Кредит на освіту в Ощадбанку

  1. умови
  2. Які документи необхідні?
  3. Отримання і погашення позики
  4. Як обрати навчальний заклад?
  5. Плюси і мінуси освітнього кредиту
  6. калькулятор кредиту
  7. державні субсидії
  8. Інші програми банку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Вища освіта - атрибут успішного життя. Воно допоможе влаштуватися на хорошу роботу і зробити кар'єру. Але бюджетних місць на всіх не вистачає, а вартість платного навчання зростає з кожним роком. За кордоном прийнято збирати на освіту дитини ще з його дитинства. У нашій країні єдиною можливістю дати хорошу освіту своїм дітям залишається кредит. Безумовним лідером в сфері кредитування протягом довгих років залишається Сбербанк.

умови

Сьогодні діють такі умови отримання позикових коштів:

Які документи необхідні?

Сбербанк передбачив два пакети документів, в залежності від віку позичальника. Для неповнолітніх громадян список розширений.

Перелік документів, які необхідно надати всім клієнтам:

  • договір з освітньою установою на надання платних послуг;
  • паспорт;
  • реєстрація. Якщо позичальник проживає не за пропискою - довідка про тимчасову реєстрацію;
  • заповнена анкета;
  • реквізити рахунку навчального закладу, на який в разі позитивного рішення будуть зараховані гроші.

Додатковий список документів необхідних, якщо позичальник не досяг 18 років:

  • паспорта законних представників;
  • письмове дозволу законних представників або згода органів опіки;
  • свідоцтво про народження (при відсутності паспорта).

Отримання і погашення позики

Термін розгляду заявки на отримання кредиту на освіту дитини в Ощадбанку становить 4 робочих дня. Він надається в безготівковій формі, шляхом перерахування грошових коштів на рахунок громадянина або освітнього закладу. Видається тільки за місцем прописки клієнта або за місцем знаходження освітньої організації.

Грошові кошти можуть надаватися одноразової сумою (якщо потрібно оплатити тільки один семестр) або частинами. В останньому випадку оплата проводиться за кожен семестр навчання.

Повернення коштів за кредитом здійснюється відповідно до графіка платежів, який розбитий на дві частини:

  1. Пільговий період. В цей час сплати підлягають тільки відсотки за користуванням кредиту, які повинні погашатися щомісячними платежами;
  2. Період після закінчення відстрочки. Кредит виплачується в повному обсязі щомісячними однаковими сумами.

Згідно з існуючим законодавством займ може бути достроково погашений в повному обсязі або частково Згідно з існуючим законодавством займ може бути достроково погашений в повному обсязі або частково. Для цього досить підійти до Ощадбанку, написати заяву і сплатити необхідну суму. Розмір дострокового платежу може бути будь-який, комісія не стягується.

Важливо! При невиконанні своїх зобов'язань перед банком, до позичальника застосовуються штрафні санкції. Вони складають 20% від суми простроченого платежу.

Як обрати навчальний заклад?

Гроші можуть бути видані на здобуття вищої або середньої професійної освіти. Для того щоб освітній заклад було схвалено банком, має бути укладений тристоронній договір. Сторонами виступають: Сбербанк, навчальний заклад і Міністерство освіти. На сайті Ощадбанку () опублікований список навчальних організацій вже уклали такі договори. Сьогодні в ньому налічується 181 заклад. Щоб потрапити в цей список ВУЗу або Сузу необхідно пройти акредитацію. Для цього в банк подають такі документи:

  • тристоронню угоди встановленої форми, підписану з боку Міністерства та навчального закладу;
  • документи, що дають право на здійснення освітньої діяльності (ліцензія);
  • документи, що підтверджують право підпису уповноваженої особи з боку ВНЗ.

Плюси і мінуси освітнього кредиту

Перед тим як вирішити чи потрібен вам освітній кредит, потрібно зважити всі плюси і мінуси цього продукту. Отже, даний займ має ряд переваг:

  • низькі процентні ставки;
  • можливість міняти факультет або форму навчання;
  • схвалення великих сум по кредиту. Це дає можливість оплатити навчання навіть у найпрестижніших ВНЗ країни;
  • наявність пільгового періоду платежів. Завдяки цьому основна частина кредиту виплачується вже після отримання диплома, коли громадянин вже працює;
  • можливість дострокового погашення;
  • позичальниками можуть виступати неповнолітні особи;
  • можливість оплати позиковими засобами повної вартості навчання;
  • швидкий розгляд заявки;
  • відсутність комісій при оформленні та необхідності купувати страховий поліс;
  • держпідтримка;

Разом з тим у освітніх кредитів є ряд недоліків:

