Як підвищити аліменти на дитину: причини, судова практика

  1. Розміри аліментів на дитину
  2. Способи стягнення (частки заробітку і фіксована сума)
  3. Чи можна збільшити розмір аліментів на дитину?
  4. Причини збільшення аліментів
  5. Як підвищити аліменти на дитину
  6. Покрокова інструкція по збільшенню аліментів
  7. Позовна заява про збільшення розміру аліментів
  8. Документи до позову
  9. Судова практика
  10. потрібен юрист

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

295 переглядів

Нерідко величина аліментів, що сплачується батьками на своїх дітей недостатня для забезпечення останнім гідного рівня існування. Пов'язано це може бути і з загальним подорожчанням (інфляція, зростання цін на предмет і товари першої необхідності) або ж з небажанням платників утримувати своїх нащадків (навмисне заниження доходів). Для цих випадків законодавець передбачив можливість для одержувача аліментів збільшити їх.

Для цих випадків законодавець передбачив можливість для одержувача аліментів збільшити їх

Переважно позови на збільшення розміру аліментів подаються у випадках, коли аліменти приписані судом в твердій сумі . Але закон допускає звернення з такою вимогою, якщо вони стягнуті і в частках від всіх видів доходу.

Розміри аліментів на дитину

Згідно із загальним правилом, закріпленому в ч.1 ст. 81 Сімейного кодексу РФ, розмір аліментів у Росії становить (у відсотках від доходу платника):

Цифри ці не остаточні. У другій частині цієї ж статті зазначено, що вони можуть бути змінені в більшу або меншу сторону на розсуд суду. Крім того, у випадках призначення аліментів у твердій сумі, розмір їх визначається в ході судового засідання з урахуванням всіх обставин, наведених в якості доказів обома сторонами.

Способи стягнення (частки заробітку і фіксована сума)

Найпоширенішим способом стягнення є пайову (процентне). За статистикою, у такий спосіб утримують своїх дітей до 85% платників. Однак, спосіб цей не завжди зручний і заважає забезпечити належний рівень забезпечення. Тому, кошти на утримання неповнолітніх нащадків, суд може зобов'язати виплачувати в твердій грошовій сумі.

Такий спосіб зручний і є адекватним виходом, якщо відповідач:

  • Має непостійний, мінливий дохід (наприклад, займається підприємництвом або працює на сезонних роботах);
  • Отримує зарплату в іноземній валюті;
  • Має доходи в натуральній формі (актуально для сільських регіонів;
  • Зовсім не працює (така позиція не позбавить від обов'язків по утриманню дитини);
  • В інших випадках, якщо суд визнає часткової спосіб стягнення недоцільним.

Примітка: Якщо платник є офіційно безробітним і отримує допомогу, то утримання в частках можливо. За величину доходу буде прийнято посібник. Сума аліментів буде, звичайно ж, смішний, але це не буде суперечити закону - адже обмежень на мінімальну суму аліментів немає.

При виплатах у твердій сумі, розмір аліментів встановлюється у співвідношенні, кратному величиною прожиткового мінімуму (ПМ) для дітей в регіоні (якщо в суб'єкті федерації він не встановлений, то береться загальноросійський показник). Кошти на утримання неповнолітньої в цьому випадку вказуються, наприклад, як 1ПМ або 0,5 ПМ щомісяця. Індексація ПМ (а з ним і аліментів) проводиться один раз в квартал.

У деяких випадках присуджується комбінована форма виплат, що поєднує в собі обидві вищезгадані. Але це швидше виняток з правил, ніж позитивна практика.

Чи можна збільшити розмір аліментів на дитину?

Закон допускає можливість вимагати від платника збільшення виплат на утримання своєї дитини.

Закон допускає можливість вимагати від платника збільшення виплат на утримання своєї дитини

Важливо: зміна розміру аліментів можливо як в сторону збільшення, так і в бік зниження (З ініціативи відповідача). Ст. 119 СК РФ говорить про те, що кожен випадок індивідуальний і розглядається судом з урахуванням інтересів обох сторін, керуючись їх зміненим матеріальним, сімейним станом і всіма іншими обставинами, які будуть представлені в ході засідання.

Але якщо одержувач аліментів твердо впевнений в їх недостатності і може це довести, то потрібно негайно діяти.

