Новий порядок видачі лікарняного по догляду за дитиною з 10 квітня 2018 року

  1. Для чого знадобилися зміни
  2. Що змінилося
  3. Що робити роботодавцю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як відомо, діти хворіють досить часто і не завжди одужують швидко. Тому шанс отримати тривалий лікарняний по догляду за дитиною в 2018 році став більш реальний. Справа в тому, що МОЗ Росії нарешті вніс зміни до чинного регламенту видачі лікарняних листів на дітей. Розглядаємо їх детально.

Для чого знадобилися зміни

Видачу лікарняного листа по догляду за дитиною в 2018 році, як і раніше, регламентує Порядок видачі листків непрацездатності. Він затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я України від 29 червня 2011 року № 624н.

28 березня 2018 року Мін'юст Росії зареєстрував наказ МОЗ від 28.11.2017 № 953н. Згідно з ним, лікарняний лист в 2018 році за дитину даватимуть за новими правилами. Вони вступлять в силу з 10 квітня 2018 року.

Вони вступлять в силу з 10 квітня 2018 року

Суть в тому, що діючі до 10.04.2018 року правила видачі лікарняного по догляду за дитиною обмежували кількість календарних днів в році, за які можна отримати лікарняний на дітей. А саме:

  • до 60 днів - по всіх випадках догляду за дитиною до 7 років;
  • до 120 днів - по всіх випадках догляду за хворою дитиною з інвалідністю.

Як видно, порядок видачі лікарняних по догляду за дитиною до 10.04.2018 містив таке дивне обмеження по днях, на які може бути виписаний лікарняний. У той же час він не брав до уваги що:

  • діти можуть хворіти за календарний рік частіше;
  • діагнози можуть бути найрізноманітніші.

Новий регламент видачі лікарняного листа по догляду за дитиною, в т. Ч. Інвалідом до 18 років (раніше - до 15 років) прибрав ці обмеження за кількістю днів, а також підвищив граничний вік дитини для цілей видачі лікарняного доглядає за ним.

Також див. « Як оплачується тривалий лікарняний лист в 2018 році ».

Що змінилося

Нижче в табличці наочно показано, наскільки в кращу сторону змінилися правила видачі лікарняного по догляду за дитиною з 10 квітня 2018 року.

До 10 квітня 2018 рокуПісля 10 квітня 2018 рокуДитина до 7 років

Лікарняний був покладений нібито на весь період лікування дитини амбулаторно або спільного перебування з ним у медзакладі при наданні йому медичної допомоги стаціонарно. Але не довше:

  • 60 календарних днів у календарному році по всіх випадках догляду за цією дитиною;
  • 90 календарних днів у календарному році по всіх випадках догляду за цією дитиною через хворобу, що увійшла до Переліку (затв. Наказом Міздравсоцразвітія від 20.02.2008 № 84н).

Лікарняний дають за весь (!) Період лікування дитини амбулаторно або спільного перебування з ним у медзакладі при наданні йому медичної допомоги в стаціонарі Підвищення віку дитини-інваліда для цілей лікарняного Дитина-інвалід до 15 років Дитина-інвалід до 18 років лікарняний давали на весь період лікування дитини амбулаторно або спільного перебування з ним у медзакладі при наданні йому медичної допомоги стаціонарно, але не довше 120 календарних днів у календарному році по всіх випадках догляду за цією дитиною Лікарняний дають за весь (!) період лікування р ебёнка амбулаторно або спільного перебування з ним у медзакладі при наданні йому медичної допомоги в стаціонарі Підвищення віку дітей з ВІЛ для цілей лікарняного Дітьми до 15 років, інфіковані ВІЛ Діти до 18 років, інфіковані ВІЛ Лікарняний дають, як і раніше - на весь період спільного перебування в стаціонарі лікувально-профілактичного закладу Підвищення віку дітей з поствакцинальних ускладненням, злоякісними новоутвореннями для цілей лікарняного Діти до 15 років Діти до 18 років Лікарняний дають за колишніми правилами - на весь п еріод амбулаторного лікування або спільного перебування одного з членів сім'ї (опікуна, піклувальника, іншого родича) з дитиною в стаціонарі

Цікаво, що лікарняний на дітей від 7 до 15 років дають за колишніми правилами - до 15 днів по кожному випадку захворювання, якщо інакше не вирішить комісія лікарів.

ІНФОРМАЦІЯ

З 10 квітня 2018 року МОЗ прописав, що лікарняні можна видавати тимчасово перебувають в Росії іноземцям і особам без громадянства (крім кваліфікованим персоналом).

Що робити роботодавцю

Як не дивно, описані зміни не зачіпають порядок оплати лікарняних посібників. Він залишився колишнім. Це в загальному випадку 60 календарних днів у календарному році по дітям до 7 років (ч. 5 ст. 6 Закону від 29.12.2006 № 255-ФЗ <Про обов'язкове соцстрахування на випадок тимчасової непрацездатності та матерінства˃).

Це означає, що бухгалтерам і кадровикам тепер доведеться ретельніше дивитися число днів на лікарняному, за які покладена оплата.

Також див. « Як оплачувати лікарняний по догляду за дитиною ».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online