Чи можна і як виписати людину з квартири без його присутності в 2019 році

  1. Чи можна виписати людину без його присутності?
  2. Чи можна це зробити без присутності власника?
  3. Підстави і причини
  4. Як виписати людину без його присутності?
  5. Порядок дій
  6. Заява та документи
  7. терміни
  8. вартість
  9. Як виписати мешканця без присутності власника?
  10. Порядок дій
  11. процедура
  12. Заява
  13. документи
  14. терміни
  15. вартість
  16. автоматична виписка
  17. Чи можна виписати дитину без присутності?
  18. Допомога юриста

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Реєстраційний облік громадян щільно увійшов в ужиток міграційної політики Російської Федерації. Щорічний наплив мігрантів вимагає обліку пересування людських мас всередині країни. Виписатися і прописатися повинні всі проживаючі в РФ громадяни. Відсутність прописки істотно ускладнює життя, в тому числі фінансовими санкціями.

Але іноді виникає ситуація, при якій виписка фізично неможлива. Назріває питання, як можна знятися з реєстраційного обліку без особистої присутності? Розрізняють два види виписки - без присутності виписується особи і без запрошення власника житла.

Чи можна виписати людину без його присутності?

Основні положення постановки і зняття з реєстраційного обліку закріплені в Законі № 5242-1 від 25.06.1993. Провести виписку можна як на основі письмової заяви, так і в електронному форматі через портал держпослуги (ст. 7 Закону).

Виписка людини без його особистої присутності відбувається в двох випадках:

  1. Передача повноважень на виписку третім особам - довіреною.
  2. Примусове зняття з обліку - за рішенням суду.

У всіх інших випадках виписуються повинен особисто відвідати міграційний орган. Не допускається виписка проти волі громадянина, якщо це не примусова процедура по суду.

Не допускається виписка проти волі громадянина, якщо це не примусова процедура по суду

Приклад: Громадянин Нікулін В.М. скоїв злочин за ст. 159.3 КК РФ (Шахрайство з картами). Суд призначив йому максимальне покарання у вигляді 5 років позбавлення волі. Нікулін не мав прав на квартиру, а проживав в ній у свого родича - Долгова С.А. Останній дізнався про вирок не відразу, а через три місяці. Надіславши запит до суду, Долгов отримав копію вироку. Підготувавши документи для виписки, власник квартири відвідав місце ув'язнення Нікуліна і заручився його згодою на виписку. За сприяння начальника колонії засуджений написав заяву і передав копію паспорта. Долгов відправився в УВМ УМВС і передав документи для оформлення. Незабаром Нікулін був виписаний з квартири. Далі, Долгов зажадав перерахунку комунальних платежів, щоб не платити за період ув'язнення засудженого квартиранта. Як ми бачимо, присутності виписується не було потрібно з огляду на знаходження мешканця в МЛС протягом тривалого терміну.

Чи можна це зробити без присутності власника?

Розпорядниками або власниками житлових приміщень визнаються фактичні власники нерухомості (п. 1 ст. 30 ЖК РФ). Власник має право прописати в квартирі інших мешканців. Виникає питання, чи можуть мешканці виписатися з квартири без присутності власника? Можуть, і в більшості випадків так і відбувається.

Виписувати з квартири не зобов'язаний повідомляти власника про намір знятися з обліку. Отже, присутності власника при виписці не потрібно. Але тут є один важливий виняток - виписка шляхом прописки вимагає присутності власника житла. Заселяючись за новою адресою і не будучи власником приміщення, вам буде потрібно заручитися згодою розпорядника нерухомості. Прописка в приватизованій квартирі - дозволом від власника, а для муніципальної - згодою від наймачів жилих приміщень.

Іноді потрібно виписати власника без його присутності. Наприклад, в разі використання квартири не за цільовим призначенням або створення аварійної ситуації в будинку. Ініціювати виписку можна тільки через суд. Але швидше за все в ній відмовлять, так як разом з випискою власник втратить житлове приміщення. Це є прямим порушенням положення ст. 40 Конституції РФ. Ситуацію не залишать без уваги і винесуть суворе попередження недбайливому власникові.