  • ограниченной список Навчальних Закладів. Если ВНЗ НЕ акредитований банком, заявка на кредит не буде схвалена. Звичайно, освітній заклад может пройти акредітацію, но на це, по-Перш потрібен час. Угода про співпрацю підпісується з боку Міністерства освіти, а це НЕ Швидкий процес. Як і друга, бажання ВНЗ, Які не нашкірна освітній заклад захочу займатіся ЦІМ процесом;
  • Значний список документів для Отримання кредиту, особливо для неповнолітніх позічальніків;
  • складність в отріманні грошей для іногородніх студентів. Одним з обов'язкових умов кредитування є наявність хоча б тімчасової реєстрації;
  • невелікі Тимчасові рамки. Так як для Отримання кредиту та патенти пред'явити договір про навчання, до моменту подачі заявки студент повинен успешно здати всі Вступні випробування. После цього у него є только кілька тіжнів до качана навчання на збір необхідніх документів та одобрения банку;
  • при відрахуванні з навчального закладу зобов'язання по кредиту залішаються. Теж саме стосується служби в армії або академічної відпустки;
  • велика переплата по кредиту. Пільговий период встановлений Ощадбанком є ​​НЕ только Вагомий гідністю, а й пріховує в Собі «Підводні камені». Оскільки в період навчання, а це 4-6 років, виплачуються тільки відсотки, основний борг не зменшується. Значить відсотки всі ці роки нараховуються на повну суму кредиту, в результаті чого виходить величезна переплата і підсумкова вартість навчання може збільшитися в два рази.

калькулятор кредиту

Припустимо, що вартість навчання складає 385 тис. Рублів. Термін кредиту 10 років. Розмір щомісячного платежу в такому випадку складе - 4570 руб. Приблизно половина цієї суми становить основного борг, а половина (2300 руб.) Відсотки за користування кредитом. Оскільки під час навчання діє відстрочка з виплати основного боргу, щомісячний платіж становитиме:

  • За перший рік - 2300 * 60% = 1380 руб. Загальна сума переплати за відсотками дорівнює 16 560 руб. (1380 * 12);
  • За другий рік - 2300 * 40% = 920 руб., А сума переплати - 11 040 руб. (920 * 12);
  • Протягом решти років навчання (припустимо, що повний термін навчання 4 роки) - 2300 руб. Переплата за користуванням кредиту складе 55 200 руб. (2300 * 24);
  • З огляду на, що за перші роки основний борг не виплачувався, розмір щомісячного платежу в наступні 6 років складе - 6657 руб., А переплата за відсотками - 94 282 руб;
  • Загальна сума сплачених відсотків за всі роки складе - 177 082 руб. (16560 + 11040 + 55200 + 94282).

Це тільки приблизний розрахунок, точну калькуляцію кредиту можна дізнатися на офіційному сайті або у відділенні Ощадбанку при подачі заявки.

державні субсидії

Субсидування державою цільових кредитів на освіту почалося в 2010 році. Ця програма зробила навчання більш доступним. Починалася як черговий експеримент уряду, вона завоювала популярність і з 2014 року стала постійною. Державні субсидії компенсували не тільки витрати за відсотками, а й покривали кошти за неоплаченими позиками, що звело ризики банків до мінімуму.

Однак в 2017 році відбулася оптимізація продукту. Сбербанк, який до цього моменту є єдиною кредитною організацією, яка видає пільгові кредити на освіту, тимчасово призупинив видачу таких позик.

Важліво! Зараз освітні кредити для студентів за участю держави надаються Ощадбанком тільки за договорами укладеними до 2017 року. З січня 2017 року нові заявки не розглядаються. Однак мова в даному випадку йде лише про тимчасове припинення видачі кредитів. На користь цього говорить і той факт, що на сьогоднішній день в Ощадбанку не передбачено оформлення освітнього кредиту за іншими програмами. Терміни розгляду нових заявок на пряму залежать від Міністерства освіти, яке готує поправки в законодавчі акти. Очікується, що нові освітні кредити в Ощадбанку будуть видані до початку чергового навчального року.

Інші програми банку

Поки не працює основний продукт, гроші на навчання в Ощадбанку можна отримати двома шляхами:

  1. Взяти освітній кредит без державної підтримки. Видається на тих же умовах, тільки оплачувати потрібно повну ставку - близько 15%;
  2. Оформити споживчий кредит. Він не є цільовим, тому ставки по ньому будуть значно вище. Видається строком до 5 років, максимальна сума 3 млн. Руб. На підсумкову процентну ставку впливає сума і термін кредиту, наявність поручителів. Розрахувати точну ставку по кредиту можна за допомогою онлайн калькулятора, на сайті Ощадбанку. Але навіть при найкращих розкладах мінімальна процентна ставка дорівнює 12,9%. Ще одним мінусом цього варіанту є вимоги до позичальників, яким студентам складно відповідати. Це наявність роботи і трудового стажу не менше 6 місяців. Оформити такий кредит можуть тільки повнолітні особи. Є можливість оформлення кредиту з маленьким стажем роботи, всього 3 місяці. Але в цьому випадку і обов'язково порука батьків.

Незважаючи на наявні недоліки, освітній кредитування Ощадбанку є одним з найбільш затребуваних продуктів банківської сфери. Програма державного субсидування зробило освіту доступнішою для всіх верств населення. Залишається сподіватися, що після внесення урядом змін до законодавчих актів, Сбербанк відновить видачу освітніх кредитів на колишніх умовах.

Як обрати навчальний заклад?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online