Акт погодження меж земельної ділянки: зразок і етапи оформлення

  1. Що таке акт погодження меж земельної ділянки
  2. Законодавство РФ в цьому питанні
  3. Етапи встановлення місця розташування кордонів
  4. Процес узгодження розмежування земельного наділу
  5. Основні моменти
  6. сторони
  7. Етапи оформлення документа
  8. зразок
  9. Вимоги до документу
  10. заперечення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Визначення характерних точок меж наділів землі здійснюється за підсумками роботи кадастрового інженера. Оскільки встановлення фактичних меж ділянки неминуче зачіпає інтереси власників суміжних ділянок, закон встановлює спеціальні правила при узгодженні розмежувань ділянок. За цих обставин потрібно скласти акт погодження місця розташування межі земельних ділянок.

Що таке акт погодження меж земельної ділянки

Узгодження розташування фактичних меж суміжних ділянок оформляється у вигляді самостійного акту. Зазначений бланк виготовляється за підсумками заходів кадастрового характеру, які потрібні для постановки ділянки на облік в службі Росреестра.

Місцезнаходження меж ділянки буде визначатися з урахуванням спеціальних нюансів:

  • повноваження по визначенню меж наділу належать професійного фахівця - кадастровому інженеру;
  • підставою для виконання межових і кадастрових робіт є укладання підрядного договору з інженером;
  • земельний наділ, межі якого були зафіксовані інженером в межевом плані, буде поставлений на облік тільки по факту погодження меж ділянки з сусідами.

Замовити проведення межових робіт може лише правовласник землі, який має належну дозвільну документацію. Нерідко потрібне проведення зазначених видів робіт на землях спільної і часткової власності, встановити фактичні межі окремих часток кожного власника.

Законодавство РФ в цьому питанні

Вимога до узгодження меж земель регламентовано такими нормативними правовими актами:

  • Закон № 218-ФЗ, що визначає умови кадастрового обліку та реєстраційних дій щодо ділянок землі;
  • Земельний кодекс РФ, який встановлює правовий режим різних земель в РФ;
  • Закон «Про кадастрової діяльності» в частині повноважень інженерів при проведенні кадастрових і межових робіт;
  • Закон «Про землеустрій», що встановлює загальні правила дій із земельними ділянками.

Вимоги до акту погодження меж земельної ділянки, а також нова форма акта, були введені в дію з січня 2017 року з прийняттям Закону № 218-ФЗ.

Для визначення меж ділянок закони РФ передбачають досудовий і судовий порядок проведення узгодження, що дозволить врегулювати будь-які суперечки між власниками суміжних наділів.

Етапи встановлення місця розташування кордонів

При встановленні фактичних меж ділянки уповноваженому представнику держорганів належить виконати такі обов'язкові дії:

  • отримати у власника землі правовстановлюючих документацію, в тому числі про раніше встановлених межах;
  • провести обстеження і зафіксувати кордони наділу на графічній схемі і на місцевості;
  • провести узгодження з сусідами меж ділянки, для чого оформити акт узгодження;
  • якщо власники суміжних ділянок незгодні з визначенням кордонів, занести їх заперечення до акта;
  • зафіксовані в акті розбіжності за погодженням передати на розгляд до судових органів.

Якщо з встановленням меж згодні всі сусіди, акт прикладається до межевому плану і направляється в службу Росреестра для постановки об'єкта на кадастровий облік.

Процес узгодження розмежування земельного наділу

Якщо відбувається узгодження розмежування земельного наділу, сусіди мають право брати участь у цій процедурі шляхом пред'явлення заперечень, а також оскарження результатів кадастрових робіт.

Якщо на етапі узгодження у сусідів відсутні заперечення, вони повинні узгодити і підписати про це акт протягом 30 днів з моменту отримання документа.

При відсутності заперечень, після закінчення 30 днів з моменту вручення акту про погодження, кадастровий інженер відзначає цей факт в акті і направляє межовий план в службу Росреестра.

При наявності заперечень інженер повторно оформляє акт узгодження і знову направляє його власникам суміжних ділянок. Якщо при повторному узгодженні знову пред'явлені заперечення, суперечка передається на розгляд до судових органів.

Основні моменти

Узгодження може здійснюватися не тільки з ініціативи правовласника землі. Можна виділити наступні додаткові підстави для проведення цієї процедури:

  • виявлення реєстрової помилки посадовими особами Росреестра, в результаті чого потрібне проведення додаткових кадастрових робіт;
  • пред'явлення вимог одного або кількох власників ділянок, чиї кордони потрібно узгодити, про порушення їхніх прав раніше проведеним межування;
  • розділ або виділ земельної ділянки, в результаті чого може виникнути суперечка між правовласниками одного об'єкта.

Перед тим, як узгодити, необхідно спочатку дізнатися існуючі межі ділянки по кадастровому номеру , А участь в узгодженні має прийняти кожен правовласник землі.