Ситуацію не залишать без уваги і винесуть суворе попередження недбайливому власникові

Приклад: Овечкін Г.П. був власником 2-хкомнатной квартири. Разом з настанням кризи його відвідала думка продати квартиру і вкластися в прибуткову справу. Овечкін не планував купувати нове житло - він мав намір зняти квартиру у свого знайомого Болдирєва М.В. Незабаром покупець був знайдений, і Овечкін продав квартиру. Для зручності він вирішив відразу переїхати на нове місце проживання і там знятися з реєстраційного обліку. Влаштувавшись в квартирі Болдирєва, мешканець приступив до збору документів. На наступний після переїзду день Овечкін відвідав КОМ УМВС з метою автоматичної виписки. Не знаючи всіх тонкощів процедури, Овечкін забув привести з собою власника квартири - Болдирєва. Зрозуміло, реєстратори відмовили у виписці, пославшись на Адміністративний регламент. Розглянутий нами приклад вимагав особистої присутності власника квартири. З огляду на, що Овечкін заселився як мешканець, і не мав прав на житлоплощу, він повинен був запросити на реєстрацію Болдирєва. Останній написав би заяву про згоду на прописку Овечкіна. Тільки в такому випадку автоматична виписка була б доречна. Таким чином, видно, що помилка полягала у відсутності власника, тоді як його присутність було обов'язковим!

Підстави і причини

Особистої присутності не буде потрібно в разі добровільної виписки через представника або держпослуги. Причин не бути в УВМ УМВС може бути безліч. Всі вони мають бути підтверджені документально.

Пропонуємо Вам ознайомитися зі статтею на тему, як виписатися з квартири перебуваючи дистанційно в іншому місті ?

Підстави для виписки з квартири без присутності:

  1. Тяжка хвороба.
  2. Знаходження в іншому місті або за кордоном.
  3. Проживання за іншою адресою, коли потрібно виписка через суд.
  4. Тюремне ув'язнення.
  5. Визнання громадянина судом безвісно відсутнім.
  6. Смерть людини.
  7. Інші причини.

Виписка з квартири може відбуватися звичайною процедурою або через суд. Другий випадок індивідуальний - причини примусового виселення також залежать від ситуації. Скажімо, мешканець не платить за квартиру, влаштовує дебоші, капості сусідам, лається з власником житла, створює загрозу обвалення житлового будинку. Одним словом, причин виписати недбайливого квартиранта предостатньо. Зняття з обліку за місцем проживання відбувається в суді без згоди квартиранта.

Як виписати людину без його присутності?

За загальними правилами, присутності мешканця не потрібно, якщо:

  • виписка відбувається за допомогою представника;
  • мешканець прописується на новому місці і знімається зі старої адреси автоматично;
  • виписувати направляє електронну заяву через держпослуги (присутність потрібно для проставлення печатки).

Відзначимо, що реєстратори не завжди йдуть назустріч виписці за дорученням. Регламент ФМС № 288 не містить явних причин для відмови. Але в зв'язку з випадками шахрайства з генеральними дорученнями відмовити все ж можуть. Тому, слід поцікавитися, чи приймуть вашу заяву через довіреної особи або доведеться нанести візит в УВМ УМВС самостійно.

Порядок дій

Розглянемо два варіанти знятися з обліку без відвідування міграційного органу.

Виписка за дорученням:

  • відвідайте нотаріуса;
  • завірте довіреність і заяву на виписку;
  • переадресуйте документи довіреній особі;
  • отримаєте назад паспорт з проставленими штампами.

Виписка через держпослуги:

  • увійдіть в Особистий кабінет і запустіть процедуру виписки;
  • заповніть електронну заяву;
  • відвідайте підрозділ ГУВМ МВС з оригіналами документів;
  • отримаєте штамп в паспорт.

Найпростіше скористатися автоматичною випискою шляхом прописки. Про цю процедуру ми поговоримо в наступних розділах.

Заява та документи

Письмову заяву на зняття з реєстраційного обліку містить особисті відомості про мешканця, а також про старому і нову адресу. Вказувати останній обов'язково, навіть якщо ви не плануєте по ньому проживати. Зразок заяви на виписку можна скачати нижче.

Добровільне зняття з реєстраційного обліку оформляється на основі двох документів - паспорта і заяви на виписку. Ще простіше знятися зі тимчасової реєстрації - паспорт не потрібен. Зате потрібна нотаріальна довіреність у разі передачі повноважень на виписку родичу або юристу. Без підтвердження від нотаріуса заяву не приймуть.

терміни

Передавши документи на оформлення, залишиться дочекатися офіційного зняття з обліку. За загальними правилами, на це йде від 3 робочих днів. Передаючи заяву через посередника - ДБУ «Мої документи (до 2014 року - МФЦ), ви збільшите терміни на очікування результату до 6 днів. Але в цілому, виписка відбувається швидко. Труднощі можуть виникнути лише при знятті з обліку з іншого міста. Наприклад, з Владивостока в Самарі. Відомі випадки, коли на весь процес йшло півмісяця.

