Розрахунок податку PIT в Польщі

  1. Пільги на дитину
  2. 1% податку для організацій суспільної користі (OPP)

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Оподаткування доходу є найпоширенішим збором Польщі. Адже оподаткуванню підлягають не тільки громадяни Польщі, а й всі іноземці, які офіційно працевлаштовані на території країни. Обсяги оподаткування залежать тільки від того, чи отримує «податкову резиденцію» в державі.

Резидент підлягає оподаткуванню в залежності від сукупності своїх доходів від 18% до 32% (18% податківець платить, якщо сума доходу не перевищує 85 500 злотих на рік і 32% - якщо сума більше). Коли ж нерезиденти платять постійно 20-відсотковий податок від суми доходів в Польщі. Польським резидентом може вважатися лише той іноземець, який перебуває на території Польщі більше 180 днів в році.

Кожен роботодавець на початку року повинен видати кожному робочому звіт про його прибутку, незалежно від того, на основі якого договору працівник працював протягом минулого року. Саме цей звіт є підставою для подання декларації на повернення податку на належному формулярі (піт-11 Польща). В основному, термін подачі формулярів завершується 30 квітня. Переважна більшість людей заповнює декларацію PIT-37 - ця декларація використовується, тільки якщо протягом податкового року дохід виходив тільки від польського роботодавця. Формуляр PIT-36 заповнюється в тому випадку, якщо доходи надходили не тільки від польського платника податків, а й з-за кордону.

У 2017 році сума доходу вільного від податку становила 6600 злотих на рік. Податок на прибуток не стягуватиметься, якщо дохід менше або точно такий же.

Підраховуючи свій річний дохід (PIT в Польщі), платник податків на роботі в Польщі може скористатися пільгами, які дають можливість зменшити суму податку.

Пільги на дитину

У річному формулярі PIT можна відрахувати певну суму податку за дитину. Розмір податку також може залежати від того, скільки дітей у фізичної особи. Пільга не може бути нарахована в тому випадку, якщо доходи батьків більше, ніж 112 000 злотих на рік. Якщо про дитину дбає тільки один з батьків, тоді в такому разі річний дохід одного з батьків не повинен перевищувати 56 000 злотих на рік.

1% податку для організацій суспільної користі (OPP)

1% від сплаченого податку можна віддати будь-якої організації суспільної користі. Це може зробити будь-хто, і платник податків самостійно вибирає кому саме перерахувати 1% сплаченого податку, в іншому випадку цей відсоток надійде в державну казну.

Існують три способи оформлення податкової декларації:

  • Заповнити самостійно форму РIТ-11 в державній установі, фіскальному органі і відразу віддати його в обробку на місці. Є можливість роздрукувати самостійно форму, заповнити її на основі річної податкової декларації та надіслати рекомендованим листом.
  • Заповнити електронний формуляр, роздрукувати і відправити до відповідного органу рекомендованим листом.
  • Заповнення електронного формуляра онлайн - відразу ж звіряє дані, правильність заповнення та дозволяє відправити електронним шляхом безпосередньо до відповідної установи.

Декларацію з помилками (відсутність певних даних, неточності) можна заново подати, якщо це має місце до кінцевої дати подання. Для цього слід ще раз заповнити форму і в частині «А» вказати, що це виправлення даних, щоб інформацію не оброблялася повністю повторно.

Всі, хто має певні проблеми з заповненням PIT 11, можуть скористатися допомогою фахівців. Консультації надають податкові, інші державні установи, банки і навіть студенти юридичних факультетів.

Цим ні в якому разі не можна нехтувати, тому, що не надання податкової декларації до державної установи загрожує великим штрафом!

Поділитися

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online