Особливості процедури стягнення боргів з фізичних осіб

  1. Що впливає на утворення боргу фізичної особи?
  2. Яким чином відбувається стягнення боргів з фізичних осіб?
  3. позовна виробництво
  4. наказне провадження
  5. Куди звертатися, щоб стягнути борг з фізичної особи?
  6. Зв'язок зі службою судових приставів-виконавців
  7. Звернення в кредитну організацію
  8. Звернення в колекторське агентство
  9. Допомога служби медіації
  10. Підведемо підсумки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

За останні роки економічна ситуація в нашій країні, звичайно, не змінювалася будь-яких критичних змін, проте до цих пір її складно назвати стабільною і безхмарним.

Можливо, ця обставина і впливає на поведінку багатьох громадян, які не поспішають відповідати за своїми зобов'язаннями, зокрема погасити кредиторську заборгованість.

Що впливає на утворення боргу фізичної особи?

Більшість людей неправильно трактують поняття «кредиторської заборгованості», помилково припускаючи, що мова йде про боргові зобов'язання перед банківською організацією, припустимо, за отримання позики.

Але, як показує життєва практика, яка згодом плавно перетікає в судовий процес, кредитором може стати будь-яка приватна особа, яке колись по душевної доброти або, бажаючи отримати певну вигоду, надало іншому суб'єкту у тимчасове користування певну суму грошей.

В даному випадку маються на увазі всілякі боргові та гарантійні розписки, договірні зобов'язання. Зрозуміло, в реальному житті можливі й інші причини утворення боргів фізичних осіб.

До їх числа слід віднести законні підстави виникнення права вимагати повернення заборгованості, наприклад, внаслідок ухилення від сплати аліментів . Також зазначена можливість виникає в разі заподіяння шкоди.

Яким чином відбувається стягнення боргів з фізичних осіб?

Справляння заборгованості з фізичної особи має два варіанти вирішення, воно може здійснюватися в судовому та досудовому порядку.

У будь-якому випадку дана процедура незалежно від того, яким шляхом піде кредитор, часто стикається з безліччю проблем і неврахованих нюансів.

Безперечно, справа з юридичними особами та індивідуальними підприємцями йде куди простіше. Навіть з тієї причини, що порядок стягнення боргу з зазначеної категорії суб'єктів має законодавче закріплення. Цю ж процедуру, але відносно приватної особи, не можна назвати елементарною, оскільки на практиці не все так безхмарно.

Так, наприклад, перша відмінність між зазначеними вище категоріями боржників пов'язано з судовим органом, в якому кредитору належить доводити своє право вимоги повернення боргу.

За останні роки економічна ситуація в нашій країні, звичайно, не змінювалася будь-яких критичних змін, проте до цих пір її складно назвати стабільною і безхмарним

Вимоги про стягнення заборгованості з фізичних осіб будуть розглядатися мировим суддею або судами загальної юрисдикції. Коли такий позов пред'явлений до організації або індивідуальному підприємцю, то вирішення даного спору є прерогативою арбітражних судів.

Звичайно, щодо юридичних осіб в законі також знайдуться свої застереження щодо підсудності їх справ, але їх не так багато.

Що стосується правових наслідків, коли відсутня реальна можливість погасити свій борг, то вони теж різні і залежать від факту приналежності боржника до того чи іншого статусу.

У таких ситуаціях юридична особа або індивідуальний підприємець можуть бути визнані банкрутами з подальшою їх ліквідацією і припиненням існування зобов'язання погасити свій борг.

Відносно фізичної особи не все так райдужно. Адже на сьогоднішній день процедура визнання банкрутом громадянина перебуває на стадії розробки, даний законодавчий проект ще не пройшов всі читання.

Тому заборгованість такої особи буде тільки зростати, так само, як і відсотки по ній, а можливість її погасити ставатиме все більш і більш нереальною. Причому подібний тягар може перейти в деяких випадках і до спадкоємців боржника.

Звичайно, в чинному російському законодавстві є положення, що стосуються визначення порядку і способів стягнення боргів з фізичних осіб.

Можливо, вас зацікавить ментальна карта "Стягнення аліментів на дітей (через суд)" .

або дізнайтеся ТУТ , Які суди розглядають якісь категорії справ.

А в ЦІЄЇ СТАТТІ ви дізнаєтеся про види примирних процедур, які застосовуються в Арбітражному процесі.

позовна виробництво

Найдієвішим методом повернути свій «кровні» поки залишається звернення кредитора в той чи інший судовий орган з надією відстояти своє право.

Зрозуміло, подача позову супроводжується дотриманням деяких вимог до форми та змісту такої заяви, необхідністю докласти підтверджуючі позовні вимоги документи.

Після надходження заяви судом вирішується питання прийняття його до виробництва з винесенням відповідного судового акта.

Якщо вимоги заявника будуть визнані суддею заможними, то в такому випадку позов задовольняється. За даних обставин видається виконавчий лист, і у позивача з'являється шанс, нарешті стягнути заборгованість.

Крім того, заявник може зажадати вжити заходів, які будуть спрямовані на забезпечення позовних вимог. Тим більше, якщо існує явна ймовірність того, що при позитивному для позивача вирішенні справи, рішення суду стане неможливо виконати.

Як правило, в якості забезпечувальних заходів вдаються до накладення арешту на майно боржника, йому ж або іншим особам забороняється здійснювати ті чи інші дії.

У деяких випадках можна домогтися призупинення реалізації майна, особливо якщо така дія оскаржується. Аналогічна ситуація може торкнутися і стягнення на стадії виконавчого провадження.

При необхідності суддею можуть застосовуватися відразу кілька із зазначених заходів. Природно, їх сукупність повинна бути співмірна з заявленими вимогами.

