомагати матеріально;
  • позивачеві у справі;
  • в судовий орган, який виніс виконавчий лист.

Співробітник має право не порушувати провадження у справі з кількох причин:

  • термін передачі виконавчого лист закінчився (законом даються 3 роки);
  • Не дотримано встановлена ​​законом форма поданої заяви;
  • виконавче провадження у справі вже ведеться;
  • Не дотримано територіальність подачі документів, вони повинні були бути передані в іншу установу за місцем проживання і т. д.

Якщо відповідач працює офіційно, виконавчий лист передається в компанію, в якій він числиться. На підставі цього керівником підприємства виноситься наказ, і бухгалтер починає відрахування щомісяця з заробітної плати платником аліментів. Питати дозволу у відповідача не потрібно, стягнення провадиться в примусовій формі.

Коли відповідач по аліментах не має офіційного місця роботи, пристав-виконавець проводить перевірку майна, яке перебуває в його власності, і рахунків в банках. На майно і грошові кошти відповідача можна накласти арешт, якщо він не буде відсилати аліменти. Гроші з реалізації підуть на оплату боргу по аліментах.

Нерідко відповідач ухиляється від сплати аліментів і ховається від співробітників служби судових приставів. Вони можуть оголосити його в розшук, а на допомогу приходять службовці органів внутрішніх справ.

Правила розрахунку виплат і перерахування

Як правильно платити аліменти за виконавчим листом Як правильно платити аліменти за виконавчим листом? Це вирахує і перерахує бухгалтер на підприємстві, де працює боржник. Якщо аліменти утримуються з пенсії, то перерахуванням займеться бухгалтер на пошті і т. Д.

Крім того, що утримувати аліменти з заробітної плати громадянина можна тільки на підставі виконавчого листа, перерахування повинні мати межі. Законом визначено частку від заробітку відповідача, яку можна перераховувати в рахунок аліментів, а більша або менша сума може бути призначена тільки судом в особливих випадках. Зменшення або збільшення аліментів може бути самостійно збільшено тільки відповідачем - працівники бухгалтерії не мають права змінювати розмір перераховуються грошових виплат за своїм бажанням.

Розміри аліментів:

  • ¼ від одержуваного доходу - 1 дитина;
  • 33% - 2 дитини;
  • половина суми від доходу - 3 дитини.

Законодавством РФ заборонено утримувати з заробітної плати громадянина і встановлювати йому аліменти, суми яких перевищує 70% від його доходу. Встановлено і мінімальний розмір грошових виплат, деякі платять суму не нижче прожиткового мінімуму конкретної місцевості.

Важливо! Перерахування аліментів згідно з виконавчими листами, які є на підприємстві, де працює один або кілька платником аліментів, має здійснюватися не пізніше 3-х днів з моменту видачі заробітної плати. Комісії, встановлені банківською організацією за переклад і інші витрати, які є обов'язковим етапом при перерахуванні грошей, беруться з платником аліментів.

Перераховуємо суму на підставі виконавчого листа і наказу керівника підприємства. Якщо громадянин, з якого утримуються аліменти, звільняється, організація зобов'язана повідомити про це пристава-виконавця та особи, якій отчислялись аліменти.

Перераховує аліменти бухгалтер з заробітної плати, премій, надбавок, додаткових заохочень за працю. Вони можуть утримуватися і бути перераховані з стипендій та пенсій.

Доходи, з яких не можна утримувати виплати:

  • посібник, спрямоване на лікування;
  • грошова допомога при відправленні у відрядження;
  • посібник вихідного дня при звільненні з роботи;
  • грошові кошти, видані державою на поховання;
  • матеріальна допомога багатодітним сім'ям.

Законодавством відрегульований список поступаємих громадянину коштів, з яких не можна утримувати аліменти. Перераховану суму по аліментах вираховують після того, як із заробітної плати вирахувані прибутковий податок і пенсійні нарахування.

Як перераховувати аліменти - складне питання, тому їм займаються обізнані в цьому люди. Довіряти перерахування аліментів неписьменному співробітнику не можна, інакше це спричинить за собою плутанину і порушення законодавства.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online