Залив квартири - порядок дій, якими законами регулюється?

  1. Що таке затоку квартири? Найчастіше конфлікти між мешканцями будинку, між сусідами, трапляються через...
  2. Встановлення факту затоки квартири?
  3. Складання акту про затоплення квартири?
  4. Встановлення факту затоплення квартири?
  5. Причина затоплення квартири?
  6. Визначення винного в затопленні квартири?
  7. Оцінка збитку при затопленні квартири?
  8. Пред'явлення вимог після затоки квартири?
  9. Що робити, якщо залив сусідів?
  10. Страхування майна?

Що таке затоку квартири?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Найчастіше конфлікти між мешканцями будинку, між сусідами, трапляються через те, що хтось когось залив. Причому такі ситуації трапляються досить часто. Причини можуть бути різними, від крана, який забули закрити, до прорвані труб в под'езде.Впоследствіі у мешканців, яких залили сусіди зверху, мокрий стелю, мокрі шпалери, які вже зійшли зі стін, і мокра підлога, також може зіпсуватися інше майно, наприклад , комп'ютер, побутова техніка і т.д .. У таких ситуаціях мешканцям затопленої квартири може знадобитися ремонт. Таким чином, заливши доставляє громадянам масу незручностей і витрат на ремонт. Щоб знати, як максимально захистити себе від неприємних наслідків затоки квартири і від необхідності оплатити ремонт самостійно, мешканцям затопленої квартири слід знати точно, що робити, якщо вони потрапили в таку ситуацію.
Найчастіше конфлікти між мешканцями будинку, між сусідами, трапляються через те, що хтось когось залив

Що робити при затоці квартири?

Не потрібно відразу хапатися за відра з ганчірками. Для початку потрібно відключити всі електроприлади в будинку, інакше може статися коротке замикання. Після цього важливо виявити причину, через яку стався затоку . З'ясувавши, що стало причиною затоки, цю причину далі необхідно усунути. Якщо виною затоки стали сусіди, то потрібно відразу ж закрити їх кран, який вони самі благополучно забули закрити. А ось якщо причиною затоки став прорив труб в під'їзді або дірявий дах, то звертатися слід в ЖЕК.

Однак, самостійно усувати наслідки затоки поки не потрібно. Треба спочатку зафіксувати наслідки пошкоджень на випадок, якщо сусіди не визнають своєї провини або будуть говорити про те, що нанесли незначні пошкодження. Для цього робиться фотографія наслідків затоки, або такі наслідки знімаються на відео. У будь-якому випадку, спираючись на ст. +1064 Цивільного кодексу РФ, потрібно отримати від сусідів, залили квартиру, компенсацію збитку. А для цього потрібно довести сам факт нанесення шкоди.

Встановлення факту затоки квартири?

Це потрібно зробити для того, щоб сусіди потім, щоб зняти з себе відповідальність, не змогли оскаржити сам факт затоки. Для встановлення такого факту потрібно звернутися до керуючої компанії, яка обслуговує будинок. Там оформляють документ, що підтверджує факт затоплення даної квартири. Головне, щоб представники компанії виявилися в самій квартирі до того, як сліди від води зникнуть. Ці представники складуть акт про затоплення квартири.

Складання акту про затоплення квартири?

Факт затоплення квартири необхідно підтвердити в будь-якому випадку. Це пов'язано з тим, що сусід, який ще недавно був готовий визнати свою провину і відшкодувати збиток, може під час переговорів змінити свою думку з приводу цього, і якщо у потерпілого не буде на руках цього акту, то він і довести нічого не зможе. Так з винного мешканця буде знята відповідальність за затоку, і за ремонт квартири потерпілому доведеться розплачуватися самостійно. Цей акт складається комісійно. У цю комісію входить сам мешканець, чию квартиру затопили , Мешканець, який і затопив квартиру сусіда, а також представники керуючої компанії.

Акт про затоплення квартири повинен містити наступне:

  • Час складання акта
  • Місце складання акта
  • Яку саме залили квартиру
  • Хто передбачуваний винуватець
  • передбачуваний збиток
  • Дані власника або наймача квартири
  • Дата
  • Підписи що становить акт

Встановлення факту затоплення квартири?

В даному акті потрібно обов'язково вказати місце, в якому сталося затоплення, перелік майна, яке було пошкоджено, а також розмір пошкоджень цього майна в квадратних метрах, ступінь пошкодження даного майна теж бажано вказати. Також в акті необхідно вказати причину, по якій виникла протечка, і факт того, що саме ця протечка стала причиною виникнення таких ушкоджень.

Причина затоплення квартири?

Причиною затоплення, як уже говорилося раніше, може бути те, що сусіди зверху забули закрити кран, або це може бути несправна посудомийна або пральна машина, або дірявий дах, прорвана труба. Все це потрібно вказати в акті про затоплення в обов'язковому порядку.