Спеціально для вас ми підготували окрему статтю про терміни, протягом якого часу потрібно прописатися ?

вартість

Виписка з квартири без присутності вимагає підготовки документів. Від обраного способу знятися з обліку залежать і витрати:

  • Якщо це нотаріальна довіреність, то заплатити потрібно нотаріусу.
  • Анулювання реєстраційного обліку через держпослуги безкоштовне.
  • Автоматична виписка також не вимагає витрат.

Відчутні витрати виникають при виписці через суд. Тоді позивач несе витрати в частині сплати держмита за подачу позову. У всіх інших випадках дистанційна виписка з квартири абсолютно безкоштовна.

Як виписати мешканця без присутності власника?

Розпорядники житлових приміщень можуть призвести виписку без особистої присутності. Процедура практично не відрізняється від описаної вище. Буде потрібно вибрати найбільш зручний спосіб і підготувати пакет документів. Почнемо з інструкції по зняттю з реєстраційного обліку.

Порядок дій

Визначившись зі способом виписки, потрібно зібрати документи для КОМ УМВС. Припустимо, ви зупинилися на виписці через портал держпослуги. Тоді потрібно зайти на Єдиний портал державних і муніципальних послуг, заповнити електронну заяву і дочекатися повідомлення по SMS або на електронну пошту.

Довіривши виписку представнику, потрібно завірити документи у нотаріуса. Власник може не завіряти всі папери. Досить проставити печатки на довіреності (звичайної, а не генеральної!) І заяві (форма №6). Решта дії виконає уповноважена особа - родич, юрист, знайомий і т.д.

процедура

Продовжуємо зняття з реєстраційного обліку, тримаючи в розумі обраний спосіб.

Інструкція по виписці через представника:

  • підготувати документи, запевнити їх у нотаріуса;
  • направити оригінали документів + ​​копії цінним листом довіреній особі;
  • представник передає документи реєстраторам;
  • отримання паспорта назад;
  • пересилання документів довірителю все тим же цінним листом.

Інструкція по виписці через держпослуги:

  • зайти на сайт і відкрити Особистий кабінет;
  • вибрати розділ з послугами і відзначити посилання «Зняття з обліку»;
  • заповнити електронну заяву і вказати документи;
  • прийти до відділення з оригіналами документів для друку;
  • отримати паспорт назад.

Закінчивши з випискою, не варто зволікати з подальшою реєстрацією за новою адресою. Дозволяється шукати квартиру рівно стільки, скільки дозволено перебування без реєстрації. Зазвичай цей термін складає 30 днів.

Заява

Інспектори міграційного органу пропонують бланк заяви на виписку (форма №6). Бажано заздалегідь дізнатися, як заповнити бланк, щоб не тягнути з заповненням на прийомі. Зразки заяв на виписку представлені на нашому сайті.

Інформація для вказівки в заяві:

  • найменування міграційного органу (наприклад, УВМ УМВС по району Мар'їна роща м.Москва);
  • ПІБ заявника;
  • паспортні дані (серія, номер, код);
  • стару адресу;
  • Нова адреса;
  • дата і підпис заявника.

Відзначимо, що заява на виписку заповнюється особисто, навіть якщо ви не плануєте бути присутніми в підрозділі ГУВМ МВС. Після заповнення потрібно завірити бланк у нотаріуса. Електронні заяви заповнюються через інтернет.

документи

Особливих складнощів з документами на виписку для власника не виникає. Зараз вже не вимагають документи на квартиру, як це було раніше. Все що потрібно з документів - паспорт. Також може знадобитися нотаріальна довіреність.

Всі подробиці про документах на виписку ви можете дізнатися з нашої статті .

терміни

Відведені на виписку терміни залежать від характеру процедури. Наприклад, зняття власника квартири з реєстраційного обліку без особистої присутності вимагає залучення довіреної особи. Виписка в межах одного району (переїзд на сусідню вулицю) вкладеться в 3 робочих дня. Оформлення виписки з іншого міста - від 60 до 90 днів, не рахуючи пересилання документів. Автоматична виписка - від 14 днів.

вартість

Процедура абсолютно безкоштовна. Але тільки в тому випадку, якщо виписка автоматична або через держпослуги. Перереєстрація за дорученням зажадає нотаріальних витрат. Зазвичай послуги починаються від 500 рублів до 4 тисяч рублів. Набагато вигідніше скористатися першими двома способами. Але якщо іншого виходу немає, то можна виписатися за дорученням.