Причини збільшення аліментів

Не існує вичерпного переліку випадків, на підставі яких суд обов'язково збільшить розмір виплат на дитину. Але наведені нижче обставини зустрічаються найбільш часто:

  • Доходи батька, з яким проживає неповнолітня, знизився не з його вини. Звільнення з роботи за власним або ж небажання працювати причиною для збільшення аліментів не є.
  • Втрата роботи одержувача в зв'язку зі скороченням і звільненням, але без його ініціативи.
  • Виникнення у одержувача інших зобов'язань (наприклад, аліменти на утримання непрацездатних батьків, важка хвороба близьких членів сім'ї, інших дітей).
  • Втрата ним працездатності (постійна або тимчасова), причиною якої стало захворювання або інвалідність
  • Виникнення у дитини хвороби, що вимагає тривалого або дорогого лікування (в цьому випадку можливо стягнути з відповідача ще додаткові одноразові виплати на лікування).
  • Особи, які надають одержувачу допомогу (новий чоловік, батьки) перестали це робити (загинули, стали недієздатні, пропали безвісти).
  • Загальне подорожчання рівня життя, коли індексація недостатня для підвищення величини аліментів.

Залежно від конкретної ситуації, навіть перераховані обставини можуть бути визнані судом несуттєвими. Велике значення мають причини погіршення матеріального становища одного з батьків, передумови до них. Також суд перевірить, чи є реальна необхідність в підвищенні аліментів, чим вона викликана. Чи немає провини батьків в цьому, чи дотягує сума аліментів до прожиткового мінімуму.

Як підвищити аліменти на дитину

Виплата аліментів здійснюється на підставі виконавчого документа. На сьогоднішній день їх існує три:

  • Угода про сплату аліментів, завірене нотаріусом і має таку ж силу, як і рішення суду;
  • судовий наказ;
  • виконавчий лист, що видається на підставі рішення суду.

У першому випадку (при наявності угоди) передбачається добровільне вирішення питання аліментів між батьками. Вони складають його і запевняють у нотаріуса (без втручання судових органів). Головна вимога до такої угоди - щоб матеріальна допомога дитині не була нижче, ніж зазначено в ст. 81 СК РФ. Тому в угоді може бути вказаний і порядок індексації виплат. Якщо ж його немає, то батькам досить скласти нову угоду (зі збільшеним розміром), знову запевнити його у нотаріуса, а старе скасувати. Але це найрідкісніший спосіб.

Але це найрідкісніший спосіб

Якщо ж другий з батьків не бажає змінювати угоду або аліменти виплачуються на підставі рішення суду (судовий наказ, виконавчий лист), то тільки судовий орган може збільшити розмір виплат. В цьому випадку одержувачу необхідно діяти наступним чином.

Покрокова інструкція по збільшенню аліментів

КРОК 1. Зібрати якомога більше документів, що підтверджують справедливість вимог. Це можуть бути чеки на продукти і речі для дитини, квитанції про оплату відвідування приватних дитячих садів, гуртків, секцій. Призначення лікарем ліків, вітамінів, санаторно-курортного лікування. Виписки з медичної картки чи історії хвороби неповнолітнього та всі, хто має значення докази.

КРОК 2. Звернутися до мирового суду, який видав документ (якщо відповідач не міняв місце проживання, в іншому випадку - за місцем перебування платника). При зверненні подається позовна заява (зразок можна легко знайти в інтернеті або на інформаційному стенді в приміщенні суду) і збираються документи:

  • паспорт позивача.
  • свідоцтво про реєстрацію / розірвання шлюбу.
  • свідоцтво про народження дитини (на якого виходять виплати).
  • виконавчий документ.
  • довідка про склад сім'ї.
  • довідка про доходи за 6 місяців.
  • документи, що доводять необхідність збільшення аліментів.
  • Квитанція про оплату держмита.

У встановлені терміни суд розгляне документи і призначить день засідання.

КРОК 3. При захисті своїх інтересів у засіданні бажано проконсультуватися з юристом. Але варто знати, що лише за позовами про збільшення аліментів, яка сплачує в твердій грошовій сумі, суди найчастіше виявляються на стороні батьків, з якими проживають діти. При спробі збільшити часткову величину аліментів варто бути готовим до відмови. Також не варто боятися ніякого психологічного тиску з іншого боку.

КРОК 4. При успішному результаті справи відповідач отримає місяць на оскарження рішення. Після закінчення цього терміну заявник отримає на руки новий виконавчий документ, який необхідно буде надати в ФССП. Старий документ буде анульований. Збільшені аліменти почнуть перераховуватися з дня набрання законної сили рішенням суду.

Позовна заява про збільшення розміру аліментів

Позов на підвищення аліментних платежів складається за загальними правилами ст.ст. 131-132 ЦПК РФ. Будь-яких спеціальних вимог на його складання в законі немає. Заява подається за місцем проживання відповідача до суду, який виніс вердикт по аліментах.

У позові потрібно буде відобразити:

  1. Найменування судового ділянки, його адреса;
  2. ПІБ, фактичні адреси і місце реєстрації сторін у справі, також додатково можна вказати номери телефонів;
  3. Обставини стягнення аліментів за початковим рішенням: коли, де, коли. В якому розмірі, на кого стягнуті;
  4. Обгрунтування необхідності збільшення розміру аліментів. Вказуються як посилання на закон, так і обставини;
  5. Додаткові аргументи, посилання на практику;
  6. Вимога про збільшення платежів на дитину, адресований суду;
  7. Підпис і дата підписання;
  8. Список доданих документів.

