Акт прийому-передачі квартири при даруванні

  1. Акт прийому-передачі квартири при даруванні: взірець
  2. Акт прийому-передачі квартири за договором дарування: бланк
  3. Акт прийому передачі нерухомості за договором дарування

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Для того щоб особа, яка бажає подарувати (іменоване дарувальник) квартиру, і особа, яка отримує дар (іменоване обдаровуваним) законодавчо оформили свої правовідносини з переходу права власності на нерухоме майно від одного до іншого, необхідно скласти три документа:

  • Укласти договір дарування, який повинен відповідати вимогам чинного законодавства та бути нотаріально посвідченим;
  • Підписати акт прийому-передачі майна, яке передається в дар. Даний документ є невід'ємною частиною договору і також підлягає нотаріальному посвідченню;
  • Отримати в Росреестра державний документ, що підтверджує реєстрацію предмета дарування на нового власника. Таким документом є свідоцтво.

Процес дарування квартири від однієї фізичної особи іншій фізичній особі характеризується наступним чином:

  • Відчужуване в формі дарування майно переходить від дарувальника до обдаровуваного безкоштовно. Жодна зі сторін угоди не має права включати в зміст договору будь-яких виняткових умов, які в подальшому можуть призвести до недійсності договору;
  • Договір дарування, укладений між близькими родичами, не підлягає оподаткуванню;
  • Після підписання договору сторонами і подальшого його нотаріального посвідчення, угоду розірвати, анулювати або відмовитися від неї в односторонньому порядку неможливо. Привести боку в первісний стан можна буде тільки за бажанням обох сторін або в судовому порядку, за позовом однієї зі сторін;
  • Договір дарування нерухомої речі укладається тільки в письмовій формі, з наступною державною реєстрацією;
  • Для того щоб квартира перейшла у власність новому власнику, договір повинен бути підписаний сторонами та підтверджено актом прийому-передачі.

Характеристика акту прийому-передачі нерухомого майна

Згідно з нормами цивільного права, викладеним в 32 главі ЦК РФ, акт прийому-передачі не входить до переліку документів, які підлягають обов'язковому нотаріальному посвідченню.

Однак документи, які є додатками до основного нотаріально посвідченою договором, також підлягають нотаріальному посвідченню. Їх обов'язковий перелік законодавець передбачити не може.

Складений і підписаний сторонами акт підтверджує факт переходу предмета дарування, а саме квартири, від дарувальника у власність обдаровуваному. Тільки даний документ підтверджує факт правомірності і закінчення процедури завершення угоди.

Акт прийому-передачі до договору дарування підтверджує, що дарувальник і обдаровуваний ознайомлені з усіма умовами договору і кожна зі сторін знає фактичний стан нерухомості, яка була предметом угоди.

Наявність такого додатка до договору дарування як передавальний акт свідчить про те, що в подальшому оскаржити законність угоди дарування буде неможливо.

Деякі особливості складання акту прийому-передачі при договорі дарування

Невід'ємною складовою частиною будь-якого договору з відчуження нерухомого та рухомого майна є акт по прийому і передачі зазначеної власності.

При цьому головна особливість цього документа полягає в тому, що він фіксує відсутність претензій як від кожної зі сторін, так і від конкретної сторони.

Не будучи обов'язковим документом, з точки зору сучасного законодавства, акт, проте, має велике практичне значення на випадок виникнення в майбутньому різного роду претензій між сторонами договору дарування.

Наявність або відсутність акту не впливає на саму процедуру перереєстрації права власності, яку здійснює Росреестр.

У зв'язку з тим, що сам акт має безпосередню прив'язку до основного документа при оформленні угоди щодо дарування майна, він, тим самим, є посвідченням безспірності самого факту завершення угоди.

За умови, що в здійсненні угоди з боку обдаровуваного виступає кілька осіб, акт відображає повну інформацію про кожного учасника цієї сторони угоди.

Тим самим фіксується документальне підтвердження фактичного прийняття в свою власність дару кожним обдарованим і відсутність з їх боку претензій до дарувальника майна. Цей факт вони підтверджують своїми підписами в акті.

Основні пункти, які слід вказати при складанні акта прийому-передачі об'єкта нерухомого майна

Раніше зверталася увага на той факт, що чинне цивільне законодавство Російської Федерації не передбачає обов'язковості такого документа, як акт прийому-передачі.

Тому про необхідність його складання і зміст пунктів самого документа вирішують боку при підготовці відповідного договору.