Визначення винного в затопленні квартири?

Це означає, що якщо причиною затоплення стало, наприклад, те, що в квартирі зверху не був вчасно закритий кран, або якщо була несправна пральна машина, то матеріальну відповідальність за залив квартири буде нести саме сусід зверху. Керуюча компанія же відповідає за несправність саме загальнобудинкових комунікацій. Вона буде нести відповідальність за протікання в трубах або, наприклад, дірявий дах, які послужили причиною затоки квартири. Такий порядок визначення винного в затоці квартир наказує законодавство РФ.

Оцінка збитку при затопленні квартири?

Така процедура потрібна для того, щоб точно знати, яка сума грошей буде потрібно для ремонту квартири. Для цього квартиру оглядає професіонал, проводить незалежну експертизу та оцінює завдані збитки. Також якщо мешканці цієї квартири все-таки зробили фотографії пошкоджень або зняли їх на відео, то ці докази теж слід передати фахівця для ознайомлення.

Далі фахівець, грунтуючись на цих доказах і особистому огляді квартири, складає акт про оцінку збитку. Даний акт можна використовувати як доказ у суді або як обґрунтування суми компенсації при врегулюванні питання мирним шляхом. Сам фахівець повинен складатися в саморегулівної організації оцінювачів і мати страховку своєї відповідальності. Тільки в цьому випадку акт матиме силу.

Пред'явлення вимог після затоки квартири?

Після визначення винного в затопленні до нього можна пред'явити вимогу. На ім'я винного, або, якщо в затоці винна керуюча компанія, на ім'я керівника цієї компанії, пишеться претензія. До даної претензії також додається акт про затоплення квартири і акт про оцінку збитку, щоб звести до мінімуму можливість спору про суму компенсації.

Далі ситуація може розділитися на таку ситуацію, де винуватці згодні з вимогами і готові нести відповідальність, і ситуацію, де винуватці відмовляються від визнання провини або сперечаються з приводу суми компенсації. Якщо питання вирішується мирним шляхом, то це фіксується у вигляді договору, який підписується обома сторонами. Якщо ж винуватці відмовляються нести відповідальність, то справа доходить до суду. Від потерпілого потрібно подати позов, де суму компенсації йому слід довести за допомогою вже отриманого акта про оцінку збитку.

Що робити, якщо залив сусідів?

У разі, якщо мешканець квартири затопив квартиру знизу з якої-небудь причини і сусід знизу щільно взявся за цю справу, то даному мешканцю доведеться нести відповідальність за це в будь-якому випадку. Але для того, щоб не переплачувати суму збитку і не стати жертвою обману сусідів, даному громадянинові слід бути присутнім при огляді затопленої квартири і складанні акта про затоці і при оцінці збитку. Також мешканцеві, винному в затопленні квартири, слід запропонувати вирішити питання про відновлення майна добровільним шляхом. А в разі перебільшення сусідом розміру шкоди, необхідно довести в суді реальний розмір цієї шкоди.

Страхування майна?

Якщо факт пошкодження квартири в результаті затоки, а також пошкодження майна, що знаходиться в ній, є страховим випадком, то за допомогою добровільного страхування майна можна оплатити ремонт затопленої квартири. Відповідальність за відшкодування збитків у цій ситуації буде покладатися на саму страхову компанію.

Вище вказувалося на ст. +1064 Цивільного кодексу РФ, яка встановлює обов'язок винною особою відшкодувати заподіяну їм шкоду. У разі затоплення квартири потерпілий може спиратися на цю статтю. Також слід звернути увагу на ст. 30 Житлового кодексу РФ. У ній зазначено, що відповідальним за ремонт квартири і її зміст є власник.

У п. 3 ч. 3 ст. 67 Житлового кодексу РФ встановлює, що наймач квартири повинен підтримувати її в належному стані. У Постанові Уряду «Про надання комунальних послуг власникам і користувачам приміщень у багатоквартирних будинках і житлових будинків» прописано, що потерпілому слід викликати компетентних і уповноважених на те спеціалістів.

З усіх юридичних питань, по затоці квартири, затоки сусідів, заподіяння шкоди майну на увазі затоки, заподіяння шкоди здоров'ю через затоплення, можна зателефонувати на Російський Юридичний Портал по номеру 8-800-777-32-63, що б проконсультуватися з адвокатом або юристом. Безкоштовна юридична консультація здійснюється по телефону на всій території Росії.

залив квартири затоплення винного затоплення

Що таке затоку квартири?
Встановлення факту затоки квартири?
Складання акту про затоплення квартири?
Встановлення факту затоплення квартири?
Причина затоплення квартири?
Визначення винного в затопленні квартири?
Оцінка збитку при затопленні квартири?
Пред'явлення вимог після затоки квартири?
Що робити, якщо залив сусідів?
Страхування майна?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online