Позов найкраще набрати на комп'ютері, уникаючи рукописного складання. Документи подаються або особисто заявником або надсилаються рекомендованою кореспонденцією. Також можна найняти представника і доручити подачу позову йому.

При самостійній підготовці документів найкраще отримати консультацію юриста. Це допоможе уникнути помилок і повернення заяви судом. Наші фахівці можуть проконсультувати вас абсолютно безкоштовно.

Представлений нижче зразок відображає лише одну можливу ситуацію. На практиці ж зміст позову буде суто індивідуальним.

Документи до позову

Разом з позовом до суду слід подати і пакет документів, яким повністю будуть підтверджені всі викладені в ньому обставини.

При формуванні пакета керуйтеся тим, що всякий аргумент потрібно підтвердити.

  • Вказали дату розірвання шлюбу? Додайте копію свідоцтва.
  • Послалися на які виросли витрати на дитину? Прикладіть чеки.
  • Аліменти потрібні на регулярне лікування? Потрібно медичний висновок.

Загальний перелік документів можна уявити так:

  • Копія позову для відповідача;
  • Копія паспорта позивача;
  • Копії свідоцтв про розлучення, про шлюб, про народження дитини;
  • Довідки та відомості про доходи, витрати.

Предметно і індивідуально пакет документів для збільшення розміру аліментів зможе сформувати лише юрист.

Митом заяву на збільшення аліментів буде обкладатися в тому ж порядку, що і позов на їх стягнення:

  • Розмір держмита становитиме 150 рублів, оскільки позов відноситься до стягнення аліментів;
  • Від її сплати позивач буде звільнений, так як подає позов в інтересах дитини.

Судова практика

Суди під час вирішення питання про збільшення аліментів керуються реальною необхідністю дитини в підвищеному вмісті. Крім цього вони дають оцінку всіх представлених доводам позивача.

В цілому практика судів по РФ складається досить позитивно за позовами про збільшення аліментів у твердій грошовій сумі. Якщо ж позивач хоче збільшити аліменти, утримувані в частках, то на успіх йому розраховувати не доведеться.

Так, Чертановський районний суд м Москви у справі №2-370 / 2012 відмовив позивачці у збільшенні розміру аліментів з ¼ до 1/3, вказавши, що жодних правових підстав для цього немає. Неотримання аліментів на іншу дитину не тягне обов'язки платника на одного з дітей платити більшу суму.

Суди вищих інстанцій нерідко скасовують попереднє рішення, але лише за формальними підставами. Суд першої інстанції потім приймає таке ж рішення, що і спочатку.

Приклад: Мати неповнолітнього Сергія - Іванова А. звернулася до суду з позовом до колишнього чоловіка - Іванову Г. З вимогою про збільшення розміру аліментів. Раніше вони були стягнуті в розмірі ¼ частки від всіх видів заробітку, але позивачка вважала суму недостатньою.
У позові Іванова А. послалася на той факт, що змушена була піти з роботи через низьку оплату праці, в даний час влаштуватися нікуди не може, інших джерел доходу не має. При цьому, вважає позивачка, відповідач досить отримує і може утримувати дитину, виплачуючи більше аліментів.

При цьому, вважає позивачка, відповідач досить отримує і може утримувати дитину, виплачуючи більше аліментів

Суд, дослідивши докази, відмовив у задоволенні позову, зробивши наступні висновки:

  • Зниження рівня життя позивачки та її дитини сталося з її ініціативи, заходів до виправлення ситуації вона не прийняла;
  • За отриманою від колишнього роботодавця інформації, позивачка неодноразово була викрита в крадіжці на роботі, в поліцію ніхто не звертався. Їй запропонували піти за власним бажанням, в іншому випадку звільнили б за проступок;
  • З Росреестра отримана інформація про наявність у Іванової А. трикімнатної квартири, яку вона здає в оренду неофіційно. Це підтверджено показаннями викликаних в якості свідків квартиронаймачів, які представили квитанції.

Суд порахував, що підстав для збільшення розміру аліментів немає і відмовив Іванової А. в позові.

потрібен юрист

Кваліфікована юридична консультація допоможе не тільки правильно скласти позов, а й зібрати всі документи. Наші юристи розкажуть, чи є у вашої справи перспективи і чи потрібно йти в суд.

Консультація юристів нашого сайту безкоштовна. Телефонуйте нам на гарячу лінію або пишіть фахівцям онлайн!


Оцініть статтю

Чи можна збільшити розмір аліментів на дитину?
Вказали дату розірвання шлюбу?
Послалися на які виросли витрати на дитину?
Аліменти потрібні на регулярне лікування?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online