Відсутність законодавчого припису на обов'язковість складання акта передбачає, що він може бути складений у вільній формі викладу.

Юридична практика говорить про те, що в акті в обов'язковому порядку відображаються такі дані:

  • Повне і правильне найменування документа (акт прийому-передачі);
  • Докладні дані про кожну зі сторін, за якими їх можна ідентифікувати: прізвище, ім'я, по батькові; число, місяць і рік народження; дані паспортів; бажано вказати і ІПН; місця проживання і прописки;
  • Детальний опис технічного стану, місця розташування і знаходження нерухомого майна. Це і поштову адресу, поверховість, номер під'їзду та інші дані;
  • У разі відчуження за договором дарування якоїсь частини нерухомого майна, підлягає конкретизації відчужується частка і її характеризують дані;
  • При необхідності передачі разом з об'єктом нерухомості відповідних документів, комплектів ключів або різного побутового майна, вся ця інформація підлягає відображенню в акті.

Акт підписується сторонами або їх законними представниками. Своїми підписами вони підтверджують повну обізнаність про всі умови договору, вказують на фактичну дату переходу права власності від дарувальника до обдаровуваного, фіксують відсутність претензій один до одного.

Оскільки основний документ угоди (договір) підлягає нотаріальному посвідченню, то всі додатки до такого документу також підлягають обов'язковому нотаріальному посвідченню. Це робить акт прийому-передачі юридично законним документом.

У тому випадку, якщо договір і акт підписуються від однієї зі сторін її законним представником, в договорі і в акті зазначаються реквізити довіреності представника.

Дорогі читачіДорогі читачі!

Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер.

Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему - звертайтеся в форму онлайн-консультанта справа. Це швидко і безкоштовно! Або зателефонуйте нам за телефонами:

+7 (499) 703-47-59
Москва, Московська область

+7 (812) 309-16-93
Санкт-Петербург, Ленінградська область

8 (800) 511-69-42
Федеральний номер (дзвінок безкоштовний для всіх регіонів Росії)!

Акт прийому-передачі квартири при даруванні: взірець

зразок акту тут.

Додаток N 1 до Договору дарування квартири

від «06» січня 2017 р N 2

Акт прийому-передачі квартири

г. Подольск «06» січня 2017 р

Громадянин (ка) Російської Федерації Якушев Ілля Петрович, 1958 року народження, паспорт серії 01 07 N 010203, виданий ВІДДІЛЕННЯМ ПО РАЙОНУ Невський ОУФМС РОСІЇ ПО МІСТУ МОСКВА 10 липня 2008 року, код підрозділу 141-001, зареєстрований (а) за адресою: м . Подольськ, вулиця Першотравнева, будинок «5 кв. 10, іменований надалі «Дарувальник», передав, а громадянин (ка) Російської Федерації Килина Дарина Петрівна, 1961 року народження, паспорт серії 02 08 № 01020304, виданий ВІДДІЛЕННЯМ ПО РАЙОНУ Невський ОУФМС РОСІЇ ПО МІСТУ МОСКВА 20 липня 2008 року, код підрозділу 141 -001, зареєстрований (а) за адресою: місто Подольск, вулиця Будівельників, будинок 54, кв. 35, іменована надалі «Обдаровуваний», прийняв у власність 2-х кімнатну квартиру (далі - Квартира) як дарунок.

  1. Загальна площа Квартири становить 45,0 (сорок п'ять) кв. м, в тому числі житлова площа - 20,0 (двадцять) кв. м. Квартира складається з 2-х кімнат, розташована на 3-му поверсі 9-поверхового будинку за адресою: м Подольськ, вул. Першотравнева, будинок № 5 квартира № 10.
  2. Разом з Квартирою Дарувальник також передає наступну документацію: не передається.
  3. Цей Акт складено в 2 (двох) примірниках, по одному для Дарувальника і Обдаровуваного.
  4. Цей Акт є невід'ємною частиною Договору дарування квартири.

ПІДПИСИ СТОРІН:

Дарувальник: _______________ / Якушев І.П. /

Обдаровуваний: ________________ / Килина Д.П. /

Акт прийому-передачі квартири за договором дарування: бланк

бланк акта тут.

