Податкові відрахування по іпотеці і відсоткам для співпозичальника

  1. Коли созаемщик може одержати відрахування
  2. Вимоги до Созаємщиков
  3. обов'язкові умови
  4. Як оформити податкове вирахування
  5. З покупки квартири
  6. З відсотків по іпотеці
  7. Резюме і документи

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При систематичних платежах по іпотеці обов'язково виникає бажання заощадити. Один з таких способів - використовувати право на податкові відрахування по іпотеці позичальників. Повернуті від держави гроші можна витратити на дострокове погашення кредиту або використовувати на особисті потреби.

Коли созаемщик може одержати відрахування

Як правило, в ролі позичальників по іпотеці виступають близькі родичі або добре знайомі люди. Чоловік (або дружина) позичальника обов'язково отримає цей статус, навіть якщо не має ніякого доходу або не отримує частки в квартирі.

Вимоги до Созаємщиков

Щоб отримати податкове вирахування за відсотками по іпотеці, особі, яка супроводжує позичальника, необхідно:

  • Бути включеним в число власників житла. Якщо він залучається до договору заради збільшення максимальної суми кредиту, а в майбутньому власником не стає - одержати відрахування неможливо.
  • Нести витрати з придбання житла. На практиці це означає, що йому потрібно платити по кредиту від свого імені.
  • Родинні стосунки між позичальником і созаещіком і конкретні умови іпотечного договору значення не мають. Головне - виконання зазначених вище вимог.

Пам'ятайте, згідно із законодавством, повернути прибутковий податок з відсотків можна тільки один раз і з одного об'єкта нерухомості (на відміну від вирахування з купівлі).

Пояснимо на конкретних прикладах, коли созаемщик може претендувати на податкові відрахування по іпотеці.

  • Подружжям в іпотеку придбана квартира вартістю 5,6 млн. Руб., Частки оформлені навпіл. З покупки кожен має право отримати повернення в рамках ліміту 2 млн. (Тобто по 260 тис. Руб. Кожен).
  • Друзі купили квартиру за 2,5 млн. Руб., Оформивши власність навпіл, відсотки по іпотеці склали 4,2 млн. Руб. Документами підтверджено, що 2,9 млн. Руб. - заплатила позичальник, 1,3 - созаемщик. Перший отримає 377 тисяч, другий - 169 тисяч повернення.
При систематичних платежах по іпотеці обов'язково виникає бажання заощадити

Мало хто знає, що в суму бази для отримання податкового вирахування можуть бути включені не тільки витрати на покупку і виплату відсотків

обов'язкові умови

Крім зазначених вище умов, для отримання податкового вирахування на квартиру созаемщик по іпотеці повинен мати:

  • Оподатковуваний за ставкою ПДФО дохід - наприклад, заробітна плата;
  • Невикористаний майновий податкові відрахування.

Якщо відрахування раніше використовувався, але не повністю, созаемщик може отримати його по новому об'єкту тільки в рамках залишку. Якщо право на одержання повернення було використано повністю, краще подати відповідну заяву тільки основного позичальника.

Важливе значення має, перерахований чи НФДЛ в бюджет. Якщо созаемщик повертає податок іншим способом, наприклад, отримує компенсацію за лікування, то використовувати майнове відрахування він зможе в обмеженому розмірі.

Юристи, які займаються цими питаннями, вказують, що іншим обов'язковою умовою отримання вирахування є його участь у справі погашення іпотеки. Іншими словами, він повинен вносити платежі від свого імені. Як це реалізувати? Основні способи:

  • Оплачуючи в банку - вказувати в платіжному дорученні прізвище та ім'я співпозичальника;
  • Проводячи платіж через дистанційні сервіси - платити з його карти і роздруковувати квитанцію;
  • При відправці грошей через віддалені канали - вказувати в квитанції його дані.

Згодом документи, що підтверджують наявність витрат на оплату зобов'язань по іпотеці, надаються до податкового органу.

Згодом документи, що підтверджують наявність витрат на оплату зобов'язань по іпотеці, надаються до податкового органу

Є випадки, при яких одержати відрахування з прибуткового податку неможливо

Як оформити податкове вирахування

Отримати повернення прибуткового податку можна як з самої покупки (база в цьому випадку - вартість житла) так і з відсотків, які були виплачені за період погашення іпотечного кредиту. Права співпозичальника по іпотеці аналогічні позичальникові, тому він має повне право на отримання всіх видів майнових вирахувань.

З покупки квартири

Алгоритм, як отримати податкове вирахування по іпотеці Созаємщиков, аналогічний стандартною процедурою отримання вирахування самим позичальником. Для початку необхідно приготувати документи:

  • Паспорт і іпотечний договір з графіком платежів;
  • Правовстановлюючі документацію на квартиру, де буде ясно вказано, що созаемщик має частку в нерухомості;
  • Виписку з Росреестра, що підтверджує право володіння квартирою, або свідоцтво про права власності;
  • Квитанції та інші чеки про оплату.

Також необхідно заповнити декларацію за формою 3-ПДФО, вказавши в якості об'єкта власності квартиру. При визначенні максимальної суми відрахування потрібно виходити з вартості житла і частки, що належить позичальників. У роботодавця необхідно отримати довідку про доходи за формою 2-ПДФО.

Далі документи направляються до податкової служби:

  • Особисто або через довірену особу;
  • Поштою (відправка здійснюється рекомендованим листом з повідомленням про вручення);
  • Через сайт nalog.ru (Потрібна акредитована обліковий запис на сайті gosuslugi.ru і посилена кваліфікаційна друк - її можна отримати безкоштовно в процесі реєстрації на порталі).

Термін камеральної перевірки - 3 місяці. Після можна формувати заяву на повернення коштів із зазначенням реквізитів банківського рахунку. Гроші перераховуються фіскальною службою протягом місяця після отримання заяви та закінчення перевірки.

Гроші перераховуються фіскальною службою протягом місяця після отримання заяви та закінчення перевірки

Зверніть увагу на важливі зміни за призначенням майнового відрахування, актуальні на даний момент

З відсотків по іпотеці

Оформлення 13% повернення з сплачених відсотків по іпотеці для співпозичальника мало чим відрізняється від правил для основного боржника. Гранична сума витрат, з яких розраховується повернення - 3 млн. Рублів. У переліку підтверджуючих документів знаходяться:

  • Іпотечний договір або угода про іпотеку, підписану созаемщиком.
  • Копії документів, що підтверджують оплату відсотків (касові ордери, чеки, банківські виписки).

Декларація, довідка про доходи за формою податкової та документи на квартиру (або інший об'єкт нерухомості) обов'язкові.

Зверніть увагу, якщо майно набувається в шлюбі, кожен з подружжя має право на податкове вирахування в рамках встановленого ліміту.

В цьому випадку до пакету документів додається копія свідоцтва про шлюб і угоду про розподіл розміру майнового податкового відрахування між подружжям.

Резюме і документи

Таким чином, созаемщик отримує податкове вирахування по іпотеці і сплаченими відсотками за тими ж правилами, що і позичальник, якщо він має частку в квартирі і несе витрати по обслуговуванню кредиту. Розмір відрахування дорівнюватиме 13% від вартості належної йому частки. Для отримання повернення обов'язковий офіційний дохід, з якого стягується податок і діючий ліміт.

Завантажити корисні документи:

Як це реалізувати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online