Після затвердження судом можливості забезпечення заявнику видається виконавчий лист.

До речі, при наявності певних обставин заходи можуть бути скасовані незалежно від того, хто буде виступати ініціатором такого вимоги.

наказне провадження

Наказне провадження є не менш поширеним способом стягнення боргів з фізичних осіб.

Судовим наказом слід називати судовий акт, який передбачає одноосібне ухвалення судом рішення, грунтуючись на підтверджених вимогах заявника.

Якщо порівнювати таке виробництво з позовною, то воно характеризується можливістю спрощеної процедури, яка здійснюється в максимально короткі терміни.

До того ж, перевагою для кредитора є та обставина, що стадія виконавчого провадження настає практично відразу після отримання такого судового постанови.

Дану категорію справ розглядають мирові судді. Однак судовий наказ буде виданий тільки у виняткових випадках, то є підстави для його отримання чітко прописані законодавством, причому цей перелік носить вичерпний характер.

Однак судовий наказ буде виданий тільки у виняткових випадках, то є підстави для його отримання чітко прописані законодавством, причому цей перелік носить вичерпний характер

На отримання такого акту можна розраховувати, якщо:

  • ваші вимоги будуть ґрунтуватися на угоді, засвідченої нотаріально, або угода повинна одягатися в просту письмову форму;
  • стягуються аліменти на утримання дитини за умови, що не заперечується батьківство ;
  • є заборгованість з податків і зборів, виплати нарахованої зарплати і ін.

При бажанні отримати судовий наказ кредитор звертається до судового органу з заявою, складеною в письмовій формі із зазначенням відповідних відомостей, з дотриманням вимог, що пред'являються до його змісту.

Що стосується процедури розгляду такої заяви, то мировий суддя вирішує це питання без проведення судового розгляду, а, значить, не потрібно і виклик сторін в суд.

Дане судове рішення цілком можна співвіднести зі звичним для багатьох рішенням суду, оскільки воно має таку ж силу і імперативність.

Єдиною відмінністю наказу від інших судових актів є можливість прирівняти його до виконавчого документа. Щоб виконати судовий наказ про стягнення заборгованості не знадобиться видача додаткового судового акта.

Куди звертатися, щоб стягнути борг з фізичної особи?

На жаль, в більшості випадків, навіть при наявності у вас на руках того чи іншого документа, що є достатнім для порушення виконавчого провадження, боржник не поспішає повертати свій борг.

Тому часто доводиться імпровізувати, вдаючись до допомоги сторонніх організацій, намагаючись заручитися їхньою підтримкою у стягненні заборгованості фізичних осіб.

Зв'язок зі службою судових приставів-виконавців

Таке рішення вважається найбільш оптимальним. Тим більше, ви передаєте тягар вимоги висококваліфікованим фахівцям, наділеним достатнім колом повноважень.

Для них допустимо вдатися до заходів примусового впливу, правомірність яких гарантована самою державою.

Звичайно, якщо брати за увагу швидкість виконання, то розраховувати на дану привілей можна навряд чи. Адже дана структура завантажена обсягом роботи, та й ви не одні, хто бажає повернути собі належне.

Звернення в кредитну організацію

Такий метод вирішення проблеми підійде для тих, хто володіє будь-якою-небудь інформацією щодо наявності у боржника рахунків в банку.

Стягнення подібним способом виглядає так: кредитор звертається до даної організації з заявою, в якій зазначає свої реквізити і докладає до зазначеного пакету документів виконавчого листа.

Якщо вам пощастить, і на рахунку боржника будуть достатні для стягнення коштів, вони будуть списані в вашу користь. При їх відсутності, на жаль, даний спосіб вам не підходить, потрібно шукати інші методи стягнення.

Звернення в колекторське агентство

У деяких випадках і цей спосіб може виявитися цілком ефективним, навіть, незважаючи на обмеження подібних компаній в повноваженнях.

Послуги по стягненню заборгованості стають затребуваними з боку кредиторів з цілком зрозумілих причин. Заборгованість стягується набагато швидше, якщо порівнювати, наприклад, з виконавчим провадженням. Адже у співробітників такої організації є особистий інтерес на отримання прибутку у вигляді відсотка від стягнутої суми.

Але в певних ситуаціях у правоохоронних органів можуть виникнути питання не тільки до безпосередньо співробітникам колекторських агентств, але і до вас особисто.

Тому краще не переборщувати зі своїми бажаннями повернути борг, щоб самому не стати боржником по підставі відшкодування шкоди.

Допомога служби медіації

Останнім часом цей спосіб набуває все більшої популярності. Такі служби відрізняються ефективністю своєї діяльності, все частіше дозволяючи найгостріші конфлікти.

Медіатори мають на меті знаходження сторонами шляхів вирішення спору, їх примирення.

При зверненні в таку службу домовленість між учасниками носить найбільш довговічний характер, обирається найбільш прийнятний варіант у вирішенні конфліктної ситуації. Найчастіше посередництво допомагає і в випадках небажання повертати борги.

Підведемо підсумки

З вищесказаного можна зробити висновок, що стягнення боргів з фізичних осіб - процедура, що вимагає індивідуального підходу для її реалізації, яка не завжди завершується успішно для кредиторів. Але такі вже мінливості життя.

Тому і потенційним кредиторам, і боржникам слід добре подумати, перш ніж позичити комусь певну суму або взяти позику, невідповідних вашим можливостям. Тільки так можна убезпечити себе від непередбачених ситуацій.

Що впливає на утворення боргу фізичної особи?
Яким чином відбувається стягнення боргів з фізичних осіб?
Що впливає на утворення боргу фізичної особи?
Яким чином відбувається стягнення боргів з фізичних осіб?
Куди звертатися, щоб стягнути борг з фізичної особи?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online