Додаток N ___ до Договору дарування квартири

від «___» ________ ____ р N ___

Акт прийому-передачі квартири

м __________ «___» ________ ____ р

Громадянин (ка) Російської Федерації _______________, _____ року народження, паспорт серії _____ N __________, виданий _________________________, дата видачі: «__» ___________ ____ р, код підрозділу __________, зареєстрований (а) за адресою: _________________________, іменуємо ___ надалі «Дарувальник », передав, а громадянин (ка) Російської Федерації ____________________, _____ року народження, паспорт серії _____ N __________, виданий _________________________, дата видачі:« __ »___________ ____ р, код підрозділу ____________________________, зареєстрований (а) за адресою: _________________________, називаємо ___ надалі «Обдаровуваний», прийняв у власність ___- комна ну квартиру (далі - Квартира) як дарунок.

  1. Загальна площа Квартири становить _____ (__________) кв. м, в тому числі житлова площа - _________ (__________) кв. м. Квартира складається з ___ кімнат, розташована на ___ поверсі _______________ будинку за адресою: ____________________________________________________________.
  2. Разом з Квартирою Дарувальник також передає наступну документацію: __________________.
  3. Цей Акт складено в 2 (двох) примірниках, по одному для Дарувальника і Обдаровуваного.
  4. Цей Акт є невід'ємною частиною Договору дарування квартири.

ПІДПИСИ СТОРІН:

Дарувальник: _______________ / _______________ (підпис)

Обдаровуваний: ________________ / ____________ (підпис)

Акт прийому передачі нерухомості за договором дарування

бланк акта тут.

ПЕРЕДАВАЛЬНИЙ АКТ

м Москва

____________________ дві тисячі ________________ року

Ми, відкрите акціонерне товариство «____________________________________________» (свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи серія __ № _________________, свідоцтво про Державну __________________________, видано Міжрайонною інспекцією Федеральної податкової служби № 46 по м Москві __ _________ 20__ року, ІПН ________________, адресу місцезнаходження: Росія, м Москва, вул. _____________________, будинок № __), іменоване в подальшому «Дарувальник», в особі Генерального директора __________________________, що діє на підставі Статуту, з одного боку, і Російська Федерація, від імені якої діє Федеральне агентство п управління федеральним майном на підставі статей 124, 125 Цивільного кодексу Російської Федерації і постанови Уряду Російської Федерації від 27 листопада 2004 року № 691 «Про Федеральному агентстві з управління федеральним майном», іменована надалі «Обдаровуваний», в особі _________________________________, що діє на підставі наказу Росімушества від __ _________ 20__ року № ______, з іншого боку, разом іменовані «сторони», склали цей передавальний акт про наступне:

1.В відповідно до договору дарування від __ _________ 20__ року (далі - Договір), Дарувальник безоплатно передав у власність Обдаровуваному нежитлові приміщення (далі - Приміщення), розташовані в будівлі за адресою: м Москва, вул. ___________________________, будинок № __, будова № _, загальною площею ___________ (______ тисяч _______________________________) кв.м., що підтверджується випискою з технічного паспорта на будівлю (будова) справи № ___________, виданої __ _________ 20__ року Територіальним БТІ _________________ ТБТИ, а також експлікацією і поверховим планом.

2. Приміщення загальною площею ___________ (______ тисяч _______________________________) кв.м., знаходяться в будова № _ і складаються з:

Поверх №№ кімнат Характеристики приміщень Площа приміщень, В. м Разом з приміщенням Разом

3. За цим актом Дарувальник передав Обдаровуваному зазначені вище Приміщення в якісному стані, як вони є на день підписання цього акта.

4. Обдаровувана прийняв від Дарувальника вищеназвані Приміщення в такому вигляді, в якому вони є на день підписання цього акта.

5. Цим актом кожна зі Сторін за Договором підтверджує, що зобов'язання Сторін виконані в повному обсязі, у Сторін немає один до одного претензій по суті Договору.

6. Цей передавальний акт складений і підписаний у трьох примірниках, які мають однакову юридичну силу, по одному для кожної із Сторін, третій для зберігання в справах Управлінні Федеральної реєстраційної служби по місту Москві.

Реквізити, печатки та підпису сторін:

обдаровуваний:

_____________________ (____________)

М.П.

дарувальник:

Генеральний директор

_____________________ (__________________)

М.П.

Дорогі читачі!

Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер.

Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему - звертайтеся в форму онлайн-консультанта справа. Це швидко і безкоштовно! Або зателефонуйте нам за телефонами:

+7 (499) 703-47-59
Москва, Московська область

+7 (812) 309-16-93
Санкт-Петербург, Ленінградська область

8 (800) 511-69-42
Федеральний номер (дзвінок безкоштовний для всіх регіонів Росії)!

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online