Неправомірне виключення з цієї процедури хоча б одного з власників спричинить порушення його прав і надасть можливість оскаржити акт і межовий план в судовому порядку.

сторони

На етапі визначення розмірів наділу, фіксації їх в текстовій і графічній формі, а також узгодження акту можуть брати участь наступні сторони:

  • замовник межових робіт - правовласник наділу;
  • інженер, в чиї повноваження входить проведення робіт по виготовленню межового плану і складання необхідної документації;
  • власники сусідніх наділів землі, що мають спільну лінію з обстежуваних наділом;
  • посадові особи Росреестра, якщо з їх ініціативи межовий план спрямований на доопрацювання і узгодження з сусідами.

Безпосередньо в складанні такого документа беруть участь власники наділів, які зобов'язані підписати його або подати заперечення. Узгодження здійснюється двома можливими варіантами - на загальних зборах всіх зацікавлених сторін або шляхом заочного розгляду акту.

Етапи оформлення документа

Після проведення кадастрових робіт та встановлення характерних точок меж ділянки інженер повинен провести їх твердження. Ця процедура складається з наступних обов'язкових етапів:

  • оформлення акта в письмовій формі, куди вносяться текстові та графічні дані про місцезнаходження обстеженого ділянки;
  • підписання акту правовласником (замовником кадастрових робіт);
  • напрямок акта власникам суміжних ділянок або вручення документа їм особисто під розпис;
  • якщо отримані заперечення про місцезнаходження кордонів - проводяться повторні кадастрові роботи зі складанням оновленого акту;
  • якщо все власника сусідніх наділів підписали погодження меж в акті, документ підшивається до межевому плану на ділянку;
  • якщо при повторному узгодженні ніхто не почув позитивного рішення від всіх учасників цієї процедури, суперечка передається на розгляд до судового органу.

Куди здавати складені акти за погодженням меж? Кадастровий інженер зобов'язаний включити їх до складу межового плану і направити в електронній формі в службу Росреестра. У зазначеному відомстві буде здійснюватися кадастровий облік земельної ділянки, а відомості про межі будуть внесені до реєстру нерухомості ЕГРН.

зразок

Акт погодження меж земельної ділянки в 2017 році з сусідами по земельних ділянках оформляється з урахуванням правил, передбачених Законом № 218-ФЗ, а зразок зазначеного документа можна скачати на нашому сайті.

завантажити зразок акту погодження меж ділянки.

Вимоги до документу

Перелік вимог до нового акту про погодження встановлено Законом № 218-ФЗ, а ключовим нововведенням в цій процедурі стала обов'язок направляти вказаний документ в електронній формі безпосередньо в кадастрову службу Росреестра.

Якщо розбіжності між сусідами не були врегульовані в добровільному порядку, документ буде направлений в письмовій формі в судовий орган на вимогу зацікавлених сторін.

Виправлення в акті погодження меж земельної ділянки допускаються тільки в разі, якщо вони зроблені до остаточного оформлення акта і направлення його в кадастрові органи. При цьому правом на виправлення має тільки кадастровий інженер, а всі зацікавлені особи повинні бути повідомлені про внесені поправки.

Якщо під час складання акта були допущені порушення, в тому числі при повідомленні всіх зацікавлених осіб, документ може бути оскаржений в судовому органі.

Для цього зацікавленим суб'єктом (наприклад, власником однієї з ділянок) направляється до суду заяву про визнання недійсним межового плану, до складу якого входить акт.

При анулюванні межового плану і акту, кадастрові роботи повинні бути проведені заново. У цьому випадку буде потрібно нове погодження меж земельної ділянки з дотримання вимог законодавства.

заперечення

Можливість пред'явлення заперечення є гарантією дотримання інтересів зацікавлених сторін. Заперечення можуть пред'являтися з таких підстав:

  • перетинання або накладення раніше визначених країв суміжних ділянок;
  • зменшення площі сусідніх ділянок більш ніж на 5%;
  • недостовірне визначення координат характерних точок меж обстежуваного ділянки, що порушує інтереси інших правовласників;
  • невідповідність встановлених меж раніше зареєстрованим відомостями і прав на нерухомість в реєстрі ЕГРН.

Заперечення оформляються в письмовому вигляді, при цьому кадастровий інженер зобов'язаний включити їх у зміст акту в незмінному вигляді.

При напрямку повторного акту погодження зацікавлені особи також можуть оформляти заперечення, які будуть пізніше розглядатися в судовому порядку.

Закон передбачає обмеження на оформлення акту погодження та пред'явлення заперечень - ця процедура не потрібна для земель сільгосппризначення; для земель під лінійними об'єктами і лініями зв'язку, а також в деяких інших випадках. Якщо при межування зазначених об'єктів допущені порушення власників сусідніх земельних наділів, вони мають право пред'явити свої заперечення в судовому порядку при оскарженні результатів кадастрового обліку.

Куди здавати складені акти за погодженням меж?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online