Ще одним рядком витрат може стати примусова виписка власника. Відбувається це вкрай рідко, тому що суди неохоче виселяють власників квартир. Але якщо справа дійшла до суду, скажімо, по колективному позову сусідів, то витрати складуть суму держмита - 300 рублів.

автоматична виписка

Улюбленим способом виписки в 2019 році для багатьох громадян стає автоматична. Друга назва процедури - виписка шляхом прописки. Основна суть розглянутого нами методу - можливість знятися з колишнього обліку паралельно з реєстрацією за новою адресою. Повертатися за окремою випискою не потрібно. Отже, автоматичну виписку також можна вважати зняттям з обліку за відсутності мешканця.

Порядок дій при автоматичній виписці:

  1. Підготувати супровідну документацію (паспорт, документи на квартиру або приватний будинок).
  2. Підійти в потрібний підрозділ ГУВМ МВС за новою адресою.
  3. Записатися на прийом до інспекторів і заповнити дві сторони бланка заяви - на виписку і на прописку. Крім того, якщо ви не власник приміщення, вам доведеться запросити на реєстрацію розпорядника квартири. Особиста присутність власника обов'язково! Він повинен написати заяву про згоду на вселення нового мешканця.
  4. Заяви та документи передаються реєстраторам. Останні перевірять майнові права на квартиру і повернуть документи назад. Оригінал паспорта залишиться у них, а натомість вам видадуть тимчасове посвідчення особи.
  5. Після 14 днів можна буде прийти за паспортом. Виписка з іншого міста зазвичай довше - не менше 60 днів з моменту подачі заявки. На цьому процес виписки буде завершений.

Переваги автоматичної виписки зрозумілі - це єдина процедура без присутності за старою адресою. Але тут є один негативний момент. Переїхавши на нове місце проживання, але не знявшись з старого, громадяни несуть зобов'язання щодо сплати комунальних платежів. Причому потрібно оплачувати витрати за обидві квартири. Погодьтеся, приємного мало. Тому, крім самої виписки потрібно буде відвідати керуючу компанію і запросити перерахунок за вказаний термін.

Чи можна виписати дитину без присутності?

Зміна місця проживання дітей регламентується положеннями цивільного та сімейного законодавства. Виписка дитини з квартири - це відповідальна процедура, якої приділяється максимум уваги. Особливо в частині прав неповнолітніх на майно (ст. 60 СК РФ).

Перше, на що слід звернути увагу - дитина повинна бути виписаний тільки разом з батьками і з згоди останніх. Ініціатор зняття з обліку повинен отримати згоду на виписку від матері і батька. Тільки тоді дитину можна виписати з квартири.

Наявність житла у власності дитини явно свідчить про майнові права. Тому, тут не обійтися без залучення контролюючих суб'єктів. Виписати дитини вдасться тільки на основі висновку органу опіки.

Чи не вийде переселити дитини, якщо площа нової квартири буде менше площі старого житла. Або умови проживання свідомо гірше попередніх. У всіх випадках потрібно проконсультуватися з досвідченими юристами. Перед цим рекомендуємо прочитати статтю, виписка з квартири неповнолітньої дитини .

Допомога юриста

Стикаючись з випискою з квартири без присутності, багато людей губляться у великій кількості інформації. Самостійна участь у процедурі нерідко призводить до негативних наслідків. Виписка за дорученням вважається однією з улюблених прийомів шахраїв. У свою чергу, автоматична виписка складна для розуміння. Не маючи юридичних знань, дуже легко зайти в глухий кут і зіграти на руку нечесних людей.

Не маючи юридичних знань, дуже легко зайти в глухий кут і зіграти на руку нечесних людей

Безкоштовна консультація юристів нашого порталу допоможе впоратися з усіма труднощами. Юристи розроблять покрокову стратегію дій, а також підкажуть, як бути в складній ситуації. Не соромтеся звертатися за допомогою - адже наші консультації безкоштовні! При бажанні ви можете замовити повноцінні послуги. Наші правники виступлять захисником ваших інтересів і допоможуть з випискою в найкоротші терміни.

ЗАПИТАТИ ЮРИСТУ БЕЗКОШТОВНО

Чи можна виписати людину без його присутності?
Чи можна це зробити без присутності власника?
Назріває питання, як можна знятися з реєстраційного обліку без особистої присутності?
Чи можна виписати людину без його присутності?
Чи можна це зробити без присутності власника?
Виникає питання, чи можуть мешканці виписатися з квартири без присутності власника?
Як виписати людину без його присутності?
Як виписати мешканця без присутності власника?
Чи можна виписати дитину без присутності?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online