Прибутковий податок і податкове вирахування при продажу автомобіля

  1. Як взагалі відбувається процедура оподаткування податком при продажу автомобіля?
  2. Право на податкове вирахування при продажу автомобіля
  3. Варіант 1 - зменшуємо базу оподаткування правом на податкові відрахування
  4. Варіант 2 - зменшуємо податок, підтвердивши документально витрати при покупці автомобіля
  5. Ще приклади сплати податку і використання податкових відрахувань

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В деяких випадках, коли ви продали свій автомобіль у відповідності з податковим кодексом РФ ви повинні сплатити прибутковий податок

В деяких випадках, коли ви продали свій автомобіль у відповідності з податковим кодексом РФ ви повинні сплатити прибутковий податок. Але не завжди - давайте розберемося, коли потрібно, а коли не потрібно платити прибутковий податок при продажу автомобіля.

Прибутковий податок сплачується з доходу, отриманого в результаті купівлі-продажу майна - тому він і називається прибутковий (від слова дохід). До речі, прибутковий податок = податок на доходи фізичних осіб = ПДФО (скорочено) = 13% - це все синоніми. Якщо ж після угоди купівлі-продажу автомобіля ви не отримали ніякого доходу, то платити прибутковий податок не потрібно.

Як взагалі відбувається процедура оподаткування податком при продажу автомобіля?

Через деякий час після продажу автомобіля на адресу колишнього автовласника приходить лист з податкової з вимогою сплатити прибутковий податок. І оскільки було отримано прибуток від продажу, потрібно подавати декларацію про отриманий дохід до податкової інспекції за місцем проживання. Взагалі, декларацію можна подати до податкової інспекції трьома способами:

  • Прийти туди особисто
  • Переслати поштою
  • Переслати через Інтернет

Крайній термін подачі податкової декларації - до 30 квітня року, наступного за роком продажу.

Право на податкове вирахування при продажу автомобіля

якщо податкове вирахування при купівлі автомобіля не передбачений ні в якому разі, то при продажу автомобіля можна розраховувати на податкові відрахування.

Якщо ви володіли машиною більше 3х років і потім з прибутком продали її, то платити прибутковий податок не доведеться. Якщо ви володіли машиною менше трьох років, то тоді потрібно буде заплатити податок. Але тут є 2 нюансу.

Варіант 1 - зменшуємо базу оподаткування правом на податкові відрахування

Ви маєте право на отримання податкового вирахування (максимальна сума відрахування = 125000 рублів). У цьому випадку оподатковуваний база становитиме: сума, виручена від продажу автомобіля - 125000 рублів.

Приклад 1. Ви купили авто в 2007 році за 300000 рублів і продав в 2009 за 325000 рублів. Оподатковуваний база в цьому випадку:

325000 - 125000 = 200000 рублів

З цієї суми потрібно буде сплатити прибутковий податок 13%:

Прибутковий податок = 200000 * 13% = 26000 рублів

Приклад 2. Ви купили автомобіль в 2007 році за 100000 рублів і продали в 2009 за 120000 рублів. Оподатковуваний база в цьому випадку:

120000 - 125000 = 0 рублів

Тобто, якщо вартість проданого автомобіля, яким ви володіли менше 3 років, менше 125000 рублів, то платити прибутковий податок не потрібно.

Приклад 3. Ви купили машину в серпні 2007 року за 300000 рублів і продали в вересні 2010-го за 325000 рублів. Тоді ніякого прибуткового податку платити не треба, оскільки ви володіли автомобілем більше трьох років. А в цьому випадку податкове вирахування = сума від продажу авто.

Стаття 220 Податкового кодексу присвячена майновому податкового відрахування (можете почитати, якщо не боїтеся «сухого» юридичної мови).

Але навіть якщо з'ясується, що прибутковий податок платити не потрібно, все одно закон вимагає подачі податкової декларації. До речі, податкове вирахування просто так ніхто не дасть - його треба зажадати шляхом подачі заяви на податкове вирахування разом з декларацією.

Що таке база оподаткування? Це ваша чистий прибуток, тобто різниця між сумою, вирученої від продажу і фактичними витратами на придбання. Але в 1м і 2м прикладі оподатковуваний база дорівнює сумі, вирученої від продажу. Чому? А тому, що ми скористалися правом на податкові відрахування.

Варіант 2 - зменшуємо податок, підтвердивши документально витрати при покупці автомобіля

Але можна зробити і по іншому. Тоді потрібно надати документально засвідчені дані про витрати на покупку автомобіля, щоб оподатковуваний база зменшилася на суму, сплачену при купівлі транспорту. Повертаючись до прикладу №1: якщо ми документально підтвердимо, що купили авто за 300 тисяч, а продали за 325 тисяч, то оподатковувана база буде дорівнювати всього 25000 рублів (замість 200000, якщо використовувати право на податкові відрахування). тоді:

Прибутковий податок = 25000 * 13% = 3250 рублів

Звідси випливає висновок: зберігайте документи про витрати - касові чеки, розписки, квитанції і т.д.

Ще приклади сплати податку і використання податкових відрахувань

Наостанок ще пара прикладів, щоб ви остаточно розібралися зі сплатою податку.

Приклад 4. Юрій купив автомобіль за 300000 руб, а через 1 року продав за 200000 руб. Питання: чи повинен Юрій заплатити прибутковий податок?

Відповідь: НІ - якщо він надасть до податкової інспекції документи (квитанції, чеки), що підтверджують суму витрат. Тоді він має право одержати відрахування, розмір якого дорівнює сумі, вирученої від продажу (200 тисяч). Для цього потрібно разом з податковою декларацією подати заяву на відрахування + надати документи, що підтверджують витрати на придбання авто.

Відповідь: ТАК - якщо він не зможе надати документально підтвердити витрати на покупку. Тоді він має право на податкове вирахування в розмірі до 125000 рублів, тобто сума обкладається податком буде дорівнює 200000-125000 = 75000 рублів. Доведеться заплатити прибутковий податок = 9750 руб (75000 * 13%).

Приклад 5. Юрій купив автомобіль за 300000 руб, а через 3 роки продав за 200000 руб. Питання: чи повинен Юрій заплатити прибутковий податок?

Відповідь: НІ - оскільки Юрій володів автомобілем більше 3 років, він має право одержати відрахування, розмір якого дорівнює сумі, вирученої від продажу (200 тисяч).

Як взагалі відбувається процедура оподаткування податком при продажу автомобіля?
Як взагалі відбувається процедура оподаткування податком при продажу автомобіля?
Що таке база оподаткування?
Чому?
Питання: чи повинен Юрій заплатити прибутковий податок?
Питання: чи повинен Юрій заплатити прибутковий податок?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online